AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Osnove prava društava

majolada

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
uvjek su iz ovog predmeta svi studenti isti dan u isto vrijeme samo onda ovisi koliko ima studenata dal ispituje jedan ili više profesora

Andreja

Nekak mi je neobično da smo svi isti dan. Kaj nas se malo prijavilo za ispit? Inači bi cijeli tjedan trebali biti ispiti. Jel to sigurno da smo svi 11.? Dal je još netko išao na fax gledat? Ajde ako netko bude išao gledat neka napiše na forum što je vidio, za one koji nisu iz Zg-a. Hvala.
iz ovog predmeta su uvijek svi isti dan, bez obzira koliko vas ima, tako je barem bilo uvijek :)

hrabri

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
mislim da su svi u isto vrijeme, 11.2. u 13h, TMT 14, soba 65/2.kat.

jel to znaći da mi odgovaramo kod prof.Paraća??-jer na stranici pr.fakulteta piše da je to njegov kabinet:laughing:
ne mora značiti, vidjet ćemo tek kada dođemo...

ena!!

jel mi moze neko reci koja su clanska prava iz dionica, nisam bas sigurna jel imam pravi odgovori? ili barem di je to u knjizi? HVALA

blabla

jel mi moze neko reci koja su clanska prava iz dionica, nisam bas sigurna jel imam pravi odgovori? ili barem di je to u knjizi? HVALA
khm, pa prema onome što piše kod doo-a- da bi se prava članova društva načelno mogla podjeliti na imovinska i upravljačka, valjda to vrijedi i za dd-jer na str.93. piše da se prava iz dionice mogu podjeliti na upravljačka i imovinska.:wink5:
not sure:cool:

ana89

khm, pa prema onome što piše kod doo-a- da bi se prava članova društva načelno mogla podjeliti na imovinska i upravljačka, valjda to vrijedi i za dd-jer na str.93. piše da se prava iz dionice mogu podjeliti na upravljačka i imovinska.:wink5:
not sure:cool:
tako je =) članska prava mogu biti:
a)upravljačka
-pravo glasa u glavnoj skupštini
-pravo na pobijanje odluke u glavnoj skupštini
-pravo na obaviještajne informacije
-pravo na sudjelovanje na glavnoj skupštini
b)imovinska
-pravo na isplatu dobiti društva (dividendi)

:laughing:

Twity

Ja bih se još samo nadovezala na kolegicu anu89 i rekla da su imovinska prava kod d.o.o.-a i 1)pravo prvenstva pri preuzimanju novih temeljnih uloga u slučaju povećanja temeljnog kapitala, 2)pravo na odgovarajuću otpremninu ako se poslovni udio člana povlači i 3)pravo člana da ga se oslobodi obveze neuplaćenoga dijela temeljnog kapitala ili da mu se uplaćeni ulog vrati ako dolazi do smanjenja temeljnog kapitala.

ana89

Ja bih se još samo nadovezala na kolegicu anu89 i rekla da su imovinska prava kod d.o.o.-a i 1)pravo prvenstva pri preuzimanju novih temeljnih uloga u slučaju povećanja temeljnog kapitala, 2)pravo na odgovarajuću otpremninu ako se poslovni udio člana povlači i 3)pravo člana da ga se oslobodi obveze neuplaćenoga dijela temeljnog kapitala ili da mu se uplaćeni ulog vrati ako dolazi do smanjenja temeljnog kapitala.
a ja bi se nadovezala još uz doo. kod upravljacka prava, postoje dvije tuzbe =): 1.actio pro socio-pravo na podizanje tuzbe protiv drugih clanova drustva radi ostvarivanja zahtjeva koje prema tome članu ima drustvo
i 2.actio pro negatoria- pravo na podizanje tuzbe zbog prekoracenja ovlasti uprave =)))

:tongue2:

Boris

jel mi moze neto reci da li treba uciti ''povezana drustva''??
takoder i treba li ''I.odredenja prava drustva''?

thnx

ana89

jel mi moze neto reci da li treba uciti ''povezana drustva''??
takoder i treba li ''I.odredenja prava drustva''?

thnx
povezana društva je rekao da će pitati za veću ocjenu, a sada ne znam..
sretno svima sutra =)

maatejaa89

ljudi moze tko rec kad su prijave za ovaj predmet ? u vodice nes stoji da su 12 i 13, al 13 je sub. da nisu mozda 11 i 12? ak moze tko odgovorit da ga sutra prijavim dok jos mogu ? :/

Prčiguz

ljudi moze tko rec kad su prijave za ovaj predmet ? u vodice nes stoji da su 12 i 13, al 13 je sub. da nisu mozda 11 i 12? ak moze tko odgovorit da ga sutra prijavim dok jos mogu ? :/
prijave su bile danas i sutra su:)

blabla

11. i 12.
dakle, sutra još stigneš:)

Thriller

Sto: ispitivanje
Kada: 11.02.2010
Tko: prof. Nina Tepes
Pitanja: -Osnivanje d.o.o. – Dionice(sve o) – Odgovornost clanova u d.d. (kada solidarno odg za stetu pocinjenu drustvu) – Razrjesnica – Opozivanje clanova u d.d i d.o.o. – Poslovni udio – Gl skupstina ... etc...
Ocjena: vrlo dobar (4) :klap:
Dojam: Jedno od ugodnijih ispitivanja, skroz norm profa kojoj nije u interesu da se pada, bila cura sa poreznog samnom u kabinetu, princip pitanje-odg + mozda potpitanje, voli nadopunit, voli i kad joj se objasni da vidi da nije najobicnije bubanje napamet + savjet: ucite iz knjige sa razumjevanjem i nemojte se previse trest na ispitu jel to smanjuje mogucnost tecnog govora a time i razumno izgovorenih rijeci haha :boks:
the pozz
:xyxwave:

Boris

jesu li okacili raspored za rok 22-26.2?
ako je netko bio podjelite s nama koji nismo u mogucnosti otici do faxa :D

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks