AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Radno i socijalno pravo

Spomenka

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
evo ja sam danas oko 18 sati bila na ispitu i ljudi moji napokon prođoh...Uvijet za treću je tu.Što se tiće profesorice Grgić moram Vas upozoriti da je danas jakooo puno ljudi palo.Strašno mi je žao jedne djevojke prije mene koja je ko vodu piti pjevala materiju ali...nije mislim razumjela tako da je pala.Međutim pittanja nisu teška,pomaže,korektna profesorica ali traži da razumiješ.Ali bez obzira što sam prošla dobro sam se preznojila od straha.Svima sretno i samo hrabro.
Moja pitanja(al bilo je i podpitanja)
1.rodiljnji dopust
2.suzpenzija službenika
3.produženo djelovanje kol.ugovora

jsoka15

Evo i ja jučer prošla kod prof. Vukorepa

pitanja su bila:
1. zasnivanje radnog odnosa u gospodarstvu
2. osnovna mirovina
3. prestanak državne službe

drimica

Kod Grgić, pitanja
redovan otkaz, produljeno djelovanje kolektivnog, sustav mirovinskog,
rodiljni dopust, prijem u državnu službu
- postavlja potpitanja, nastoji izvući što više, ali, treba znati, inače
ne gine pad, jer se, dapače puno ljudi upetlja upravo potpitanjima
- inače je ugodna, prijazna

sweet.ana

Hello people! Ja sam jučer prvi put izašča na RiS, i prošla od prve. Kad sam dolazila svi su me upozoravali kako je asist. Grgić užasno stroga i kako ljudi padaju kao ludi. Istina je da ih je većina odustala. Grgić je fenomenalna, ako znaš odg sa koncepta, neće te toliko gnjaviti podpitanjima. Tek kad vidi da to ne znaš, prebacuje se na druge teme, i to samo da bi ti pomogla. Strpljiva je i smiri te ako se uzvrpoljiš. Sve u svemu, odsada RiS više neće biti tako teško dati. Sretno svima na idućem roku. Btw, pitanja su: posebnosti osnivanja drž službe, rodiljni dop, prof rehabilitacija, formula za izračun mirovine, posredovanje, naknade za tjelesna oštećenja.

Ja sam jučer pitala Grgić za Jelčićku, i kaže da se ne vraća. ona ju je zamijenila.

MARINA T

Bila sam jučer na ispitu kod prof. Grgić.. imala sam puno sreće, inače je dosta ljudi palo, ali eto ja prošla s četvorkom..
Pitanja su bila:
1. Obvezno mirovinsko osiguranje na temelju međugeneracijske solidarnosti
2. Sporazum o prestanku ugovora o radu
3. Plaće državnih službenika - kako se određuju

Sretno svima na idućem roku!!

tea

da li je netko bio na komisiji iz radnog???ako mi moze reci dojmove,kako to izgleda...bila bi puno zahvalna...nisam nikad imala komisiju,a to me sada ceka...unaprijed hvala

vanna

da li su prof. gotovac i prof. vukorepa poceli dorzavati konzultacije,nakon ljetne stanke?
prof. grgic ima konzultacije utorkom u 17.h, u svom kabinetu

Pitanja s jucerasnjeg roka od prof. grgic:
1.Profesionalna rehabilitacija
2.pravilnici o rdu
3.posebnosti kod osnivanja drz. sluzbe
4.predmet odnosno sadrzaj kolektivnih ugovora
5.disciplinska odgovornost drz sluzbe
6.mirovinska formula
7.pravni odnosi izmedju drz. sluzbenika i poslodavca
8.novcana naknada radi nezaposlenosti
9.ugovor o radu na odredeno vrijeme
10.rodiljni dopust
11.roditeljski dopust12.
12.otkaz ugovora o radu
13.otpremnina
14.suspenzija drzavnih sluzbenika
15.starosna mirovina
16.zakljucivanje i sklapanje ugovora o radu
17.pravilnici o radu
18.posredovanje pri zaposljavanju
19.osigurane osobe u mirovini
20.probni rad
21.obiteljska mirovina
22.mirovinska formula + osobni bod-objasniti
23.mirovinski faktor
24.posredovanje- za koga se posreduje-
25.sto obuhvaca posredovanje
26.naknada radi tjuelesnog ostecenja
27.koliko je dovoljno imati minimalnog ostecenja
28.da li drz sluzbenik ima pravo zalbe
29.tko posreduje pri zaposljavanju
30.kada se provodi profesionalna rehabilitacija
31.ozljeda na radu
32.kakva prava ima radnik iz ozljede
33.tko placa profesionalnu rehabilitaciju
34.da li mogu muz i zena istodobno biti na porodiljnom
35.1. i 2. stup objasniti
36.tko posreduje
eto, to bi bilo sve sto sam uspjela pohvatat na ispitu...bilo je jos mnogo dodatnih podpitanja...ljudi dobro se pripremite za ispit!
3 pitanja i na sva tri se mora odgovorit tocno za prolaz!

londres

I ja sam riješila kod Grgić. Mislim da je dosta ljudi zabrijalo da će lako proć kod asistenata pa se možda i nisu pripremali kao za Veru. Mene je pitala porodiljni dopust, posredovanje pri zapošljavanju i još nešto ne mogu se sjetiti. Mislim da je stroga ali pravedna. Ako zabrljaš da ti šansu sa drugim pitanjima.

tea

da li je netko bio na komisiji iz radnog???ako mi moze reci dojmove,kako to izgleda...bila bi puno zahvalna...nisam nikad imala komisiju,a to me sada ceka...unaprijed hvala
ej ljudi...pa sta nitko nije bio na komisiji iz ovog predmeta?

anamarija

ej ljudi...pa sta nitko nije bio na komisiji iz ovog predmeta?
Ma bili su, kako ne. Dok sam ja imala obranu u 7. m., onda su imali komisijski ispit. Bilo je dosta ljudi. Kolko sam ja vidla, svi su prosli. A pojedinosti ti na zalost neznam. Samo znam da su u komisiji bili Vukorepa, Gotovac i Grgić. Sretno!

jelena_121

Ja prošla RIS!!! Pitanja: prestanak ugovora o radu, produzenno osiguranje i prijam u državnu službu(posebni slučajevi). Uz svako to pitanje me pitala jos barem 2. Profesorica je ok, ali dosta je ljudi palo, tako da se ne zavarate... Sretno svima na sljedecem roku!!!

veky

pozdrav,
pitanje koje mi je postavio Gotovac na zadnjem roku prava iz radnog odnosa te prava u svezi radnog odnosa, možda je jednostavno ali ja sam skroz bila zablokirala pa molim za pomoć!?
što se tiče prof.skroz je ok na ispitu jedino što dosta toga pita..

vodenjak

može li mi netko,tko jako dobro sve zna ili je već položio ovaj ispit,odgovorit koji su izvori radnog prava? i zasnivanje radnog odnosa u gospodarstvu?-ako netko zna gdje se to nalazi u knjizi neka mi napiše,hvala unaprijed.

Tompa

Izvori radnog prava su ti heteronomni i autonomni. Heteronomni mogu biti državnog podrijetla (Ustav, zakoni i propisi, sudska praksa, autentična tumačenja, običaji) i međunarodnog podrijetla (univerzalni izvori, normativni akti MOR-a, bilateralni i multilateralni ugovori itd.)
Autonomni su oni koji se donose unutar organizacije u kojoj radiš, npr. Kolektivni ugovori, pravilnici o radu, ugovori o radu, pravilnici, statuti, odluke itd.
Zasnivanje radnog odnosa u gospodarstvu - to ti je tamo na početku knjige. Tu trebaš reći da postoje opći i posebni uvjeti za zasnivanje radnog odnosa. Opći je samo jedan, to je navršenih 15 godina života; posebni uvjeti su recimo stručna sprema, radni staž, radno iskustvo, zdravstvena sposobnost, posebna znanja i vještine i sl.

vodenjak

ok,to sam i ja misla,ali kad sam zadnji put bila na ispitu jedna cura koja je baš to pitanje odgovarala rekla je da zasnivanje radnog odnosa u gospodarstvu se može zasnovat pod rezolutivnim i suspenzivnim uvjetom,a to ne mogu naći. Prošla sam cijelu knjigu i ne znam gdje bi se to nalazilo i koji bi to bili uvjeti.

anita13

Molila bi vas dal mi moze tko napisati MIROVINSKU FORMULU i objasnit.Jer se to pitanje vecinom ponavlja

Tompa

Molila bi vas dal mi moze tko napisati MIROVINSKU FORMULU i objasnit.Jer se to pitanje vecinom ponavlja
Opća mirovinska formula ti je ovo:

M= OB x MF x AVM

Visina mirovine (M) = osobni bodovi (OB) x mirovinski faktor (MF) x aktualna vrijednost mirovine (AVM)

E sad, unutar te formule svaki element moraš izračunat.

Osobni bodovi izračunavaju se tako da se prosječni vrijednosni bodovi pomnože s ukupnim mirovinskim stažem i polaznim faktorom. OB= PVB x MS x PF

Prosječni vrijednosni bodovi računaju se tako da se plaća podijeli s prosječnom plaćom svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj za istu kalendarsku godinu – za svaku godinu koju si radio dobiješ npr. 1 bod ako je tvoja plaća bila jednaka prosjeku svih zaposlenih; ako si imao veću plaću dobiješ više bodova (npr. prosječna plaća u RH u nekoj godini bila je 4000 kn; moja prosječna plaća u toj godini bila je 4800 kn. To znači da sam imao 20 % veću plaću od prosjeka, dakle dobijem 1,2 boda za tu godinu). Isto tako, ako sam imao 20 % manju plaću od prosjeka dobijem 0,8 bodova. Tako se računa za svaku godinu i onda podijeli s brojem godina koje si radio.

Mirovinski staž – broj godina mirovinskog staža kojeg si skupio do pemzije ili nastupa rizika (invalidnosti ili smrti).

Polazni faktor - ima vrijednost 1 za sve vrste mirovina – OSIM kod prijevremene starosne mirovine, gdje se smanjuje za 0,15% za svaki mjesec ranijeg ostvarivanja PSM.

Drugi element u formuli je Mirovinski faktor - on ima vrijednost 1,0 za za starosnu, prijevremenu starosnu i invalidsku mirovinu zbog opće nesposobnosti za rad. Kod profesionalne nesposobnosti za rad je nešto drukčije, al to ćeš vidjet u članku u Reviji za socijalnu politiku prof. Željka Potočnjaka.

Aktualna vrijednost mirovine – je utvrđena svota mirovine za jedan osoban bod.
Utvrđuje ju upravno vijeće HZMO za svako polugodište (dakle 2 x godišnje) na temelju podataka Državnog zavoda za statistiku prema prema polovici zbroja stope promjena prosječnog indexa troškova života i stopa promjena prosječne brutto plaće svih zaposlenih u RH u prethodnom polugodištu u odnosu na polugodiše koje mu prethodi. Znači u ovisnosti o porastu plaća i troškova života u prethodnom polugodištu. Dakle, to je neki iznos u kunama koji se mijenja dva puta godišnje. Trenutno je to negdje oko 57 kn.

To ti je otprilike to. S tim da asistenti znaju pitat Osnovnu mirovinu za koju postoji posebna formula. Po njoj se računa vrijeme provedeno u mirovinskom stažu nakon reforme, dakle od 01. 01. 2002. od kad su uveli dva stupa u mirovinskom fondu – pogledaj post br. 780 u kojem sam to objasnio.
I, da bi ti bilo lakše, svakako si ugooglaj spomenutu Reviju za socijalnu politiku i skini si taj članak s neta. Kako ćeš to učiniti? Vidi post br. 810. Uživaj u radu i socijali!

anita13

dal zna tko koja je formula za OSNOVNU MIROVINU i objasnit

Tompa molim te daj mi napisi formulu i objasni.please

ineska

Osnovna mirovina isplaćuje iz prvog stupa (generacijske solidarnosti).

Osnovna mirovina određuje se svima koji su osigurani i u drugom stupu, stupu individualne kapitalizirane štednje. Primjena tog sustava počela je 01. siječnja 2002. Svi koji su tada imali manje od 40 godina automatski su osigurani i u drugom stupu, oni koji su imali između 40 i 50 mogli su birati hoće li osiguranje i u drugom stupu, a svi stariji od tih godina ostali su samo u prvom stupu - gen. solidarnosti.
Mnogi osiguranici, kad budu išli u mirovinu, imat će neku kombinaciju jer su dio radnog staža (i uplate u mirovinsko osiguranje) proveli prije 2002. Onaj dio do 01. siječnja 2002. računat će se po onoj poznatoj općoj mirovinskoj formuli (još se zove i prva opća mir. formula): M = OB x MF x AVM.
Onaj dio nakon 01. siječnja 2002 - to je zapravo ono što si pitala; taj dio zove se osnovna mirovina - ona se računa kao zbroj dvaju dijelova.

Prvi dio je 0,25 % prosječne bruto plaće u RH u godini koja prethodi godini kad osiguranik odlazi u mirovinu, pomnožen s njegovim godinama mirovinskog staža (ali samo od 2002.). Dakle:
M (osnovna) = 0,0025 x Prosječna Bruto Plaća x MS

Taj dio je za sve jednak jer ne zavisi o veličini tvoje plaće i koliko si uplaćivao u mirovinski fond.

Drugi dio čini 25% mirovine koja se računa prema prvoj općoj mirovinskoj formuli. Dakle, za godine staža od početka 2002 pa do godine kad ideš u mirovinu računaš prema onoj prvoj općoj mirovinskoj formuli:
M = OB x MF x AVM. Četvrtina (25%) od toga što dobiješ - to ti je to. Zbrojiš s onim prvim dijelom i dobio si osnovu mirovinu.

Formula za računanje osnovne mirovine zove se druga opća mirovinska formula.

kopiran post od tompe..

andreica05

Osnovna mirovina isplaćuje iz prvog stupa (generacijske solidarnosti).

Osnovna mirovina određuje se svima koji su osigurani i u drugom stupu, stupu individualne kapitalizirane štednje. Primjena tog sustava počela je 01. siječnja 2002. Svi koji su tada imali manje od 40 godina automatski su osigurani i u drugom stupu, oni koji su imali između 40 i 50 mogli su birati hoće li osiguranje i u drugom stupu, a svi stariji od tih godina ostali su samo u prvom stupu - gen. solidarnosti.
Mnogi osiguranici, kad budu išli u mirovinu, imat će neku kombinaciju jer su dio radnog staža (i uplate u mirovinsko osiguranje) proveli prije 2002. Onaj dio do 01. siječnja 2002. računat će se po onoj poznatoj općoj mirovinskoj formuli (još se zove i prva opća mir. formula): M = OB x MF x AVM.
Onaj dio nakon 01. siječnja 2002 - to je zapravo ono što si pitala; taj dio zove se osnovna mirovina - ona se računa kao zbroj dvaju dijelova.

Prvi dio je 0,25 % prosječne bruto plaće u RH u godini koja prethodi godini kad osiguranik odlazi u mirovinu, pomnožen s njegovim godinama mirovinskog staža (ali samo od 2002.). Dakle:
M (osnovna) = 0,0025 x Prosječna Bruto Plaća x MS

Taj dio je za sve jednak jer ne zavisi o veličini tvoje plaće i koliko si uplaćivao u mirovinski fond.

Drugi dio čini 25% mirovine koja se računa prema prvoj općoj mirovinskoj formuli. Dakle, za godine staža od početka 2002 pa do godine kad ideš u mirovinu računaš prema onoj prvoj općoj mirovinskoj formuli:
M = OB x MF x AVM. Četvrtina (25%) od toga što dobiješ - to ti je to. Zbrojiš s onim prvim dijelom i dobio si osnovu mirovinu.

Formula za računanje osnovne mirovine zove se druga opća mirovinska formula.

kopiran post od tompe..
može li pitanjce?? možda je malo glupo ali želim biti ziher da kužim skroz.. naime, ekipa koja je započela s radom,tj.radnim odnosom nakon 2002god,njima će se mirovina računati prema OSNOVNOJ MIROVINI? znači kombinacija prve i druge opće mirovinske formule odonosi se samo na one do 2002.god. kaj su uplaćivali mirovinsko i radili-radni staž itd..i na one između? a npr.ja da započnem s radom 2010.god meni bi se mirovina računala samo po OSNOVNOJ MIROVINI? nadam se da ste shvatili pitanje,još su mi sve informacije leteće u glavi,nikak da se sjednu na pravo mjesto pa se ispričavam unaprijed na nerazumljivom izražavanju..:confused2::unsure:

ineska i tompa-vi rasturate pa molim pomoć..zahvaljujem!:happy:

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks