AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Organizacija javne uprave u RH

tresnjica

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
PITANJA PISMENI 15.06.2010.:

1.a)Upravljanje, definicija i značajke
b)objasniti značajku dinamičnost
2.a)reorganizacija definicija i zašto dolazi do nje
b) vrste organizacijskih struktura detaljnije objasniti
3.a) što je prinuda, dvostruka uloga prinude u upravi
b)opadanje prinude u upravi
4.a)neposredna provedba zakona, kako se provodi?
b)upravni nadzor što nadzire?
5.a) definicija općine, njihov djelokrug.
b) koje kriterije treba ispunjavati grad po zakonu?

Pola sata se pisalo! Jel zna netko kad su rezultati i usmeni?

borovnica

Pisala sam ispit 15.6. i nekim čudom prošla (imala sam 8 mizernih bodova). Moram samo reći da sam jedno pitanje u potpunosti imala netočno. Tako da nije istina ono što sam pročitala na forumu da se u tom slučaju automatski pada na ispitu. A danas sam bila na usmenom. Profesorica je super, jednostavno te navodi na točan odgovor. Nije me pitala ono što nisam znala u testu.
Postavlja 4 pitanja na usmenom. Ovo su pitanja koja je postavljala kolegicama i meni: što su upravne organizacije i koja su njihova specifična obilježja, odlučivanje građana (konzultiranje i zborovi) te gdje danas nalazimo zborove građana, teritorijalni upravni sustav i njegovi problemi, koje akte donosi Vlada (samo nabrojati), birokratska vlast, sustav plaćanja službenika, demokratska dekoncentracija, inspekcijski nadzor tko ga vrši i u kojem stupnju, europski upravni prostor, horizontalna diferencijacija, opadanje prinude, uloga građana prema upravi (samo nabrojati). Sve smo prošle na usmenom.

the_rain

ja nisam zadovoljna kako je prošao pismeni. stvarno sam dosta tog napisala, i točno prije svega i dalje ne vjerujme kak nisam prošla. rekli su kao rezultati u 7 navečer, i ja pogledam oko 6, i piše da negativni testov, znači uvid u njih su bili u 4??? stvarno sam ljuta :angry:

Tihana988

ja nisam zadovoljna kako je prošao pismeni. stvarno sam dosta tog napisala, i točno prije svega i dalje ne vjerujme kak nisam prošla. rekli su kao rezultati u 7 navečer, i ja pogledam oko 6, i piše da negativni testov, znači uvid u njih su bili u 4??? stvarno sam ljuta :angry:
I ja sam imala takav slučaj.
Kada sam prvi put izašla na ispit, baš sam ga super napisala i bila sam uvjerena da ću proći ali... nisam

nije baš da ne smiješ imati niti jedan cijeli netočan zadatak.
Mislim da moraš imati 4 pitanja bar pod a ili b odgovoreno za prolaz... :tongue2:

the_rain

I ja sam imala takav slučaj.
Kada sam prvi put izašla na ispit, baš sam ga super napisala i bila sam uvjerena da ću proći ali... nisam

nije baš da ne smiješ imati niti jedan cijeli netočan zadatak.
Mislim da moraš imati 4 pitanja bar pod a ili b odgovoreno za prolaz... :tongue2:
e pa tako je i meni bilo prvi put :D
pa i imala sam :angry:

ugl. ima tko mail od prof. goranke?

beba2510

f-ja vodstvo ti je- funkcija vodstva (skračeno) :D

al ugl..funkcija vodstva u upravi je pokretanje,usmjeravanje i povezivanje djelatnosti više pojedinaca ili organizacijskih jedinica,uz odgovoronost za cjelokupni rezultat.

al mislim da to mi nemoramo znat, nikog dosad nije to pitala..

sunny_kiss

Imam problem oko učenja ove organizacije...
iz one žute knjige ja ne razumijem apsolutno ništa.. čitam i čitam i razmišljam al ništa...
jel ima ikakva skripta il nešto po čemu to mogu malo shvatit jer se bojim da ako nastavim ovako da će bit uzaludno :S
mislim da ovo nikad neću položit :(

frend

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Ma naučit ćeš iako organizacija zna biti zeznuta :/ Vrti ti se na pismenom nekakvih 30-ak pitanja koja se ponavljaju i imaš ih definitivno tu na forumu. Za prolaz pismenog ti je dovoljno 8 od 20 bodova. Zeznuto je što te stvari moraš praktički štrebati jer je to teško pisati svojim rječima. Uči po pitanjima koja su na forumu.

Nives_88

Imam problem oko učenja ove organizacije...
iz one žute knjige ja ne razumijem apsolutno ništa.. čitam i čitam i razmišljam al ništa...
jel ima ikakva skripta il nešto po čemu to mogu malo shvatit jer se bojim da ako nastavim ovako da će bit uzaludno :S
mislim da ovo nikad neću položit :(
Da postoji, ja sam dobila neku skriptu od 54 stranice od kolega koji su prošli usmeni ispit učeći isključivo iz nje, a i sama sam prije nego što sam počela učit iz nje, usporedila je s knjigama i gradivo se podudara, mada sam i sama pročitala obje knjige, ali iskreno puno mi je lakše i razumljivije učit iz te skripte!
E da i ovo što je kolega iznad napisao i ja sam čula istu priču da se na pismenom vrte stalno jedna te ista pitanja, tako da si ih svakako nabavi i nauči.

pitija

da, vazeci su, imam ih i ja jos od ozujka, iskopirane cak :D

btw, sva pitanja s foruma skupila sam si na jedno mjesto, imam i odgovore na neka koja su ovdje napisana,
pa ako netko treba neka se javi na PP, posaljem da se ne trebate muciti kao ja i gubiti 2sata na to :D

beba2510

Pitanja s roka:

1. Profesionalizam - definicija i značajke
2. Tendencija porasta upravnih organizacija - definicija i razlika između relativnog i apsolutnog porasta
3. Reorganizacija uprave - definicija i što je organizacija i organizacijska struktura, negativne posljedice, uzroci
4. Što je općina prema zakonsko određenoj definiciji i koliko općina ima u RH?
5. Kategorija državnih poslova prema Zakonu o sustavu državne uprave i tko donosi provedbene propise i kako?

pitanja su zapravo identična roku 24.2 2009. tako da očito imaju 3-4 vrste ispita koje ponavljaju..sretno svima

flor

jucer sam prosla na usmenom i moram reci da mi je profesorica odlicna s obzirom koliki sam strah imala do sad od svega toga...bila je stalno nasmijana cak sam dobila 4 :D

pitija

cure, poslano,

flor,
mozes nam molim te mozda reci malo utiske, pitanja koja su bila, dakle, da pojacamo ucenje po ovim pitanjima koja su na forumu za pismeni i onda za usmeni da jos malo prosirimo znanje citajuci opsirnije(nesto ce i uci u glavu)?

flor

cure, poslano,

flor,
mozes nam molim te mozda reci malo utiske, pitanja koja su bila, dakle, da pojacamo ucenje po ovim pitanjima koja su na forumu za pismeni i onda za usmeni da jos malo prosirimo znanje citajuci opsirnije(nesto ce i uci u glavu)?
pitanja su bila mna pismenom ova sto je napisala beba 2510 a na usmenom je ans 3 odg svakoj je postavila po jednu tendenciju u razvoju uprave (profesionalozacija,porast uprave i diferencijacija),pitala je upravne sustave (teritorijalni,funkcionalni,asocijativni),iz zakona je mene pitala upravni nadzor i nad cim se vrsi u upravi,i koji su rukovodece osobe u upravi...

beba2510

jel mi može netko pomoć oko pitanja za čelnika, kako središnja tijela biraju tog čelika??

biny

koliko je potrebno učit tu organizaciju za neku laganu dvojčicu :)?[/QUOTE

Barem mjesec dana da ti sve sjedne i da zapamtiš. Ovdje na forumu ti pišu pitanja koja se stalno vrte na pismenom pa pronađi odgovore na njih i nauči ih.Ima dosta toga u knjizi s točkama,a u onoj drugoj knjizi bez točki trebaš naučiti europski upravni prostor, timski odnos, upravni sustavi i ljudski potencijali. I zakoni su ti još tu isto...Uglavnom, barem mjesec dana uči i ponavljaj da bi ti gradivo dobro sjelo. Ispit nije tako grozan kao što se prije pisalo, mene je bilo strah kad sam prvi put polagala, al sam na kraju i prošla od prve. Sretno!

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks