AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Ustavno pravo

LinaZG

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
vidim da je već bilo postavljeno pitanje vezano uz treću lekciju- onaj povijesni dio- ali jel ima itko ikakvog saznanja jel to bitno?? tj. da li to pitaju?
i jel istina da podolnjak pita većinom stvari iz ustava? tipa : ovlasti ust. suda, vlade, sabora itd...

hvala u naprijed
pozz

blabla

vidim da je već bilo postavljeno pitanje vezano uz treću lekciju- onaj povijesni dio- ali jel ima itko ikakvog saznanja jel to bitno?? tj. da li to pitaju?
i jel istina da podolnjak pita većinom stvari iz ustava? tipa : ovlasti ust. suda, vlade, sabora itd...

hvala u naprijed
pozz
hmm, pa tu 3.lekciju bi iz neke opće kulture trebali znati...i znamo više-manje, jel...da, to ne pitaju baš, ali pročitaj nekoliko puta, onak da ti uđe u uho:laughing:
i da, nisam odg kod Podolnjaka, ali čula sam da tako pita...evo vam neka pitanja koje pita Podolnjak, a koje Gardašević:
Podolnjak

ovlasti ustavnog suda i
ustavnu tužbu
ovlasti sabora,
izborni prag
suce ustavnog suda, izbor
vlada rh,
formiranje vlade
koliko je bilo referenduma u rh
razlozi ukidanja polupredsjedničkog sustava
organske zakone i
imunitet sudaca
većinski sustav
prohibitivnu klauzulu
politička i osobna prava
temeljne odredbe ljudskih prava (najviše vrednote ustavnog poretka)
ustavna tužba
referendum u republici hrvatskoj
obilježja lokalne i regionalne samouprave
tijela lokalne samouprave
aktivno i pasivno biračko pravo
međunarodni ugovori
izbor predsjednika (temeljna obilježja)
izborni prag
imunitet zastupnika Hrvatskog Sabora
ovlasti Hrvatskog Sabora
zakonodavna delegacija
formiranje Vlade
interpelacija
ovlasti sabora,
odgovornost predsjednika,
ustavni sud - ustavni suci i predsjednik ustavnog suda
mijenjanje ustava,
ovlasti Vlade i Hrv. Sabora,
temeljne odredbe ustava,
parlamentarna nepodudarnost
narodni suverenitet
djelokrug Sabora
razliku između materijalne i formalne neustavnosti

1. metode ustavnog prava, nabrojiti,reći nešto o njima
2. što je sadržaj ustavnog prava, čime se taj predmet bavi
3. izvori ustavnog prava
4. materijalni i formalni ustav
5. povijesni načini donošenja ustava
6. kruti i meki ustavi
7. ustavni običaji
8. načini mijenjanja ustava
10. slučaj izmjene ustava u rh
11. načini odlučivanja o prihvaćanju inicijative o promjeni ustava
12. ustavni zakon o ustavnom sudu
13. od kojih dijelova se sastoji suvremeni ustav
14. koliko puta je mijenjan ustav rh
15. kakva je država rh
16. najveće vrednote hrv ustavnog poretka
17. uspostava vladavine i neovisnosti rh, o suvremenosti i samostalnosti
18. kada je rh priznata međunarodno
19. predstavnička vladavina i referendum-pojava, vrste
20. narodna inicijativa za raspisivanje referenduma
21. aktivno i pasivno pitanje o biračkom pravu
22. što je parlamentarna nepodudarnost
25. struktura predstavničkog tijela
26. razlozi ukidanja županijskog doma 2001.god
29. organski zakoni-posebno formulirani, izuzetak

Gardašević

Sadržaj ustavnog prava
Formalni djelovi ustava
Ustav-kada je donesen,koliko je puta mijenjan, što se promijenilo (eliminacijsko pitanje, ako neznaš-padaš)
Izvori ustavnog prava
Načelo ustavnosti i zakonitosti
Organski zakoni (elim.)
Imunitet (čl.105.)
Promijena ustava rh...

poremecaj ustava,formalnost ustava
zakonodavna delegacija
temeljna prava po naraštajima...
vladavina prava

USTAVNA TUŽBA
vladavina prava
organski zakoni,
ustavni zakoni,
formiranje vlade,
Državno sudbeno vijeće,
Ovlasti predsjednika, sabora, vlade i ustavnog suda,
revizija ustava,
referendum...
Ustavna tuzba
Odgovornost Predsjednika
Nadzor izbora
Vaznost supotpisa
Postupak Ustavnog
parlamentarni sustav
slozene drzavne zajednice
polupredsjednicki sustav
ovlasti predsjednika
nacelo ustavnosti
izvori ust. prava
temeljna prava i slobode
uredbe sa zakonskom snagom i uredbe iz nuzde
metode ustavnog prava
odnos ustavnog prava i politickih znanosti i drugih grana prava
ustavni sud
kruti i meki ustav, stupnjeve krutosti,
Ustavnu tuzbu,
prohibitivnu klauzulu,
poremećena ravnotoža u korist izvrsne vlasti...
prava (generacije, i kako su rangirana po ustavu ) ,
izborni sustavi-apsolutna većina, relativna većina,
balotaža,
izborni prag
izvori ustavnog prava,
temeljna ustavna prava u rh,
ustavna tuzba,
ustavni sud,
ovlasti predsjednika, sabora, vlade, formiranje vlade,
pucki pravobranitelj...
organske zakone,
vrste pravnih normi,
nacelo zakonitosti,
čl.16

isprike na malo podužem postu!

lila_887

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
naaajvece hvala, srce si :) :D

još jedno pitanje :))
iz pete lekcije koje sve točke treba učit??? :))
u petoj lekciji, ne trebaš DRUGI podnaslov, i TREĆI ALI samo dio, do naslova Ustavni sud (to trebaš od Ustavnog suda do kraja lekcije) nadam se da si shvatila :)

Ancy

prvi put idem na ispit, u grupi sam kod Gardaševića, da li mi tko može reći kako to izgleda, da li svi uđemo u prostoriju pa nas ispituje ili..., koliko pitanja postavlja...

blabla

prvi put idem na ispit, u grupi sam kod Gardaševića, da li mi tko može reći kako to izgleda, da li svi uđemo u prostoriju pa nas ispituje ili..., koliko pitanja postavlja...
ide vas po 4 unutra-kako želite, svakome postavi pitanje, da vam dosta vremena da razmislite, ponekad vam natukne nešto što bi vam moglo pomoći, ima eliminacijska pitanja na kojima padaš odmah, meni je postavio 2 pitanja (eliminacijsko i "normalno").

ana89

je li itko zna odgovor na ovo pitanje: organski zakoni-posebno formulirani, izuzetak
, mogu reći samo ono na početku gdje se nalazi u izvorima ustavnog prava ili =)) hvala

blabla

što mislite, da se nauče samo ta pitanja koja najčešće pitaju ..bi se moglo proć =)) ?
ha čuj, ako te pogode- naravno! mene je Đorđe pitao 2 pitanja, i oba su bila u tim svim pitanjima.

ana89

Što je najvažnije pričati o USTAVNOJ TUŽBI, molim da mi netko odgovori, :bored:
Kažeš što je ustavna tužba, tko je može podnijeti (može svatko-fizička ili pravna osoba, ako je povrijeđena pojedinačnim aktom tijela državne vlasti, tijela jedinica lokalne i područne samouprave).
Kažeš da se ne može podnijeti ako drugi pravni put nije iscrpljen. Kada se podnošava tužba moraju se navesti razlozi povrede. Ako Ustavni sud utvrdi da sudski postupak traje nerazumno dugo (tj. ako do podnošavanje tužbe trajalo iznimno dugo) tada se donosi odluka: a)o usvajanju tužbe, b)naređuje se nadležnom sudu da donese odluku c)podnositelju tužbe se plaća pravna naknada.
Kažeš da postoji rok podnošavanje tužbe, razlozi za odbacivanje tužbe (ako nije nadležan, ako je ustavna tužba pravodobna, nepotpuna, nerazumljiva i nedopuštena), i kažeš na kraju postupanje suda..

ima ti toga dosta =) neka me netko ispravi ako treba još nešto reći...

Ancy

da li mi tko može reći što je to prohibitivna klauzula ili gdje to mogu u knjizi naći

blabla

MOlim Vas ako mi možete reći gdje je točno sutra ispit kod podolnjaka? Nas ploči piše tmt3 ali ne piše soba, jel u njegovom kabinetu?? i ako netko zna odgovor na pitanja: zakonodavna delegacija i interpelacija. Hvala Vam svima i puno sreće sutra
u njegovom kabinetu onda.
zak.delegacija:Zakonodavno tijelo može ovlastiti izvršno tijelo da donese opći propis ili da svojim općim propisima uredi određen krug društvenih odnosa čije je donošenje prema ustavu u njegovu djelokrugu. Pravni akti koje donosi izvršno tijelo nazivaju se uredbe na temelju zakonske ovlasti.
Donoseći te uredbe izvršno tijelo u potpunosti zamjenjuje zakonodavno tijelo. One uređuju kao i zakoni određeni društveni odnos i imaju zakonsku snagu ako po svom sadržaju nisu prekoračile dobivenu ovlast.
Ako ustav dopušta prenošenje zakonodavne ovlasti, tada je donošenje uredaba na temelju zakonske ovlasti u skladu s ustavom. U protivnom je protuustavno.Kada ustav šuti, jedni smatraju da je zakonodavna delegacija pro¬tuustavna, dok drugi smatraju da je u skladu s ustavom
ineterpelacija: to ti je jedno od sustava nadzora rada vlade od sabora. kada zastupnici postavljaju pitanja o radu vlade, jel?:unsure:

lila_887

da li mi tko može reći što je to prohibitivna klauzula ili gdje to mogu u knjizi naći
prohibitivna klauzula ti se spominje kod izbornog praga, u knjizi kaže da piše o izbornom pragu na ovim stranicama: 248, 273, 274, 285 i 286 pa si tu pogledaj što piše o tome

blabla

izborni prag (prohibitivna klauzula) – najmanji postotak glasova koje mora dobiti određena lista na izborima da bi imala pravo sudjelovati u diobi mandata, radi sprečavanja velikog broja malih stranaka u parlamentu.

kobe

Jel se kod podolnjaka ulazi jedan po jedan ili nas više ulazi unutra?? I jel nas proziva po redu ili ak ima dobrovoljaca oni mogu prvi...

lila_887

Jel se kod podolnjaka ulazi jedan po jedan ili nas više ulazi unutra?? I jel nas proziva po redu ili ak ima dobrovoljaca oni mogu prvi...
idete po dvoje, ne proziva (bar nije na prošlom roku) nego kako se dogovorite idete unutra

ana89

je li itko zna gdje je kabinet od gardaševića u Gundulićevoj? Koliko ih ulazi unutra i ulazi se po redu ili onaj tko želi? hvala =)

Jennifer

je li itko zna gdje je kabinet od gardaševića u Gundulićevoj? Koliko ih ulazi unutra i ulazi se po redu ili onaj tko želi? hvala =)

u njegov kabinet ideš tamo onim hodnikom kod referade pa onda na kraju hodnika desno... 4 ih ulazi unutra i tko želi dogovoriš se s ekipom vani, njemu to nije uopće bitno

ana89

Jel zna tko koje su uredbe za izvršenje zakona i izborne jedinice u RH???
izborne jedinice-radi provođenja izbora RH, podijeli se 10 izbornih jedinica koje se uređuju zakonom, pri izboru jedinica vodi se računa o područjima županija, gradova i općina. U svakoj od 10 izbornih jedinica bira se po 14 zastupnika. U tim će se izbornim jedinicama dakle izabrati 140 zastupnika. Birači koji žive u inozemstvu biraju zastupnike u posebnoj izbornoj jedinici. Broj zastupnika u ovoj izbrornoj jedinici ovisiti će o odazivu birača na izbore. U ovom sazivu Sabora je njih 4.

uredbe na izvršenju zakona--to su jedine uredbe koje nisu upletanje izvršnih tijela u djelokrug zakonodavnog tijela (poremečaja nadležnosti)...

Ancy

da li mi tko može reći koje sve vrste uredbi imamo, gdje se to nalazi u knjizi i koja je razlika između sukoba nadležnosti i poremečaja nadležnosti..

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks