AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Uvod u državu i pravo

Miki22

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Moj ti je savjet da skineš najpopularniju skriptu iz skriptarnice (uvod u državu i pravo.zip) :) , naučiš prve dvije cjeline ( 3-95 str, te od 35 -138 str.) odlično a iz cjelina pravni akt i pravni sustav samo najbitnije tipa : pravni lijekovi, uredbe, ponešto o svakoj pravnoj grani ...itd, nemoj učiti posebno načela za svaku pravnu granu to ti najvjerojatnije neće trebati - samo neke osnovne podjele nauči iz tih dijelova. Ako tako uspiješ naučiti, a nema razloga da ne uspiješ :) zato što ima dosta vremena do sljedećeg roka onda ti je po meni prolaz siguran, ja sam tako učio i dobio sam 4, zato samo naprijed :palac-gore:

Zeljaa

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Moj ti je savjet da skineš najpopularniju skriptu iz skriptarnice (uvod u državu i pravo.zip) :) , naučiš prve dvije cjeline ( 3-95 str, te od 35 -138 str.) odlično a iz cjelina pravni akt i pravni sustav samo najbitnije tipa : pravni lijekovi, uredbe, ponešto o svakoj pravnoj grani ...itd, nemoj učiti posebno načela za svaku pravnu granu to ti najvjerojatnije neće trebati - samo neke osnovne podjele nauči iz tih dijelova. Ako tako uspiješ naučiti, a nema razloga da ne uspiješ :) zato što ima dosta vremena do sljedećeg roka onda ti je po meni prolaz siguran, ja sam tako učio i dobio sam 4, zato samo naprijed :palac-gore:

Koliko je tebi vremenski trebalo da naučiš po toj skripti? ja na prvom roku u 6mj idem dip i nauku 1,pa me strah da neću stići naučiti sve jer vidim da ljudi pišu kako uče dip po mjesec dana i ne prođu :hm:

Miki22

Mislim da je mjesec dana poštenog rada (4-5 sati) dovoljno za DiP da se prođe, pod uvjetom da se prije ništa nije učilo , a ako je barem nešto onda i manje, gle mislim da ti je najbolji savjet da se ne predaješ odmah u startu, probaj,daj sve od sebe, a ako ideš tom logikom onda će najvjerojatnije i uspjeti. Zato knjigu(skriptu ;)) u ruke i kreni učiti :boks: :grin:

donam

Probala sam prvo sa kolokvijima na kojima sam se lagano 'nakeljila' zbog onih mogućih više točnih, svih netočnih... Na kraju sam se sva zbunila i uhvatila me panika i ništa.
Pripremam sada ispit, kakva su vaša iskustva?

Chelsea94

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Evo mojih iskustva s dipom :D mučila sam se godinu dana s tim predmetom, učila sam po skripti 4 u 1, ali sam uvijek učila to uz još neki predmet, i nikad nije ispalo dobro...kako sam izlazila 5 puta, vidla sam da se eseji manje više ponavljaju u odnosu na prošle godine i onda sam si sastavila te najčešće eseje i učila samo to i za zaokruživanje sam učila isto tako po tim pitanjima s foruma koja se ponavljaju...i prolaz je bio tu :) skripta ili knjiga može biti ko neka nadopuna svemu tome, ali mislim da nema potrebe jer je već u tim esejima sve bitno rečeno :) a na usmenom stvarno osnove pitaju...ja sam bila kod Burazina, i pala svojom krivicom jer me trema zeznula, i drugi put kod Krešića i on je fenomenalan, izvlači sve iz studenta, pitat će vas i 10 pitanja ako treba da prođete :) ali čujem i da su ostali profesori na katedri super kaj se toga tiče :) tak da sretno svima! ;)

Nerea

Evo mojih iskustva s dipom :D mučila sam se godinu dana s tim predmetom, učila sam po skripti 4 u 1, ali sam uvijek učila to uz još neki predmet, i nikad nije ispalo dobro...kako sam izlazila 5 puta, vidla sam da se eseji manje više ponavljaju u odnosu na prošle godine i onda sam si sastavila te najčešće eseje i učila samo to i za zaokruživanje sam učila isto tako po tim pitanjima s foruma koja se ponavljaju...i prolaz je bio tu :) skripta ili knjiga može biti ko neka nadopuna svemu tome, ali mislim da nema potrebe jer je već u tim esejima sve bitno rečeno :) a na usmenom stvarno osnove pitaju...ja sam bila kod Burazina, i pala svojom krivicom jer me trema zeznula, i drugi put kod Krešića i on je fenomenalan, izvlači sve iz studenta, pitat će vas i 10 pitanja ako treba da prođete :) ali čujem i da su ostali profesori na katedri super kaj se toga tiče :) tak da sretno svima! ;)
koja je to skripta 4 u 1? pod kojim je nazivom u skriptarnici?

Tonkaaa

Zna li netko kako se računaju izlasci na ispit od kad imamo studomat?
Izlazila sam vć prije na ispit iz dipa i ovo bi mi trebao biti 4.put, tj komisija. Na studomatu stoji da izlazim 1.put. Idem li onda na komisiju ili mi se računa 1.put kako stoji na studomatu?

Nerea

Zna li netko kako se računaju izlasci na ispit od kad imamo studomat?
Izlazila sam vć prije na ispit iz dipa i ovo bi mi trebao biti 4.put, tj komisija. Na studomatu stoji da izlazim 1.put. Idem li onda na komisiju ili mi se računa 1.put kako stoji na studomatu?
ideš 1. put zahvaljujući uvođenju studomata.

Tonkaaa

Odlično, znači ne idem na komisiju. To me malo bunilo jer na uvodu moramo na ispit napisati koji put izlazimo pa nisam znala što trebam napisati. :) Hvala :)

medo-maji

Ljudi,pomozite :).

Akt u kojem se POTVRĐUJE da je u donošenju zakona obavljena sva ustavom propisana procedura naziva se: 1.objavljivanje,2.occasio legis 3.promulgacija 4.proglasenje 5.publikacija 7.abrogacija.

Sad tu u pitanjima je zaokruzeno i pod 1 i pod 3. Sto nije moguce po nekoj mojoj logici,a i po knjizi. Sta tu nebi trebalo biti samo PROMULGACIJA zaokruzena.

tony1509

Ljudi,pomozite :).

Akt u kojem se POTVRĐUJE da je u donošenju zakona obavljena sva ustavom propisana procedura naziva se: 1.objavljivanje,2.occasio legis 3.promulgacija 4.proglasenje 5.publikacija 7.abrogacija.

Sad tu u pitanjima je zaokruzeno i pod 1 i pod 3. Sto nije moguce po nekoj mojoj logici,a i po knjizi. Sta tu nebi trebalo biti samo PROMULGACIJA zaokruzena.
3.promulgacija :)

publikacija je kad se zakon objavljuje za sve gradjane.. a promulgacija kada je tekst zakona obzanjen i napravljena sva ustavom propisana procedura

medo-maji

publikacija je kad se zakon objavljuje za sve gradjane.. a promulgacija kada je tekst zakona obzanjen i napravljena sva ustavom propisana procedura

Hvala ti. To sam si i mislila :)

85.načela upravnog postupka:
a)načela zaštite prava građana
b)načelo zakonitosti
c)načelo urednog i humanog kontakta s građanima
d)načelo materijalne odgovornosti
e)načelo saslušanja stranaka
ODGOVORI: a,b,e

KAKO OVO NISU SVA NACELA? MENI TO NIJE JASNO? Imamo nacela prema kojima se odvija djetanost tijela uprave i nacela upravnog postupka. I treba bi biti tocno a. B.e. jel tako?

Majoli

Čitaj što ti piše u pitanju! Tu su trikovi. ;)
Piše načela UPRAVNOG POSTUPKA i točni odgovori su a,b i e!
Odgovori c i d su načela djelatnosti tijela uprave.
S time da u knjizi piše načelo pomoći te urednog i humanog kontakta s građanima. To bi isto mogao biti trik i netočan odgovor u startu.

lea12

Hvala ti. To sam si i mislila :)

85.načela upravnog postupka:
a)načela zaštite prava građana
b)načelo zakonitosti
c)načelo urednog i humanog kontakta s građanima
d)načelo materijalne odgovornosti
e)načelo saslušanja stranaka
ODGOVORI: a,b,e

KAKO OVO NISU SVA NACELA? MENI TO NIJE JASNO? Imamo nacela prema kojima se odvija djetanost tijela uprave i nacela upravnog postupka. I treba bi biti tocno a. B.e. jel tako?
Tocno je to kako si napisala. Odgovori pod c i d odnose se na nacela odvijanja upravne djelatnosti. Dakle uz to jos postoji i nacelo efikasnosti i racionalnosti, javnosti i drustvene kontrole.

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks