AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Upravljanje ljudskim potencijalima s osnovama službeničkog prava

cocci

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Re: Upravljanje ljudskim potencijalima i službeničko pravo

mi koji nismo prošli na komisiji,imamo minus u zagradi, sutra moramo doć u 2,dali to znači da će nas ipak pitati ili...
to samo znači da tad trebate doći po indekse.

Paulina

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.

Je li vraćaju prijavnice, ako je komisija prvi put??

chubelina

moze li mi neko rec koji su kriteriji weberijanske uprave... i pitanje-i karakteristike weberove brikrocije

monii

Mladi član foruma kojeg zanima uprava

molim vas jel zna tko kako pita prof Marčetić, koliki je prolaz tj ima li padova na usmenom i ako slučajno netko ima skupljena njena pitanja da stavi
hvala

joj mene strah :unsure:
Ja sam kod prof Marcetic odgovarala drzavnu upravu i upravljanje. Za nju imam samo rijeci hvale, stvarno je razumna zena. Pomaze, ne postavlja debilna pitanja, trazi donekle razumijevanje pa cak i ako ne kuzis nesto, kroz razgovor te navede na tocan odgovor i jos ti pojasni. Koliko ja znam, prolaznost je stvarno dobra, osim ako imas jako los pismeni i onda na usmenom ne znas osnovne stvari. Sretno :laughing:

walle

Nije loša profesorica, ne traži definicije već razumjevanje.. Često ne postavlja pitanja već traži tvoje viđenje neke pojave. Kolko ja znam, ne ruši ak se prođe pismeni,jedino ak baš ništa ne znaš, i uglavnom pita zakon o državnim službenicima. Kažu da je Teo puno gori ispitivač, navodno pita detalje, definicije... Ja sam kod Marčetićke prošla uljp i komparativnu, bila je korektna i ugodna, nemam zamjerke.. :proud:

koni

Marčetić je super ,vrlo ugodna, zaista izvlači odgovore.Pita i zakon i iz knjige ,traži razumjevanje.Jučer je pitala prestanak po sili zakona, teške povrede i tko i pod kojim uvjetima ne odgovara za povrede službene dužnosti( sindikalisti), uvjeti za prijem u službu,merit sustav i iznimke,sustav plijena i službenici kao nositelji povlastice,sustav temeljen na radnom izvršenju.

Sanja_19_

ja sam odg kod tea..prošla sam, a cura koja je bila sa mnom je pala..nije znala složit jednu normalnu rečenicu..pitao me slabosti njm, razlika personalne funkcije i uljp, sličnosti škole ljudskih odnosa i scientific managment, načela dobre uprave, i načela po kojima postupaju državni sulžbenici..

mrvi89

jel ima neko posebno izvdojena pitanja samo za 1.kolokvij? pliz?
e ovak ovo sam nasla na forumu od prosle godine ali kak se literatura malo promjenila neznam dal sva pitanja vrijede..:) mozda ti pomogne na sta da se orijentiras i ja ucim za kolkvij..

Bgrupa kolokvij
1.a) rudimentalni sluzbenici i njhova obiljezja
b) karakteristike javnih sluzbenika
2. a) definicija upravljanja ljudskim potencijalima
b) razlika izmedu uljp-a u javnom i privatnom sektoru
3. a) obiljezja dobre uprave
b) koja je nacela propisala bijela knjiga?
4. a) administrativna korupcija
b) da li se administrativna kprupcija morda javljati u isto vrijeme i u istom opsegu kao i states capture
5. a) temeljna nacela (ili tako nesto) skole ljudskih odnosa
b) slicnosti skole ljudsih odnosa i scientific managementa

Kolokvij grupa A
1a Služba kao povlastica i koji je najpoznatiji spoil system u novijoj povijesti
1b Merit sustav i iznimke
2a utjecaj nomenklature u socijalističkim državama naupravu
2b states capture i je li mala ili velika u Hrvatskoj
3a Bitni elementi političkog modela ULJP-a - vrijednosti, ciljevi, usmjerenje, status službenika
3b komponente prema UN-u iz 2005 - ono kod integralnog modela ULJP-a
4a Razlika personalne funkcije i funkcije ULJP
4b Definicija ULJP u javnoj upravi
5a Strategijsko upravljanje ljudskim potencijalima - 3 značenja
5b nešto vezano za uspješnost strategijskog upravljanja ljudskim potencijalima, ne znam tocno

dianica

u četvrtak prije Uskrsa smo imali duže predavanje iz uljp-a, nekakvu odradu...sjeća li se netko što je rekao Teo, koji datum odrađujemo?

jelenko.wt

mislim da se to odnosi na prvi čet u 6mj jer je onda neki blagdan

Dolla

Miss Gates

ja sam odg kod tea..prošla sam, a cura koja je bila sa mnom je pala..nije znala složit jednu normalnu rečenicu..pitao me slabosti njm, razlika personalne funkcije i uljp, sličnosti škole ljudskih odnosa i scientific managment, načela dobre uprave, i načela po kojima postupaju državni sulžbenici..
Čestitam, jel možeš napisati odgovor na to pitanje, često se pojavljuje a koliko sam shvatila nema odgovora u skripti? Thx :)

marija

ja sam odgovarala kod Tea i prošla sama, a cura koja je bila sa mnom je pala jer je skužio da je učila po skripti, tako da preporučam svima da uče po knjizi jer on a i prof. Marčetić traže povezivanje i razumjevanje gradiva.

Latica

Citat:
jelenko.wt:
spomenuto je na predavanju da bude bil neki predrok. redovan rok je 19.6., jel zna netko kad bi mogao biti taj predrok, kak je bilo prije?

Kaj stvarno nitko ne zna ništa o ovome???:shocked:

ljcolic

nema predroka, oni koji iziđu na kolokvij i prođu.. na ispitnom roku u 6. mj polažu samo gradivo drugog kolokvija koje je objavljeno na str katedre :) glupo je al kaj ces?

saramara

može mi neko pomoć s par pitanja pliz??

razlika izmedu uljp-a u javnom i privatnom sektoru?
skola ljudskih odnosa?
scientific management- jel ovo spada u 1. ili 2.kolokvij???

chubelina

da spada u prvi kol...nek netko odg na pitanje na kojim pretpostavkama lezi skola ljud.odnosa...i koje su joj slicnosti s scientific menagmentom

Dolla

Miss Gates

može mi neko pomoć s par pitanja pliz??

razlika izmedu uljp-a u javnom i privatnom sektoru?
skola ljudskih odnosa?
scientific management- jel ovo spada u 1. ili 2.kolokvij???
1. Privatnim organizacijama je u prirodi da ostvare ekonomski interes (profit) i one će u tom kontekstu promatrati ULJP kroz žarište svog primarnog, ekonomskog interesa inače neće biti konkurentne na kapitalističkog tržištu. Zaposlenike smatraju vrijednim kapitalom sve dok im oni ne postanu prevelik trošak. S druge strane, u javnoj upravi ULJP bi morao biti prilagođen javnom interesu u kojem može a i ne mora biti sadržan ekonomski interes. Javne službenike se smatra vrijednim kapitalom dok god je to u interesu građana i dok nepristrano, profesionalno i odazivno odgovaraju na javne potrebe.

2. Javlja se 1930-ih i nastala je kao kritika klasičnog, mehanicističkog modela organizacije u kojem se struktura organizacije promatrala kao relativno samostalna veličina, važnija od konkretnih ljudi koji su bili podređeni svrhama organizacije te koji se temeljio na stajalištu da iz najveće efikasnosti organizacije proizlazi i najveće zadovoljstvo zaposlenika. Istraživanja su pokazala da se ponašanje zaposlenika ne može promatrati odvojeno od njihovih osjećaja. Ova škola počiva na ideji da najveće zadovoljstvo zaposlenika potiče povećanu efikasnost, koja rezultira boljom suradnjom s rukovodstvom i većom efikasnošću organizacije. Dakle efikasnost je zavisna varijabla a zadovoljstvo zaposlenika kritična varijabla, psihološki faktor koji je uvjetovan međuljudsokim odnosima unutar grupe te između grupe i zaposlenika.

3. Scientific management se spominje ukratko kod škole ljudskih odnosa i ulazi u 1.kolokvij.

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks