AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Osnove prava društava

Horiemon

Kronično vaš, 0-24
Zanima me koliko su bitne posebnosti npr. vezane uz glavnu skupštinu, posebnosti koje proizlaze iz zakona o tržištu kapitala (HANFA, burza, investicijsko društvo), posebnosti vezane uz utvrđivanje godišnjih financ. izvješća...
Sve to s tržištem kapitala - minimalno ili gotovo zanemarivo.

Nerea

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
molila bi nekog od izvanrednih kolega koji će danas biti na predavanju da nas obavijeste o literaturi i da li su se dobivali potpisi?

val85zg

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
zanima me koja je sad aktualna literatura,i da li ima neka dobra skripta po kojoj se može učiti za rok u drugom mjesecu?
koliko sam shvatila,ispit je samo usmeni?

mape5

Super Moderator
Jel za AGIO dosta reci da je to razlika između nominalnog iznosa dionice odnosno iznosa temeljnog kapitala koji otpada na pojedinu dionicu i iznosa za koji se dionica izdaje.. Čitam po forumu negdje piše i nešto drugačije, molim tko zna što se točno treba reći da napiše. Gdje se točno spominje taj agio u skriptama? vidim samo kod dionica jedna rečenica piše. I ljudi jel dosta skripta ta nova oko 100 stranica ima?
Razlika između nominalnog iznosa na koji se dionica odnosi i iznosa za koji se dionica izdaje (agio) unosi se u kapitalnu dobit, ulazi u imovinsku masu društva i ostaje u društvu, i čini kapital društva.

;)

maja1307

koji su materijali, a koji formalni dijelovi statuta? malo me to zbunjuje, tj. nigdje ne piše koji su, a čula sam da to pitaju..

Horiemon

Kronično vaš, 0-24
koji su materijali, a koji formalni dijelovi statuta?
Nikad nisam čuo za to pitanje. Rekao bih da su formalni dijelovi statuta oni kojima su definirana pravila postupanja, a materijalni ili sadržajni oni koji određuju suštinu (npr. prava, obaveze, hijerarhiju članova) pravila postupanja. Možda griješim. Neka me netko eventualno ispravi ili nadopuni.

Saraa

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Razlika ima puno. Ja sam u utorak. Kad naučiš jedno i drugo odmah vidiš razlike, npr dd se može osnivati simultano i sukcesivno, a doo samo simltano, dd ima ostaut ovaj nema, uglavnom puno ih je.

maja1307

Razlika ima puno. Ja sam u utorak. Kad naučiš jedno i drugo odmah vidiš razlike, npr dd se može osnivati simultano i sukcesivno, a doo samo simltano, dd ima ostaut ovaj nema, uglavnom puno ih je.
ne mislim razliku između samih društava, nego razlika njihovih uprava

Saraa

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
ne mislim razliku između samih društava, nego razlika njihovih uprava
Razlika ti je u tome da uprava d.d. vodi poslove na temelju vlastite poslovne prosudbe što je za društvo povoljno i korisno i nitko se ne može mješati u te poslove ni NO ni glavna skupština niti imaju ovlasti ih voditi a kod uprave d.o.o-a ona vodi poslove i po obveznim uputama skupštine i NO-a i članovi društva joj mogu davati smjernice upute i naloge koje poslove da poduzima. I razlika je još ta da upravu dd može opozvati samo NO ako za to postoji važan razlog, a upravu doo-a članovi društva u bilo koje doba.

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks