AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Osnove sociologije

IVANA007

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
...pozdrav ljudi.Postoji skripta po novoj knjizi iz sociologije na stranici pravnog faksa, na pravokutniku.Skripta ima otprilike ukupno oko 80 stranica...ali kad se oduzmu poglavlja koja nama ne trebaju...ispada oko 45 str.
Koliko sam čitala po forumu pravnika, ekipa po toj skripti prolazi...

Srćeko

hej..

imam nekoliko pitanja pa ako je tko voljan odgovoriti na njih bila bi mu zahvalan :)

1. nabroji povijesnu nejednakost
2. koja škola zastupa "kritičku teoriju društva"?
3.fenomenološka figura je..
4.fizikalistički program?
5.nešto o pluralistima?
6.nacija i etnija

Unaprijeh puuuuno hvala!!

lila_887

...pozdrav ljudi.Postoji skripta po novoj knjizi iz sociologije na stranici pravnog faksa, na pravokutniku.Skripta ima otprilike ukupno oko 80 stranica...ali kad se oduzmu poglavlja koja nama ne trebaju...ispada oko 45 str.
Koliko sam čitala po forumu pravnika, ekipa po toj skripti prolazi...
a jel bi mogla reć kako se točno zove skripta da si znamo skinut?!

Iwy

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
hej..

imam nekoliko pitanja pa ako je tko voljan odgovoriti na njih bila bi mu zahvalan :)

1. nabroji povijesnu nejednakost
2. koja škola zastupa "kritičku teoriju društva"?
3.fenomenološka figura je..
4.fizikalistički program?
5.nešto o pluralistima?
6.nacija i etnija

Unaprijeh puuuuno hvala!!
1.ropstvo, kastinski sustav, staleški sustav, klasni sustav- str. 251 na dalje u knjizi
2.frankfurtska škola- str. 129
3.fenomenološka regula valjda- načelo pozitivizma-da se ispituju samo činjenice kao stvari- str.94
4.fizikalistički program- također načelo pozitivizma-zagovaranje metoda prirodne znanosti- str.94
5. ne znam
6. ne trebamo znati

Dane

Trebam pomoć, da li netko zna odgovore na pitanja:

Glavne vrste ideologija?
Funkcije Ideologije?

Bok! :happy:
Ideologije na početku 21. st. - neoliberalizam (javlja se u visokorazvijenim zemljama i moćnim međ. institucijama, npr. MMF, Svjetska banka: moć ove ideologije je u ekonomskoj slobodi) - neokonzervativizam ( 70-ih i 80-ih godina glavna ideologija SAD-a i VB, spaja ideju slobodnog tržišta sa zahtjevom za jakom državom, tržište je instrument socijalne discipline) - socijalizam (početkom milenija uspon u Lat. Americi u dva oblika, kao reformistički oblik u kojem se kapitalizam želi reformirati u smjeru pravednijeg društva, socijaldemokracije i radikalni oblik gdje se smatra da socijalna jednakost može biti uspostavljena jedino pretvaranjem privatnog u kolektivno vlasništvo - nacionalizam ( u obliku populizma sa elementima fašizma kod Berlusconija, u liberalnim zemljama u obliku uzdizanja desnice, te u obliku novog autoritarizma gdje nacionalizam postaje ideologija aut. elite, kod Putina) - feminizam (ideologija 21.st., rodna jer promiče rodnu jednakost u svim područjima, odbacuje ideje predodređenosti za različite spolove) - ekologizam (sve raširenija ideologija, priroda je temelj na kojem se uspostavljaju ljudske zajednice, putem ekološke racionalnosti traži se uspostavljanje ekološke ravnoteže) - fundamentalizam (pokret 19. i 20.st. koji se suprotstavlja sekularizaciji društva i prevlasti darvinizma, početkom 21.st. izdvaja se islamski fundamentalizam koji se temelji na doslovnom tumačenju Kur ana sa ciljem uvođenja šerijatskog prava) - globalizam (nova ideologija, temelji se na šest pretpostavki: globalizacija je širenje slobodnotržišnog kapitalizma diljem svijeta, njome nitko ne upravlja jer je temeljena na samoregulirajućem tržištu, koristi svima, pridonosi širenju demokracije u svijetu, zahtijeva globalni rat protiv terorizma i ona je neizbježna i nepovratna.
Funkcije ideologije navodi M. Mann, to su: pribavljaju perspektivu pomoću koje se svijet može protumačiti, pridonose ispunjenju osobne potrebe za identitetom i razvojem bića, motiviraju djelovanje i djeluju kao oblik socijalnog cementa, opskrbljujući grupe ili cijela društva skupom ujedinjenih vrijednosti i načela. :wink5:

IVANA007

...dvije su ti skripte, prvi i drugi dio knjige..., zovu se prvi kolokvij i drugi kolokvij...mislim da je objavljena 11/08. Skripta ima sve obrađeno po naslovima poglavlja u knjizi...doduše nisu baš po redu...čini mi se da ima sve konkretne stvari koje trebaju...nisam bila još na ispitu pa neznam koliko detaljno traže...meni se čini da je to dovoljno...

Marinica

ej ljudi trebala bih pomoć
jel mi može netko reć gdje u knjizi se nalaze ova pitanja
to sam našla tu na forumu a nemogu ih naći nigdje u knjizi
1. renner i revizionizam
2. Skinner
3. pokreti po mannu
4. navedi primjer promocijsko - interne grupe
5. amalgmacija

i jel mi može netko ukratko svojim rječim objasnit odnos baze i nadgradnje te doprinos rehbindera za sociologiju prava

hvala unaprijed!!

Iwy

ej ljudi trebala bih pomoć
jel mi može netko reć gdje u knjizi se nalaze ova pitanja
to sam našla tu na forumu a nemogu ih naći nigdje u knjizi
1. renner i revizionizam
2. Skinner
3. pokreti po mannu
4. navedi primjer promocijsko - interne grupe
5. amalgmacija

i jel mi može netko ukratko svojim rječim objasnit odnos baze i nadgradnje te doprinos rehbindera za sociologiju prava

hvala unaprijed!!
M.Rahbinder razlikuje tri područja pravne znanosti:pravnu filozofiju, pravnu dogmatiku i sociologiju prava. To ti detaljnije piše u knjizi na str. 31 pa na dalje da sad ne pišem sve tu.
Što se tiče baze i nadgradnje- u društvenoj proizvodnji ljudi stupaju u određene odnose proizvodnje, koji odgovaraju stupnju razvitka njihovih materijalnih proizvodnih snaga. Cjelokupnost tih odnosa čini ekonomsku strukturu društva, realnu osnovu na kojoj se diže pravna i politička nadgradnja i kojoj odgovaraju određeni oblici društvene svijesti.
1. renner i revizionizam str. 127
2. skinner ti je vezan za biheviorizam i ima nešto sitno napisano na str. 95
3. nešto o mannu piše na str.361, ali mislim da to nije to što tebe zanima
4. npr. grupa za abortus ili protiv njega str. 397
5. ne trebamo znati

joe

...piše tu na oglasnoj ploči da je u 13 h na pravu, dvorana 1

...dvije su ti skripte, prvi i drugi dio knjige..., zovu se prvi kolokvij i drugi kolokvij...mislim da je objavljena 11/08. Skripta ima sve obrađeno po naslovima poglavlja u knjizi...doduše nisu baš po redu...čini mi se da ima sve konkretne stvari koje trebaju...nisam bila još na ispitu pa neznam koliko detaljno traže...meni se čini da je to dovoljno...
možda netko zna zašto se nemože na pravokutnik

DOMAGOOJ

ljudi aj nek se nađe neka dobra duša pa nek mi kaže koja skripta je najbolja za naučit za prolaz??? tnx

Dane

Ako se netko sjeća pitanja sa današnjeg pismenog bilo bi nam drago da napiše! Hvala
Grupa B: tipizacija, što je primarni izvor nejednakosti za Marxa, tipovi samoubojstva, profesionalizacija, po čemu je poznat T. Marshall, totalitarizam, socijalna stratifikacija, historijski oblici sustava nejednakosti, anomija, marksistička teorija, pluralistička teorija, predstavnik liberalno-individualističke teorije, značaj Comtea, značaj Durkheima, tri oblika sociološkog proučavanja ideologije, stranke po Duvergeru, Heywoodovi tipovi stranaka, značaj Prelota, ideal-tip, mehanička i organska solidarnost, objasni Weberovu Protestantsku etiku i duh kapitalizma, željezni zakon oligarhije i nešto o moći, nedostaju tri pitanja, no ne mogu se sjetiti... pozz

Marinica

ej sutra imam usmeni kod ksenije... može mi neko reć kakva je ona, kaj pita? kaj je bitno?
usmeni je na tmt 3?
hvala unaprijed =)

DOMAGOOJ

ej sutra imam usmeni kod ksenije... može mi neko reć kakva je ona, kaj pita? kaj je bitno?
usmeni je na tmt 3?
hvala unaprijed =)
ksenija je ok.. otvara knjigu i što otvori to te pita.. da ti vremena da razmisliš, pomaže potpitanjima itd..

misty

kolega je rekao sve, također je napomenula da nema ništa protiv učenja iz skripte, ali to što pročitaš, moraš i razumjeti...:wink5:

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks