AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Upravljanje ljudskim potencijalima s osnovama službeničkog prava

hrgolina

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Re: Upravljanje ljudskim potencijalima i službeničko pravo

ako netko zna odgovor na ova pitanja, bila bih mu jakoooo zahvalna: 1. metode oou
2.koje su temeljne vrijednosti u suvremenoj upravi hvala

meri-ca

Mladi član foruma kojeg zanima uprava

ako netko zna odgovor na ova pitanja, bila bih mu jakoooo zahvalna: 1. metode oou
2.koje su temeljne vrijednosti u suvremenoj upravi hvala
metode su predavanja, metode rasprave, praktične i feedback tehnike, metode temeljene na ponašanju; vježbenički staž, studentska praksa, mentorstvo, rotacija posla. a te vrijednosti ne znam

grofica

metode su predavanja, metode rasprave, praktične i feedback tehnike, metode temeljene na ponašanju; vježbenički staž, studentska praksa, mentorstvo, rotacija posla. a te vrijednosti ne znam
vrijednosti u upravi:
ekonomske,
političke i
pravne

političke: među temeljne vrijednosti javne uprave ubrajaju se sve one koje se oslanjaju na demokratske ideale demokratskog društva, kao što su: odgovornost, odazivost, legitimitet, društvena pravednost i sl...

pravne: zakonitost, zaštita prava građana, fair postupanje, pravna odgovnornost uprave itd...

TO JE NAJBLIZE STA SAM NASLA KAO ODGOVOR (ISTO PITANJE ME MUCI)...
NADAM SE DA SAM TI POMOGLA...
SRETNO NA ISPITU! :)

Molim vas da napisete u koliko sati i gdje je polaganje uljp-a?

Leptiric_20

trebam pomoć:
sličnosti scienfic managmenta sa human relations
komponente osnovnog okvira prema izvješću un-a
platni sustav kakav treba biti da bi bio optimalan
pojam službenika s organizacijskog aspekta
preporuke za poboljšanje personalne funkcije
faze plansko ciklusa

please!!!

Dee

trebam pomoć:
sličnosti scienfic managmenta sa human relations
komponente osnovnog okvira prema izvješću un-a
pojam službenika s organizacijskog aspekta
preporuke za poboljšanje personalne funkcije
faze plansko ciklusa

please!!!
nemam pojma dal će biti točno,al možda ti to da kakav mig :) ;
1)scientific man -taylor-mehanicistički pristup-iz najveće efikasnosti organizacije proizlazi najveće zadovoljstvo službenika,a human rel- je mayo-hawthorne eksperiment-najveće zadovoljstvo zaposlenika stvara povećanu efikasnost
oba počivaju na pretpostvaci da je osnovni cilj organizacije efikasnost,te da su u organizaciji mogući sklad i harmonija.
4)organizacijski aspekt ili organski podrazumijeva u definiciji službenika sve ljude koji rade u određenim organizacijama,dok suprotno njemu funkcionalni aspekt određuje pojam službenika prema sadržaju funkcije koju obavlja.i funkcionalni je zato previše neodređen jer postoji mnoštvo funkcija.
6) mislim da su faze; prepoznavanje vizije,vrijednosti i svrha organizacije,razvijanje dugoročnog strategijskog plana,razvijanje operativnih planova,implementacija operativnih planova i nadzor i procjena operativnih aktivnosti

ako to nije to-sorry,a ako ti pomogne barem malo ;)

natalija

Koje su komponente osnovnog okvira prema izvješću UN-a o javnom sektoru kod integralnog modela?
I još, ako tko zna, što je administrativna korupcija i da li mora biti ista kao i states capture?Molim vas, ako tko zna da napiše

...hvala...

chasei

adm. korupcija se odnosi na korumpirane službenike- daju se beneficije ili plaćanja netransparentna i nedopuštena službenicima za nepravilno provođenje pravnih pravila
states capture gdje poduzeća daju netransparentne i nedopuštene beneficije ili provizije da bi sebi stvorili odgovarajuću regulatornu, zakonsku i političku okolinu

a ove komponente mislim da
politički nepristrana i profesionalna javna služba temeljena na merit načelu
strategijsko vodstvo
čvrsti fokus na javno upravljanje usmjereno na rezultate
čvrta, objektivna antikorupcijska pravila
zakonodavne odredbe koje podupiru stvaranje javne službe otvorene prema vanjskom ispitivanju
sustavi i vještine koji osiguravaju visoku razinu komunikacijskih aspekata

trebam pomoć:
please!!!
1. mora predstavljati ekonomsku osnovu za egzistenciju službenika
2. razlike u plaći moraju odgovarati razlici u vrijednosti službenika za službu
3. razlike u plaći moraju poticati službenika na rad i daljnje usavršavanje
4. platni sustav za javne službenike ne smije biti diskriminatoran s obzirom na druge platne sustave

Dee

koprićeva knjiga ima i u masarykovoj,ali ne cijela knjiga nego imaju samo te stranice koje nama trebaju...

administrativna korupcija ili upravna se odnosi na nedopušteno i netransparentno plaćanje ili davanje drugih beneficija javnim služenicima u zamjenu za nedopušteno i netransparetno implementiranje propisanih pravila.pa kad govorimo o korumpiranim službenicima mislimo na ovaj oblik korupcije. Ne mora biti ista kao states capture. postoje zemlje di je velik stupanj zastupljenosti states capture (obično se pojavljuje u zemljama koje su provele parcijalno ili slabo institucionalne reforme u političkom i ekonomskom smislu),a da je mala zastupljenost administrativne korupcije.

komponente izvješća un-a;
-politički nepristrana i profesionalna javna služba koja se temelji na merit načelima
-strategijsko vodstvo
-čvrsti fokus na javno upravljanje
-čvrsta,objektivna,antikorupcijska pravila
-zakonske odredbe i profesionalne norme koje podupiru stvaranje javne službe otvorene prema vanjskom ispitivanju
-sustavi i vještine koji osiguravaju visoku razinu komunikacijskih kapaciteta kroz postojanje mreža i informacijsku tehnologiju

platni sustav kakav bi trebao biti da bi bio optimalan;
-da plaća bude dovoljna ekonomska osnova za egzistenciju službenika
-da razlike u plaći odgovaraju što bolje razlici u vrijednostima službenika za službu
-da razlike u plaći potiču službenike na veće zalaganje i na dalje stručno usavršavanje
-da platni sustav za javne službenike ne bude diskriminatoran u usporedbi sa drugim platnim sustavima

Sonia

koprićeva knjiga ima i u masarykovoj,ali ne cijela knjiga nego imaju samo te stranice koje nama trebaju...
jučer sam bila tamo i rekle su mi da nemaju :confused2: otići ću još jednom pitati

Dee

jučer sam bila tamo i rekle su mi da nemaju :confused2: otići ću još jednom pitati
ma ja kupila prije mjesec dana sve kod njih...nije moglo nestat :)

Leptiric_20

kako se određuje plaća za vježbenike u hrv zakonodavstvu,
i
kako se određuje plaće u karijernim sustavima i sustavima radnih mjesta!

hvala!!

hrgolina

za vrijeme trajanja vježbeničkog staža vježbenik ima pravo na 85% plaće poslova radnog mjesta najniže složenosti poslova njegove vrste. ovo drugo nemam pojima!

našla ipak-plaća u karijernom sustavu-plaća se određuje prema stupnju obrazovanja i godina koje je službenik proveo u službi.utvrđuje se min i max iznos plaće a onda se taj raspon dijeli s brojem stupnjeva na platnoj ljestvici.
plaća u sustavu radnih mjesta-reguliranje plaće je djelomice ili jako decentračlizirano. plaća je naglašeno individualizirana i ovisi o tome kako će se procjeniti vrijednost pojedinog radnog mjesta s obzirom na druga radna mjesta.službenici koji obavljaju isti posao mogu dobiti različite plaće,ovisno o radnoj ocjeni.

chasei

raliku između personalne funkcije i uljpa znam...al vidim da se pojavljuje i pitanje RAZLIKA IZMEĐU MENAĐERSKE FUNCIJE I ULJPA, pa ako netko to zna ili šta već...

i još nešto što me muči...
vidjeh u pitanjima da se pojavljuje vb,njem, slo i draga nam i simpatična i bliska LITVA, pa odoh ja u knjižnicu po knjige da me slučajno ne zaskoči pitanje napredovanja u litvi, i vidjeh da iz te knjige treba naučit od 119. do 184. stranice ( tako piše u vodiču ), a kad ono, litva na 252. stranici, što nije niti približno blizu 184. stranici, pa se pitam tko je tu lud?

Miky

Imam pitanje: izuzeci od merit systema?
hvala unaprijed :)

chasei

Imam pitanje: izuzeci od merit systema?
hvala unaprijed :)[/QUOTE
ne primjenjuje se na politički imenovane osobe, osobe koje napreduju unutar org (interno ) i pripadnici nac. manjina kojima je zakonom garantirano prvenstvo zaposlenja

natalija

evo opet ja sa pitanjem, ovaj put iz zakona Vidjela sam da se pojavljuje pitanje "Vrste usavršavanja ili izobrazbe u službenika po zakonu?" Dali su to programi izobrazbe? Jer vidjeh da se pojavljuje i pitanje Programi izobrazbe-nabroji pa se sad pitam da li to može biti jedno te isto,iako sumnjam jer Programi izobrazbe mi se baš ne čine kao vrste izobrazbe - ili? Plis pomagajte, ispit je u utorak!

Još nekaj, vidjela sam post da je netko pronašao na str.252.o sustavu napredovanja u Litvi pa ako nije teško ili ako netko zna neka napiše što bi na ispitu trebalo odgovoriti na to pitanje?
Našla b i se još nekolicina pitanja, ali... da ne dosađujem previše...
Hvala!

grofica

evo opet ja sa pitanjem, ovaj put iz zakona vidjela sam da se pojavljuje pitanje "vrste usavršavanja ili izobrazbe u službenika po zakonu?" dali su to programi izobrazbe? Jer vidjeh da se pojavljuje i pitanje programi izobrazbe-nabroji pa se sad pitam da li to može biti jedno te isto,iako sumnjam jer programi izobrazbe mi se baš ne čine kao vrste izobrazbe - ili? Plis pomagajte, ispit je u utorak!

Još nekaj, vidjela sam post da je netko pronašao na str.252.o sustavu napredovanja u litvi pa ako nije teško ili ako netko zna neka napiše što bi na ispitu trebalo odgovoriti na to pitanje?
Našla b i se još nekolicina pitanja, ali... Da ne dosađujem previše...
Hvala!
ja mislim da su to programi, nema sta drugo bit, jer u zakonu se ne spominju nikakve vrste izobrazbe.

chasei

sustav napredovanja u litvi
napreduje se na više radno mjesto bez javnog natječaja putem ocjene koju određuje komisija za ocjenjivanje javnih službenika, te prijedlog za napredovanje šalje osobi koja je službenika postavila na radno mjesto, ali taj prijedlog za nju nije obvezujući
zatim se napreduje u kvalifikacijskoj klasi što za sobom povlači napredovanje u plaći u obliku bonusa za kvalifikacijsku klasu, i prijeddlog je obvezan
napreduje se u slučaju izvanredne ocjene
te treći oblik jest zadržavanje postojećeg stanja kad osobi koja je izvrsno ocijenjena u 1. kvalifikacijskoj klasi se ne može ponuditi više radno mjesto, te se predlaže zadržavanje postojeće kval. klase i pripadajućeg joj bonusa...
također, osoba može nazadovati, što nije napredovanje, ali je stavljeno to pod tu temu pa...

Leptiric_20

šta ovaj ispit samo ja ne znam odgovore na pitanja kada drugi se ne javljaju ništa?
:-(

s aspekta ULJP 3 komunikacijska obrasca
orijentacija službenika i kako utječe na upravu
faze planskog ciklusa
antimotivacijska teorija

natalija

šta ovaj ispit samo ja ne znam odgovore na pitanja kada drugi se ne javljaju ništa?
:-(

s aspekta ULJP 3 komunikacijska obrasca
orijentacija službenika i kako utječe na upravu
faze planskog ciklusa
antimotivacijska teorija

1. 3 komunikacijska obrasca:
Sa aspekta personalnog ULJP-a razlikujemo 3 komunikacijska obrasca:
1) u tradicionalnom modelu komunikacija se odvija isključivo vertikalno, odnosno na relaciji gore-dolje. Upute se prosljeđuju rukovoditeljima pojedinih organizacijskih jedinica koje su oni dužni izvršiti.
2) u čistom menadžerskom modelu komunikacija teče u 2 smjera, između menadžera pojedine organ.jedinice i izvršitelja koji obavlja personalne poslove
3) strategijski model uljp-a nastoji razvijati višesmjernu komunikaciju koja uključuje zaposlenike na svim razinama.

2. orijentacija službenika može biti profesionalno.proaktivna i uredsko-reaktivna, a kako utječe...to nešto namuljaš, prva dobro, druga loše, kaj ja znam...

3.Faze planskog ciklusa:(5 faza)
1.Ciklus započinje s ispitivanjem vizije, vrijednosti i svrhe organizacije
2.Dr.korak uključuje prikupljanje informacija i objašnjavanje alternativa i implikacija sadašnjih i budućih aktivnosti.Usmjerena na srednjeročne organizacijske ciljeve(3-5godina)
3.Nakon toga se razvijaju operativni planovi za svaki od cilljeva postavljenih u strategijskom zadatku.
4. Faza implementacije-odnosi se na marketing operativnih planova, utemeljenje sredstava i stvaranje aktualnih radnih promjena koje se moraju izvršiti da bi se podupro plan.
5.Korak evaluacijskog karaktera-praćenje i evaluacija opsega u kojem je različiti radni proces unaprijedio vrijednosti, srhu i ciljeve strategiskog plana.
Progres svakog sljedećeg koraka ovisi o uspješnom izvršenju prethodnog koraka

4. pitanje ne znam ogovor, neka netko napiše ako zna. vrijeme nam ističe...
Sutra je ispit, a ja tek sad počinjem učiti punom parom, dosada sam tak bezbeze po forumu čitala...

Ovaj predmet je užas!!! Sve neke glupe definicije nabrajanja, doduše svaki je takav, ali ovo mi je toliko apstraktno da ubija dok učiš...
Sretno svima sutra

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks