AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Opće upravno pravo (arhivirano)

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.

Jadranka15

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Ova pitanja su bila, zar ne ili me ispravite:
1.drzavljanstvo udane zene
2.POA prema posebnom ovlastenju
3.organizacijsko ili formalno gledište pojma uprave
4.zabluda o protupravnosti prekrsaja
5.kontrolne ovlasti i nosioci kontrole nad upravom
6.Individualni i generalni akti
7.promjena osobnog imena
8. upravljanje javnim dobrom

Sretno

Organizacijsko ili formalno gledište određuje pojam uprave sa stajališta tijela koja obavljaju upravne funkcije kao i sa stajališta forme u kojoj se te funkcije obavljaju. Način određivanja pojma uprave jesu prvenstveno sama tijela uprave.

ivana29

love
ja nisam tako odgovorila jer se nisam mogla sjetiti vec ono iza sta je pisalo to sam napisala dan
je prema tom gledištu uprava skup organa s aut. vlašću koja osiguravaju zadaće od općeg interesa za državu. valjda će mi to priznati... a šta sam namuljala kod ovih POA...bolje da ne znate...

Sumnjam da ću proći...i jako mi je teško izlazizi pod radnim vremenom ne znajući koliko ću ostati...samo probleme imam zbog ovoga ispita na poslu...nije u redu da ne stave npr. sutra rezultate pa da možeš dan ranije najaviti na poslu da te neće biti. profa iz engleskoga je stavila ispit u 18h basš zbog onih koji rade. Za svaku pohvalu...

hypnogirl

Što se trebalo napisati o državljanstvu udane žene???
I kaj se treba znat zakon o osobnom imenu?

Horiemon

Kronično vaš, 0-24
Što se trebalo napisati o državljanstvu udane žene???
Čini mi se da je to o pravima, tj. npr. kada ćena jednom stekne državljanstvo (udajom) više ga ne može izgubiti razvodom. Rakeo bih da je to u principu to. Neka me netko ispravi, odnosno dopuni.

I kaj se treba znat zakon o osobnom imenu?
To je karatak zakonić. Možda nekih 40-ak članaka.

Licto

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Razultati sutra u 10:30 ..na gornjem gradu ..Ćirilometodska..To znamo :happy:
Zna li tko na kojem su katu ? :misli: :crta:

hypnogirl

ja i dalje ne znam sto je trebalo za drzavljanstvo udane zene napisati:/// jel pitaju uopce z.o drzavljanstvu i prekrsajni na komisiji?

tapravnica

Državljanstvo udane žene

Starija shvaćanja polazila su od jedinstva državljanskog statusa bračnih drugova a opravdavalo se interesima obitelji te je odlučujuće bilo državljanstvo muža i za ženu i za djecu rođenu u braku. S vremenom dolazi do težnje za ravnopravnošću žena i neovisnosti njena državljanstva. Prva međunarodna konvencija s tom materijom je Konvencija o državljanstvu udane žene ( Montevide 1933 god.). poslije II. Svjetskog rata utemeljena je komisija za pravni položaj žene kao tijelo UN –a , a 1957 usvojena je Konvencija o državljanstvu udane žene koju je i Jugoslavija ratificirala 1958 god. A kaže da ni sklapanje ni rastava braka između domaćih ljudi i stranaca, niti promjena državljanstva muža ne mogu utjecati na državljanstvo žene. Konvencija o ukidanju svih oblika diskriminacije žene iz 1979 god. Un –a ženama priznaje jednako pravo kao i muškarcima u vezi stjecanja, promjene ili zadržavanja državljanstva te sva prava u vezi sa državljanstvom djeteta.
Danas razlikujemo sustave u kojima sklapanje i razvod braka neposredno utječu na državljanstvo žene i obratno te različite prijelazne oblike.

Državljanstvo udane žene u RH – sa stajališta hrvatskog pozitivnog zakonodavstva činjenica sklapanja ili razvoda braka nema neposrednog utjecaja na državljanstvo bračnih drugova. No važeći zakon dopušta strancu koji je sklopio brak s hrvatskim državljaninom da stekne hrvatsko državljanstvo prirođenjem ( naturalizacijom) prema posebno povoljnim uvjetima.

Osobno ime (promjena)

Osobno ime ima svaki građanin kao i pravo i dužnost njime se koristiti a sastoji se od imena i prezimena ( može imati i više riječi) a ako se istim služi u pravnom prometu kada ono svako za sebe može sadržavati najviše dvije riječi.

Određivanje– roditelji sporazumno. Dijete može imati prezime jednog ili oba roditelja a ako nema sporazuma ime određuje tijelo nadležno za poslove starateljstva a isto tako je i ako su roditelji nepoznati. Ako jedan roditelj nije živ ili ne može izvršavati roditeljsko pravo ili je nepoznat ime djetetu određuje drugi. Ako su oba roditelja mrtva ili ne mogu izvršavati roditeljsko pravo tada mu ime određuje staratelj uz suglasnost tijela nadležnog za poslove starateljstva.
Promjena – uz zahtjev koji mora sadržavati razloge i prijedlog koji ukazuje na opravdanost razloga. Zahtjev i prijedlog se objavljuju na oglasnoj ploči a svatko ima pravo u roku od 30 dana izraziti svoje protivljenje i navesti razloge za to. O zahtjevu rješava očinski organ uprave u mjestu prebivališta podnositelja. Novo osobno ime ne smije se protiviti društvenim pravilima i običajima sredine a promjena se ne može odobriti osobi protiv koje se po službenoj dužnosti vodi kazneni postupak zbog kaznenih dijela niti osobi dok traje kazna ili pak pravne posljedice osude niti ako se utvrdi da je zahtjev podnijela radi izbjegavanja zakonom utvrđenih obveza. Rješenje o promjeni dostavlja se odmah po pravomoćnosti nadležnom matičnom uredu.
Prestanak braka – kada jedan od supružnika odluči vratiti svoje prezime može u roku 6 mjeseci od prestanka dati o tome izjavu matičaru u mjestu svog prebivališta i ta izjava je temelj za upis promjene u matičnim knjigama.

hypnogirl

Razlika između uprave i sudstva -
- odnos prema pravu i važenje načela zakonitosti- pravna norma nema isto značenje za njih , samo su sudovi pravni vršioci prava jer im je pravna norma podloga za postupanje a upravi nije.
- pravo na diskrecijsku ocjenu- nema je kod sudova
-sud nema inicijativu za pokretanje postupka i on je samo nepristrani arbitrar među strankama dok uprava u postupku brani javnu vlast
-vrsta njihovih akata i konstituiranje tzv. sudskog akta u materijalnom smislu

Kontrola uprave putem ustavnog suda
- odlučuje o suglasnosti propisa( dakle i onih koje donosi državna uprava) s Ustavom i zakonom
- može, do donošenja odluke privremeno obustaviti izvršenje pojedinačnih akata ili radnji što se poduzimaju na osnovi zakona ili drugog propisa čija se ustavnost , odnosno zakonitost ocjenjuje , ako bi njihovim izvršavanjem mogle nastupiti teške posljedice.
- sud ima ovlast da propis koji nije suglasan sa Ustavom ili zakonom poništi i ukine, zatraži ponavljanje postupka i izmjenu ukinutog akta
-odlučuje povodom ustavnih tužbi koju svatko moeže podnjeti ako smatra da mu je pojedinačnim aktom tijela državne vlasti, jed. lokalne ...ili pravnih osoba povrijeđeno ljudsko pravo.
-Sud rješava sukob nadležnosti između tijela zakonodavne , izvršne i sudske vlasti

u knjizi piše da se uprava od sudstva više ne razlikuje po 'važenju načela zakonistosti' jer i ona djeluje na temelju pravne norme

Danas na komisiji svi prošli pismeni...
Ja sam imala 28 bodova...pitao me samo Šikić...
pitanja: sve o pogrešnosti upravnog akta...obujam...ustanove,koja tijela su u njoj,načela za obavljanje djelatnosti ustanove,što je nemerkantilnost...
2 ko kuća:)

andiduga

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
današnja pitanja na usmenom kod Turudića: deklaratorni i konstituivni upravni akti, morsko dobro i akti vlade... usmeni traje 5 minuta i ocjena u indexu... iako djeluje strogo, stvarno je ok i ne gnjavi...

dea0703

Pitanja kod Turudica : vodno dobro, nacela drzavljanstva objasnit, koje je kod nas primarno.. Diskrecijska ocjena( pravne praznine i interpretacija PN) i dobila sam 4! Prof ok.. Ne trazi detaljne odgovore! I to je to :)!

tapravnica

jučer bila na usmenom kod prof. Šikića, djeluje opustajuce, najugodniji usmeni ikad... postavlja normalna pitanja i ne pita detalje: ekcepcija nezakonitosti, ustanove, kolegice je pitao: pogrešnost upravnog akta, načela ustanova, naputak, obustava od izvršenja... dakle, super je!!! :)

mayalay

Molila bih vas za pomoć :confused2:
Razvrstala sam sva pitanja koja se ponavljaju po redosljedu gradiva osim jednog djela ...a to je onaj gdje se spominje POA ... u smislu npr. potreba donošenja POA, ratifikacija istog itd. Molila bih vas drage kolege da mi objasnite što ta skračenica znaći , a ja ću vama ukoliko želite nakon što i ta pitanja negdje uvrstim objaviti popis pitanja :crazy:
Unaprijed hvala

katyy

Molila bih vas za pomoć :confused2:
Razvrstala sam sva pitanja koja se ponavljaju po redosljedu gradiva osim jednog djela ...a to je onaj gdje se spominje POA ... u smislu npr. potreba donošenja POA, ratifikacija istog itd. Molila bih vas drage kolege da mi objasnite što ta skračenica znaći , a ja ću vama ukoliko želite nakon što i ta pitanja negdje uvrstim objaviti popis pitanja :crazy:
Unaprijed hvala
podzakonski općenormativni akti

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.
Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks