Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.
na žalost sve potrebno ne piše u jednoj jedninstvenoj skripti, pa se upravo zato treba opskrbit svim mogućim papirima :frustrating:molim vas za pomoc...imam jedan veliki problem: ucila sam po skripti by sunce,felicity,pepy,claire i martex + zakone, naknadno sam prosla malu skriput od 35 stra...zatim sam skinula pitanja koja prof. pita i na puno njih neznam odgovore,pa sam vidjela da ih ima u onoj skripti gdje su samo pitanja i odgovori(i tu sam naisla na invalidsko osiguranje,o kojem neznam nista,pa mi to nije jasno)...mozda sam malo zakomplicirala,ali molim nekoga za pomoc...neznam po kojoj da se skripti orjentiram(koja bi bila najpouzdanija),jer ne mogu uciti iz njih 3,onda se sva u tome izgubim
unaprijed se zahvaljujem
Naknada plaće za godišnji odmor,lijepo bi molila nekoga za pomoc...ako bi mi mogao tko odgovoriti na jedno pitanje: pravo na naknadu umjesto place?
unaprijed puno hvala
Elementi materijalne odgovornosti su:molim pomoć...jel zna netko odgovor na pitanje koje je profesorica pitala u 4mj.,a glasi ELEMENTI MATERIJALNE ODGOVORNOSTI I PRINCIP INDIVIDUALNOSTI?
pogledaj skriptu kolege montane u skriptarnicimalo sam zbunjena,na pitanje RADNO PRAVO definicija,treba reci definiciju i sto jos???jer Jelcicka kaze Samoooo to?!
i ukoliko mi netko moze reci o osiguranim rizicima...
hvala
Ta podjela nigdje izričito ne piše, a dala ju je prof.Jelčić na predavanjima i to je bit cijelog mirovinskog.
OSIGURANI RIZICI=temelji za stjecanje prava iz invalidsko-mirovinskog osiguranja.
Vrijedi formula
osigurani status+osigurani rizik+uvjeti=prava
...
OSIGURANI RIZICI U INVALIDSKOM OSIGURANJU - invalidnost (dijeli se na opću i profesionalnu nesposobnost za rad), tjelesno oštećenje, neposredna opasnost od nastanka invalidnosti
NAČINI NA KOJI TI RIZICI NASTAJU
- profesionalni razlozi (ozljeda na radu i prof.bolest)
- neprofesionalni razlozi (obična bolest i ozljeda izvan rada)
RIZIK INVALIDNOSTI može nastati iz prof. i neprof.razloga, a PRAVA koja se na osnovi toga stječu su INVALIDSKA MIROVINA I PROF.REHABILITACIJA.
RIZIK TJELESNOG OŠTEĆENJA može nastati iz prof.razloga, a PRAVO koje se na osnovi toga stječe jest NOVČANA NAKNADA.
RIZIK NEPOSREDNE OPASNOSTI OD INVALIDNOSTI također može nastati iz prof.razloga, a PRAVO koje na osnovu toga nastaje jest PRAVO NA ZAPOSLENJE NA DR.RADNOM MJESTU.
Invalidnost i tjelesno oštećenje su kurativni rizici, a neposredna opasnost od invalidnosti je preventivni rizik.
OSIGURANI RIZICI U ČISTOM MIROVINSKOM OSIGURANJU - starost i smrt
PRAVA na osnovi RIZIKA STAROSTI su STAROSNA I PRIJEVREMENA STAROSNA MIROVINA.
RIZIK SMRTI može nastati iz prof.i neprof.razloga, a PRAVO koje se na osnovi toga ostvaruje je OBITELJSKA MIROVINA.
*rizici se mogu kumulirati, dok prava ne!
osim - kod rizika tjelesnog oštećenja gdje se mogu kumulirati i rizici i prava, no može se ostvariti samo jedna mirovina
UVJETI ZA PRIZNAVANJE PRAVA:
1.PROFESIONALNI NAČIN NASTUPA RIZIKA
-kod priznavanja prava na novčanu naknadu za tjelesno oštećenje
-kod nastupa rizika invalidnosti i smrti
2.MIROVINSKI STAŽ
-kod nastupa rizika starosti, invalidnosti ili smrti zbog neprofesionalnih razloga
Ovo je objašnjavano pa barem na dva navrata ovdje na forumu, pa vrijedi ponekad prije ispita kopipejstat si pitanja i rasprave.:happy:
AdBlock Detected
We get it, advertisements are annoying!
Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.