na tribini se nije saznalo bog zna sto konkretno...ali zato su malo krivi i studenti koji su postavljali općenita pitanja, mada je bilo i par konkretnih. Sve one frustracije tu na forumu nisu iznesene na tribini (ja sam već mislio da ću morati braniti prof.Koprića od nasrtaja pomahnitale rulje, i kako junački ginem u odbarni njegovog lika i djela, al ništa od toga)...
ja sam bio postavio dva pitanja, ali sam se uspio sav smotati (bio sam već prije toga izgorio i htio sam reći sto više, pa je jezik išao ipred logičkih vezivanja u cjeline) jer sam bio uvjeren da će ih netko drugi postaviti ali nije...
Prvo pitanje je bilo:
Da li je realno da će specijalistički studij početi na jesen (na što je cijela dvorana prasnula u smijeh, jer sam ja bio već treći koji to pita, ali ipak drugačijim povodom). Naime u zakonu piše da se natječaj za upis s uvjetima upisa mora raspisati najmanje 6 mjeseci prije početka nastave. Međutim prof. Koprić je kazao kako oni odobrenje za nastavak studija očekuju u rujnu i ja sam samo htio ukazati, ako je to tako da onda nema ni teoretske šanse da studij počne na jesen, pa n iako se sa nastavom počne i malo kasnije, što je on bio spominjao . Prof. Koprić je rekao da je to tako u pravilu(mada tu zakon ne spominje pravila i iznimke, nego najmanje 6 mj.) i da to neće biti problem.
Moje drugo pitanje je bilo:
Zašto moraju studenti po starom programu polagati razliku ako im zakon jamči stručni naziv i sva prava koja iz tog proizilaze, i zamolio da kaže na koji se to oni zakon pozivaju i koju odredbu (bio sam naivan i mislio da će ih on izrecitirati

).
Odgovor prof. Koprića mi je bio nedukučiv, jer ga stvarno nisam ništa shvatio.
Spominjao je političku volju kod izjednačavanja (ajd to znamo svi da je to umjetno pumpanje procenata visokoškolski obrazovanih osoba) i da je to prije svega politička odluka.Ali, da li to smanjuje snagu zakona. Upisao sam studij samo godinu dana prije početka Bolonje. Sada ispada da je bilo bolje da sam jednu godinu okinuo i da sam automatizmom prebačen na Bolonju, tu razliku ne bih ni palćao. Pa gdje je tu zdrava logika. Na primjer ja koj sam bio na teret ministarstva, bi tu razliku također trebao plaćati, a da sam jednu godinu pao, i dalje bi besplatno studirao i položio razliku besplatno, što znači da se na našem fakultetu cijeni trud i zalaganje. Možeš misliti.
Ono što mi je ostalo u glavi je Koprićeva rečenica:
Nitko vas ne sili da studirate dalje (tj. na nama je odluka), ako netko želi studirati dalje, on će položiti razliku i studirati.
Znači ako se ja bunim što moram polagati razliku, iako je po zakonu ne bih trebao, samo nisam dovoljno spreman studirati dalje.
Ja bi mogao dati primjer:
Npr. Prodajem kuću (stan). Imam dva potencijalna kupca prof. Pičuljana i prof. Koprića. Prof. Pičuljan mi je oduvjek bio simpa, a prof. Koprić baš i ne. Kažem profesoru Pičuljanu, za vas je to 100 000 eura, a za vas prof. Koprić je to 150 000 eura. Ali tada prof. Koprić kaže: Pa to nije fer, za istu stvar trebam dati toliko više novca. Na što mu ja odgovaram: Dragi profesore ako stvarno želite kupiti ovu kuću, ali baš stvarno želite, pa to vam neće predstavljati nikav problem.
Tako moje drage kolege, poruka koja je odaslata nama koji su završili po starom programu je upravo to, za istu stvar daćemo više, ali to nije nikakav problem ako mi to stvarno želimo.
Jedina dvojba koja me muči(to samo tako kažem inače spavam ko beba) da li smo mi koji smo završili po starom programu i bolonja isti studij. Da li to znači kad god faks promjeni program i dobije novu dopisnicu, to više nije isti studij. Iako smo polagali iste ispite, u istim prostorijama slušali predavanja, kod istih profesora davali ispite...Na fakultetu možemo dobiti potvrde koje plaćamo 150, 300 i 500kn da smo isti, ali nam ne vrijede ništa, samo punimo blagajnu veleučilišta, pa bar da nam kažu prije nego što ćemo ih podignuti- Mi vam izdajemo te potvrde ali njima ustvari samo možete obrisati rit, iako i to ne preporučujemo, jer su se neki studenti javili zbog neugodnosti takvog čina(papir je izrazite kakvoće i čvrstoće pa se ne preporučuje).
Ja bi samo volio da veleučilište svaku svoju odluku i postupak obrazloži, i da nam ponudi propise na kojima to temelji,a ako se naće koji nezadovoljnik, postoje neke druge institucije koje će odlučivati da li je to u redu ili ne.
Ovako imam dojam da je sve netransparentno, a to mislim i za uvjete upisa ako kojim slučajem počne specijalistički sudij na jesen (nisam li već rekao da natječaj s uvjetima upisa mora biti objavljen najmanje 6mj prije početka nastave).