AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Uvod u državu i pravo

majena

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
drugi kolokvij je bio katastrofa...

dosta nas će na ispravak :(

ja sam imala pitanja: posebne pravne norme, kako prestaje pravni odnos, retroaktivnost, dosjelost, pretpostavke ugovornog zastupanja, nešto o vjerodostojnim ispravama, nemogu se sjetit što točno, pravne osobe...

ajd napišite i ostali šta ste imali da znamo šta će bit otprilike na ispravku... :)

chubelina

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
imam pitanje...ja sam drugi kolokvij pala...i nije mi jasno kakoo jer imala sam sva pitanja iz ovog foruma i bila sammiliun posto sigruna dacu proc...dal ima uvid u kolokvij'<' i dal ima sanse da su se zabunili<''<<<<<<''<-<-? znam zvuci ludo al fkt znam da sam bar 5 imala tocnih

Vugra

evo mogućih pitanja na drugom kolokviju:

Pitanja na zaokruživanje:
1. razlika pravne norme od drugih društvenih normi
2. posebna pravna norma
3. pravna norma s obzirom na teritorijalnu valjanost
4. partikularna pravna norma
5. što pravnu normu čini pravnom
6. prestanak pravnih normi
7. retroaktivnost
8. kategorička prava
9. dispozicija
10. kazna
11. svrha kažnjavanja
12. protupravnost
13. krivnja
14. culpa lata, culpa levis
15. isključenje protupravnosti
16. viša sila
17. pravna činjenice
18. pravni subjekt
19. poslovna sposobnost
20. fizičke osobe kao pravni subjekti i njihova pravna i djelatna sposobnost
21. pravne osobe i njihova poslovna i djelatna sposobnost
22. da li pravne osobe mogu biti fizičke
23. zastupstvo
24. zastupnik

25. posredno i neposredno zastupanje
26. pretpostavke ugovornog zastupanja
27. punomoć
28. pravni objekt
29. subjektivno pravo
30. objektivno pravo
31. dosjelost
32. kolizija
33. prestanak pravnog odnosa
ja sam imala ova podebljana pitanja :sad:

Studenti koji su ostvarili 4 ili manje bodova od ukupno 10, ispravak II. ispitnog kolokvija pišu 11. 1. (studenti od A-K) i 15. 1. (studenti od L-Ž).

kaj ovo znači da taj dan pišemo samo ispravak? ne pišemo zajedno ispravak 2. i 3.?:confused2:

chubelina

imam pitanje...ja sam drugi kolokvij pala...i nije mi jasno kakoo jer imala sam sva pitanja iz ovog foruma i bila sammiliun posto sigruna dacu proc...dal ima uvid u kolokvij'<' i dal ima sanse da su se zabunili<''<<<<<<''<-<-? znam zvuci ludo al fkt znam da sam bar 5 imala tocnih
nek neko pplzz odgovori nes..neko ko ima vise iskustva

Sandra1812

meni stvarno nije jasno da je nas od negdje 280 koji su pristupili drugom kolkviju prošlo tek dvadesetak.. možda malo više.. ja se stvarno osječam glupo. .ako nisma prošla preko kolkovija, kakve su mi šanse preko ispita. :(

chubelina

gle ako si sigurna da si trebala proc da si imala pitanja koja siznala odi na uvid.u pon cemo pitat kad je uvid.ja ot ocu vidjet...mozda su se zeznuli nes.jer je znalo bit da krivo napisu na stranicu ai isto ljudi su mozda su nes krivo ispravili.mislim male su sanse al ipak vrijedi otic pogledat.

Sara1987

meni stvarno nije jasno da je nas od negdje 280 koji su pristupili drugom kolkviju prošlo tek dvadesetak.. možda malo više.. ja se stvarno osječam glupo. .ako nisma prošla preko kolkovija, kakve su mi šanse preko ispita. :(
tako ti je isto bilo i prošle godine na kolokvijima, užasno ti puno srežu u drugom kolokviju, jer ga naprave težim...al ja ti svejedno savjetujem da odeš na uvid ...

chubelina

sara 1987 dal imas sanse da su nes zeznuli??' ako npr asistenstu je izmako koji bod??? da i kad je uvid na konzultacijama ili?

miss_iva

Ja sam isto vjerovala kako cu proci i stvarno mi niej jasno..Pridruzujem se drugima i molim ako netko zna kada i gdje se mogu vidjet ispiti neka napiše..hvala

Vugra

Ja sam isto vjerovala kako cu proci i stvarno mi niej jasno..Pridruzujem se drugima i molim ako netko zna kada i gdje se mogu vidjet ispiti neka napiše..hvala
ja mislim da je prošli put reko da je uvid u testove u terminu konzultacija.
a sad piše da su konzultacije (u onom vodiču) - savić utorak od 11 (G 10, soba 18/1.), burazin- ponedjeljak od 10 ( G 10, soba 18/1.) i krešić ponedjeljak od 8 ( TMT 14, sob 47/II.)

mony-ma

...sutra su od 11 do 12.30 konzultacije kod Burazina...ak se ne varam...heh

...sutra su od 11 do 12.30 konzultacije kod Burazina...ak se ne varam...heh
sad sam skužila da je sve nakaj sprtljano za te njegove konzultacije :unsure::confused2:

kekasica

Može li mi itko reći gdje se u knjigama nalazi nešto vezano za filozofiju prava i pravne škole pošto je savić rekao da to ne treba,uz teorije o biti i postanku države,jel to vrijedi i za ispit ili samo za one koji idu na kolokvij??zahvaljujem unaprijed!!!

Afrodita

Može li mi itko reći gdje se u knjigama nalazi nešto vezano za filozofiju prava i pravne škole pošto je savić rekao da to ne treba,uz teorije o biti i postanku države,jel to vrijedi i za ispit ili samo za one koji idu na kolokvij??zahvaljujem unaprijed!!!
One teorije na početku prve knjige(Država i pravni sustav) i na kraju druge(Struktura prava) se netrebaju znati niti na kolokviju niti na ispitu :wink5:

Dunjaranka

da li stanovništvo u širem smislu obuhvaća državljane koji obitavaju na području neke zemlje,tj stanovnike koji imaju državljanstvo te zemlje, jer tako sam bila na prvom kolokviju zaokružila pa nije bilo točno, a sad vidim da u skripti piše da stanovništvo u širem smislu obuhvaća i stanovništvo u užem smislu?? a to su stanovnici koji imaju državljanstvo tak da mi sad tu nešto ne štima?
obuhvaća i stanovništvo u užem smislu, dakle državljane te zemlje, i sve one koji se zateknu na njenom teritoriju tj. obitavaju.. znači i one koji imaju i koji nemaju državljanstvo. točna definicija bi bila: stanovništvo u širem smislu obuhvaća stanovništvo u užem smislu (državljane te zemlje) i sve one koji se zateknu na teritoriju te zemlje (a ne moraju biti njeni državljani). kužiš sad?

chubelina

da li je objektvino pravo da osobe s 18 godina mogu pit alkohol??

i svrhe kaznjavanja u suvremenoj teoriji kaznenog prava su prevencija i preodgoj ali dal i odmazda spada pod to ili ne???

i AKO MOZE NEKO REC OD KOJE DO KOJE STR SE NE MORA UCIT ONO vezano za filozofiju prava i pravne škole . OD KOJE DO KOJESTR UPRVOJ KNJIZI.I U DRUGOJ...

bila bi jako zahvalna...:):)

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks