AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Uvod u državu i pravo

lila_887

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
jel bi netko znao točne odgovore na ovo ja nisam baš 100% sigurna...

1. Doktrinarna interpretacija je interpretacija:
a) nema pravno obveznu snagu
b) s obzirom na obveznu snagu
c) koja djeluje snagom uvjerljivosti
d) s obzirom na tehniku
e) koja se razvija djelatnošću stručnjaka znanstvenika

2. Sud je :
s) transpersonalan
b) donosi presude i rješenja
c) rješava i upr.sporove
d) prema načelu podjele vlasti
e) ne provodi izvanparnične postupke
f) je impersonalan

3. Opće karakteristike poglavara republike:
a) izbornost
b) polit.odgovornost
c) nasljednost
d) da predstavlja državu prema unutra i prema vani
e) posjedovanje apsol.veta
f) neograničeni mandat

4. Pravni posao
a) akt kojim se očituje autonomija volje
b) može biti dvostran
c) ugovor o kupoprodaji
d) isključivo može nastati sukladnim izjavama dvaju subjekata
e) je i jednostrano obvezni ugovor
f) je uvijek očitovanje volje

5. Autentična interpretacija:
a) može imati retroaktivnu snagu
b) onoga koji je dotično pravno pravilo i donio
c) koja djeluje snagom svoje uvjerljivosti
d) pravna obveza
e) s obzirom na obveznu snagu
ovako ja sam probala točno odg. pa ovo su moji odgovori:

1) A, B, E

2) A, B, D, F

3) A, B, D

4) B, C, D - tu nisam sigurna jel je samo to točno ili su i svi ostali odgovori točni

5) A, B, E - i možda D al nisam sigurna

možda pomogne kaj :)

redruM

Ček ček,ovo si 100 sigurna da se može proć sa 2 napisana eseja.

Pod 2 mislim da na 3. eseju stoji samo njegov naslov.

blabla

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Ček ček,ovo si 100 sigurna da se može proć sa 2 napisana eseja.

Pod 2 mislim da na 3. eseju stoji samo njegov naslov.
rekli su da se može proći sa 2 eseja, dakle na 3.ništa, ali ova 2 moraju biti savršeno!napisani!!

Buz_ZG

Pitanja na zaokruživanje su ovdje, a eseji iz B grupe su bili Elementi države i nešto o teritoriju, zakonodavni postupak i radno pravo.

Leptiric_20

i mene isto zanima za burazina kakav je? Jel istina da on ispituje ono kaj baš nisi najbolje znal na pismenom??
pa možda to ovisi, mene je pitao a to uopće nije bilo u pismenom, logičko zaključivanje i culpa lata i levis, al inače je ok kak dobiješ na pismenom ocjenu tak i na usmenom

T-jet

Može netko napisati i eseje grupe A? Hvala!
ESEJI A grupa: Elementi države, posebno teritorij, zakonodavni postupak, radno pravo.

...ups to je bila B grupa...malo sam si zabrijala da sam bila A... a sjećam se nešto ipak a su oni imali, elemente države,posebno stanovništvo, i mislim da je bio pravni odnos i još neka grana prava...ali ne znam točno...ukoliko neko zna...neka me ispravi!

redruM

To je B grupa imala...

A ->elementi drž+stanovništvo, upravni postupak i spor, obiteljsko pravo.

Jennifer

riješila i ovaj ispit jeeee...
bila kod savića danas na ispitu i on je odličan ispitivač, nemoraš znati definicije, možeš objasniti svojim riječima i postavi dosta pitanja tako da nešto moraš znati da bi prošao.
evo pitanja koja je mene pitao: dolus, culpa, izvanredni i redovni pravni lijekovi, izvršna i zakonodavna vlast...

Dijana936

polozila i ovaj ispit !!! dvojka je tu ... zlatna bila...
moram priznat da me savic iznenadio kaj sam sve cula o nju da je ovakak- onakav al stvarno je dobar..da bilo sta kazes prolazis...mislim da smo danas SVI prosli kod njega na usmenom i pravnici i mi i pita opcenita pitanja i primjere...
tako da ko nije izasao na ovaj rok moze sam zalit...
uostalom tu su objavljena sva pitanja na zaokruzivanje(a stalno se ponavljaju) pa daj vi kaj cete tek ic polagat to si proucite i sam jos eseje naucite koji se isto ponavljaju i to je to... :)))))

honey988

e ljudovi moji ja napokon polozila ovaj predmet i to sa 4!!!jupi!!!
savić je predobar ispitivač pita najopćenitija pitanja, poput stjecanje državljanstva, vrste pravnih lijekova... sve samo nabrajanje... ništa opširno... samo konkretno :D
i btw. na pismenom su bila samo ona pitanja...
hvala što ste ih objavili :D

misty

evo da se i ja pridružim pohvalama prof. Saviću. stvarno smo svi prošli kod njega na ovom roku...pitao je zaista konkretna pitanja, ništa u detalje...dva, tri pitanja i to je to. koliko sam uspjela zapamtit od mene i od ostalih studoša pitao je načelo ustavnosti, načelo zakonitosti, vrste pravnih lijekova, predsjednička republika, čin promulgacije, vacatio legis, publikacija, nabroji uzroke isključenja protupravnosti, stjecanje državljanstva, pravni posao, teritorij (nešto za teritorijalno more), hijerarhija pravnih akata, kakav je naš ustav...uglavnom, vrtio je ta sva pitanja. rekao je da pita stvarno osnovne stvari i da se to treba znati. eto, ako sam nekome pomogla ubuduće da zna kakav je Savić, drago mi je...:wink5:

klarah

Heh :laughing: ..., položila i ja, iz prve, dvojkica je tu :laughing: ! Evo, samo da vam prenesem svoje dojmove s ispita...; ovak' stvarno nije nemoguće ili užasno teško položiti ovaj ispit ! Treba proći ova pitanja na zaokruž. koja se vrte u ispitu, naučiti i eseje koji se vrte i to je to, zaista nije strašno...,ako se pročita literatura i da malo truda svemu tome nije ništa strašno...,jer i ja sam do sada mislila da je to užasno teško, a zaista nije ! Odgovarala sam kod prof. Savića i mogu reći isto što i ljudi u prethodnim postovima, prof. Savić je zaista, objektivno gledajući, ugodan, ma preodličan ispitivač !!! Za prof. Savića obavezno znati pravne lijekove, ali prof. ne ide u neke detalje, najbitnije da on vidi da se to razumije ! Nije da se ne treba ništa znati, daleko je od toga(!), ali zaista prof. je fer i korektan i na ispitu, ali i na predavanjima, uz prof. Podolnjaka iz ustava, to su mi bila najzanimljivija predavanja, ma i prof Ravlić je super :laughing::happy:... ! Moj savjet i za pismeni ispit: kad pišete eseje podcrtajte bitne stvari u eseju (podjele, važne pojmove..., sve ono što je bitno), ne kažem to bez veze :wink5: !!! Kod prof. Burazina nemam iskustva s usmenog, ali čula sam da je isto tako sasvim u redu i ok !
Tako da; svi koji još niste položili koncentrirajte se na ova pitanja i eseje s foruma i sve će biti ok..., uz malo sreće..., ako ne prvi put, onda drugi put sigurno..., neće vas valjda baš pogoditi pitanja koja uopće ne znate... :happy: I da..., ja sam napisala samo 2 eseja, treći nisam apsolutno ništa pisala, jer eto nisam baš to znala i svejedno sam prošla pismeni tako da...eto :happy::wink5: ! Sretno svima :happy: !

T-jet

...jeeeeeeeeeej...labud je u indexu...ja sam odgovarala kod Burazina, i prof. je stvarno super, sve će izvuč iz tebe, stvarno pomaže! Čak ispituje na jedan vrlo simpatičan način...recimo ja sam na svom ispitu pukla od smijeha jer nisam mogla izdržat kako pita full ozbiljno stvar koja je naravno kriva, al valjda da vidi dal si 100% siguran u gradivo...ne znam...ali meni je bilo tolko smješno da stvarno nisam mogla izdržat...bila je to scena...al bitno da ja imam položen ovaj ispitu... :):):):):):) sretno svima

Andreja

moze li mi netko napisat literaturu za ovaj predmet
idem u 9 mjesecu ga polagat
:)
Obvezna literatura za polaganje ispita iz predmeta Uvod u državu i pravo:

B. Perić: Država i pravni sustav, Informator, Zagreb, 1994., str. 35.-226.

B. Perić: Struktura prava, Informator, Zagreb, 1994., str. 1.-185.:laughing:

lila_887

sad ovu smo imali pravo na kolokvije,vjerojatno će tako bit i u sljedećoj akademskoj...al to budeš na vrijeme saznala :wink5:

a ti si isto vanredni, si išla na te kolokvije i nije bilo nikakvih problema?

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks