AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Opće upravno pravo (arhivirano)

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.

dorach

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
molim da mi netko kaže što da napravim na ispitu ako moram položiti samo dio od prvog kolokvija. moram napisati na ispit da pišem samo taj dio ili nešto drugo??
i ono pitanje koje se pojavljuje na ispitima vezano uz odnos uprave i predstavničkih tijela, spada li to u prvi dio kolokvija pod kontrolu uprave ili ne.

martina_sk

Administrator
molim da mi netko kaže što da napravim na ispitu ako moram položiti samo dio od prvog kolokvija. moram napisati na ispit da pišem samo taj dio ili nešto drugo??
i ono pitanje koje se pojavljuje na ispitima vezano uz odnos uprave i predstavničkih tijela, spada li to u prvi dio kolokvija pod kontrolu uprave ili ne.
da, trebas napisati da pises samo taj dio i lijepo to istakni jer kod nekog to nisu pimjetili pa su mislili da je pao, ali kad je isao gledati ispit rekao im je da je samo jedan dio odgovarao i onda je isao na usmeni.

Josipaaaaa

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
mi može netko odgovorit na pitanje :)
-problem pravne prirode koncesije?
-javne ovlasti kod javnih ustanova i pravni status ustanova? unaprijed hvala :D

ida19

mi može netko odgovorit na pitanje :)
-problem pravne prirode koncesije?
-javne ovlasti kod javnih ustanova i pravni status ustanova? unaprijed hvala :D
1.) - najslozeniji je problem pravne prirode koncesija koji proizlazi jednako iz cinjenice da postoje razlicite vrste koncesija kao i zbog cinjenice da se pri definiranju odnosa koji se pri dodjeljivanju koncesija stvaraju, javljaju pravni akti razliciti prema svojoj pravnoj prirodi.
- Prema misljenju Borkovica postoji razlika u pravnoj prirodi koncesija- akt kojim javna vlast podjeljuje konc ima znacenje jednostranog i individulanog akta koji je u pravilu dvostran jer se sklapa uz suglasnost volja o najbitnijim pitanjima i obvezama.
- Pravni problem konc je u tome sto mora zadovoljiti 2 oprecna zahtjeva: 1)jedan javne vlasti koji se zadovoljava u zelji da se sto vise odnosa iz konc uredi aktom o konc, a
2) drugi teznja koncesionara da se sto vise odnosa iz konc uredi ugovorom

2.)- javna ustanove moze dobiti javne ovlasti sto u biti znaci prenosenje tj delegaciju nadleznosti sa drž. tijela na pravne osobe izvan sustava drž tijela, tj u ovom slucaju na ustanove.
- Javna ovlast mora imati osnovu(zakon ili na temelju njega donesena odluka predstavnickog tijela jedinica lokalne, podrucne samouprave) i sadrzaj(tj pravo da se opcim aktom ureduju pojedini odnosi, rjesava u pojedinacnim upravnim stvarima o pravima i obvezama određenih subjekata i sl.)
- Povjeravati javne ovlasti znaci i za nju odredene duznosti: obavljati javne ovlasti samo pod uvjetima, na nacin i u postupku predvidenom zakonom, te pri rjesavanju u pojedinacnim upravnim stvarima o pravima, obvezama i odgovornosti fiz i pr osoba moa primjenjivati Zakon o opcem upravnom postupku

ida19

hvalaaaaaaaaa :*
Ma nis! ;)
I da, posebni pravni status(polozaj) javnih ustanova-
1) osniva se za djelatnost koje se zakonom obavljaju kao javne sluzbe
2) osnivaci su prvenstveno javnopravna tijela (rh, jedinice lok(reg) samouprave..), te pr i fiz osobe ako je to zakonom izricito dopusteno. Osnivac je duzan od ministarstva, u cijem je djelokrugu nadzor nad obavljanjem doticne djelatnosti zatraziti zahtjev za ocjenu suglasnosti odluke tj ug o osnivanju sa zakonom, a min je duzno u roku od 2mj odgovoriti, a ako ne odgovori smatra se da je sukladan. Protiv negativnog rjesenja osnivac moze pokrenuti upravni spor
3) javna ustanova moze dobiti javne ovlasti to u biti znaci delegaciju tj prenosenje nadleznosti... (ono sto sam napisala post prije)
4) rad javne ustanove je javan, a javnost se moze iskljuciti samo kada je to predvideno zakonom
5) za nadzor nad opcim i pojedinacnim aktima te drugim poslovima na temelju javne ovlasti primjenjuju se propisi kojima se regulira sustav drz uprave ( vrijede opca pravila o provedbi upravnog nadzora...)
6) za zakonito i strucno obavljanje prenesenih poslova drz uprave odgovoran je ravnatelj

eto.. btw to pitanje se relativno cesto pojavljuje na pismenom

dorach

kolege, trebam malu pomoć!! na koju lekciju se odnosi pitanje "odnos tijela državne uprave s predstavničkim tijelom" ?? please help me!!

ida19

kolege, trebam malu pomoć!! na koju lekciju se odnosi pitanje "odnos tijela državne uprave s predstavničkim tijelom" ?? please help me!!
mislim da se tu misli na kontrolu nad upravom putem predstavnickog tijela-lekcija kontrola nad upravom :D jer pise da tu ima 2 oblika odnosa.. ali ako grijesim, neka me netko ispravi :)

Mike7

Odnosi ti se na lekciju Odnosi državne uprave.
To ti je odmah drugi dio u toj lekciji: "Odnos državne uprave i predstavničkih tijela"

banana

pitanja mi nisu bila najsretnija uopce nikako ne, kakvo je ono glupo pitanje iz prekrsaja na sta se to odnosi molim vas mi objasnite : evo pitanja otprilike
1.objasni objektivnu i subjektivnu pravomocnost
2.stjecanje državljanstva na temelju rođena na području rh
3.nenadležnost kao oblik nezakonitosti
4.pripremne radnje
5.objasni ostale upravne i stručne poslove državne uprave
6.odnos ministarstva prema tijelima drž uprave_ nemam pojma molim vas nek netko dopise ovo pitanje preljuta sam da bih ga se sjetila...
7.uloga koju ustavniu sud ima u nadzoru nad upravom..
8.objasnite ograničenje propisivanja i primjene prekršajno pravnih sankcija (WTF) sta je to moze bit svasta ja sam nadrvila svasta, dajte molim vas ak mi netko moze rec sta sam tu trebala napisat
ijooooooooooooooooooooooooooj kako sam bijesna onak ZADNJI ROK ZADFNJI FAKING ROK i ne oni mooooraju sa svojim pitanjima moooraju čosdighdfklghfdklghfskghfdkg >://///////
ma uglavnom ako mi moze netko pomoc sa ovim pitanjem iz prekrsaja bila bih vam zahvalna :/

Ograničenja u propisivanju i primjeni prekršajnopravnih sankcija
Članak 7.

Određujući sadržaj prekršajnopravnih sankcija i način njihove primjene, počinitelju prekršaja mogu biti ograničene njegove slobode i prava samo u mjeri koja odgovara vrsti prekršajnopravne sankcije i njezinoj svrsi određenoj zakonom, bez prouzročenja tjelesnih ili duševnih patnji, nečovječnog postupanja ili ponižavajućeg odnosa, uz poštovanje ljudskog dostojanstva i osobnosti.

evo ga tu klir es dej zakon super a ja pisem pi.darije :D

Jadranka15

Pitanja su vrlo okey - i sve je rađeno po knjizi i predavanjima.

Ovaj članak 7. Prekršajnog zakona ("Narodne novine", broj: 107/07)
„bez prouzročenja tjelesnih ili duševnih patnji, nečovječnog postupanja ili ponižavajućeg odnosa, uz poštovanje ljudskog dostojanstva i osobnosti,“ iz prakse- temelji se na Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji (npr. zaštitna mjera: psihosocijlani tretman u trajanju od 3,6 i 9 mjeseci - npr.liječenje od alkohola, ovisnosti od opojnih droga, zabrana približavanja žrtvi nasilja itd., te Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. ( ne smijem više citirati, jer sam dobila opomenu od moderatora da su mi dugi postovi) - toliko, sretno na ispitu i napišite pitanja sa usmenog dijela ispita

mini

ljudi, zanima me ako netko zna- jel vracaju prijavnicu ako sam sad 4.put izlazila(komisija) i ne prodem na pismenom? ili to pak vrijedi ako prodem pismeni a na usmenom padnem? hmm, cula sam za to vracanje prijavnica pa ako netko zna.. bila bih mu zahvalna :)

melanija

Ne znam ti to za prijavnice, možda najbolje pitat na katedri, zamolit, 4.put i tako to..neg jel neko zna jel moguće kak saznat rezultat da ne moram ić na faks, nazvat ih il tak nešto..ne živim u zg, a naravno- nema teorije da prošla, stvarno nema smisla putovat, gubit vrijeme, trošak mi. stvarno mi to preglupa fora da moram putovat i izostajati sa posla da bi mi rekao da sam pala..a ovo jučer na ispitu- prestrašno!!!da su nam zadnji rok baš morali tak smjestiti!!to je nešto prestrašno!!!sramota.

majolada

ljudi, zanima me ako netko zna- jel vracaju prijavnicu ako sam sad 4.put izlazila(komisija) i ne prodem na pismenom? ili to pak vrijedi ako prodem pismeni a na usmenom padnem? hmm, cula sam za to vracanje prijavnica pa ako netko zna.. bila bih mu zahvalna :)
vračaju prijavnicu na komisiji i kad padneš pismeni,kad sam ja bila komisija jedan dečko koji je isto bio komisija je pao na pismenom i reko mu je šikić da sljedeći put opet piše komisija

Latica

Pitanja na ispitu 03/10/11
1. Iscrpno objasni retroaktivnost upravnog akta
2. Objasni izvršavanje upravnih ugovora te prava i dužnosti suugovarača
3. Objasni grešku u proceduri i formi
4. Objasni ekscepciju nezakonitosti
5. Objasni odgovornost službene osobe za štetu nanesenu tijelu državne uprave
6. Objasni uzakonjivanje državljanstva u pravu RH
7. Objasni francusku teoriju javnog domena
8. Kazna zatvora

honey1706

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Re: Uvod u građansko pravo

hvala ti...daj mi pliz jos reci kakvo je opće upravno pravo jel jako tesko...;)))
ja jos nisam polozila gradansko..ali ono sto ti mogu reci da je meni opce upr. bilo milijun puta laske za naucit, od prvog puta sam ga dala s time da nisam naucila dosta (pretrazila pitanja po forumu i samo po tim lekcijama ucila iz kojih su pitanja na pismenom bila, s time da sam pismeni imala 18.5 bodova i pustili su me, i usmeni dobro odg )...bio mi je dekanski rok kad sam OUP polagala, pa nisam sve ucila..ali opet sve je to individualno, ali mislim da ce ti mnogi reci da gradansko x puta teze ( cak su mi radno i uljp bili laksi od ovoga )

zoks3

Moram reči da je prof.Ofak zaista ugodna ispitivačica.Pita jedno pitanje ako znaš ponudi ti ocjenu ili odgovaraš za višu ocjenu.Pitanja su klasična i jednostavna.sretno svima :wink5:

IHUZEJ

Ja sam odgovarala kod prof.Turudića, pitanja, njemačka domena, naknada ratne štete, javna dobra, primjeri, ok, dvojka je tu

tina katic

Ja sam odgovarala kod prof Stanišića iskreno nisam ni prolaz očekivala na pismenom imala 19 bodova...pitao me namet kao dodatak ua,otpust iz hrv drzavljanstva i sve oko toga i odricanje,tijela ustanove,pomaze dosta i sve pohvale...ak odgovaraš za dva pita laksa pitanje za 3 i 4 normalno mrvicu teza nista strasno...dvojka je u indeksu weee...i da MAREKOVIĆ SANJA ak je tu bila je prosla pismeni ali nije bila prisutna kod rezultata...

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.
Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks