AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Organizacija javne uprave u RH

biny

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Trebat će nam sreća!
Koliko puta ste izlazili na ispit?
Zamolila bi nekog da mi kaže u kojem vremenskom razmaku se održavaju pismeni i usmeni ispit?

biny

Molim vas, što trebamo znati o ljudskim potencijalima, a što o europskom upravnom prostoru?
U kojem se zakonu nalazi odgovor na pitanje koliko imamo gradova, koliko općina?
Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru.

miro

Molim vas, što trebamo znati o ljudskim potencijalima, a što o europskom upravnom prostoru?
U kojem se zakonu nalazi odgovor na pitanje koliko imamo gradova, koliko općina?
Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru
O ljudskim potencijalima moraš znati samo definiciju i nista drugo, a o europskom upravnom sustavu barem rečenicu dvije!
Općina ima 429, gradova 127 i zupanija 20 + grad Zagreb i to je to!
Sretno

biny

Molim nekog da mi pomogne s pitanjima koje nisam uspjela naći u zakonu:

1. Kako središnja tijela državne uprave biraju čelnika?

2. Kako odlučuje vlada prema zakonu (jel odgovor kad odlučuje dvotrećinskom većinom?!)

3. Da li je na pitanje koja su izvršna tijela dovoljno reći da je to gradonačelnik koji se bira na neposrednim izborima?

4. Kategorije državnih poslova - da li tu treba nabrojati poslove državne uprave ili ?

Unaprijed hvala na odgovorima!

Leptirić

S obzirom da pročišćeni zakoni ne sadrže sve članke koje nam je na početku profesorica rekla da trebamo naučiti, zanima me da li da učimo samo one koje nam je dala profesorica ili sve, jer ja sam 2 godina i ovaj ispit mi je ostao iz prve, pa da vam nije nešto novo rekla! Hvala

pitija

Molim nekog da mi pomogne s pitanjima koje nisam uspjela naći u zakonu:

1. Kako središnja tijela državne uprave biraju čelnika?

2. Kako odlučuje vlada prema zakonu (jel odgovor kad odlučuje dvotrećinskom većinom?!)

3. Da li je na pitanje koja su izvršna tijela dovoljno reći da je to gradonačelnik koji se bira na neposrednim izborima?

4. Kategorije državnih poslova - da li tu treba nabrojati poslove državne uprave ili ?

Unaprijed hvala na odgovorima!
Od kud ti izvlačiš ta pitanja? :D
Ova prva 3 sam vidjela na forumu, no zadnje ne! :D

masa

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Kolege, jel dobra ova skripta iz naše skriptarnice ili je bolja ona iz skriptarnice upravnog studija? Zahvaljujem unaprijed!

biny

Kolege, jel dobra ova skripta iz naše skriptarnice ili je bolja ona iz skriptarnice upravnog studija? Zahvaljujem unaprijed!
Ovaj predmet se obavezno uči iz knjiga! Jedna je od Pusića i zove se "Nauka o upravi", a druga je "Nastavni materijali" od skupine autora! Uglavnom, odi u Masarikovu u fotokopiraonu i kaži da ti iskopiraju knjige za ispit iz organizacije za porezni, znat će cure koje treba!
Što se zakona tiče, ovdje na forumu je popis koje trebaš, pa malo prelistaj, a imaš i link od službene stranice s koje ih možeš skinuti!

Pitanja s današnjeg roka :

1. Što je upravljanje i koje su mu značajke?
2. Što je europski upravni prostor i objasni čimbenike njegovog oblikovanja?
3. Kada vlada odlučuje dvotrećinskom većinom, koja tijela vlada osniva, kojim aktom i zbog čega?
4. Što je mjesni odbor i tko ga osniva?
5. Koje su tehnike za određivanje poslova iz samoupravnog djelokruga i kojom se mi koristimo?

Nisam se baš svih pitanja sjetila, pa neka me netko nadopuni!

Zamolila bih kolege da mi kažu odgovor na zadnja dva pitanja!

obodova

Pitanja koja nedostaju:

5. Reorganizacija, što je i koje su mjere za uklanjanje negativnih posljedica?
6. Teritorijalizacija društva

Odgovor na 4 pitanje:

Mjesni odbor osniva se statutom jedinice lokalne samouprave kao oblik neposrednog sudjelovanja građana u odlučivanju o lokalnim poslovima od neposrednog i svakodnevnog utjecaja na život i rad građana, osniva se za 1 naselje, više međusobno povezanih manjih naselja ili za dio većeg naselja odnosno grada. Inicijativu i prijedlog za osnivanje mjesnog odbora mogu dati građani i njihove organizacije i udruženja te druga tijela određena u statutu općine, odnosno grada.

Odgovor na 5 pitanje:

Što se tiče ovih pravnih tehnika, našla sam u bilježnici metode utvrđivanja lokalnih poslova: metoda opće klauzule-zakonom je propisano što će obavljati središnji uredi, sve ostalo je ostavljeno lokalnoj razini; metoda enumeracije-nabrajaju se lokalni poslovi (zakonom) , sve ostalo ostavljeno je državi. Ali nisam sigurna da li je to odgovor ili nešto sasvim drugo :unsure:

biny

Evo pitanja s današnjeg usmenog :

- funkcionalni upravni sustav
- što je birokratska vlast (ne birokracija, nego birokratska vlast)
- prinuda
- odnos građanina prema upravi
- razlika između konzumenta i potrošača
- tko provodi inspekcijski nadzor (nije dovoljno reći inspektori, nego treba reći tko ga provodi u prvom, a tko u drugom stupnju)
- što se nadzire inspekcijskim nadzorom

Profesorica je ok na ispitu, daje ti vremena da razmisliš i ne ruši ako ne znaš neko pitanje!

biny

Koliko je realno potrebno učiti organizaciju i jel zbilja toliko cjepidlače?
Da naučiš sve što se traži, treba nekih mjesec i pol učenja, i to ako se uči svaki dan barem po 4 h i uz to barem sat vremena ponavljati kako bi gradivo sjelo!
Ja ti predlažem da si sastaviš sama one dvije knjige, dakle iz prve imaš zadane točke koje trebamo, a iz druge je dovoljno da naučiš europski upravni prostor koji je na kraju knjige (definiciju i načela), ljudske potencijale, timski odnos, upravne sustave (teritorijalni, funkcionalni i asocijativni - njihove probleme i što obuhvaćaju). Uz to još trebaš i navedene zakone. Za naučiti zakone ti je dovoljno 4, 5 dana! Nije toliko strašan ispit kao što svi pričaju, stvar je u tome da treba učiti i ponavljati da gradivo sjedne i tek onda lijepo prijaviti ispit i izaći na njega. I još jedan savjet - nemoj učiti samo pitanja koja su ovdje na forumu, kao što većina studenata radi! Sretno!

palchica

pozdrav!
skidala sam sve zakone sa stranice pravnog fakulteta, ali mi fale neki članci nekih zakona pa bih vam bila zahvalna na odgovoru.
fali mi:
ZAKON O VLADI RH- članak 4, 22
ZAKON O SUSTAVU DRŽAVNE UPRAVE- čl. 36
ZAKON O USTROJSTVU I DJELOKRUGU SREDIŠNJIH TIJELA DRŽAVNE UPRAVE- čl. 17a
ZAKON O LOKALNOJ I PODRUČNOJ SAMOUPRAVI- čl. 45, 46, 47, 49, 50, 51, 52, 87

zanima me i jel treba učiti zakon o poreznoj upravi??
dali su neki zakoni izmijenjeni??
hvala puno!

frend

Ovi zakoni koje si nabrojala i meni fale u zakonima pa vjerojatno nisu ni potrebni za učiti.
Zakon o poreznoj upravi koliko ja znam dosad nije bio na ispitu.

frend

Rezultati budu objavljeni na str. pravnog faksa mislim u srijedu popodne a usmeni bude u četvrtak ili petak...

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks