AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Uvod u državu i pravo

Zilla

potepuh
istina je kaj veli neozbiljna, minimalno dva pitanja si moral više puta pročitat jer se lako pomota krivi i točan odgovor pogotovo kada su pitanja postavljena u negaciji, dakle koji od navedenih odgovora ne vrijedi za **** normalno da ti prvo padnu na pamet činjenice koje su karakteristike tog pojma i onda ti se pomota sve kaj nije i više nisi siguran,
@Kreso tak sam i ja i isto 6 bodova (potrefilo mi se da je većina bila iz onog dijela koji sam uspjela razraditi)
kolokvij nije bio težak, ali po mojem mišljenju naša generacija nezna misliti nego samo buba stvari bez razumijevanja
ispričavam se ako sam nekoga ovim postom uvrijedila ali tako ja to vidim

HeliosZg

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Malo mi je čudno da može bit tolika razlika između ove i prošle generacije u smislu ''da neznamo mislit'' haha... Ja sam učio 5 dana, 20ak stranica po danu i još jedno dva dana sve ponavljao, smatram da je to sasvim dovoljno... Svakako bih volio da dobijemo priliku uvida u kolokvij (Stariji studenti imate li iskustva s time, daju li oni kolokvije na uvid?) ili da ga barem proanaliziramo na predavanju jer želim znat gdje sam pogriješio i jedino se tako može naučit jer su mi neka pitanja bila dvosmislena, npr. gdje je trebalo zaokružiti koje osobine ne pripadaju monarhu - i sad ja gledam tamo piše izbornost i mislim si dal da zaokružim ili ne, monarh po pravilu naslijeđuje svoj položaj, ali u rijetkim slučajevima (kada izumre cijela loza ili se stvori nova monarhija) se monarha mora izabrati... I sad, da li to pitanje traži da ignoriramo iznimne slučajeve ili ne? Ja sam naravno zaokružio jer se nigdje u pitanju ne spominje iznimni slučajevi... I sad ako ispadne da je trebalo ne zaokružit izbornost to uopće nema veze sa nečijom pameću ili naučenim... Isto tako npr. u zadnjem pitanju gdje je bilo pitanje u kojem obliku države u klasičnom smislu (što me zbunilo jer neznam što bi to u klasičnom smislu trebalo značit) postoji kabinet (premijer+ministri) koji se nikako ne žele zamjeriti parlamentu - svi znamo da za ograničenu (parlamentarnu) monarhiju to baš izričito piše u knjizi, ali isto tako imamo i parlamentarnu republiku u kojoj parlament također ima ajmo reć najviši položaj... i sad ako ispadne da je trebalo zaokružit i parlamentarnu republiku, opet dolazimo na isto pitanje... I šta znači ono u klasičnom smislu? Pa valjda se misli na monarhiju gdje baš ima izraz kabinet? Ili ne?

I tu dolazimo do problema tog cijelog koncepta ispita na zaokruživanje sa više mogućih odgovora i gdje sve treba bit točno, napisao sam se ja njih na proteklom studiju masu i uvijek došao do zaključka da kod njih prolazak odlučuju znanje i sreća 50-50, a ja baš nevolim da o mojim ocjenama odlučuju previše sreća i igra slučaja.

Inače, isto sam se dvoumio dal da upravo npr. to pitam tamo onog profesora koji je dežurao pa nek objasni jel treba npr. gledat i iznimne slučajeve ili ne, ali nisam znao dal se to može jer nitko nije i bilo mi je neugodno pitat:/... Pravo i sve djelatnosti vezane s pravom su vrlo tricky i bitne su sitnice, a tako nešto se može jedino naučit ako meni netko i objasni zašto sam pogriješio i što se traži, ja to (barem još) nemogu sam ocijenit... Idući put se neću ustručavat pitat.

on nije reko da cemo proc sigruno ako necemo uciti, negoje reko da je prolaznost velika, a gradivo stvarno nije teško
Ja nisam ni rekao da smatram da se taj ispit treba moć proć bez učenja nit sam Savića tako shvatio, već tvrdim da je prolaznost začuđujuće mala baš s obzirom na količinu i težinu gradiva, sumnjam da je samo 40ak posto studenata učilo (i onda još od tih 40% koji su prošli bar pola se skrumpalo s 5 bodova, tu je sreća igrala veeeeeeeeeeeeeliku ulogu)... Pa na drugom kolokviju će onda (ako je stvarno teži od prvog) svi popadat... Po meni su stvarno znanje pokazali samo oni koji su skupili 8-9-10 bodova i svaka im čast, mi ostali neki 4, drugi 5, tu je više ruski rulet bio, a puno nas je takvih i onda ispada da je samo valjda 5% ljudi stvarno naučilo, a ja bih volio da većina nas kolega jednog dana znamo svoj posao kako treba, javna uprava je vrlo bitna za svaku državu i bitno je da stvarno naučimo zanat, pa pogledajte u kakvom smo trenutačno stanju baš zbog toga što masa trenutnih službenika nema pojma, da sad uzmem jedan problem i odem pitat pet različitih službenika, svi bi mi dali drugačiji odgovor i svaki bi bio luđi i kompliciraniji od prošlog... Prošli tjedan se jedan kolega s ex posla išao žurno slikati za putovnicu jer je morao hitno van RH, dođe na jedan šalter, ne gospodine ta slika ne valja (nekakva sjena je bila problem ili tako nešto), ode na šalter do i uredno mu prihvati fotografiju o_O...

HeliosZg

Evo najiskrenije i bez gledanja u knjigu moj odg bi bio: teritorij i stanovništvo 100%, brijem da je vlast i ono četvrto što neznam sad točno izraz, ja bih rekao pravni sustav. Ispada da je pravni sustav + pravni poredak iliti pravo (nakon gledanja u knjiguXD). I ako se ne varam u pitanju su bili ponuđeni ta 4 i još društveni sustav ili tako nešto oO kojeg ja nisam zaokružio, bit će da je i tu opet bio neki trik koji ja ne razumijem-.-... Cijelo jedno poglavlje je posvećeno elementima države i tako se i zove, ''Elementi države''... Odmah na drugoj stranici su nabrojeni... I onda se osjećam stvarno glupo ako sam to pitanje pogriješio jer ispada da neznam zbrojit 2+2, a znam da glup nisam. Viš na to pitanje sam zaboravio i ne spada u onih mojih 4 koje sam odmah na ispitu provjerio da su mi 100% točni što će značit da sam vjerojatno nešto ekšli i fulao u njemu... Great...

Inače, nadam se da nitko neće rolat očima na moje analize i jadikovke, djevica sam po horoskopu, perfekcionist i sve seciram, to mi je u biti:laughing:... Čovjek bi pomislio da je to za pravo odlična osobina, no očito nije-.-...

P.S. Šta su sve grupe (po terminima) imale ista pitanja!?O.O Kaj nije to malo, ono, rupa koja omogućuje kasnijim grupama da varaju i nabave pitanja?

Mislim da mi je najpametnije da se posvetim kolokvijima iz soc i polit jer nije sve na zaokruživanje, a i tamo gdje je se može dobit pola boda, to ću glatko barem s dva proć...

A državu i pravo ostavit za ispit... Opet pitanje za starije: Kako izgleda ispit? Jel opet sve na zaokruživanje i foru više točnih odg?XD

Eriatarka

Pročitala sam tvoj post i moram ti reći sljedeće.
Ja naime nisam izlazila na kolokvije, ali sam izašla na jedan ispit (pala) i sada u petak idem opet. Pomalo mi nije jasno što je dvosmisleno. Kada imaš pitanje poput osobine monarha, u knjizi su navedene četiri, a izbornost nipošto ne spada u to. Njega nitko ne izabire. To je čista predsjednička osobina. Voljela bih kada bi mi dao neka pitanja. Kolege pravnici su mi dali savjet da se za ovaj predmet inače skupe sva pitanja (na zaokruživanje) i pomno prouči svako u knjizi. Tek tada prolazim.
Evo ti primjer pitanja iz ispita:
Opće karakteristike poglavara republike: a)izbornost, b)politička odgovornost, c)nasljednost, d) da predtavlja državu unutra i prema vani, e) posjedovanje apsolutnog veta, f) neograničeni mandat. Evo ja sam knjigu pročitala milijun puta i znam taj dio napamet. Šta ti misliš koji su odgovori? (To pitam da ti pomognem eliminirati netočne).
Što se tiče kabineta ministra, vidiš tipičan primjer ti je Engleska, i ona je kao što si rekao parlamentarna monarhija. I iako parlamentarna repubilika i parlamentarna monarhija imaju dosta sličnosti, ja ne bih zaokružila parla. republiku, jer je velika razlika između te dvije države, a to je ipak da ova nema monarha. Mislim da bi mi to čak bilo točno. Eto. Zaokruži samo ono što točno znaš.

HeliosZg

A izabiru ga u slučaju da stvaraju novu monarhiju ili da cijela loza izumre... Da se razumijemo, ja nisam zaokržio izbornost kao osobinu monarha jučer u ispitu...
Što se tiče kabineta, isto sam zaokružio samo ograničena monarhija...
Pa eto imam samo 4 točna:(...

Što se tiče tvog pitanja o poglavaru republike... umm: a), b)... i d)? mislim da je to to... c) nasljednost sigurno nije, e) nema apsolutni veto, nego onaj umm, neapsolutni:D, monarh ima apsolutni veto..., f) ograničen mu je mandat na par godina. Eto, malo amaterski možda odgovoreno, ali sve iz glave.:D Eventualno bih se dvoumio oko d) jer kaže se obično, bar u RH, da predsjednik više državu predstavlja prema van, a unutar RH je više samo kao neka figura, tu bih sad trebao znat točnu rečenicu kako kaže u knjizi ako ima, a neznam:D. Mislim, predstavlja on državu i unutar, neznam kad npr. dođu neki strani izaslanici... Ako se pod predstavljanjem misli na to... Malo bi me mučilo to kaj mi je logičnije da unutar države predstavlja onaj tko ima suverenitet, a u republici je to rijetko kad poglavar, eventualno kod predsjedničke republike bi se dalo diskutirat... Kako rekoh, bit će da piše u knjizi točno:D! Ma, ispada da treba znat knjigu (tj. kopiranu knjigu:D) od korice do korice i sve ponaštrebetat...

Znači ispit je isto na foru zaokruživanja? Koliko min. točnih odg. mora bit?

Eriatarka

Znači ispit je isto na foru zaokruživanja? Koliko min. točnih odg. mora bit?[/QUOTE]

Ispit ima 10 pitanja na zaokruživanje (15 min vremena) i 3 esejska pitanja (45 min vremena). Izašla sam na ispit i pomislila 'Mene netko ovdje zajebava, pa to je prelako...' (Ispit ti se vrti po forumu - IDENTIČAN) i zaokružim sve i dobijel odvratno lagana esejska pitanja i znam da sam ih dobro napisala (dobila sam ograničenu monarhiju, ustav i logičko zaključ.). I što se dogodi - ne prođem. Znači pitanja na zaokruživanje me uništila, jer sam lijepo logički razmišljala. Otvorim knjigu i skužim da sam u pitanjima fulala jedan jedini odgovor kojeg sam ili zaokružila (krivo) ili nisam, sve ostalo točno. No, kakve to veze ima? Šta mi vrijedi visok IQ, kada sam bila glupa i ne pročitala knjige milijardu puta da mi ne izađe iz mozga van neke stvari.
Mislim kod tebe je riječ o kolokvijima, kod mene o ispitu. Po meni - ista stvar. Ako pišete drugi kolokvij uskoro, držim vam j***** fige, jer sam čula da je taj daaaalekooo najteži.

HeliosZg

Ali problem je kaj će vjerojatno položit prvi na ispravku, ali i opet past drugi... Mislim, nikog ja ne želim ureknut lol, možda neće, ali vjerojatno će tako bit... I šta onda, opet ponavljaj to još mjesec dana? Jedina super stvar je što će se bome naponavljat toga da će već napamet znat:D, ali zapostavit će sve ostale predmete i na kraju će joj i ostali predmeti i možda čak i država i pravo ostat za ispite... Daljnji problem je što su kolokviji iz države i prava ono začas, ako misliš i druge kolokvije učit ostane za njih 5-6 dana samo... Mislim, svatko ima svoju taktiku... Ja ću si radije porješavat sve ostale predmete i onda za njega imam 8 rokova... I u ispitu je samo 10 pitanja na zaokruživanje od kojih moram vjerojatno samo pet riješit i šlus, a ne 30 raspoređenih u tri kolovkija. Esejska mislim da nitko tko je učio nemože napisat za jedinicu...

Btw, koliko na ispitu od tih 10 treba bit točno za prolaz, isto 5?

aannaa_00

Evo kad vec svi govorite svoje dojmove... prolaznost ili neprolaznost pa evo da i ja kazem...ja sam imala 4 boda... i nisam prosla... sto mi je jako jako zao jer sam bila sigurna da cu proc... naime dogodilo mi se to sto sam procitala vec od vas tu nekih... npr...potpuno tocno sam odogovorila na pitanje.. i tako na cijelu prvu stranu... i onda mi vrag nije dao mira i nakon druge (na kojoj sam iskreno malo zapela.. pitanja su me dosta zbunila...) vratila sam se na prvu i kod jednog pitanja dodala jos jedan (netocan odgovor) i sad sam i vise nego ljuta na sebe...

I da jos nesto... citala sam dosta ovih starijih postova .. i vecina je govorila kako nikako uciti iz skripte jer nema dosta toga kao u knjizi... ja sam ucila samo iz skripte... knjigu nisam ni vidjela... i moram rec da u skripti pise bas sve sto nam treba... samo je pitanje koliko to dobro naucis...tako da... moj zakljucak... moze se nauciti po skripti.

Zilla

potepuh
to sve tako ovisi o profesoru i asistentu koji sastavljaju pitanja, to kaj je ovaj puta ispit bio sastavljen tako da su pitanja bila ona najbitnija iz cjelina ne znaci da se nemoze dogoditi da bude i pitanja koja su u knjizi sitno napisana i kada se procita se dobiva dojam da nisu od neke vaznosti za taj predmet.. ne mislim da su skripte zlo ili da se treba izbjegavati ucenje iz skripta ali kaj je ziher je ziher a knjiga vam je ziher..

amaterka

to sve tako ovisi o profesoru i asistentu koji sastavljaju pitanja, to kaj je ovaj puta ispit bio sastavljen tako da su pitanja bila ona najbitnija iz cjelina ne znaci da se nemoze dogoditi da bude i pitanja koja su u knjizi sitno napisana i kada se procita se dobiva dojam da nisu od neke vaznosti za taj predmet.. ne mislim da su skripte zlo ili da se treba izbjegavati ucenje iz skripta ali kaj je ziher je ziher a knjiga vam je ziher..
ali ako sezdeset posto ljudi kaze da je iz nekog predmeta lakse proc uceci iz skripte,onda je valjda tako..
iz moje grupe cura s kojima sam ucila, smo prosle samo nas 3 cure..ja sam ucila iz skripte,a ove dviej iz knjige, ostale isto iz knjige..
sve je to stvar kvalitete ucenja..ja ne kazem da su druge ble glupe,nesposobne, lijene ili neznam sto. to bi bilo vrijeđanje. potrefila su ih pitanja koja su mozda znale,ali su eto krivo zaokruzile koji odgovor..ja bi voljela da je cijela moja grupa prosla pa da se mozemo frajerisati da smo prosle.

naravno ti si prosla uceci iz knjige i jako mi je drago zbog toga jer si dala trud za to i to se isplatilo. svaki trud se isplati :D
ne zelim ispasti bezobrazna ili neznam sto.
svima na sljedecem kolokviju zelim punooo srece..:laughing:

Eriatarka

Ljudi, trebam pomoć! Pokušavam odgovoriti na apsolutno sva pitanja na zaokruživanje koja postoje u ovom topicu i nigdje ne mogu naći sljedeće: DOKTRINARNA INTERPRETACIJA, AUTENTIČNA INTERPRETACIJA. Šta je to? Gdje se nalazi u knjizi? Ako ne znate točno, može samo okvirno u kojem djelu.

Evo imam još par nedoumica. Kako biste vi odgovorili na:
Pravni posao je:
a) akt kojim se očituje autonomija volje
b) može biti dvostran
c) ugovor o kupoprodaji
d) isključivo može nastati sukladnim izjavama dvaju subjekata
e) je i jednostrano obvezni ugovor
f) je uvijek očitovanje volje
Znam da su b,c i f točni, ostalo nemam pojma.

Naletjela sam na pitanja oborivosti pravnog akta i pravnog posla, pa ako itko zna reći šta je to točno, neka pomogne!
:)

Eriatarka

Nije bilo dvije grupe. Bila je samo jedna, a eseji su bili - pravne norme (pojam i posebno s obzirom na vremensku valjanost), opći i pojedinačni pravni akti (pojam i posebno o aktima sudbene vlasti) i treće je bilo elementi države (posebno o teritoriju). Pitanja na zaokruživanje se ne sjećam, jer su mi bila zbilja teška, samo znam da se test nije ovaj put ponovio (kao što se konstantno ponavljao prije). Valjda nova akademska godina - novi ispiti.

Tinčica

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
hej! kakva je situacija sa ovim ispitom što se tiče esejskih pitanja, koliko količinski treba napisati za jedan esej, pola strane bitnih stvari ili i do najmanjeg detalja na dvije strane? jel još uvijek postoji mogućnost odustajanja kad vidiš pitanja. može malo općenitih stvari oko ovog kolegija, vidim da ima dosta komentara oko kolokvija, no ima i nas koji izlazimo samo na ispit.

SailorMoon

može li mi netko odgovoriti jel istina da drugi kolokvij prva grupa piše u ponedjeljak 29.11. nakon ispravka prvog kolokvija (čula sam da se ispravak piše u pon iako nisam sigurna), a da druga grupa piše u petak 3.12... ostala sam iznenađena jer smatram da to nije korektno prema onima koji su u prvoj grupi i većina će ih popadat jer neće znati što ih očekuje, a većina ljudi iz druge grupe će proć jer će imati pitanja!

Anchy2602

Mene zanima ta prva grupa šta piše od koje do kojeg slova prezimena će biti? Ili se izvanredni studenti mogu pojaviti na bilo kojem od ta dva?

Zilla

potepuh
hahahahah pa ako pročešljaš forum i ti ćeš znat koja će bit pitanja.. a kak bi to bilo fer, onda bi mi bili jedno predavanje u plusu.. -.- netrebaš znat pitanja ak ucis, a i grupe se izmjenjuju, kaj stvarno misliš da profesori ne misle na to?

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks