AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Ustavno pravo

moni

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
molim vas odgovor na pitane o uredbama?koje uredbe trebamo nabrojati i kako reći nešto o njima?što je bitno?

Patricia

i meni-hvala :laughing:
ZAKONODAVNA DELEGACIJA
Zakonodavno tijelo može ovlastiti izvršno tijelo da donese neki opći propis ili da svojim općim propisima uredi određen krug društvenih odnosa čije je donošenje odnosno propisivanje prema ustavu u njegovu djelokrugu. Pravni akt koji donosi izvršno tijelo u tom slučaju nazivaju se u ustavnopravnoj teoriji uredbe na temelju zakonske ovlasti. Donoseći uredbe na temelju zakonske ovlasti u granicama zakonodavne delegacije, izvršno tijelo u potpunosti zamjenjuje zakonodavno tijelo.

molim vas odgovor na pitane o uredbama?koje uredbe trebamo nabrojati i kako reći nešto o njima?što je bitno?
uredbe iz nužde
uredbe na temelju neposrednog ustavnog ovlaštenja (ne postoje u RH)
uredbe na temelju zakonskog ovlaštenja
uredbe za primjenu ili izvršenje zakona

anna1

ljudi jel ustav moramo bas znat,ili šta točno trebamo s njime,nisam bila na predavanjima kad je to pro govorio,ispit mi je kod gardaševića...pomagajte;)

igorf

učim po skripti i ne mogu naći ,što je to prohibitivna klauzula...

Prohibitivna klauzula je najmanji postotak glasova koja mora dobiti određena lista na izborima da bi imala pravo sudjelovanja u diobi zastupničkih mjesta. U RH je to 5%

Marinica

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
ljudi jel ustav moramo bas znat,ili šta točno trebamo s njime,nisam bila na predavanjima kad je to pro govorio,ispit mi je kod gardaševića...pomagajte;)
gardašević više pita iz knjige stvari. a poldonjak više ustav

Ninek

pročitaj si ga dobro jer ima puno toga kaj će te pitat, doduše imaš to i u knjizi..ne moraš bubat na pamet članke..

Patricia

sta bi mi trebali govoriti kad nas pita:
USPOSTAVA VLADAVINE I NEOVISNOSTI RH, O SUVREMENOSTI I SAMOSTALNOSTI??? HVALA

bombonina

spremam ispit za 7 mjesec, pa su sve informacije o ovom u 6.mjesecu kako je bilo dobrodošle.

spremam ispit za 7 mjesec, pa su sve informacije o ovom u 6.mjesecu kako je bilo dobrodošle.
a mogla sam već bit gotova...

Melanie

Bakalar
Zamolila bih vas da mi kažete gdje se u knjizi nalazi NADZOR IZBORA, VAŽNOST SUPOTPISA i BALOTAŽA...

znam da to često ispituje Gardašević , ja sam kod njega...
zahvaljujem se unaprijed!!! :D

Dancy11

Prošla kod Podolnjaka, profesor je super, pitao me ovlasti predsjednika i organske zakone..malo sam bila prestrašena pa nisam bas odgovrila na prvo pitanje nesto bajno...ali dvojčica je tu...;)

ganesha

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Zamolila bih vas da mi kažete gdje se u knjizi nalazi NADZOR IZBORA, VAŽNOST SUPOTPISA i BALOTAŽA...

znam da to često ispituje Gardašević , ja sam kod njega...
zahvaljujem se unaprijed!!! :D
BALOTAŽA - kraj 246 i početak 247str.

VAŽNOST SUPOTPISA - mislim da ti je to 380str, Predsjednik Republike i njegov odnos prema Saboru i Vladi... (ako je netko sigurniji za to neka ispravi)

NADZOR IZBORA - 284str, Etičko povjerenstvo, mislim da bi to trebalo bit to... :wink5:

neozbiljna

hej, ljudi, pomagajte.. što je to nefiksna kvota, nađoh to kao pitanje kod gardaševića a nisam je našla u knjizi.. :/ i da jel treba one složene države učiti... ??

Ninek

hej, ljudi, pomagajte.. što je to nefiksna kvota, nađoh to kao pitanje kod gardaševića a nisam je našla u knjizi
Hrvatski državljani koji imaju prebivalište izvan Republike Hrvatske kao birači biraju zastupnike na temelju lista s po 14 kandidata u posebnoj 11. izbornoj jedinici, po sustavu nefiksne kvote. Broj zastupnika koje će izabrati ovi birači utvrdit će se na način da ukupni broj važećih glasova u deset izbornih jedinica u Republici Hrvatskoj podijeli sa 140 koliko se ukupno zastupnika bira u tim izbornim jedinicama. Dobivenim rezultatom koji predstavlja količnik, dijeli se broj važećih glasova u posebnoj izbornoj jedinici. Rezultat koji se tako dobije jest broj zastupnika koji je izabran u posebnoj izbornoj jedinici.

stranica 274

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks