AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Organizacija javne uprave u RH

beba2510

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
koliko je potrebno učit tu organizaciju za neku laganu dvojčicu :)?[/QUOTE

Barem mjesec dana da ti sve sjedne i da zapamtiš. Ovdje na forumu ti pišu pitanja koja se stalno vrte na pismenom pa pronađi odgovore na njih i nauči ih.Ima dosta toga u knjizi s točkama,a u onoj drugoj knjizi bez točki trebaš naučiti europski upravni prostor, timski odnos, upravni sustavi i ljudski potencijali. I zakoni su ti još tu isto...Uglavnom, barem mjesec dana uči i ponavljaj da bi ti gradivo dobro sjelo. Ispit nije tako grozan kao što se prije pisalo, mene je bilo strah kad sam prvi put polagala, al sam na kraju i prošla od prve. Sretno!
što se tiče sad ponavljana pitanja na pismenom dijelu ispita, danas nam je stavila neka potpuno nova pitanja, koja nije pitala nit na usmenom dosad..tako da stvarno nezz zašto su tako bezobrazni na zadnjem roku, kao da namjerno žele da padnemo, i plačamo više para.. od šoka od pitanja, nisam nit vidjela kad su rezultati današnjeg ispita, pa ako netko zna.. ne nadam se prolazu, al svejedno da se divim onima koji su prošli..

noname19

može neko napisat pitanja s današnjeg roka? hvala.
Danasnji ispit je identican jednom prijasnjem :
1.
a) Upravna organizacija i specifična obilježja
b) Javni poslovi, o čemu ovise i kako postaju javni poslovi

2.
a) Nabrojite ljude u upravnim organizacijama i objasnite svakog
b) Etika javnih službenika i kako se utvrđuje u svijesti pojedinca

3.
a) Razvoj odnosa građana i uprave
b) Doktrina njm i uloga građana u toj doktrini

4.
a) Definicija županije i koliko ih ima u Hrvatskoj
b) Što se osobito nadzire upravnim nadzorom

5.
a) Što je županijska skupština
b) Funkcije županijske skupštine

anita1989

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
bok..ja malo listam po forumu i gledam jel su kakvi su ispiti jer razmišljam o prebacivanju na porezni..pa me zanima jel ovo težak ispit i koliko imate literature za položit..jel opširan ispit? plese, help..

miro

bok..ja malo listam po forumu i gledam jel su kakvi su ispiti jer razmišljam o prebacivanju na porezni..pa me zanima jel ovo težak ispit i koliko imate literature za položit..jel opširan ispit? plese, help..
a ispit je malo težak ovisi ...pismeni i nije tolkio koliko usmeni ...a što se tiče literature dvije su knjige i plus zakoni ...iz knjiga nekih cca160str i 50str zakona ...

biny

Meni osobno ovaj ispit nije bio težak. Treba samo naučiti ono što se traži, dakle kao što je već navedeno postoje dvije knjige za ovaj ispit - iz jedne ne treba puno toga naučiti, a iz druge ima malo više toga, i malo zakone prođeš i to je to. Uglavnom, barem mjesec dana učit i ponavljat i onda se prođe jer bitno je da nam gradivo dobro sjedne...A i ovdje su na forumu navedena sva pitanja koja se najčešće pojavljuju.

Marko G

Ja sam danas polozio organizaciju,dobio sam 4,predmet nije toliko tezak koliko govore,vec se treba uciti.Pitanja se ponavljaju kako na pismenom tako i na usmenom.Usmenog se netreba bojati jer ako se te prosli pismeni proci cete i usmeni.Netreba se samo bojati.Problem na pismenom je sto ima malo vremena jer se treba odgovoriti na 10 esejskih pitanja u roku pola sata.Sretno

ninka

Ja sam danas polozio organizaciju,dobio sam 4,predmet nije toliko tezak koliko govore,vec se treba uciti.Pitanja se ponavljaju kako na pismenom tako i na usmenom.Usmenog se netreba bojati jer ako se te prosli pismeni proci cete i usmeni.Netreba se samo bojati.Problem na pismenom je sto ima malo vremena jer se treba odgovoriti na 10 esejskih pitanja u roku pola sata.Sretno
a jel možeš napisati pitanja koja si imao na pismenom???
Hvala :laughing:

Marko G

Transmisija?
Upravljanje,značajke?
TUS-problemi?
Razlika između samoupravnog i prenesenog djelokruga poslova?
Koje mjere poduzima vlada vezano za tjela državne uprave i tjela lok i pod sam...
Opća klauzula?
Varijanta enumeracije?
Podjela dužnosti i ovlasti?
Šta se nadzire upravnim nadzorom?

Nives_88

Dali mi netko može napisati šta je najvažnije naučiti iz ove teme Europski upravni prostor?? Šta konkretno vole ispitivati iz toga dijela?? Zahvaljujem!!

malaplava1

molila bi nekoga ako mi moze skinuti zakon koji nam treba za ovaj predmet da mi ga skine i posalje na mejl jer se meni nece otvoriti ta stranica vec 2 dan a treba mi za ovaj ispitni rok. mejl je [email protected]
zahvaljujem se unaprijed

pitija

Da li bismo mogli zaključiti da su ovlasti, funkcije, poslovi predstavničkog tijela lokalne i područne samouprave ovo:

Čl 35 Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi
Predstavničko tijelo:
1. donosi statut jedinice lokalne i područne samouprave
2. donosi odluke i druge opće akte kojima uređuje pitanja iz samoupravnog djelokruga jedinice lokalne i područne samouprave
3. osniva i bira članove radnih vijeća, odnosno skupštine te imenuje i razrješuje druge osobe određene zakonom, drugim propisom ili statutom
4. uređuje ustrojstvo i djelokrug upravnih tijela jedinice lokalne, tj područne samouprave
5. osniva javne ustanove i druge pravne osobe za obavljanje gosp, sruštvenih, komunalnih i dr djelatnosti od interesa za jedinicu lokalnem tj područne samouprave
6. obavlja druge poslove koji su zakonom ili drugim propisaom stavljeni u njen predstavničkog tijela

Ili je ovlast jedno, funkcija drugo, poslovi treće?

Odgovor na : sustav plaćanja službenika jel moze prema zakonu ili knjizi biti, što msilite?
Što je županijska skupština, za ovo ne mogu pronaći odgovor
Funkcije županijske skupštine, da li mogu nabrojati poslove (opet dvojba kao i kod prvog pitanja)

Nabroji kategorije državnih poslova prema Zakonu o lok. Samoupravi

Kakve kategorije?

Hvala na pomoći.

pitija

Sustav plaćanja službenika, zanemarite pitanje. Ima li netko odg na ova pitanja?

Nabroji kategorije državnih poslova prema Zakonu o lok. Samoupravi
Razlika između samoupravnog i prenesenog djelokruga poslova?
Koje mjere poduzima Vlada vezano za tjela državne uprave i tjela lok i pod sam
Što je županijska skupština
Teritorijalizacija društva

MalaMare

tko nas ispituje na usmenom iz ovog ispita i gdje ima kabinet? i kad je otprilike usmeni ako se prođe pismeni? i jel uglavnom prijepodne ili poslijepodne? hvala :blushed:

beba2510

tko nas ispituje na usmenom iz ovog ispita i gdje ima kabinet? i kad je otprilike usmeni ako se prođe pismeni? i jel uglavnom prijepodne ili poslijepodne? hvala :blushed:
ispituje profa, ona crnokosa.. iako je mene prošli put ispitivao prof upravnog studija , malo se znao zabuniti te me pitati gradivo s upr. odjela, al samo se to treba reć i sve je u redu.. usmeni je većinom 2 dana nakon pismenog, i to oko 2 sata, al zna naravno potrajat. ispituje se u kabinetu pored sanje storjak, gdje smo se upisivali.. sretno

pitija

Identična pitanja s roka u 9mj 2009. godine:

a) Definicija upravne organizacije i koja su njena specifična obilježja?
b) Teritorijalni upravni sustavi i njegovi karakteristični problemi?
2.
a) Vertikalna diferencijacija i koji su uzroci?
b) Koje se dvije vrste resora javljaju horizontalnom diferencijacijom? (tak nes)
3.
a) Karakteristike timskog odnosa?
b) Objasni razliku između formalne i neformalne organizacijske strukture?
4.
a) Zakonska definicija općine i koliko ih ima u Hrvatskoj?
b) Predstavničko tijelo-ovlasti.
5.
a) Nabriji središnja tijela državne uprave i tko bira njihovog čelnika?
b) Neposredna provedba zakona i propisa.

jesu stigli rezultati? Pratim na internetu, ali mozda sam corava pa ono...rekla je poslijepodne :D

Endless

Da li je literatura jos uvijek ista ?
Na katedri sam vidjela da se mijenjao jedino Ustav, ali sto se tice knjiga sve je isto, zar ne ?

Da li mi pisemo zajedno s kolegama s Upravnog i da li u tom slucaju dobijemo razlicite testove od njihovih ?

axis1

Da, piše se zajedno u istoj dvorani sa kolegama iz Upravnog studija, al ti dobiješ naravno drugačija pitanja od njih jer se i ispitna literatura malo razlikuje od njihove. :)

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks