AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Upravljanje ljudskim potencijalima s osnovama službeničkog prava

marina2

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Re: Upravljanje ljudskim potencijalima i službeničko pravo

-odnos službenika prema građanima kroz povijest
-definicija službeničkog sustava molim pomoć jer sam već glup :p
1.ja sam pisala sve rudimentar.sluzb, nositelji vlasti,drustvene fun i povlastice ali jos se navodilo u pitanju odnos javnih sluzbenika prema gradanima i sluzbenicka etika,tako da ni meni nije bilo jasdno.
2.pusic definira sluzbenicki sustav kao skup logicki povezanih kategorija u koje se radna mjesta odnosno upravni sluzbenici rasvrstavaju prema unaprijed utvrdenim kriterijima a koje su temelj za njihovo nagradivanje i okvir za kretanje u sluzbi.u ispit to nisam znala a niti sto mora imati klasifikacijski sluzbenicki sustav.dali netko zna?grozna pitanja

apostolka

Mislim da se odnos sluzbenika prema gradanima odnosi na onaj tekstic di se prema njima prvo odnose kao prema podanicima zatim gradanima,pa kupcima i na kraju sukreatorima politika...Ja sam isto pisala rudimentarni i to al mi nije bas priznao :) Mislim da je ovo prvi predmet koji sto vise ucim vise ne znam.Hm,jesam li glupa?:) U glavnom nadam se da sam pomogla.

marina2

Mislim da se odnos sluzbenika prema gradanima odnosi na onaj tekstic di se prema njima prvo odnose kao prema podanicima zatim gradanima,pa kupcima i na kraju sukreatorima politika...Ja sam isto pisala rudimentarni i to al mi nije bas priznao :) Mislim da je ovo prvi predmet koji sto vise ucim vise ne znam.Hm,jesam li glupa?:) U glavnom nadam se da sam pomogla.
nisi glupa i zasto bi bila glupa?takav je ispit bio kad kompliciraju nesto sto moze biti sasvim jednostavno.ponavljas sve dok ne prodes to je sva mudrost.tj.dok ne podivljas
ali najvise me je iznenadilo pitanje o sluzbenickom sustavu jer se do sada nije pojavljivao na ispit.sto znaci da ubuduce mozemo bilo sta ocekivati.ja sam spremna na nove pobjede.hi hi

apostolka

nisi glupa i zasto bi bila glupa?takav je ispit bio kad kompliciraju nesto sto moze biti sasvim jednostavno.ponavljas sve dok ne prodes to je sva mudrost.tj.dok ne podivljas
ali najvise me je iznenadilo pitanje o sluzbenickom sustavu jer se do sada nije pojavljivao na ispit.sto znaci da ubuduce mozemo bilo sta ocekivati.ja sam spremna na nove pobjede.hi hi
Hvala na lijepim rijecima.:) Da sluzbenicki nije bio na pismenom prije,ali su ga znali pitat na usmenom,kao i sluzbenicku etiku.Poceli su pilat i oko klasifikaciskog sustava,traze tocnu def,od cega se sastoji..:confused2: Hm sad sam pala,al i ja idem u pozitivnom duhu na komisiju :crazy:

Zna li netko sta pise u povelji EU iz 2005? :s

Marko9

Mladi član foruma kojeg zanima uprava

odnose kao prema podanicima zatim gradanima,pa kupcima i na kraju sukreatorima politika... hmm dal je to dosta ili ima još jer nemam odgovor na to pitanje pa bi molio da me se prosvjetli.

apostolka

odnose kao prema podanicima zatim gradanima,pa kupcima i na kraju sukreatorima politika... hmm dal je to dosta ili ima još jer nemam odgovor na to pitanje pa bi molio da me se prosvjetli.
Naravno da ima jos:happy: Opsirnije na str 132 Marčetić Javni službenici i tranzicija :)

Eriatarka

Primjetila sam učeći sljedeće: definicija ljudskih potencijala. Tu sam se sjebala na ispitu, zamislite - na definiciji. Naime postoji općenita definicija ljudskih potencijala i zatim postoji definicija ljudskih potencijala u upravi (ona se dijeli u užem i širem smislu - dakle to su još dvije definicije).
U svakom slučaju treba DOBRO pročitati pitanje, što ne bi bilo teško da imamo više od 30 minuta vremena.

apostolka

Primjetila sam učeći sljedeće: definicija ljudskih potencijala. Tu sam se sjebala na ispitu, zamislite - na definiciji. Naime postoji općenita definicija ljudskih potencijala i zatim postoji definicija ljudskih potencijala u upravi (ona se dijeli u užem i širem smislu - dakle to su još dvije definicije).
U svakom slučaju treba DOBRO pročitati pitanje, što ne bi bilo teško da imamo više od 30 minuta vremena.
da na zalost ja sam zbog toga pala na usmenom :( I obavezno naucite onu glupu def klasifikacijskog i od ceg se sastoji,jer ak nije kak cika Pusic kaze ne valja :s Btw sta niko ne zna povelju EU iz 2005?:/

Eriatarka

da na zalost ja sam zbog toga pala na usmenom :( I obavezno naucite onu glupu def klasifikacijskog i od ceg se sastoji,jer ak nije kak cika Pusic kaze ne valja :s Btw sta niko ne zna povelju EU iz 2005?:/
Ja ne znam o kojoj je povelji EU iz 2005. riječ. Znam da postoji izvješće UN-a iz 2005. (kod integralnog modela). Da se možda ne misli na to?
Osim toga to je i 'Bijela knjiga' Europske komisije iz 2001. i načela koja je donnijela SIGMA na kojima treba počivati uprava. Postoji još nešto? :confused2:

apostolka

Ja ne znam o kojoj je povelji EU iz 2005. riječ. Znam da postoji izvješće UN-a iz 2005. (kod integralnog modela). Da se možda ne misli na to?
Osim toga to je i 'Bijela knjiga' Europske komisije iz 2001. i načela koja je donnijela SIGMA na kojima treba počivati uprava. Postoji još nešto? :confused2:
Znam i ja za to,al neko je rekao da je bilo to.Sigurno se netko zeznuo onda.Ma joj,ne znam vise kak se zovem:angry:

josip_d

..ovako nekako su bila pitana:

1) a) Administrativni (birokratski) model ULJP-a?
b) Razlika u (mislim da je pisalo organizacijskim ciljevima nisam siguran) između
menadžerskog i integralnog modela?

2) a) Drž.službenici kao nositelji vlasti? Na koji su način uzdržavani u tome razdoblju?
b) Formalna i organizacijska def. javnog službenika? Koja je u ZODS-u?

3) a) Razlika "ljudski kapital" - "ljudski potencijal"?
b) Razlike personalna funkcija - ULJP?

4) a) Standardna mjerila za klasifikaciju drž. službenika prema "Uredbi za klasif. radnih mjesta u Drž. službi"? Objasni jedno mjerilo?
b) Nabroji kategorije radnih mjesta i potkategorije u državnoj službi? (prema Uredbi za klasif.)

5) a) Redoviti i izvanredni postupak prijema u drž. službu?
b) Utvrđivanje liste kandidata prijavljenih na javni natječaj i testiranje? Objasni detaljno.

..eto...

Eriatarka

Pitanja: administrativni model, razlike između menadžerskog i integralnog u vezi ULJP-a, javni službenici kao nositelji vlasti, organska i funkcionalna definicija javnog službenika, koja je razlika između personalne funkcije i funkcije ULJP-a, zatim ČAK 4 PITANJA iz ZODS-a i uredbe o kolasifikaciji radnih mjesta (znam da je bio redovni & izvanredni prijem, standarna mjerila za radna mjesta, zatim kategorije i podkategorije radnih mjesta i nešto poput što se događa nakon što je službenik putem javnog natječaja primljen u službu :-/).
Ostalih se ne mogu sjetiti, ali brate mili KATASTROFA! Čak 4 pitanja iz zakona i uredbi, pa nisam mogla vjerovati ... :-(

nea

..ovako nekako su bila pitana:

1) a) Administrativni (birokratski) model ULJP-a?
b) Razlika u (mislim da je pisalo organizacijskim ciljevima nisam siguran) između
menadžerskog i integralnog modela?

2) a) Drž.službenici kao nositelji vlasti? Na koji su način uzdržavani u tome razdoblju?
b) Formalna i organizacijska def. javnog službenika? Koja je u ZODS-u?

3) a) Razlika "ljudski kapital" - "ljudski potencijal"?
b) Razlike personalna funkcija - ULJP?

4) a) Standardna mjerila za klasifikaciju drž. službenika prema "Uredbi za klasif. radnih mjesta u Drž. službi"? Objasni jedno mjerilo?
b) Nabroji kategorije radnih mjesta i potkategorije u državnoj službi? (prema Uredbi za klasif.)

5) a) Redoviti i izvanredni postupak prijema u drž. službu?
b) Utvrđivanje liste kandidata prijavljenih na javni natječaj i testiranje? Objasni detaljno.

..eto...
pod 1.b.je bilo: objasni kako je organizirana služba u menadžerskom i integralnom modelu (znači, da li je centralizirana ili decentralizirana)
a pod 2.b. razlika između organizacijske i funkcionalne definicije ( a ne formalne)

nea

mislim da sam otkrila što se odnosi na povelju EU iz 2005.god. Na stranici 70. u knjizi (Marčetić) govori se o Svjetskom izvješću o javnom sektoru za 2005.god. koju je izradio UN te u naslovu sadržava izraz human potential, a ne human resources (radi se o razlici između ljudskog potencijala i ljudskog kapitala). E sad, ako je tko našao nešto drugo, molila bih da me ispravi... :)

lilim

Pitanja: administrativni model, razlike između menadžerskog i integralnog u vezi ULJP-a, javni službenici kao nositelji vlasti, organska i funkcionalna definicija javnog službenika, koja je razlika između personalne funkcije i funkcije ULJP-a, zatim ČAK 4 PITANJA iz ZODS-a i uredbe o kolasifikaciji radnih mjesta (znam da je bio redovni & izvanredni prijem, standarna mjerila za radna mjesta, zatim kategorije i podkategorije radnih mjesta i nešto poput što se događa nakon što je službenik putem javnog natječaja primljen u službu :-/).
Ostalih se ne mogu sjetiti, ali brate mili KATASTROFA! Čak 4 pitanja iz zakona i uredbi, pa nisam mogla vjerovati ... :-(
Bome i ja sam ostala paf kad sam vidila pitanja, stvarno su si dali oduška, nema šta. Da me nije bilo sram ustat se i prva izać van, odustala bi odmah. Ovak sam ostala i napisla nešt pa ćemo vidit jel bilo dosta za prolaz.

A još da dvorana u kojoj smo pisali nije bila živa ledara...di bi nam bio kraj. Stvarno smo zahtjevni mi studenti ako želimo bar iole normalne uvjete za polaganje ispita :(

Eriatarka

Očito da smo jedine. Majko mila Isusova, ovo nije bilo ljudski. Osim ova 4 pitanja, kojih se apsolutno ne želim prisjećat, bila su još barem 2 toliko apstraktna i detaljna da nisam znala šta bih napisala: objasni kako je organizirana služba u menadžerskom i integralnom modelu?? Šta tu treba napisati??? Mislim da nije bila riječ 'služba' u pitanju već kako je organiziran ULJP. Uglavnom, šta se tu treba pisati? Gore je netko napisao decentraliziranost i centraliziranost što mi nema baš smisla. Možda nisam dobro prošla, ali ja sam tu pisala o nekim ekonomskim standardima u menadžerskom i pravnim i demokratskim u integralnom i to razvezala itd.

nea

ja prošla pismeni, a sutra ćemo vidjeti nastavak!

u gundulićevoj je Teo, Marčetić je na Gornjem gradu

Očito da smo jedine. Majko mila Isusova, ovo nije bilo ljudski. Osim ova 4 pitanja, kojih se apsolutno ne želim prisjećat, bila su još barem 2 toliko apstraktna i detaljna da nisam znala šta bih napisala: objasni kako je organizirana služba u menadžerskom i integralnom modelu?? Šta tu treba napisati??? Mislim da nije bila riječ 'služba' u pitanju već kako je organiziran ULJP. Uglavnom, šta se tu treba pisati? Gore je netko napisao decentraliziranost i centraliziranost što mi nema baš smisla. Možda nisam dobro prošla, ali ja sam tu pisala o nekim ekonomskim standardima u menadžerskom i pravnim i demokratskim u integralnom i to razvezala itd.
bila je u pitanju riječ *služba* (pogledaj u knjizi u onoj tablici gdje ti je navedeno za svaki model karakteristike pa između ostaloga imaš i služba )

lilim

Ja sam isto prošla, al opet je mala prolaznost. Tko je ovdje lud pa bilo nas je dosta na ispitu??
Jel zna netko kakav je Teo na usmenom? Jel ima nešto što baš voli pitat?

Andreja

Ja sam isto prošla, al opet je mala prolaznost. Tko je ovdje lud pa bilo nas je dosta na ispitu??
Jel zna netko kakav je Teo na usmenom? Jel ima nešto što baš voli pitat?
ma Teo je super, ja sam kod njega prošla pita jedno pitanje iz svakog dijela iz knjige, i nešto iz zakona
ugl ne mora vas uopće bit strah, on je stvarno ok, pomaže, pusti da se sjetiš
sretno :happy:

nea

prošla usmeni! :) :) Prof.Marčetić je stvarno ugodni ispitivač i dopušta da se sjetiš, voli puno pričati i sve pohvale za to, ali... stvarno su danas pretjerali sa ispitivanjem u nedogled...najprije kašnjenje od pola sata, pa su komisijski ispiti trajali sat i pol ( 7 ljudi, od toga je troje ili četvero palo), a nakon toga su ona i Teo imali *sastanak* od sat vremena i pustili nas ostale da se pržimo na suncu i toplini (zajedno sa ljudima koji su položili komisiju jer nisu mogli dobiti indekse pošto nije bilo trećeg ispitivača), a nakon toga smo nas tri cure bile unutra pola sata i prorešetala nas kroz cijelo gradivo iako smo imale dobre rezultate s pismenog. E, da zaboravila sam da su usput bile i konzultacije...ufff..glavno da više to ne moram učiti...

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks