AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Računovodstvo I.

sunny_kiss

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Jel mi može netko reći gdje u bilanci spadaju : Primljeni dugoročni krediti, izdani komercijalni zapisi, kupljene obveznice...
kako da znam kamo da svrstan kad su IZDANI, a kamo kad su KUPLJENI Vp.hvala :)) I da li ispravak vrijednosti isto stavljamo u bilancu i kako nju kad računamo ukupnu sumu, da li je oduzimamo od onog što smo do tad zbrojili, ili je opće ne računam???

joojaa

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
primljeni dugoročni krediti spadaju pod pasivu,, izdani komercijalni zapisi pod pasivu K obveze, kupljene obveznice pod aktivu..kad su izdani uvijek pasiva a kad su kupljeni VP onda aktiva,,ispravak vrijednosti upisuješ u bilancu..npr..ako imaš opremu 20.000 i ispravak vrijednosti opreme 15.000, oduzmeš 20.000-15.000, to je 5.000 i samo taj iznos ubrajaš ostalim iznosima materijane imovine

Endless

Pitanja na ovom roku ista kao i prosli put : Periferno kretanje, temeljni finan. izvjestaji (nabrojati), definicija obveza, obilljezja dug. i kratk. imovine koja se amortizira, metode amortizacije.
Na zaokruzivanje : Drugi naziv za eksterno racunovodstvo, sto ulazi u trosak nabave, ako u bilanci prvo upisemo najlikvidniju imovinu kakav je to kriterij, prvi ulaz se odnosi na koga (na dobavljace), 2 mala zadacica s racunanjem kapitala.
I normalno bilanca, knjizenje.
Molim kolege da me isprave ili dopune.
Bas me zacudilo

Nives_88

jel može netko napisati koju se bila pitanja na ispitu iz racunovodstva?
Teorija je bila upravo ovo što je netko od kolega iznad napisao, a od zadataka bilanca+izračunat upisani kapital, onda knjiženja izračunat privremenu i konačnu situaciju, zalihe trgovačke robe, sirovine i materijal.

pitija

Moze jos netko pliz napisati pitanja koja budu na pismenom ili na sto najvise obratit pozornost?
Da li bude i o poslovnim i pomocnim knjigama? neki detalji?

Marinica

Moze jos netko pliz napisati pitanja koja budu na pismenom ili na sto najvise obratit pozornost?
Da li bude i o poslovnim i pomocnim knjigama? neki detalji?
Ja sam prošla računovodstvo preko kolokvija pa evo svima par savjeta.
Teoriju je dosta naučiti iz bilježnice, tj s predavanja, a knjiga nepotrebna, a zadatke ako ne kužite obavezno otiđite na instrukcije i treba vježbat da se to pohvata. to je ko matematika!

evo pitanja koja trebate znat:
definicija računovodstva
obilježja računovodstva
funkcionalna struktura računovodstva
financijski izvještaji, objasnit, nabrojat vrste
bilanca
klasifikacija imovine
klasifikacija izvora imovine
obveze
kapital
poslovne promjrne
vrste bilanci
konto, podjele
dvojno knjigovodstvo, njegova obilježja
definicija pdv-a
poslovne knjige, podjela
analitičke evidencije
kontni plan

amortizacija
obilježja imovine koja se amortizira
što može, a što ne može biti osnovica za obračun amortizacije
metode amortizacije, svaku objasnit i neka obilježja znat
inventura, višak i manjak
što ulazi u trošak nabave trgovačke robe?
marža
zalihe, vrste
pojavni oblici kratkotrajne imovine
objasni razliku dugotrajne i kratkotrajne financijske imovine

masa

ovi su toliko * na tom računovodstvu da to nije za vjerovat.oni isprave samo teoriju i ako nije dobra(ako nemaš 12,5 bodova)neće ispravljat zadatke.kakvi kreteni.pa šta će mi onda uopće "uvid u ispit" ako ne vidim kaj mi je krivo.a pod tim mislim na zadatke jer teoriju i sama odma znam kaj sam krivo odgovorila,odnosno kaj nisam...

Nives_88

Ako prođeš pismeni ispit, onda te na usmenom neće ništa ispitivati, dakle samo će ti upisat ocjenu u indeks...tako je i nama na prošlom roku isto samo upisala ocjene, nikoga nije ispitivala...

Endless

Ako prođeš pismeni ispit, onda te na usmenom neće ništa ispitivati, dakle samo će ti upisat ocjenu u indeks...tako je i nama na prošlom roku isto samo upisala ocjene, nikoga nije ispitivala...
Ovo nije skroz tocno, u 7.mj kad sam ja isla na upis ocjene, kolegicu ispred mene je resetala i na kraju rekla vidimo se na drugom roku ! Tako da prolistajte skriptu jos jednom prije upisa jer nikad ne znate da li vas moze pitati ili ne.

ch_smile

ja to računovodstvo nikak da prođem :angry: a jedino mi to ostalo :confused2:
bilancu riješim, teoriju isto al onaj zadatak sad kad su promijenili nejde i nejde :unsure:

kak je bilo zadnji put sad na roku?:mellow:

pitija

ja to računovodstvo nikak da prođem :angry: a jedino mi to ostalo :confused2:
bilancu riješim, teoriju isto al onaj zadatak sad kad su promijenili nejde i nejde :unsure:

kak je bilo zadnji put sad na roku?:mellow:
koji zadatak?

pitija

dodali su fifo i privremene situacije, mogli su ostavit kak bilo i bok, a fifo i to nismo učili u prvoj godini koliko ja znam, nek me netko ispravi ak jesmo
ja mislim da jesmo :unsure:

Nives_88

Ovo nije skroz tocno, u 7.mj kad sam ja isla na upis ocjene, kolegicu ispred mene je resetala i na kraju rekla vidimo se na drugom roku ! Tako da prolistajte skriptu jos jednom prije upisa jer nikad ne znate da li vas moze pitati ili ne.
...a očito onda ima i takvih iznimaka, ja kada sam bila nije nikoga ispitala, samo nam je ocjene upisala u indeks, ali eto ako ti veliš da je pitala onda očito ima i takvih situacija, onda se slažem definitivno s tobom bolje neka si prolistaju skriptu prije upisa za svaki slučaj!!

masa

mislim da pita onda kad je neko između npr.2 i 3 ili točno na rubu sa 12.5 bodova.jednom sam vidjela rezultate gdje je uz nečije ime pisalo da je potreban usmeni...

Katara

dodali su fifo i privremene situacije, mogli su ostavit kak bilo i bok, a fifo i to nismo učili u prvoj godini koliko ja znam, nek me netko ispravi ak jesmo
Ne, prošle godine nije bilo fifo ni lifo... Mislim da smo to spominjali u teoriji, ali nisu se radili zadatci s tim.

meriane

da se ne bunite ove godine su nove asistentice i ubacile su zadatke koje su inace povezane sa racunovodstvom 2.inace amortizacija spada pod racunovodstvo 1 ali ako ga niste stigli obraditi onda to ide u rac 2,dok metoda fifo,ppc spadaju u gradivo racunovodstva 2 i iskreno neznam zasto su vam to stavili u testu...

porezni

nek mi molim vas netko odgovori!! jel smo radili vjezbu 3. ili ?? jer ju ja nemam :/ ako jesmo cu ju nabavit..i koje vjezbe (one s papire),do kojeg rednog broja smo radili? hvala :)

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks