AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Osnove prava društava

kikica

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Komanditor u komanditnom društvu odgovara kada nije u cjelini uplatio svoj ulog onda odgovara zajedno sa komplementarima solidarno i neograničeno cijelom svojom imovinom ali samo do visine svojeg uloga umanjenog za onaj dio koji je uplatio.

kikica

Razrjesnicu daje gl skupština članovima uprave,upravnog i nadzornog odbora. Ako odobrava način na koji su članovi obavljali svoje zadatke. Nedavanje razrjesnice važan je razlog za opoziv člana.

antonia

Evo kolege i kolegice da sa vama podjelim dojmove s današnjeg ispita.
Pitao nas je:Imenovanje i odgovornosti članova uprave.
Kada i tko ih može opozvati.
Komanditno društvo.
Javno trgovačko društvo.
Prijenos dionica.
To je ono čega se ja sjećam, uglavnom ugodan ispit.Sretno svima na idućim rokovima.

Leptiric_20

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
evo i od mene dojmovi :)
bilo nas je jako puno, došla na red tek u 16, što znači čekala od 13 sati.
ispitivali: Tepeš, Ceronja i mislim da se zove Markovinović - on me i ispitivao a ni ne znam ime. :p
pitanja: sjedište, temeljni kapital, tvrtka - po troje nas je ulazio bio je relativno brzo za razliku od drugih prof. eto toliko, jedan predmet manje! :))))))))))

maatejaa89

kad vec dijelimo iskustva :)
prof ceronja:
d.d osnivanje, objasni simultano, koje se cesce primjenjuje i zasto
prijenos dionica , nacin stjecanja dionica.
karakterisike dionice, dionice bez nominalnog iznosa,
d.o.o. - organi
ok je prof. pomaze potpitanjima, ak gdje zapnes, ali isto tako pita glupe detaljne stvari.
kako god ja prosla :) sretno svima na sljedecim rokovima

blabla

čestitam kolegama! :)

svaka čast prof.Tepeš-najugodniji ispit!!
istina, nema vremena baš za razmišljanje, ide to kod nje dosta brzo, pita sve i svašta, ali tak je pozitivna osoba...:D (napokon netko normalan).

pitanja: jtd, kd, tajno društvo, organi dd-a, punomoć po zaposlenju, prospekt, registar dionica, kada odgovaraju osnivači društva kod dd-a.

knjiga bye bye:p

Mutley

Nas poreznike je ispitivala asistentica Tepeš i puno joj hvala na tome što nas je uzela prve (bilo nas je 10-tak) Meni je bila ok, jer postavlja kratka i jasna pitanja i traži takve odgovore !

Prolaznost je bila polovična, a mene je pitala:

- razlike između simultanog i sukcesivnog osnivanja d.d.-a;
- javni upis dionica (prospekt) i rokove kod toga;
- upravni odbor;
- razliku između dualističkog i monističkog ustroja d.d.-a i o čemu ovisi kako će društvo biti ustrojeno;
- vinkulirane dionice i razloge zbog kojih društvo može vinkulirati dionice;
- odgovornost osnivača d.d.-a;

Kolege je još ispitivala izvršne i neizvršne direktore, prokuru, ograničenja prokurista, tvrtku, reviziju osnivanja, trgovca pojedinca, vlastite dionice, d.o.o., Europsko gospodarsko interesno udruženje itd. Ako se netko još sjeća kojeg pitanja neka me nadopuni!

I da, ispitivali su još asistent Ceronja, ali i Miladin i Markovinović, jer je studenata s upravnog studija fakat bilo jaaakkooo, jaaakoooo puno! Već smo svi mislili da ćemo čekati nekoliko sati!

:marina:

kad vec dijelimo iskustva :)
prof ceronja:
d.d osnivanje, objasni simultano, koje se cesce primjenjuje i zasto
prijenos dionica , nacin stjecanja dionica.
karakterisike dionice, dionice bez nominalnog iznosa,
d.o.o. - organi
ok je prof. pomaze potpitanjima, ak gdje zapnes, ali isto tako pita glupe detaljne stvari.
kako god ja prosla :) sretno svima na sljedecim rokovima

i ja sam danas odgovarala kod asistenta Ceronje i stvarno je uredu. pomaže primjerima, potpitanjima.. da ti priliku da se sjetiš
a najviše se bazira na dd i doo, njihove organe, odnosi između njih, i uz to je još pitao pojam trgovca i kad dobiva pravni status (to je ono upisom u sudski registar ako u god dana ima prihod veći od 2 mil kuna, odnosno 15 mil kn)
pa kako odgovaraju društva osoba a kako društva kapitala (čime odgovaraju),
tvrtka i skračena tvrtka,
simultano i sukcesivno osnivanje i objasnit simultano osnivanje kod dd-a
i više manje to su bila ta pitanja za vrijeme dok sam ja bila unutra.
sretno svima na idućem roku ;)

laminat

Knjiga Osnove prava društava,Siniša Petrović..2008 godina

Knjiga ima 200 str. i fakat je lagan ispit,znači desetak dana učenja je dovoljno

mateja19

ljudi,daj molim vas napišite po čemu učite? pogotovo vi koji ste to riješili da li ste učili po knjizi ili skripti, ako po skripti,po kojoj ? (u skriptarnici ih ima više)

Leptiric_20

ljudi,daj molim vas napišite po čemu učite? pogotovo vi koji ste to riješili da li ste učili po knjizi ili skripti, ako po skripti,po kojoj ? (u skriptarnici ih ima više)
ja sam prošla učeči po ovoj zadnjoj dodanoj skripti, to sve nauči i knjiga ti ne treba!:wink5:

vlatkap

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
imam par pitanja pa ako netko zna bila bi zahvalna
1. da li je podružnica pravna osoba
2. kakav može biti temeljni kapital
3. kako su uređeni odnosi u tajnom društvu
4. načelo zabrane konkurentnosti kod domanditnog društva
5. može li se pravo prvenstva ograničiti

blabla

imam par pitanja pa ako netko zna bila bi zahvalna
1. da li je podružnica pravna osoba
2. kakav može biti temeljni kapital
3. kako su uređeni odnosi u tajnom društvu
4. načelo zabrane konkurentnosti kod domanditnog društva
5. može li se pravo prvenstva ograničiti
1. ne. ona stječe prava i obveze za društvo koje ju je osnovalo.

2. nije baš jasno pitanje (barem meni):crazy:

3. isto baš ne kužim, ali ono tajno društvo je općenito uređeno ZTD-om, nastaje ugovorom pa je prema tome ugovorni odnos, i nije trgovačko društvo.

4. to pitanje je, koliko se sjećam, ispitivao prof.Šoljan(?)-koji više ne ispituje, i to mi zapravo netrebamo znati, jer u knjizi ništa o tome...:laughing:

5. pa valjda može (nisam ziher) pošto će sud, iznimno, upisati kasnije prijavljenu tvrtku ako podnositelj kasnije prijave dokaže da je u vrijeme podnošenja ranije prijave tu tvrtku upotrebaljavao na tržištu kao oznaku svog poduzeća ili kao robni/uslužni znak za označavanje svojih proizvoda/usluga te da je to činio prije podnošenja ranije prijave.

maya_21

Evo prelistala sam cijelu temu vezanu za ovaj ispit samo da provjerim,dakle:
Treba naučiti sve iz knjige S.Petrovića(2008 dopunjeno izdanje),pitanja sa foruma se uglavnom ponavljaju(skinula sam ih,i vec su mi se neka urezala u pamćenje,na tom se očito pada),kod većine ispitivača treba brzo odgvoriti,Ispiti su na TMT(uvijek?).
Sada najviše ispituju asistenti Ceronja i Tepeš,nekad onaj Marinkovic i prvo i osnovno treba dobro sva društva naučiti i razlike među njima.Imam pitanje,učit cu iz knjige ali me zanima koja je skripta onako u smislu da sadrzi podjele točno napisane dobra,onako kao neki kratki pregled gradiva,koju preporučate(netko je samo spomenuo onu prvu)?!
Thnx

Prčiguz

Evo prelistala sam cijelu temu vezanu za ovaj ispit samo da provjerim,dakle:
Treba naučiti sve iz knjige S.Petrovića(2008 dopunjeno izdanje),pitanja sa foruma se uglavnom ponavljaju(skinula sam ih,i vec su mi se neka urezala u pamćenje,na tom se očito pada),kod većine ispitivača treba brzo odgvoriti,Ispiti su na TMT(uvijek?).
Sada najviše ispituju asistenti Ceronja i Tepeš,nekad onaj Marinkovic i prvo i osnovno treba dobro sva društva naučiti i razlike među njima.Imam pitanje,učit cu iz knjige ali me zanima koja je skripta onako u smislu da sadrzi podjele točno napisane dobra,onako kao neki kratki pregled gradiva,koju preporučate(netko je samo spomenuo onu prvu)?!
Thnx
ova sto je sad zadnja dodana, jer je jedino ona radena po ovoj novoj knjizi.. makar ni u njoj nema sve ali jako je dobra, barem za ponavljanje

Jadranka15

Najbolje učiti iz knjige i to - najnovije izdanje s tim da je u vodiču 2009/2010 dodano Zakon o trgovačkim društvima.Ja sam polagala kod prof.Miladina, i stvarno je super profesor i ispitivač, to je bilo prošle godine, mi smo imali za literaturu samo najnovije izdanje knjigu od Siniše Petrovića : Osnove prava društava i naravno predavanja od prof.Miladina.Naravno prof.Miladin i doc.Markovinović pitaju po knjizi.

vlatkap

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
može li netko odg na ova pitanja:
1. što čini temeljni kapital u d.o.o.
2. kako se stječe poslovni udio ( dali se tu možda misli na nasljeđivanje ili nešto drugo )
3. koje su obveze iz poslovnog udjela
4. što znači imati dionicu
5. što je dionica
6. di uprava ima veću samostalnost u dd ili doo i zašto

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks