AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Radno i socijalno pravo

Saan

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
molim vas ako netko zna :

postupak za priznavanje priznavanje prava iz mirovinskog osiguranja i isto iz invalidskog?

rusila je ljude na tom pitanju...ocito joj nist nije dovoljno dobro :rolleyes:

Holly

POSTUPAK ZA OSTVARIVANJE PRAVA IZ MIROVINSKOG OSIGURANJA

O pravima na i iz mirovinskog osiguranja rješava:
- u prvom stupnju - ustrojstvena jedinica Zavoda gdje je osigurana osoba,
- u drugom stupnju - središnja ustrojstvena jedinica Zavoda.

Pravo na obiteljsku mirovinu rješava ustrojstvena jedinica Zavoda.

Prava iz mo koja se ostvaruju primjenom međunarodnih ugovora rješava:
- u prvom stupnju - središnja ustrojstvena jedinica Zavoda,
- u drugom stupnju - posebna ustrojstvena jedinica u središnjoj ustrojstvenoj jedinici Zavoda.

UTVRĐIVANJE PRAVA NA OSIGURANJE
Pravo na mo utvrđuje se priznanjem svojstva osiguranika koje utvrđuje Zavod na osnovi prijave osiguranja.Prijavu podnosi obveznik plaćanja doprinosa ili osiguranik kada je sam obveznik plaćanja doprinosa. Iznimno, roditelj koji obavlja roditeljske dužnosti.
Osiguraniku prestaje svojstvo osiguranika prestankom okolnosti na temelju kojih je stekao svojstvo osiguranika.

UTVRĐIVANJE PRAVA IZ OSIGURANJA

Prava iz mo ostvaruju se Zavodu. Postupak za njihovo ostvarivanje vodi nadležna ustrojstvena jedinica Zavoda na zahtjev osigurane osobe.
Pri ostvarivanju prava na mirovinu uzimaju se u obzir podaci iz matične evidencije (mirovinski staž, plaća, osnovice osiguranja i dr.).

Izabrani liječnik medicine primarne zdravstvene zaštite može dati prijedlog za pokretanje postupka za ostvarivanje prava na temelju invalidnosti.
Kada liječnik smatra da je liječenje i med. rehabilitacija završena i da je nastala invalidnost, dužan je pripremiti cjelokupnu med. dokumentaciju te ju sa svojim nalazom i mišljenjem dostaviti Zavodu radi vještačenja.

Proces priznavanja prava iz mo za utvrđivanje invalidnosti:
1. ovlašteni vještaci Zavoda (određuje ih Vlada RH) utvrđuju da li postoji invalidnost.
2. njihov nalaz i mišljenje o invalidnosti podliježe reviziji koju obavlja stručno povjerenstvo koje imenuje Vlada RH. Pri obavljanju revizije može se obaviti izravni pregled osiguranika.
3. revizija nalaza i mišljenja o invalidnosti mora biti obavljena u roku od 30 dana, od dana davanja nalaza i mišljenja.
4. konačno rješenje o pravima iz mo izvršava Zavod, a za prof. rehabilitaciju nadležna područna ustrojstvena jedinica Zavoda.

Ako je osiguranik stekao prava na temelju invalidnosti, onda je obvezan obaviti kontrolni pregled najkasnije u roku od 4 godine od dana utvrđene invalidnosti, a ako se ne odazove na pregled gubi pravo na temelju invalidnosti.Kontrolni pregled ne mora obaviti korisnik prava na temelju invalidnosti nakon navršene 65. god...

Protiv rješenja o pravima i obvezama iz mirovin. osig. donesenog u prvom stupnju može se izjaviti žalba, ali ona ne odgađa izvršenje rješenja.
Ako se nakon donošenja rješenja sazna za nove činjenice, može se iznimno obnoviti postupak na zahtjev stranke ili po službenoj dužnosti.

POSTUPAK OSTVARIVANJA PRAVA iz INVALIDSKOG OSIGURANJA

Postupak se pokreće u povodu prijedloga za ocjenu radne sposobnosti izabranog doktora medicine primarne zdravstvene zaštite, ako se radi o zaposlenoj osobi, odnosno osobi sa svojstvom osiguranika ili na zahtjev stranke, ako je osoba nezaposlena, odnosno u trenutku podnošenja zahtjeva nema svojstvo osiguranika.

Cjelokupnu medicinsku dokumentaciju priprema osiguranikov liječnik koju, zajedno sa svojim mišljenjem, dostavlja Zavodu radi vještačenja invalidnosti.
Opseg i sadržaj medicinske dokumentacije propisala je Vlada RH, Uredbom.

Invalidnost (tjelesno oštećenje ili opća nesposobnost za rad članova obitelji) utvrđuje nadležna ustrojstvena jedinica Zavoda na osnovi nalaza i mišljenja ovlaštenih vještaka koje je propisala Vlada RH Uredbom.

Kontrolni pregled mora se obaviti najkasnije u roku od 4 godine od dana utvrđene invalidnosti i to samo ako je kod osiguranika ovlašteni vještak utvrdio invalidnost zbog profesionalne nesposobnosti za rad.
Ako se korisnik prava na temelju invalidnosti ne odazove na kontrolni pregled na koji je uredno pozvan, prestaje pravo na temelju invalidnosti s prvim danom slijedećeg mjeseca nakon donošenja rješenja.
Postupak radi kontrolnog pregleda pokreće nadležna ustrojstvena jedinica Zavoda po službenoj dužnosti.
Kontrolnom pregledu ne podliježe korisnik prava na temelju invalidnosti nakon navršene 65. god. života.

Nalaz i mišljenje o invalidnosti obvezno podliježe reviziji koja mora biti obavljena u roku od 30 dana.
Reviziju obavlja Stručno povjerenstvo sastavljeno od istaknutih stručnjaka na području ocjene radne sposobnosti koje imenuje Vlada RH. Pri obavljanju revizije može se obaviti izravni pregled osguranika.

lolly

evo dojmova s ispita... ja napokon prošla... jupiiiiiiiiiiiiiiiiiii
bila je JAKO dobre volje bar na početku...
padalo je na početku četvorka, trojka, četvorka... iznenadilo me...

pitanja koja je meni postavila.

Pravni temelj za zasnivanje radnog odnosa u gospodarstvu i u državnoj službi? Državna služba na određeno vrijeme?
Naknada umjesto plaće?
Posebni uvjeti za priznavanje prava na obiteljsku mirovinu djece...

uhhhhhhh napokon jedan manje...

Jasna

pozdrav svima. evo ja sam u ponedjeljak riješila građansk pa mi je još radno ostalo. molim vas ako netko zna koja je literatura za stari program. ako je već bilo riječi o tome molim vas samo da mi napištete na kojj je stranici ili koji post.
što treba? knjiga, zakoni, što kažete na skripte u skriptarnici? molim bilo kakav savjet

Veronika

Dali je skripta od 31 stranice (koja se odnosi na knjigu) dobra??? znam da ima malo stranica al malo sam uspoređivala sa pitanjima i vidim da sadrži sve ono kaj profa ispituje a dok druge skripte (one po 100 i nešto stranice) sadrže puno nepotrebih informacija koje nikad ni ne pitaju...
Ima netko iskustva sa tom skiptom i dali je to dovoljno za proći, naravno + još naučiti zakone???

hedviga

molim vas za pomoc...imam jedan veliki problem: ucila sam po skripti by sunce,felicity,pepy,claire i martex + zakone, naknadno sam prosla malu skriput od 35 stra...zatim sam skinula pitanja koja prof. pita i na puno njih neznam odgovore,pa sam vidjela da ih ima u onoj skripti gdje su samo pitanja i odgovori(i tu sam naisla na invalidsko osiguranje,o kojem neznam nista,pa mi to nije jasno)...mozda sam malo zakomplicirala,ali molim nekoga za pomoc...neznam po kojoj da se skripti orjentiram(koja bi bila najpouzdanija),jer ne mogu uciti iz njih 3,onda se sva u tome izgubim

unaprijed se zahvaljujem
na žalost sve potrebno ne piše u jednoj jedninstvenoj skripti, pa se upravo zato treba opskrbit svim mogućim papirima :frustrating:

knjigu koji obuhvaća radno pravo, drž.službenike i zaštitu na radu možeš po toj skripti felicity-pepy-claire-martex, s tim da postoji opet dio radnog prava kaj profa pita i to si trebaš pogledat u zakonu o radu
i neka pitanja o drž.službenicima za koje odgovore pogledaj u zakonu o drž.službenicima

ja sam mirovinsko i zdravstveno učila iz zakona i paralelno gledala skriptu od kolege montane (pitanja i odgovori, s foruma) jer je ona pisana na temelju predavanja prof.Jelčić i dugog slušanja ispita, pa ju je svakak dobro pogledat jer na mnogo mjesta su stvari opisane na način kako profa želi da joj započneš govoriti - mislim da je u njoj obuhvaćeno sve bitno, iako ja nisam isključivo po njoj učila - u toj skripti su i osnove iz zakona o zaštiti na radu koji nije dio službene literature, a treba za ispit, tak da si i to pogledaj, uglavnom gledaj tu skriptu!
jako je dobro u njoj objašnjeno mirovinsko, neke opće definicije i podjele radnog i socijalnog prava, izvori, MOR, cijeli zakon o drž.služb. je tamo...

ovu skriptu od 35 strana ne trebaš gledat, imaš sve u skripti kod montane

znači ipak moraš kombinirati više stvari, al kad pohvataš onda se više nećeš osjećat zgubljeno:happy:

nevjerojatno, ali sve potrebno za prolazak ovog ispita imaš na forumu

oke, mala naklonost zvijezda i da onaj vrabac u Uzbekistanu ne radi pre nagle pokrete, isto ne bi bilo zgorega:laughing:

sretno!

tea

lijepo bi molila nekoga za pomoc...ako bi mi mogao tko odgovoriti na jedno pitanje: pravo na naknadu umjesto place?

unaprijed puno hvala

Tomi

lijepo bi molila nekoga za pomoc...ako bi mi mogao tko odgovoriti na jedno pitanje: pravo na naknadu umjesto place?

unaprijed puno hvala
Naknada plaće za godišnji odmor,
-za blagdane i neradne dane,
-za vrijeme zastoja u poslu bez krivnje radnika
-za vrijeme spriječenosti za rad zbog bolesti,
-naknada plaće koju radnik ostvaruje na osnovi socijalnog osiguranja-bolovanje duže od 42 dana, rodiljni i roditeljski dopust
-ukoliko poslodavac ne poduzme mjere zaštite na radu,
-kada je radnik diskriminiran-zlostavljan, uznemiravan.

Jel zna netko možda odgovor na Princip individualnosti kod materijalne odgovornosti?

đomba84

molim pomoć...jel zna netko odgovor na pitanje koje je profesorica pitala u 4mj.,a glasi ELEMENTI MATERIJALNE ODGOVORNOSTI I PRINCIP INDIVIDUALNOSTI?

Tomi

molim pomoć...jel zna netko odgovor na pitanje koje je profesorica pitala u 4mj.,a glasi ELEMENTI MATERIJALNE ODGOVORNOSTI I PRINCIP INDIVIDUALNOSTI?
Elementi materijalne odgovornosti su:
1. SUBJEKTIVNI-
a) krivnja - dijeli se na umišljaj i nehaj
b)uračunljivost
2. OBJEKTIVNI-
a) štetna radnja
b) uzročna veza
c) šteta
-Cilj materijalne odgovornosti je sankcija prema onome tko je učinio štetu, odgojne mjere, naknada štete, novčana kompenzacija ili povratak u prijašnje stanje.
A princip individualnosti i mene zanima, to ne mogu nigdje naći...

tea

Molila bi pomoc za par pitanja: -pretposravke za opravdanji strajk(da li je to ono zastita soc.-ekonomskog interesa i ako ne dobe placu vise od 30 dana)
-tko zakljucuje kolektivni ugovor?
-stegovna odgovornost i mjere drz.sluzbenika(znam na sta se to odnost,samo neznam sta ide pod koje)
-osnovica za određivanje novcane naknade kod privremene sprijecenosti za rad prema ZOZO-u
-novcana naknada u casu prestanka radnog odnosa po ZOZO-u

unaprijed puno hvala

Cokolada

Molim nekoga za pomoĆ ako zna toČan i potpun odgovor?

1.naknada umjesto plaĆe-svi sluČajevi
2.znaČaj ozljede na radu ili profesionalne bolesti u invalidskom osiguranju
3.znaČaj ozljede na radu ili profesionalne bolesti u mirovinskom osiguranju

hvala

tea

da li netko zna razliku između ova dva pitanja: 1.MOR-dva shvacanja,razlike i koja prihvaca RH i 2.ratificirani dokumenti MOR-a prema zakonodavstvu RH

da li se prvo pitanje odnosi na dualisticku i monisticku teoriju,a drugo na konvencije i rekomandacije???jel je to tocno ili imam krivo misljenje?

unaprijed puno hvala

londres

Gledala sam malo pitanja koja prof. Gotovac postavlja i da li mi netko moze reci di da nadem:
-pravo na zastitu dostojanstva radnika(da li se to odnosi na zabranu diskriminacije i spolno uznemiravanje ili nesto drugo)
-maticna evidencija(ovo nikad cula)

ninaa

Za matičnu evidenciju sam vidjela da se spominje u ZMO,čl. 94 nadalje.

a zaštita dostojanstva radnika ti je u ZR-u,čl.22.a

tea

ninaa...ja isto ne mogu nigdje naci zastitu dostojanstva radnika...ali mi nije jasno ovo sto si navela ZR cl.22a...ja sam i zakonu o radu pod time nasla poslovna sposobnost malodobnika za sklapanje ugovora o radu(i nema a,nego samo 22)...jel sam u krivu???nista mi vise nije jasno

gea.fax

članak 22a se nalazi u neslužbenom pročišćenom tekstu Zakona o radu,imaš ga na katedri za radno pravo pod dopunskom literaturom...a glasi ti ovako;

Zaštita dostojanstva radnika
Članak 22.a (30.)
(1) Poslodavac je dužan zaštititi dostojanstvo radnika za vrijeme obavljanja posla tako da im osigura uvjete rada u kojima neće biti izloženi uznemiravanju ili spolnom uznemiravanju. Ova zaštita uključuje i poduzimanje preventivnih mjera.
(2) Dostojanstvo radnika štiti se od uznemiravanja ili spolnog uznemiravanja poslodavca, nadređenih, suradnika i osoba s kojima radnik redovito dolazi u doticaj u obavljanju svojih poslova.
(3) Postupak i mjere zaštite dostojanstva radnika uređuju se kolektivnim ugovorom, sporazumom sklopljenim
između radničkog vijeća i poslodavca ili pravilnikom o radu.
(4) Uznemiravanje i spolno uznemiravanje predstavlja povredu obveza iz radnog odnosa.
(5) Poslodavac koji zapošljava više od 20 radnika dužan je imenovati osobu koja je osim njega ovlaštena primati i rješavati pritužbe vezane za zaštitu dostojanstva radnika.
(6) Poslodavac ili osoba iz stavka 5. ovoga članka dužna je, u roku utvrđenom kolektivnim ugovorom, sporazumom sklopljenim između radničkog vijeća i poslodavca ili pravilnikom o radu, a najkasnije u roku od osam dana od dostave pritužbe, ispitati pritužbu i poduzeti sve potrebne mjere primjerene pojedinom slučaju radi sprječavanja nastavka uznemiravanja ili spolnog uznemiravanja ako utvrdi da ono postoji.
(7) Ako poslodavac u roku iz stavka 6. ovoga članka ne poduzme mjere za sprječavanje uznemiravanja ili spolnog uznemiravanja ili ako su mjere koje je poduzeo očito neprimjerene, radnik koji je uznemiravan ili spolno uznemiravan ima pravo prekinuti rad dok mu se ne osigura zaštita, pod uvjetom da je u daljnjem roku od osam dana zatražio zaštitu pred nadležnim sudom.
(8) Ako postoje okolnosti zbog kojih nije opravdano očekivati da će poslodavac zaštititi dostojanstvo radnika, radnik nije dužan dostaviti pritužbu poslodavcu i ima pravo prekinuti rad, pod uvjetom da je zatražio zaštitu pred nadležnim sudom i o tome obavijestio poslodavca u roku od osam dana od dana prekida rada.
(9) Za vrijeme prekida rada iz stavka 7. i 8. ovoga članka radnik ima pravo na naknadu plaće u visini kao da je radio.
(10) Svi podaci utvrđeni u postupku zaštite dostojanstva radnika su tajni.
(11) Protivljenje radnika ponašanju koje predstavlja uznemiravanje ili spolno uznemiravanje ne smije biti razlog za diskriminaciju radnika.
(12) U slučaju spora teret dokazivanja je na poslodavcu.

hedviga

malo sam zbunjena,na pitanje RADNO PRAVO definicija,treba reci definiciju i sto jos???jer Jelcicka kaze Samoooo to?!
i ukoliko mi netko moze reci o osiguranim rizicima...
hvala
pogledaj skriptu kolege montane u skriptarnici
pastaj si sve rasprave s foruma
o rizicima je barem već tri puta pisano

Ta podjela nigdje izričito ne piše, a dala ju je prof.Jelčić na predavanjima i to je bit cijelog mirovinskog.

OSIGURANI RIZICI=temelji za stjecanje prava iz invalidsko-mirovinskog osiguranja.
Vrijedi formula
osigurani status+osigurani rizik+uvjeti=prava
...
OSIGURANI RIZICI U INVALIDSKOM OSIGURANJU - invalidnost (dijeli se na opću i profesionalnu nesposobnost za rad), tjelesno oštećenje, neposredna opasnost od nastanka invalidnosti
NAČINI NA KOJI TI RIZICI NASTAJU
- profesionalni razlozi (ozljeda na radu i prof.bolest)
- neprofesionalni razlozi (obična bolest i ozljeda izvan rada)

RIZIK INVALIDNOSTI može nastati iz prof. i neprof.razloga, a PRAVA koja se na osnovi toga stječu su INVALIDSKA MIROVINA I PROF.REHABILITACIJA.

RIZIK TJELESNOG OŠTEĆENJA može nastati iz prof.razloga, a PRAVO koje se na osnovi toga stječe jest NOVČANA NAKNADA.

RIZIK NEPOSREDNE OPASNOSTI OD INVALIDNOSTI također može nastati iz prof.razloga, a PRAVO koje na osnovu toga nastaje jest PRAVO NA ZAPOSLENJE NA DR.RADNOM MJESTU.

Invalidnost i tjelesno oštećenje su kurativni rizici, a neposredna opasnost od invalidnosti je preventivni rizik.

OSIGURANI RIZICI U ČISTOM MIROVINSKOM OSIGURANJU - starost i smrt

PRAVA na osnovi RIZIKA STAROSTI su STAROSNA I PRIJEVREMENA STAROSNA MIROVINA.

RIZIK SMRTI može nastati iz prof.i neprof.razloga, a PRAVO koje se na osnovi toga ostvaruje je OBITELJSKA MIROVINA.

*rizici se mogu kumulirati, dok prava ne!
osim - kod rizika tjelesnog oštećenja gdje se mogu kumulirati i rizici i prava, no može se ostvariti samo jedna mirovina

UVJETI ZA PRIZNAVANJE PRAVA:
1.PROFESIONALNI NAČIN NASTUPA RIZIKA
-kod priznavanja prava na novčanu naknadu za tjelesno oštećenje
-kod nastupa rizika invalidnosti i smrti

2.MIROVINSKI STAŽ
-kod nastupa rizika starosti, invalidnosti ili smrti zbog neprofesionalnih razloga

Ovo je objašnjavano pa barem na dva navrata ovdje na forumu, pa vrijedi ponekad prije ispita kopipejstat si pitanja i rasprave.:happy:

jsoka15

Neka od pitanja kod prof. Gotovca;

Matična evidencija kod mirovinskog osiguranje?
Lista lijekova?
Razlika između višeg i nižeg suda kod službenika?
Nacionalno vijeće zaštite na radu?
Prestanak držane službe ?
Državna služba na određeno vrijeme?
Razlika između državne službe i gospodarstva?
Prestanak državne službe na određeno vrijeme?
Kako se zasniva radni odnos u gospodarstvu?
Invalidnost?
Dvije vrste invalidnosti?
Prava iz zdravstvenog osiguranja?
Tko uplaćuje plaću za vrijeme privremene nesposobnosti za rad?
Tko bira povjerenika?
Prestanak ugovora o radu u gospodarstvu?
Sudski raskid ugovora o radu u gospodarstvu?
Vježbenici?
Stegovna odgovornost državnih službenika?
Pravo na naknadu za tjelesno oštećenje- uzroci i iz kojih razloga nastaje?
Dvije vrste liste lijekova?
Kako se ostvaruju prava i obveze iz radnog odnosa- postupak?
Uznemiravanje i spolno uznemiravanje?
Bitni sastojci ugovora o radu?
Otkazni rok?
Stavljanje na raspolaganje državnih službenika?
Premještaji državnih službenika?

Inače je OK kod ispitivanja, jedino što traži je da odgovoriš detaljno na postavljeno pitanje.

Sretno!

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks