AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Upravljanje ljudskim potencijalima s osnovama službeničkog prava

ineska

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Re: Upravljanje ljudskim potencijalima i službeničko pravo

jel zna netko kako se određuje plaća vježbenicima u hrv.zak.?i gdje se to nalazi? takodjer,kameralizam i merkantilizam-gdje se to nalazi? zahvaljujem

zvrka

jel zna netko kako se određuje plaća vježbenicima u hrv.zak.?i gdje se to nalazi? takodjer,kameralizam i merkantilizam-gdje se to nalazi? zahvaljujem
Zakon o državnim službenicima i namještenicima (NN 27/01), članak 110. - za vrijeme trajanja vježbeničkog staža vježbenik ima pravo na 85% plaće poslova radnog mjesta najniže složenosti njegove vrste.

Kentiki19

da li netko zna što je to podržavajuća komunikacija, ali ne karakteristike nego baš definicija, to je bilo ispitno pitanje na prošlom roku

Adriana

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.

da li netko zna što je to podržavajuća komunikacija, ali ne karakteristike nego baš definicija, to je bilo ispitno pitanje na prošlom roku
podržavajuća komunikacija -je novi oblik komunikacije pomoću kojih se nastoji postići izravna veza sa zaposlenicima npr.kratki skupovi sastanci,ispitivanje stava zaposlenika.

pitanja 13.10.09

grupa B

1 a) ciljevi,vrijednosti i usmjerenje političog modela
b)komponente osnovnog okvira prema izvješću UN-a o javnom sektoru kod integralnog modela
2 a) orjentacija službenika i kako utječe na upravu
b)razlike upravljačke i poduzetničke kulture
3. a)platni sustav kakav treba biti da bi bio optimalan
b)raspon koeficjenata radnih mjesta od I-IV
4. a) kad je nastala škola human relations i na kojim pretpostavkama leži
b)razlika ljudski potencijal i ljudski kapital
5. a)kada službenik MORA odbiti izvršenje nalooga
b)kada službenik MOŽE odbiti izvršenje naloga

ako je nešto krivo ispravite me!

rezultati su na internetu u srijedu navečer!pozdrav

Kentiki19

molim vas ako netko zna kakav treba biti platni sustav da bi bio optimalan, što se pod time misli, nisam baš shvatila ispitno pitanje :frustrating:

nelija

pitanja 13.10.2009. (ne mogu ih baš citirati, ali otprilike to bi bilo to)
grupa A:
1) a) pojam službenika s organizacijskog aspekta
b) po čemu se vidi organizacijski aspekt pojma službenik iz Zakona o državnim službenicima
2) a) osnovne karakteristike klasifikacijskih sustava
b) na koji način se određuju plaće u tim klasifikacijskim sustavima
3) a) četri značenja pojma upravljanja ljudskim potencijalima
b) objasni ULJP kao menadžersku funkciju
4) a) na koji način se izračunava plaća službenika i namještenika po Zakono o drž. službenicima
b) rasponi koeficijenata za sve četiri vrste
5) a) koje su lake povrede službene dužnosti
b) kazne za lake povrede dužnosti

lucy

molim vas ako netko zna kakav treba biti platni sustav da bi bio optimalan, što se pod time misli, nisam baš shvatila ispitno pitanje :frustrating:

- da plaća bude dovoljna ekonomska osnova za egzistenciju službenika
- da razlike u plaći odgovaraju što bolje razlici u vrijednosti službenika za službu
- da razlike u plaći potiču službenike na veće zalaganje na radu i na dalje stručno usavršavanje
- da platni sustav za javne službenike ne bude diskriminatoran u usporedbi s drugim platnim sustavima.

To ti je iz Pusićeve knjige

Adriana

Može li netko odgovorit na pitanje pojam službenika s organ.aspekta i po čemu se vidi taj aspekt i koji se primjenjuje u RH ?

lucy

Može li netko odgovorit na pitanje pojam službenika s organ.aspekta i po čemu se vidi taj aspekt i koji se primjenjuje u RH ?
Pojam službenika s organizacijskog aspekta - pod javnim službenicima razumiju sve ljude koji rade u određenim, taksativno nabrojenim organizacijama, ne uzimaju u obzir da u upravnim organizacijama i rade osobe s drugačijim ulogama od onih koje imaju javni službenici.

U RH se zakonodavac koristi mješovitom definicijom u kojoj ima elemenata organizacijskog i funkcionalnog pristupa.

Organizacijski aspekt vidi se u određivanju državnih tijela u kojima rade državni službenici; osobe koje su zaposlene izvan tih tijela ne smatraju se državnim službenicima, čak i ako obavljaju poslove državne uprave.

zecica

zna tko sigurno kako vrijedi postupak za komisiju... znaci na popisu su svi to ne znaći da smo prošli???

heartburn

ne znači, tek kad uđeš tamo u kabinet ti kažu jesi prošla ili ne. tako da eto držim vam fige na komisiji, nadam se da ćete svi proći :))

Adriana

Prošla danas uljp,pitala me organiz.i funkcio.aspekt drž.službenika,timove da nabrojim koje imamo,uloga projektnih timova,prestanak drž.službe po sili zakona,homogeni i heterogeni timovi.

tinach

i ja prošla:)
pitanja kojih se mogu sjetiti iz svoje grupe- spoils sustav, probni rad, službenici kao nositelji pol vlasti, karakteristike weberove birokracije, administrativni(birokratski) model, nomenklatura, klasifikacija radnih mjesta po hr zakonu..

ako se sjetim još, javim..

žena je stvarno super što se tiče ispitivanja, no jedina zamjerka je na bodovanju testa..ja sam naime napisala loše test, no nije mi jasno kako jer sam na sva pitanja odgovorila osim što znam da sam na jedno odgovorila krivo..za druge sam bila uvjerena da su točni..teško je uopće u tako kratkom roku previše toga se sjetiti te to potom napisati u toj zbrci..
no, ok je što na usmenom nema tako "čudne "kriterije pa sam na kraju, usprkos lošem testu, dobila vrlo dobar.
moja preporuka svima koji idu na pismeni- ne pišite ništa detaljno, pišite samo osnovne i najbitnije stvari, ali konkretne..dakle, samo točan odgovor na pitanja..

honey1706

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.

heeej peopleeee i ja sam proslaaaa, uvjet za trecu je tuuuuu, naime jako sam lose test napisala sto se tice nula ali imala sam dovoljno bodova pa me pustila da pristupim dekanskom...uglavnom sve rijeci hvale za profu!!! :))))))))))))

PETRA22

evo i ja prosla na dekandskom...pitala me iznimke merit-sustava,probni rad,definiciju uljp-a,opis i analiza posla

zvrka

I ja prošla i mogu upisat čistu treću! :cheer:
profa je zakon! pita sve živo, voli da se uči iz knjiga, pomaže, strpljiva je i ne ruši samo tak...

nula12

moze mi netko reci tko od profesora ispituje na ispitu izvanredne studente?

zecica

Prof. Marcetic isto ko i redovne...
Usput i ja sam prosla danas na komisiji...
Prof je ok.. mene i nije puno pitala, posrednik, zapreke za ulazak u drzavnu sluzbu i ptri modele...:tongue2:

maraya

baš mi je drago kaj ste svi prošli :) ja eto nisam,imala tri boda na pismenom,haha :) sad mi sam taj ispit za treću fali,al nema veze,bit će bolje,bar parcijala :) kolko sam čula,ne pita teško,tak da ak prođeš pismeni,99 posto prolaziš usmeni.a doć će i moj dan :)

Kentiki19

Čestitam svima na prolazu, a onima koji nisu želim više sreće idući put, i ja sam jučer prošla na komisijskom, napokon je i to gotovo, slažem se da je najvažnije dobro napisat pismeni, imala sam 4 nule a ne znam na koju foru, mislila sam da ću ih imat najviše 2, na usmenom mi se već čini lakše, stvarno je fer i strpljiva, nije me dugo ispitivala, možda kojih 10-ak minuta, razliku između promicanja i napredovanja, ocjenjivanje, automatske i otvorene sustave... Danas u 13h moram se vratiti po indeks a ne mogu izaći s posla, da li ima netko kakav pametan savjet što da napravim, moram se što prije upisati u 3.god. pa bi mi dobro došao ovih dana :cool:

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks