AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Osnove informatike

Saara

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Da li možda netko zna odgovore na sljedeća pitanja:
1. Što je pridonijelo razvoju hakerstva?
2. Da li je steganografija nužno povezana s kriptologijom, i da li je postojala prije Interneta?

Hvala

Horiemon

Kronično vaš, 0-24
Neki put imam dojam da neke katedre postoji samo da bi se izmislilo nekoliko radnih mjesta.

Ne znam što piše u knjizi, ali prvome je doprinijelo a) jeftina i lako dostupna računala tehnologija b) masovno i lakodostupno globalno povezivanje gotovo svih računalnih sustava c) deficit sys admina i njihovog lošeg IT obrazovanja. Mnogi od njih ni danas ne znaju prepoznati i prevenirati napade.

Što se tiče stageograafije. Steganos na grčkom znači skriveno. Lako onda zaključiš da se radi o nekoj vrsti skrivenog pisanja. Ako je nešto skriveno i "nevidljivo", ne znači da je i zaključano (enkriptirano). Metoda skrivenog pisanja datira s kraja 16 st. Valjda dok su otkrili nevidljivu tintu. ;) S druge strane za enkripciju/dekripciju trebaš najmanje da ključa. Onaj kojime je enkriptirano (zaključano) i onaj kojime ćeš dekriptirati (otključati). Logički bih rekao da nisu povezane, ali vjerojatno ima i onih koji će reći suprotno vođeni premisom da ono što je zaključano je i "nevidljivo". ;)

thunder

Bok ljudi! Evo ja sam prosle godine studirala javnu upravu i sad sam se preselila na upravni studij u sibenik. I zelim prebacit informatiku ali mi profesor ne dopusta bez da mu donesem program i plan rada.. Zato bi zamolila ako je itko zapisao na predavanju ili zna di mogu nac to da mi napise! Bila bi vam jako zahvalna! :)

luci2311

Imam nekoliko pitanja za koja vidim da se vodila vec rasprava a i dalje nije sigurno sta je tocno, pa bi molila malu pomoc nekoga ko sigurno zna, da si razjasnim neke stvari:

1.u knizi pise da se koristi u RH područni pristup zaštiti dok neki kažu da su na predavanjima rekli da se promijenilo u opči? Šta je na kraju točno??
2. koje zakone čini pravni okvir za razvoj el. poslovanja?
3. Koju zaštitu uživaju računalni programi u RH? (Samo autorskopravnu??)
4. zaštita komp. programa?

hvala unaprijed

kanmaja

Imam molbu.
Ja upisujem javnu upravu ove godine izvanredno, molim vas tko ima knjige iz svih predmeta za prvu godinu da mi se javi, ako bi bio voljan naći se samnom da iskopiram knjige. Ili ako netko zna gdje bih mogla nabaviti polovne knjige. Hvala
Kontakt: [email protected]

sanjaa

mene zanima jel dosta ta FER-ova skripta i za proc i usmeni i pismeni? i mene isto zanimaju dojmovi sad s ovog roka :)

theprevara

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
ja sam to davno polozila. al pitanja i na usmenom i pismenom su iz te skripte. ja sam ucila dca dana to i prosla odma tako da nebi trebali imat problema. :)

bm99

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
odgovori na njihova pitanja sa stranice katedre bi trebala bit dovoljna za prolaz? Hvala :)

mape5

Super Moderator
Bok ljudi! Evo ja sam prosle godine studirala javnu upravu i sad sam se preselila na upravni studij u sibenik. I zelim prebacit informatiku ali mi profesor ne dopusta bez da mu donesem program i plan rada.. Zato bi zamolila ako je itko zapisao na predavanju ili zna di mogu nac to da mi napise! Bila bi vam jako zahvalna! :)
ne znam da li te netko uputio, ali mislim da bi to trebala zatražiti s katedre. postoji nešto što se zove plan i program, pa tu nutra piše šta se obuhvaćalo u ispitnom gradivu i prema tome mogu odrediti da li će ti ispit priznati u cjelosti ili samo dio ili nešto treće

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks