AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Upravljanje ljudskim potencijalima s osnovama službeničkog prava

hypnogirl

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Re: Upravljanje ljudskim potencijalima i službeničko pravo

pitanja od jučer:
organizacijska i funkcionalna definicija službenika-razlika
tvrdi i meki model ULJP-a
razlika između koncepta uljp-a i koncepta kontinuiranog profesionalnog obrazovanja
4 značenja pojma ULJP-a
metode OOU-a i objasnit jednu po izboru
klasifikacija radnih mjesta u hrvatskoj...usporedit s sustavom odjela...tak neš
lake povrede službene dužnosti,nabrojati..tko odlučuje o sankcijama za njih,koje su sankcije?

e da..i bilo je kak su se uzdržavali službenici prije..ona 3 tj 4 načina:)

Melanie

Bakalar

Zanima me na koji način funkcionira parcijalno polaganje ispita kod ovog predmeta?

Koliko kolokvija ima, te da li se mora ići na usmeni ispit ako se polože kolokviji?

martina_sk

Administrator

Zanima me na koji način funkcionira parcijalno polaganje ispita kod ovog predmeta?

Koliko kolokvija ima, te da li se mora ići na usmeni ispit ako se polože kolokviji?
prvo pitanje ne razumijem.
drugo. imaju 2 kolokvija, drugi se piše na prvom ispitnom roku nakon predavanja u 6 mj. i moraš ići na usmeni. prednost kolokvija je što je gradivo podijeljeno u 2 dijela pa ti je lakše učiti, a i mislim da se piše malo duže, ne samo 30 min.

andiduga

Mladi član foruma kojeg zanima uprava

pitanja sa pismenog, nisu po redu:
1.funkcionalne definicije javnog službenika i nedostaci,
2.iz čega se vidi organizacijska definicija javnog službenika prema zakonu,
3. tehnička razina u RH,
4.normalizacija javne službe,
5. metode i instrumenti kojima se koristi funkcija uljupa,
6. koji su ciljevi, vrijednosti , usmjerenja u administrativnom modelu i kakva je funkcija uljupa u njemu,
7. iz zakona postupak ocjenjivanja državnog službenika,
8. iz zakona kako utječe ocjenjivanje državnog službenika na njegova prava, obveze i odgovornosti ...
ne mogu se sjetiti ostalog...
pitanja sa usmenog kod profe manojlović:
- načela prema zakonu
- objasni načelo hijerarhijske povezanosti
- kada službenik ima pravo odbiti nalog
- kada je službenik dužan odbiti nalog
- nabroji i objasni metode analize posla
- nabroji i objasni službenike kroz povijest...

u pismenom je još bilo pitanje i 3 dimenzije odgovornosti po Haque...

Balerinica

kolko ja znam usmeni je bio jucer odmah nakon pismenog-malo ih je bilo i navodno nitko nije prosao, jedna cura je prosla pismeni a usmeni je pala.

andiduga

zadnje pitanje iz pismenog je bilo preporuka SIGME za RH, dokument pod rednim brojem 27.

enna

pozdrav,gdje pišu te 3 dimenzije po Haqueu?

miha14

može mi netko odgovorit na ova pitanja i/ili reć di se nalaze odgovori:
1. iz čega se vidi organizacijska definicija javnog službenika prema zakonu
2. tehnička razina u RH
3. normalizacija javne službe

Domagoj83

na 54 str. knjige Uljp u javnoj upravi, G. Marčetić izdanje 2007. koje glasi:

Prema Haqueu, novije promjene u upravljanju proizvele su bitne posljedice na odgovornost javne uprave u tri dimenzije:

PRVA PROMJENA je u standardima odgovornosti, odn. u tome za što se odgovara - novi ciljevi javne uprave su ekonomski rast i produktivnost, a njezini pravni standardi mijenjaju se prema efikasnosti, natjecanju, profitu i novčanoj vrijednosti

DRUGA PROMJENA je sadržana u pitanju kome je javna uprava odgovorna - j.u. postaje odgovorna za efektivno obavljanje javne službe samo imućnijim kupcima koji je mogu platiti

TREĆA PROMJENA se odnosi na drugačije razumijevanje pojma odgovornosti - umjesto osiguranja političke neutralnosti javne službe, mnoge reforme javnog sektora su bile političke.

može mi netko odgovorit na ova pitanja i/ili reć di se nalaze odgovori:
1. iz čega se vidi organizacijska definicija javnog službenika prema zakonu
2. tehnička razina u RH
3. normalizacija javne službe
1.pitanje: vidi se u određivanju drž.tijela u kojima rade drž.službenici

2 pitanje:
1. uspostaviti centralizirani sustav personalne evidencije u okviru SDUU-a za sve javne službenike u Hrvatskoj: utemeljiti jedinstvenu bazu relevantnih podataka o službenicima te izraditi zajednički program automatske obrade podataka za ljudske potencijale unutar cijelog upravnog sustava
2. decentralizirano voditi evidenciju o službenicima
3. provesti detaljnu analizu poslova i procjenu poslova na razini državne uprave, regionalne i lokalne samouprave i svih javnih službi koja će biti temelj za unapređenje drugih metoda ULJP-a
4. objektivizirati i standardizirati postupak selekcije javnih službenika
5. unaprijediti mehanizam ocjenjivanja službenika
6. povezati individualnu ocjenu s povećanjem plaće
7. radnu ocjenu uzeti kao jedan od uvjeta napredovanja na više radno mjesto
8. razviti cjeloviti sustav obveznik i fakultativnih programa OOU-a za službenike na svim razinama teritorijalnog upravnog sustava

- modernizacija i unapređenje službeničkog sustava zahtijeva i unapređenje metoda i tehnika ULJP koje su usko isprepletene s normativnim, organizacijskim i personalnim aspektom reforme
- jedno od ključnih pitanja tiče se opsega u kojem se trebaju uvesti menadžerske metode u hrvatski upravni sustav
- potrebno je uspostaviti cjelovito i kvalitetno službeničko zakonodavstvo, i s njime povezane druge propise, na merit-načelima te postaviti zakonodavni okvir za sveobuhvatne organizacijske i funkcionalne promjene na razini menadžerske i izvršne funkcije ULJP-a u javnoj upravu
- potrebno je kontinuirano jačati personalne, profesionalne i materijalne kapacitete SDUU-a da bi mogao kvalitetno djelovati na utemeljenju modernog službeničkog sustava i izradi strategija ULJP-a te koordiniranju i usmjeravanju prakse ULJP-a u drugim organizacijama
- treba mu dati i ovlasti za provođenje sankcija nad organizacijama koje ne postupaju prema njegovim uputama
- određene poslove ULJP-a treba decentralizirati i prenijeti odgovornost za njih na pojedina ministarstva i druge organizacije te regionalne i lokalne jedinice
- istovremeno treba započeti proces unapređenja mekih metoda ULJP-a, te je potrebno postupno i promišljeno uvesti one menadžerske metode koje su se pokazale uspješnima u zemljama koje su usporedive s Hrvatskom

3.pitanje

- normalizacija znači radikalnu inovaciju u području ULJP-a, osobito zaklasične europske zemlje poput Francuske ili Njemačke.
integracija službeničkog sustava pojedine zemlje u režim radnih odnosa koji vrijede u privatnom sektoru. Jedna je od posljedica i normalizacija postupka odabira osoblja i sustava obrazovanja za položaje u javnoj upravi što pridonosi mogućnosti zamjenjivanja osoblja između javnog i privatnog sektora
- normalizacija podrazumijeva i to da javni zaposlenici više ne uživaju doživotna prava, posebne mirovinske modele i druge tradicionalne privilegije, već se počinju tretirati kao drugi zaposlenici u državi.

lock

Koja je najbolja skripta tu iz skriptarnice za naučit taj predmet?

mrvi89

par postova gore je kolegica objasnila ovo pitanje ugl na 54.stranici u knjizi ti je to ..:)

ninaxd

Zna li netko odgovore na ova pitanja:
1.Vrste komunikacije i novi oblici komunikcaije
2.Razlika izmedu tradicionalnog i suvremenog uljp
3. Timsko ucenje
4. 3 komunikacijska obrasca
5. SIGMA za personalnu razinu službenika (preporuke za poboljšanje personalne
funkcije)

PS: koliko dugo se pise ispit, i kakav je sistem ocjenjivanja?
6. Objasni scientific managment

lock

šta se treba najbitnije naučit iz zakona o državnim službenicima,nadam se da ne treba i cijeli zakon naučit uz tu knjigu???

Dolla

Miss Gates

PS: koliko dugo se pise ispit, i kakav je sistem ocjenjivanja?
Isti princip svih ispita sa katedre za upravnu znanost, znači 30 minuta za 10 pitanja od kojih na svakome možeš dobiti 0, 1 ili 2 boda a za prolaz trebaš skupiti minimalno 8 bodova i maksimalno 4 nule.

šta se treba najbitnije naučit iz zakona o državnim službenicima,nadam se da ne treba i cijeli zakon naučit uz tu knjigu???
Ne treba cijeli, imaš u skriptarnici pitanja sa rokova pa se orijentiraj po njima, i po onom što se tu na temi pisalo da je bilo u ispitu. Baš najbitnije ovako iz glave su uvjeti i zapreke za prijam u službu, povrede službene dužnosti, sankcije za njih, ocjenjivanje, napredovanje, oni službenički sudovi, klasifikacija, prestanak službe; ali ima još toga, nisam sve nabrojala sigurno.

malatina

Ponavljam drugu godinu,prosle godine nisam isla ni na predavanja ni na kolokvij pa me zanima ako ove godine budem isla na predavanja da li cu moci izaci na kolokvij? Hvala!

sufi

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.

mogućnost kolokviranja ULJP-a prof.Marčetić daje samo studentima koji su prvi puta upisali ovaj predmet (dakle ove akademske godine) Ostali nemaju pravo i ona je izričita u tome.Pokušavali su studenti i lanjske godine tražiti da dozvoli kolokvij onima koji nikad nisu izlazili još, a koji su ponavljači ili su prenijeli ispit u treću godinu. No nije dozvolila, čak je na početnim predavanjima redovnih studenata, kad je vidjela kolika je posjećenost..(a bila je puna dvorana) prije nego je pustila papir na potpisivanje, rekla je da neće moći na kolokvij oni koji su ponavljači predmeta, neovisno jesu li izlazili ili ne dosada na ispit. Meni je to bzvze..vjerujem puno vas će se složiti, al kaj se može..

anita1989

a jel izvanredni onda mogu na kolokvije ako idu na predavanja i ako su ove godine upisali prvi put ovaj predmet??

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks