AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Osnove sociologije

topanga

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
dal mi netko može reć gdje se nalaue odgovori na sljedeća pitanja:
1.pluralisti
2.kako je lincoln odredio državu
3.marksistička teorija prava
4.primjer italije
5.talijanska pravna i politička kultura
6.nešto o Jheringu
7.nešto o aberleu
8.izvori ideološke moći-mann
9.što su stranke
10.za koju metodu istraživanja se kaže da je komp-hist metoda
a odakle ti ta pitanja?:shocked:

blabla

dal mi netko može reć gdje se nalaue odgovori na sljedeća pitanja:
1.pluralisti
2.kako je lincoln odredio državu
3.marksistička teorija prava
4.primjer italije
5.talijanska pravna i politička kultura
6.nešto o Jheringu
7.nešto o aberleu
8.izvori ideološke moći-mann
9.što su stranke
10.za koju metodu istraživanja se kaže da je komp-hist metoda
učiš iz skripte?
imaš sve to u knjizi (tj.nisam sigurna za 10.pitanje), pročitaj ju, bit će ti lakše!

evo ti stranica na kojima se nalaze ti odgovori u knjizi:
6. str.45. (otac pravne sociologije itd..)
3. str. 53. (mislim da ti je to kada su Cain i Hunt Marxove ideje o pravu svrstali u 3 teze...)
9. str. 250. (3. dimenzija nejednakosti prema Weberu...a ako misliš na političke stranke onda str. 393.)
8. str. 361.
1. nije dovoljno dobro postavljeno pitanje, ali ako ti pomaže- str.378.-pluralističke teorije države?
2. str. 389. (ali tu se misli na demokraciju kao vladavinu naroda, od naroda, za narod..)
7. str. 400. (1. dao utjecajniju tipologiju društvenih pokreta)
5. imaš općenito o političkoj kulturi na str. 426. itd...o tal.političkoj kulturi na str.428. (pri dnu). općenito o pravnoj kulturi na str. 438.
4. str. 443.

Dane

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
jel može netko napisati usporedbu između vlasti i moći
Bok! :happy:
Moć je mogućnost provedbe svoje volje unatoč otporu; ona nema legitimaciju i podrazumijeva lomljenje otpora dok je vlast vjerojatnost da će određene osobe poslušati zapovijed određenog sadržaja; kao takva ima legitimaciju, opravdanje te legitimiziran sustav normi. :wink5:

Sara1987

jedno pitanjce :)))) ako mi je npr četvrti put (znači komisija) dal ja i ako npr ne prođem mogu ić na usmeni ili ne?? hvala :)))

blabla

dali netko,tko je bio na zadnjem pismenome zna odgovor na zadnje pitanje a ide otprilike: rezultati istrazivanja R. ...(ne znam prezime-ali nije merton)i njegovih suradnika?

ispi ti je u 11h
sigurna si da je na R?
EDIT:Imaš da je robert putman sa suradnicima pokazao na primjeru italije povezanost između političke kulture i demokracije...(u knjizi na str.434.pri dnu)

Barbara

sigurna si da je na R?
EDIT:Imaš da je robert putman sa suradnicima pokazao na primjeru italije povezanost između političke kulture i demokracije...(u knjizi na str.434.pri dnu)
da-mislim da je to to...hvala p.s. bi te mogla zamoliti da mi napises cijeli odg posto ja nemam novu knjigu nego staru?

Iwy

učiš iz skripte?
imaš sve to u knjizi (tj.nisam sigurna za 10.pitanje), pročitaj ju, bit će ti lakše!

evo ti stranica na kojima se nalaze ti odgovori u knjizi:
6. str.45. (otac pravne sociologije itd..)
3. str. 53. (mislim da ti je to kada su Cain i Hunt Marxove ideje o pravu svrstali u 3 teze...)
9. str. 250. (3. dimenzija nejednakosti prema Weberu...a ako misliš na političke stranke onda str. 393.)
8. str. 361.
1. nije dovoljno dobro postavljeno pitanje, ali ako ti pomaže- str.378.-pluralističke teorije države?
2. str. 389. (ali tu se misli na demokraciju kao vladavinu naroda, od naroda, za narod..)
7. str. 400. (1. dao utjecajniju tipologiju društvenih pokreta)
5. imaš općenito o političkoj kulturi na str. 426. itd...o tal.političkoj kulturi na str.428. (pri dnu). općenito o pravnoj kulturi na str. 438.
4. str. 443.
učim iz knjige ali to mi se nije činilo važnim pa nisam podcrtala,a neda mi se knjigu nanovo čitati :)

blabla

učim iz knjige ali to mi se nije činilo važnim pa nisam podcrtala,a neda mi se knjigu nanovo čitati :)
ufff, pa recimo dosta su važna ova pitanja...jer se pojavljuju na pismenom, ai na usmenom...

da-mislim da je to to...hvala p.s. bi te mogla zamoliti da mi napises cijeli odg posto ja nemam novu knjigu nego staru?
putnam je nastojao objasniti činjenicu da se u nekim regijama bolje i učinkovitije vlada, a da sve regionalne vlade djeluju u jednakim uvjetima.otkrio je da je kritična varijabla za objašnjenje demokratskog uspjeha pojedinih regija bila razina razvoja "civilne zajednice", koju određuju 4 obilježja: građanskog angažmana, političke jednakosti, solidarnosti povjerenja i tolerancije te udruživanja...ugl-na sjeveru su ljudi zadovoljni, zanimaju se za politiku, čitaju novosti, vlada uspješno djeluje, dok je na jugu drugačija situacija...ukratko!

Jennifer

već nekoliko puta mi se na ispitu pojavljuje pojam AMALGAMACIJA...
Da li netko zna što to je??? Puno hvala

blabla

e da, to u biti ne spada u naš dio gradiva...
hehehe...pa ako želiš pročitaj cijelu knjigu (i one djelove koje mi netrebamo i tamo će ti pisati ili pitaj nekoga s pravnog f.).

ljubeeee

i meni je to bilo prosli put..i nisam imala pojma,al sam nasla poslije..to ti je postupni proces ukidanja razlika(u knjizi na strani 108)

xxxx

ej..meni je danas bio 4.put (komisija) i nije mi vratila indeks, rekla je kao dobit ćeš na usmenom...
to ne znaci da idem na usm bez obzira na pism...

Dane

može neko napisat pitanja sa današnjeg ispita??
Bok! Ovo su pitanja od A grupe, s tim da ih se šest ne mogu sjetiti, ali se nadam da će ti ovo pomoći; što je formalizam, što je amalgamacija, obilježja narodne stranke, objasni strukturalizam i marksizam, što je ideologija po Boudonu, objasni obilježja demokratskih i autoritarnih poredaka po Linzu i Stepanu, što je pravna dogmatika, što je pravna sociologija, tri Marxove postavke o pravu, objasni razliku između pluralističke i institucionalno-etatističke teorije, što je društvena pokretljivost, što je strukturna mobilnost, koji su tipovi društva po Durkheimu, objasni anomiju, koja je razlika između egoističkog i anomičkog samoubojstva, pokreti po Giddensu, izvori socijalne moći po M. Mannu, objasni Weberovu stratifikaciju nejednakosti, što je socijalna statika, što je društvena činjenica...
Eto, to se uspjelo zapamtiti :laughing:

Jennifer

kod kregara sutra u 10 su kom ispiti...
da li ja mogu podignut svoj indeks u nasoj referadi ( gundulicevoj) ako ne izadjem na kom ispit...
šta je kod kregara komisija...a joj...
mislim da indeks možeš podići ali svakako moraš doći kod kregara da ti udari pečat jer ako si pala na pismenom 4 put dobivaš 3 mj zabrane...

Iwy

Ak prijavim ispit i ne pojavim se na pismenom,jel mi se to računa ko pad ili?
računa se kao pad nažalost

imam i ja malih nejasnoća pa se nadam da će mi ih netko pojasniti. radi se o ovome: sad na zadnjem roku iz soc piše da polažem 3. puta a nisam ni jednom bila na usmenom što znači da u 9. mj polažem onda 4. puta valjda. mene zanima dal moram odmah pri predaji prijavnice za ispit predat i zahtjev za komisiju? i dal uvijek na komisiji ispituje kregar ili se to mijenja?

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks