AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Radno i socijalno pravo

ineska

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
može li pitanjce?? možda je malo glupo ali želim biti ziher da kužim skroz.. naime, ekipa koja je započela s radom,tj.radnim odnosom nakon 2002god,njima će se mirovina računati prema OSNOVNOJ MIROVINI? znači kombinacija prve i druge opće mirovinske formule odonosi se samo na one do 2002.god. kaj su uplaćivali mirovinsko i radili-radni staž itd..i na one između? a npr.ja da započnem s radom 2010.god meni bi se mirovina računala samo po OSNOVNOJ MIROVINI? nadam se da ste shvatili pitanje,još su mi sve informacije leteće u glavi,nikak da se sjednu na pravo mjesto pa se ispričavam unaprijed na nerazumljivom izražavanju..:confused2::unsure:

ineska i tompa-vi rasturate pa molim pomoć..zahvaljujem!:happy:
joj,nije da ja baš rasturam, ja sam sam ovo kopirala:) al ako te zanima moje mišljenje ja bi rekla da da..mix (kombinacija jedne i druge formule)će biti oni kaj su bili osigurani do 2002.(prva opća forumula) i nakon 2002.(druga forumula-osnovna mirovina), a da ti počneš 2010. samo po ovoj drugoj..

Ineska hvala ti!

INESKA daj mi molim te reci dal ja prof. moram sve to tako rec ispocetka.
nema na čemu, al ovo je ipak tompa sve napisal, tak da..ja mu se isto ovom prilikom zahvaljujem :happy:
gle, ja sam to sve tak naučila kak piše, a sad..da vidi da ti to sve kužiš, (i radi podpitanja) ja mislim da bi bilo dobro da mu sve to ispričaš, al najbitnije je ono izračunavanje

tea

Mozda ce se ovo ciniti jednostavno pitanje i da je glupo sto to neznam,ali ja stvarno ne mogu naci odgovor na pitanje: Temeljna prava i obveze iz radnog odnosa???pa bi lijepo molila za pomoc...unaprijed hvala

ineska

Opća mirovinska formula ti je ovo:

M= OB x MF x AVM

Visina mirovine (M) = osobni bodovi (OB) x mirovinski faktor (MF) x aktualna vrijednost mirovine (AVM)

E sad, unutar te formule svaki element moraš izračunat.

Osobni bodovi izračunavaju se tako da se prosječni vrijednosni bodovi pomnože s ukupnim mirovinskim stažem i polaznim faktorom. OB= PVB x MS x PF

Prosječni vrijednosni bodovi računaju se tako da se plaća podijeli s prosječnom plaćom svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj za istu kalendarsku godinu – za svaku godinu koju si radio dobiješ npr. 1 bod ako je tvoja plaća bila jednaka prosjeku svih zaposlenih; ako si imao veću plaću dobiješ više bodova (npr. prosječna plaća u RH u nekoj godini bila je 4000 kn; moja prosječna plaća u toj godini bila je 4800 kn. To znači da sam imao 20 % veću plaću od prosjeka, dakle dobijem 1,2 boda za tu godinu). Isto tako, ako sam imao 20 % manju plaću od prosjeka dobijem 0,8 bodova. Tako se računa za svaku godinu i onda podijeli s brojem godina koje si radio.

Mirovinski staž – broj godina mirovinskog staža kojeg si skupio do pemzije ili nastupa rizika (invalidnosti ili smrti).

Polazni faktor - ima vrijednost 1 za sve vrste mirovina – OSIM kod prijevremene starosne mirovine, gdje se smanjuje za 0,15% za svaki mjesec ranijeg ostvarivanja PSM.

Drugi element u formuli je Mirovinski faktor - on ima vrijednost 1,0 za za starosnu, prijevremenu starosnu i invalidsku mirovinu zbog opće nesposobnosti za rad. Kod profesionalne nesposobnosti za rad je nešto drukčije, al to ćeš vidjet u članku u Reviji za socijalnu politiku prof. Željka Potočnjaka.

Aktualna vrijednost mirovine – je utvrđena svota mirovine za jedan osoban bod.
Utvrđuje ju upravno vijeće HZMO za svako polugodište (dakle 2 x godišnje) na temelju podataka Državnog zavoda za statistiku prema prema polovici zbroja stope promjena prosječnog indexa troškova života i stopa promjena prosječne brutto plaće svih zaposlenih u RH u prethodnom polugodištu u odnosu na polugodiše koje mu prethodi. Znači u ovisnosti o porastu plaća i troškova života u prethodnom polugodištu. Dakle, to je neki iznos u kunama koji se mijenja dva puta godišnje. Trenutno je to negdje oko 57 kn.

To ti je otprilike to. S tim da asistenti znaju pitat Osnovnu mirovinu za koju postoji posebna formula. Po njoj se računa vrijeme provedeno u mirovinskom stažu nakon reforme, dakle od 01. 01. 2002. od kad su uveli dva stupa u mirovinskom fondu – pogledaj post br. 780 u kojem sam to objasnio.
I, da bi ti bilo lakše, svakako si ugooglaj spomenutu Reviju za socijalnu politiku i skini si taj članak s neta. Kako ćeš to učiniti? Vidi post br. 810. Uživaj u radu i socijali!
hm..sad baš gledam kaj piše za prosječne vrijednosne bodove i nije mi jasno kaj nije to forumula za izračun vrijednosnih bodova,a prosječni vrijednosni bodovi se utvrđuju tako da se zbroj vrijednosnih bodova podijeli s razdobljem za koje su obračunati...ako može neko da odg???malo sam zbunjena:confused2:

kristina

Osobni bod je jedno,a prosječni vrijednosni bod drugo_Osobni bod se računa po formuli:OB=PVB X MS X PF te broj osobnih bodova ovisi o visini plaće,dužini staža i starosti osiguranika,a prosječni vrijednosni bod se dobije tako da se plaća podijeli s prosječnom plaćom svih zaposlenih u RH u istoj kalendarskoj godini.

Tompa

može li pitanjce?? možda je malo glupo ali želim biti ziher da kužim skroz.. naime, ekipa koja je započela s radom,tj.radnim odnosom nakon 2002god,njima će se mirovina računati prema OSNOVNOJ MIROVINI? znači kombinacija prve i druge opće mirovinske formule odonosi se samo na one do 2002.god. kaj su uplaćivali mirovinsko i radili-radni staž itd..i na one između? a npr.ja da započnem s radom 2010.god meni bi se mirovina računala samo po OSNOVNOJ MIROVINI? nadam se da ste shvatili pitanje,još su mi sve informacije leteće u glavi,nikak da se sjednu na pravo mjesto pa se ispričavam unaprijed na nerazumljivom izražavanju..:confused2::unsure:

ineska i tompa-vi rasturate pa molim pomoć..zahvaljujem!:happy:
Naravno, dobro si skužila. Dakle, svima onima koji su počeli raditi poslije 01. siječnja 2002. mirovina se računa samo prema formuli za osnovnu mirovinu.

hm..sad baš gledam kaj piše za prosječne vrijednosne bodove i nije mi jasno kaj nije to forumula za izračun vrijednosnih bodova,a prosječni vrijednosni bodovi se utvrđuju tako da se zbroj vrijednosnih bodova podijeli s razdobljem za koje su obračunati...ako može neko da odg???malo sam zbunjena:confused2:
Da, afkors. Izračunaš vrijednosni bod za svaku pojedinačnu godinu mirovinskog staža i onda sve skupa podijeliš s brojem godina. Sorry, mislio sam da je to razumljivo iz onog teksta. Zato sam i napisao: Tako se računa za svaku godinu i onda podijeli s brojem godina koje si radio.

kristina

ej,ljudi,zna li netko možda treba li kod nabrajanja osiguranih osoba(osiguranika) baš sve sve nabrojati?

kristina

Plaću državnih službenika čini umnožak koeficijenta složenosti poslova radnog mjesta na koje je službenik raspoređen i osnovice za izračun plaće,uvećan za 0,5% za svaku navršenu godinu radnog staža.Osnovica za izračun plaće utvrđuje se kolektivnim ugovorom.Polazišta za utvrđivanje osnovice su prijedlog proračuna za sljedeću godinu,sporazum o politici plaća i prosječna mjesečna isplaćena bruto plaća zaposlenih u RH u prethodnoj godini koju utvrđuje Državni zavod za statistiku i objavljuje u NN.Ako osnovica ne bude utvrđena do donošenja drž.proračuna,utvrđuje je Vlada.

Ne znam jel tu treba još šta ali to bi bilo najvažnije.

anita13

1)tko provodi posredovanje i za koga?
2)posebnosi osnivanja drz.sluzbe
3)PRAVNI ODNOS IZMEDU DRZ.sluzbenika i poslodavca?
MOZE ODGOVOR NA TA 3 PITANJA

deica

evo ja sam danas pala kod gotovca,svojom zaslugom sam zabrljala , prepala se i roknula...ah bit će bolje drugi put...pitao me kolektivne ugovore i zabrljala jedno pitanje i dalje me nije ni pitao,eto toliko...

vodenjak

ja sam danas prošla kod prof.Grgić. Ovo su neka od pitanja koja sam pokupila s rokova slušajući ispit:

-razlika drž.službenika i radnika
- premještaj drž. službenika
- starosna mirovina,invalidska,prijevremena,obiteljska
- pravo na porodiljni dopust kod žene koja obavlja samostalnu djelatnost i nesamostalnu djelatnost-razlika
- razlika između rodiljnog i roditeljskog dopusta,mogu li istodobno bit na dopustu muž i žena
- zapošljavnja u gospodarstvu
- prestanak radnog odnosa kod služ. po slil zakona
- produljeni staž
- profesionalna rehabilitacija,tko ima pravo...
- struktura mirovinskog staža
- mirovinski staž
- osiguranici po ZMO
- posredovanje kod zapošljavanja
- opća nesposobnost za rad
- kolektivni ugovor i produljena primjena
- raspolaganja držav.službenika,premještaj
- sporazumni prestanak radnog odnosa
-agencija za privremeno zapošljavanja( i to pita!)
- opći upravni postupak
- radni odnos kod maloljetnika (sve o tome)
- suspenzija drž.službenika
- zapošljavnaj drž.službenika
- obveze,prava i dužnosti drž.službenika..
- ocjenivanje drž.službenika
- zasnivanje radnog odnosa
- opća mirovinska formula,sve o njoj treba znati objasnit
- pravilnik o radu
- načela prevencija rizika
- radničko vijeće
- naknada za ozljedu na radu
- naknade...
- profesionalne bolesti
- kod državnih službenika - sve znati o žalbama kod natječaja...

nadam se da sam pomogla...

NINA 2

ok,to sam i ja misla,ali kad sam zadnji put bila na ispitu jedna cura koja je baš to pitanje odgovarala rekla je da zasnivanje radnog odnosa u gospodarstvu se može zasnovat pod rezolutivnim i suspenzivnim uvjetom,a to ne mogu naći. Prošla sam cijelu knjigu i ne znam gdje bi se to nalazilo i koji bi to bili uvjeti.

Ja sam našla suspenzivni i rezolutivni ugovor kod zasnivanja probnog rada.
Možda se o tome radi

Lil_Bee

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
još neka od pitanja kod prof grgić: sporazumni prekid ugovora o radu objasnit, disciplinska odgovornost drž službenika, profesionalna nesposobnost za rad, kada osoba stječe pravo na mirovinsko osiguranje, prava za vrijeme nezaposlenosti, pravo na novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti i iznimke kad radnik sporazumno raskine UOR (dakle ima li ili nema pravo na naknadu-inače ne, ali postoji par iznimaka), apsolutno sve o zasnivanju radnog osnosa drž službenika-načini i svaki objasnit,uvijeti,zapreke,plan prijma kada točno započinje radni odnos (danom stupanja na službu, a ne donošenjem rješenja o prijmu),prekid radnog odnosa iliti ugovora o radu (onih 7), osiguranici u mirovinskom...i to je sve čeg se sjećam, meni je profa ok, znala sam prva dva pitanja savršeno, a treće sam zbrljala onako na pola i mislim si sad će me rušit, pošto sam čula da ruši ak ne znaš sva 3 pitanja točno odg, al me onda pitala još par potpitanja i 4 je u indexu. al s tim da sam joj na prva dva pitanja odg sve što treba+sve što ima uopće veze s time,jer sam znala da ću na trećem malo kiksat. pa pričajte sve što znate, imate jako puno vremena za napisat koncept, ja sam ga napisala i još zujala okolo 10min dok nisam došla na red ;)

Serafin

Napokon, nakon bezbroj prijava i 4 pokušaja, prošla danas to radno pravo kod profesorice Vokorepe. Pitala me: prestanak radnog odnosa u gospodarstvu i posebno poslovno uvjetovan otkaz, prijam u državnu službu i razliku između promicanja i napredovanja i zadnje, uvjete za ostvarivanje prava na invalidsku mirovinu i može li osoba raditi za vrijeme mirovine i za vrijeme koje to invalidnosti ( invalidnost zbog profesionalne nesposobnosti za rad ).Profesorica je skroz u redu, ako zapneš pomogne.

kristina

Ja sam danas prošla kod grgić...neka pitanja:produžena primjena kol.ugovora,ozljeda na radu,osnovna mirovina,produženo osiguranje,plaće državnih službenika,otkaz ugovora o radu,prava za vrijeme nezaposlenosti.sretno!!!

kristinap

pitanja kod gotovca:

kolektivni ugovori
pravilnik o radu

radno vrijeme
dopusti
prava za vrijeme nezaposlenosti

maraya

ej i ja bila danas kod grgić,stvarno je žena u redu i strpljiva i pustit će te ako to šta pričaš ima smisla.ja sam stvarno premalo učila,pa sam pala,ali i dalje sve pohvale.za razliku od drugih ispita kod nje stvarno postoji znanje za 1,2,3,4 i 5 tak da je danas bilo šarolikih ocjena.mene je pitala rodiljni dopust,sporazumni prestanak ugovora o radu i novčanu naknadu za vrijeme bolovanja.sretno svima...

sleeperica

Dvojkica je i kod mene u indeksu! :tongue2: Pitala me osnovnu mirovinu, roditeljski dopust, posl. uvjetovani otkaz ug. o radu, suspenziju drž. službenika i stavljanje službenika na raspolaganje. Sve što mogu reć je da je žena fantastična, stvarno ti da priliku da se izvučeš(ispraviš pitanje koje nisi možda najbolje znao).

bianca

molim Vas, ako netko zna odgovor na pitanje:
kako prestaje radni odnos po sili zakona?
da li se to odnosi na prestanak kada radnik navrši 65 god. života i 20 god. staža osiguranja ili na prestanak radnog odnosa kada radnik ostvari pravo na invalidsku mirovinu zbog opće nesposobnosti za rad?
ili oboje?
hvala!

Tompa

molim Vas, ako netko zna odgovor na pitanje:
kako prestaje radni odnos po sili zakona?
da li se to odnosi na prestanak kada radnik navrši 65 god. života i 20 god. staža osiguranja ili na prestanak radnog odnosa kada radnik ostvari pravo na invalidsku mirovinu zbog opće nesposobnosti za rad?
ili oboje?
hvala!
Oboje od toga što si navela - i još jedno desetak slučajeva. To ti se odnosi na državne službenike; pogledaj u Zakonu o državnim službenicima, imaš sve nabrojano - ako je službenik osuđen na bezuvjetnu kaznu zatvora (duže od 6 mj.), ako je kažnjeno gonjen, ako je neopravdano izostao s posla 5 dana zaredom, ako nije položio stručni državni ispit, ako nije zadovoljio na probnom radu, ako su postojale zapreke za prijam u državnu službu itd.

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks