AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Radno i socijalno pravo

tea

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Da li netko zna koja su to materijalna prava za vrijeme nezaposlenosti???unaprijed hvala

anita13

Dal zna netko kad je radni i socijalno-bologna po slovo p,i tko pita

molim pomoc! kod pitanja ZASNIVANJE RADNIH ODNOSA U DRZ.SLUZ.,dal treba najprije reci da se primaj u temelju javnog natjecaja,onda ona 3 nacina popunjavanja radnih mjesta,onda uvjete,i zapreke.dal to treba sve rec

bianca

molim vas za pomoc sta bi trebalo rec pod NOVCANU NAKNADU ZA VRIJEME BOLOVANJA
ukratko:
Tu naknadu u prva 42 dana isplaćuje poslodavac, kasnije se ostvaruje na temelju socijalnog osiguranja, i mora iznositi najmanje 70% prosječne plaće isplaćene radniku u prethodnih 6 mjeseci rada.

Tko zna još nešto, neka nadoda!

anita13

sta bi se trebalo rec pod OZLJEDOM NA RADU I PROF.BOLESTI.KOJA SU PRAVA NA TEMELJU KOJIH RIZIKA.molim pomoc

koki

definicije ozljede na radu i profesionalne bolesti imaš u knjizi i u ZOMO-u, a prava na temelju osiguranih rizika su sljedeća:
1. osigurani rizici u invalidskom osiguranju:
rizik invalidnosti - prava koja se stječu su invalidska mirovina i profesionalna rehabilitacija
rizik rjelesnog oštećenja - pravo na novčanu naknadu, i
rizik neposredne opasnosti od invalidnosti - pravo na zaposlenje na drugom radnom mjestu
2. osigurani rizici u mirovinskom osiguranju:
rizik starosti - pravo na starosnu i prijevremenu starosnu mirovinu, te
rizik smrti - pravo na obiteljsku mirovinu

bianca

Pozdrav!
Planiram pristupit na taj ispitni rok. Upisao sam nastavak studija po starom programu tek sad i zanima me samo jedno: da li prof. Jelčić drži ispite iz RISP-a.
Unaprijed hvala na odgovoru.
Ja sam čula da ona više neće držat ispite, nisam se puno nadala, mislila sam - možda čista dezinformacija!
Ali stvarno, zadnjih nekoliko rokova je uopće nije bilo.
Prošli rok sam slušala ispit kod prof. Vukorepe (za stari program, naravno) i usput ju pitala hoće li biti i na idućim rokovima - jer mi je ona fakat super! Rekla je da na dekanskom neće (i stvarno nije), ali da će u 11.mj biti!
Sad samo da bude za stari program...
Jelčićke nema ni sad na dekanskom, nadam se da neće biti ni u 11.mj. Ak sad padnem, da me ona ne dočeka na tom roku.
A ti hoćeš da te ona isptuje ili nećeš? :)

goran1971

Ma naravno da neću! Imam strašno loša iskustva s njom, nisam kod nje tri puta uspio položiti radno, pa sam čak i pauzirao 5 godina, no sad moram završiti to. Imam još 6 ispita (tri iz II. i tri iz III. godine). Sad moram izaći na ovaj rok u 11. mjesecu jer imam samo godinu dana da to završim.
Znam da je prof Vukorepa ok, ona je bila na jednom ispitu još davno, kao jako mlada asistentica. Mislim da je ok.
Nadam se da prof. Jelčić ne bude na ovom roku, da to prođem i da to skinem više s dnevnog reda?
A i ti si po starom programu?

tinach

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Ma naravno da neću! Imam strašno loša iskustva s njom, nisam kod nje tri puta uspio položiti radno, pa sam čak i pauzirao 5 godina, no sad moram završiti to. Imam još 6 ispita (tri iz II. i tri iz III. godine). Sad moram izaći na ovaj rok u 11. mjesecu jer imam samo godinu dana da to završim.
Znam da je prof Vukorepa ok, ona je bila na jednom ispitu još davno, kao jako mlada asistentica. Mislim da je ok.
Nadam se da prof. Jelčić ne bude na ovom roku, da to prođem i da to skinem više s dnevnog reda?
pa odi kod nje na konzultacije par puta i zamoli ju da te ona pita na roku.:wink5:

Štefica

I sama sam u istoj situaciji. Nakon sto godina obnovila sam upis i odlučila to privesti kraju. S obzirom da imamo još samo godinu dana za završetak studija po starom proramu, moramo se ozbiljno primiti posla. Planiram u studenom izaći na Radno. Ukupno imam šest ispita - tri iz II. godine (Radno, Građansko i Javne odnose u upravi) i tri iz III. (Upravno postupovno, Konzularno i Nomotehniku).

goran1971

I sama sam u istoj situaciji. Nakon sto godina obnovila sam upis i odlučila to privesti kraju. S obzirom da imamo još samo godinu dana za završetak studija po starom proramu, moramo se ozbiljno primiti posla. Planiram u studenom izaći na Radno. Ukupno imam šest ispita - tri iz II. godine (Radno, Građansko i Javne odnose u upravi) i tri iz III. (Upravno postupovno, Konzularno i Nomotehniku).
Onda kolegice, znači tu smo negdje. Ja imam radno i državnu upravu iz II. godine i lokalno, zemljišnoknjižno, komunalno i nomotehniku iz III. godine, a vremena je malo. Bit će to jako gusto za sve ispolagat.
:confused2:
Ja naime još nisam počeo jako spremat radno, ali se nadam da ću do roka u 11. mjesecu uspjeti. Kako ti stojiš s tim?

bianca

Ja na sreću nisam nikad bila kod prof Jelčić na ispitu, samo sam ga slušala. Bilo je fakat koma, svi su padali, rijetko tko je znao "dovoljno dobro".
Najgore mi je bilo kad je jednu curu pitala - što se sprema novim zakonom o godišnjim odmorima?!
Koliko znam, taj zakon se nigdje u ispitnoj literaturi ne spominje niti išta o tome piše u knjizi!

Eto, zato ti držim fige da u 11. mj. prof Vukorepa bude na ispitu za stari program!

Da, i ja sam po starom programu... samo mi nije jasno kako su ti iz III.god. ostala 3 ispita kad ih ima 5? Tj. kako si mogao polagati ispite iz III. kad još nisi položio sve iz II.?

Ja naime još nisam počeo jako spremat radno, ali se nadam da ću do roka u 11. mjesecu uspjeti.
Ja ti onda predlažem da se još večeras primiš posla :)

goran1971

Ja na sreću nisam nikad bila kod prof Jelčić na ispitu, samo sam ga slušala. Bilo je fakat koma, svi su padali, rijetko tko je znao "dovoljno dobro".
Najgore mi je bilo kad je jednu curu pitala - što se sprema novim zakonom o godišnjim odmorima?!
Koliko znam, taj zakon se nigdje u ispitnoj literaturi ne spominje niti išta o tome piše u knjizi!

Eto, zato ti držim fige da u 11. mj. prof Vukorepa bude na ispitu za stari program!

Da, i ja sam po starom programu... samo mi nije jasno kako su ti iz III.god. ostala 3 ispita kad ih ima 5? Tj. kako si mogao polagati ispite iz III. kad još nisi položio sve iz II.?

Ja ti onda predlažem da se još večeras primiš posla :)

Hvala na savjetu da se primim posla, a ovo oko ispita je duga priča. Nadam se samo da ću to uspjeti odguliti u rokou.
Ćao

Štefica

"Ja naime još nisam počeo jako spremat radno, ali se nadam da ću do roka u 11mjesecu uspjeti. Kako ti stojiš s tim?"

Ovo što sam do sada naučila je stvarno neznatno s obzirom na to koliko gradiva ima. Bojim se da će mi ova tri tjedna do ispita biti premalo. Pokušat ću naučiti najviše što mogu pa ćemo vidjeti. Po čemu ti učiš?
Zaboravila sam spomenuti još nešto jako važno. U referadi sam pitala za profesoricu Jelčić i rekli su mi da se ne vraća, tako da možeš biti miran što se toga tiče.

koki

jučer se nismo proslavili kod profesorice Grgić - skoro svi su popadali.
Pitanja su uobičajena, ona koja su već navedena u prijašnjim postovima (osobno sam imala sporazumni prestanak radnog odnosa, plaće državnih službenika i osiguranici u mirovinskom osiguranju), samo što je problem što nakon što odgovorite na zadana tri pitanja ona počne postavljati potpitanja koja nemaju veze s ta tri pitanja (ako ste sretni da stignete do potpitanja, ako vas ne ruši već na jednom od tri glavna pitanja). Moj dojam je da je profesorica jako ugodna, daje vremena da se smisliš, ali ima tu jednu foru, slično kao prof. Marčetić, a to je da nikad neznaš dali si odgovorio dobro, po izrazu njenog lica se čini kako ju niti jedan odgovor ne zadovoljava (osim ako smo mi stvarno svi lupetali gluposti). Mene je konkretno totalno zbunilo pitanje - nezaposlena žena na rodiljnom dopustu? ali poslije kad sam razmišljala, mislim da se to odnosilo na to što se događa ako žena na rodiljnom dopustu dobije otkaz - ima pravo na novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti ako je u vrijeme otkaza dijete bilo mlađe od godinu dana...sad, kako do tog otkaza uopće dolazi ako se trudnici i osobama koji se koriste pravima za zaštitu roditelja uopće ne može otkazati (osim u slučaju stečaja)...pa je ona pitala a što ako ju dok je nezaposlena pozovu da radi a ona je na rodiljnom - na što sam ja rekla da ju neće zvati jer nema posla ovak i onak i to je bilo to...osigurala sam si pad. No, mislim da ovaj predmet stvarno nije bauk - sve je razumljivo, samo što ima puno gradiva i mora se sve znati. Tako da idem popunjavati veelike rupe u znanju za sljedeći rok.

Za Sanju - imam skriptu ali mi treba, jer kao što vidiš nisam prošla. To ti je skripta iz skriptarnice od 118 strana i mislim da je ok, možda da je usporediš s knjigom za svaki slučaj.

Tompa

Reko sam vam ljudi! To je auntie V. Ne mora ona bit fizički prisutna; njena duhovna prisutnost lebdi nad svakim ispitivanjem RISP-a.
Na neki mističan način ona preuzme glavnu rolu i tada dolazi do ovakvih teških teksaških masakra motornom pilom... tada svi padaju; nitko ne zna zašto...
Njen bauk kružit će zlokobno svim ispitnim rokovima... još stoljećima...
Nikad je se ne bute riješili...

ineska

. Moj dojam je da je profesorica jako ugodna, daje vremena da se smisliš, ali ima tu jednu foru, slično kao prof. Marčetić, a to je da nikad neznaš dali si odgovorio dobro, po izrazu njenog lica se čini kako ju niti jedan odgovor ne zadovoljava (osim ako smo mi stvarno svi lupetali gluposti).

totalno potpisujem, i to me tak živcira..

vanna

jucer sam bila na radnom i pala! prije mene je palo 11 ljudi zaredom...dvoje ih je proslo...profa nije losa, ali trazi da se na pitanje detaljno i potpuno odgovori...ja sam pala na najobicnijim glupostima-totalna blokada. pitanja: 1. potpore kod rodiljog i roditeljskog i koji su korisnici-sve nabrojati-, 2. naknada za vrijeme bolovanja-sve o zdravstvenom se treba reci jer sam ja rekla par recenica koje su tocne, al nije bilo dovoljno.., iz kojih se sve razloga ide na bolovanje, 4. place u gospodarstvu-sve o tome sto znas-;

maraya

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
evo i ja bila na radnom jučer i hvala bogu,prošla! neznam zašto i šta joj je bilo,al fakat su skoro svi pali,koma...meni se valjda potrefilo.pitala me rodiljni dopust,osiguranici kod mir.osig. i javni natječaj.sve u svemu,ispit u u boljoj atmosferi od većine drugih i ima nade za prolaz.svima sretno i nedajte se :)

goran1971

Pitanja su uobičajena, ona koja su već navedena u prijašnjim postovima (osobno sam imala sporazumni prestanak radnog odnosa, plaće državnih službenika i osiguranici u mirovinskom osiguranju), samo što je problem što nakon što odgovorite na zadana tri pitanja ona počne postavljati potpitanja koja nemaju veze s ta tri pitanja (ako ste sretni da stignete do potpitanja, ako vas ne ruši već na jednom od tri glavna pitanja). Moj dojam je da je profesorica jako ugodna, daje vremena da se smisliš, ali ima tu jednu foru, slično kao prof. Marčetić, a to je da nikad neznaš dali si odgovorio dobro, po izrazu njenog lica se čini kako ju niti jedan odgovor ne zadovoljava (osim ako smo mi stvarno svi lupetali gluposti). Mene je konkretno totalno zbunilo pitanje - nezaposlena žena na rodiljnom dopustu? ali poslije kad sam razmišljala, mislim da se to odnosilo na to što se događa ako žena na rodiljnom dopustu dobije otkaz - ima pravo na novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti ako je u vrijeme otkaza dijete bilo mlađe od godinu dana...sad, kako do tog otkaza uopće dolazi ako se trudnici i osobama koji se koriste pravima za zaštitu roditelja uopće ne može otkazati (osim u slučaju stečaja)...pa je ona pitala a što ako ju dok je nezaposlena pozovu da radi a ona je na rodiljnom - na što sam ja rekla da ju neće zvati jer nema posla ovak i onak i to je bilo to...osigurala sam si pad. No, mislim da ovaj predmet stvarno nije bauk - sve je razumljivo, samo što ima puno gradiva i mora se sve znati. Tako da idem popunjavati veelike rupe u znanju za sljedeći rok.

Za Sanju - imam skriptu ali mi treba, jer kao što vidiš nisam prošla. To ti je skripta iz skriptarnice od 118 strana i mislim da je ok, možda da je usporediš s knjigom za svaki slučaj.
Znači koliko vidim, godine prolaze a neke se stvari uopće ne mijenjaju!!!
Mislim samo na ispit iz RISP-a.:frustrating:

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks