AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Opće upravno pravo (arhivirano)

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.

Maja69

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
učim iz skripte pa ne mogu pronać odgovore,može mi netko pliz odg,puno hvala :) 1.dopustivost dodataka poa (znam za upravni akt,al ovo nemam) 2.stupanje nekretnine u posjed 3.pravna vezanost upravnog akta 4.konvalidiranje pogrešnog upravnog akta(malo detaljnije)

martina_sk

Administrator
učim iz skripte pa ne mogu pronać odgovore,može mi netko pliz odg,puno hvala :) 1.dopustivost dodataka poa (znam za upravni akt,al ovo nemam) 2.stupanje nekretnine u posjed 3.pravna vezanost upravnog akta 4.konvalidiranje pogrešnog upravnog akta(malo detaljnije)
ako se ja dobro sjecam mislim da ne postoji dopustivost dodataka poa. ucila sam iz knjige i nisam to nasla. mora da je netko krivo napisao to pitanje.

Mike7

ako se ja dobro sjecam mislim da ne postoji dopustivost dodataka poa. ucila sam iz knjige i nisam to nasla. mora da je netko krivo napisao to pitanje.
Istina, nema toga. Samo dopustivost upravnog akta.

Jadranka15

Upravni akt - točka 11.

11. DOPUSTIVOST DODATAKA

- u pravnoj normi utvrđuje se ovlast za stavljanja dodataka u upravni akt, s time da je mogućnost stavljanja dodataka u upravni akt koji se donosi prema slobodnoj-diskrecijskoj ocjeni razmjerno šira, u skladu s ovlastima koje izviru iz pravne norme, nego kad je riječ o upravnim aktima koji su u svim svojim dijelovima strogo pravno vezani. Prema diskrecijskoj ocjeni mogu se stavljati oni dodaci koji su u skladu sa svrhom koja se donošenjem akta mora ostvariti i koja se kao takva može braniti na temelju zakonske ovlasti koja dopušta diskrecijsku ocjenu.

- nezakoniti dodaci utječu na upravni akt ovisno od toga kakvo značenje sam dodatak ima na sam akt:

 ako dodatak ima veliko značenje za sam akt, nezakoniti dodatak ruši čitav akt.

 Ako nezakoniti dodatak ne utječe na akt (ima mali značaj), on ne tječej na sudbinu akta – tada takav dodatak koji nema iznimno značenje za predmet o kojemu se odlučuje. upravnim aktom otpada, a sam akt ostaje na snazi – to bi trebalo uzeti kao pravilo

a ima i slajdove o upravnom aktu, samo u skraćenom obliku. Toliko

Latica

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
2.stupanje nekretnine u posjed
Korisnik izvlaštenja stječe pravo na posjed izvlaštene nekretnine danom pravomoćnosti rješenja o izvlaštenju, ako je prijašnjem vlasniku isplatio naknadu o kojoj su se vlasnik nekretnine i korisnik sporazumjeli. U protivnom korisnik stječe pravo danom isplate. Ako je korisnik izvlaštenja stupio u posjed izvlaštene nekretnine prije pravomoćnosti rješenja, a prijedlog o izvlaštenju bude odbijen, dužan je vlasniku nekretnine nadoknaditi štetu koju je vlasnik pretrpio.

3.pravna vezanost upravnog akta
je njegovo posebno svojstvo na koje treba gledati dvojako. Prvo, pravna vezanost za donosioca upravnog akta znači da je dopustivost autoritativnog istupa donošenjem upravnog akta ograničena utvrđenom pravnom normom. Drugo, sam akt mora imati oblik i sadržaj koji odgovaraju uvjetima utvrđenim u pravnom pravilu. To znači da donosilac upravnog akta može odlučivati o pravima i obvezama u konkretnoj stvari samo kad to predviđa pravna norma kao i na način na koji je to određeno pravnom normom.
Time se snažno manifestira vezanost uprave pravnim pravilima i oživotvorenje načela zakonitosti. Pravna vezanost ima svoj poseban smisao zbog činjenice što se upravnim aktom „vrši vlast“ i što se njime na autoritativan i jednostran način uređuju prava i obveze subjekata.

4.konvalidiranje pogrešnog upravnog akta(malo detaljnije)
znači njegovo naknadno osnaženje. Radi određenih okolnosti eliminira se pogreška sadržana u aktu, pa se smatra da je akt od trenutka donošenja valjan (npr. akt donesen bez prijedloga stranke, a na koji je ona kasnije na izvjestan dopustiv način pristala). Konvalidiranje je moguće samo kod oborivih upravnih akata. Zbog težine pogreške i posljedica koje iz toga proizlaze ništavi akti ne mogu konvalidirati. (to je sve što piše u knjizi)

Zelena

Što točno treba odgovoriti na pitanja;
1.Odnos tijela drž uprave s predstavničkim tijelom
2.zahtjev za stjecanje i prestanak HR državljanstva i odlučivanje o zahtjevu

tihic

Što točno treba odgovoriti na pitanja;
1.Odnos tijela drž uprave s predstavničkim tijelom
2.zahtjev za stjecanje i prestanak HR državljanstva i odlučivanje o zahtjevu
2. Zahtjev se podnosi policijskoj postaji ili upravi a može se podnijeti i diplomatsko ili konzularnom predstavništvu RH u inozemstvu

Rješenje o zahtjevu donosi ministar unutarnjih poslova a postupak vodi MUP
Te se pravomoćno rj. objavljuje u NN

Ako je uvažen zahtjev za stjecanjem drž. prirođenjem onda će ga osoba steći danom primitka rješenja o stjecanju drž. Takav akt je konstitutivan

Ako je uvažen zahtjev za otpustom iz drž onda će osoba biti otpuptena iz hrv. drž. danom primitka rješenja i taj akt je također konstitutivan

Ako je uvaženo odricanje od drž. onda osoba gubi frž danom izjave o odricanju i takav akt je deklaratoran.

MUP može odbiti zahtjev ako nisu ispunjene sve zakonske pretpostavke

MUP isto tako može odbiti ako je to u interesu za RH

dashuria

Pozdrav,
zna li netko koliko vremenski traje jedan ispit iz OUP-a? 40 min ili sat vremena?

Eriatarka

E ekipa, opet ja :-/. Čitam vaše postove i ljudi pišu kako je potrebno 19, 20 od 40 bodova za prolaz. Ima li itko da je bio taj slučaj i prošao pismeni? Ne mogu shvatit ocjenjivanje uopće. Jeste odgovorili na sva pitanja, pa nakupili te bodove? I na koliko se pitanja TREBA odgovorit? Što ako odgovorim na recimo 70 % pitanja i ne odgovorim na pitanje iz Prekršajnog? Je li to direktan pad?
Nisam baš dobro naučila zadnja tri poglavlja knjige, zapravo nisam ih uopće naučila, a vidim da uvijek ima pitanje - dva iz toga. Zato pitam. I nisam još Prekršajni ni počela. A ispit za 25, 5 sati :-/.

martina_sk

Administrator
E ekipa, opet ja :-/. Čitam vaše postove i ljudi pišu kako je potrebno 19, 20 od 40 bodova za prolaz. Ima li itko da je bio taj slučaj i prošao pismeni? Ne mogu shvatit ocjenjivanje uopće. Jeste odgovorili na sva pitanja, pa nakupili te bodove? I na koliko se pitanja TREBA odgovorit? Što ako odgovorim na recimo 70 % pitanja i ne odgovorim na pitanje iz Prekršajnog? Je li to direktan pad?
Nisam baš dobro naučila zadnja tri poglavlja knjige, zapravo nisam ih uopće naučila, a vidim da uvijek ima pitanje - dva iz toga. Zato pitam. I nisam još Prekršajni ni počela. A ispit za 25, 5 sati :-/.
ne mogu ti reci kakav je tocno nacin ocjanjivanja ali mi se cini da uopce nije strog ili ovisi o tome tko ocjenjuje, jer jednom sam mislila da cu proci kolokvij pa nisam, a jednm sam mislila da necu proci ispit pa jesam. na pitanje iz prekrsajnog nisam uopce tocno pisala o tome sto su pitali vec nesto vezano za to pa sam dobila 3 boda. a bilo je nekih koji su prosli s 19 ili 19 i pol bodova...

blabla

daakle, 8 pitanja, svako pitanje nosi 5 bodova, ukupno 40, ugl 19 za prolaz :)

nema negativnih bodova (znači, u tvom primjeru-ako ne odgovoriš na pitanje iz pz-a ne padaš direktno ;)
možeš napisati samo 4 pitanja i ako dobiješ full bodove-20, imaš prolaz)
etc. dakle pišeš što znaš, piši opširno (vole takve odgovore, no naravno na neka pitanja i nema baš opširnih odgovora).

ocjenjuju raznoliko :)

i pokušaj još naučiti zadnje 2 lekcije, to ti je 1 pitanje (5 bodova), a za svaku ti treba cca 2-3 sata :)

fox111

pitanja s današnjeg roka 05.09.2011
1)podzakonski općenormativni akti prema posebnom ovlaštenju
2)predmet i razlozi izvlaštenja
3)slobodna ocjena prema drugim oblicima slabije pravne vezanosti
4)pozitivni i negativni upravni akti
5)zabluda o protupravnosti prekršaja
6)koncesionirana javna služba
7)podzakonski općenormativni akti prema posebnom ovlaštenju
8)načelo efikasnosti u poslovima državne uprave

Latica

Pozdrav, jel mi moze neko reci kada su rezultati s danasnjeg ispita? Zaboravio sam pogledati :cool:
četvrtak u 11,30 ĆM 4...
Da li netko zna kakav je princip bodovanja? Znam da je ukupno 40 bodova, ali me zanima da li svako pitanje, bez obzira na količinu "materijala" za odgovoriti nosi 5 bodova ili neka nose više, a neka manje bodova?
Hvala na odgovoru

blabla

četvrtak u 11,30 ĆM 4...
Da li netko zna kakav je princip bodovanja? Znam da je ukupno 40 bodova, ali me zanima da li svako pitanje, bez obzira na količinu "materijala" za odgovoriti nosi 5 bodova ili neka nose više, a neka manje bodova?
Hvala na odgovoru
svako pitanje nosi 5 bodova :proud:

anamarija5

Kako ste napisali ispit?
Ja mogu reći da su pitanja bila poprilično jednostavna, no zadnje, iz zakona, sam skroz fulala. Kasnije kada sam otvorila knjigu, shvatila sam da sam dosta toga izostavila. Princip bodovanja uopće ne razumijem, kao ni dosta studenata koji izlaze na ovaj ispit. Nije teško, ali brate, kako nakupit cijelih 5 bodova iz jednog pitanja?!
Uglavnom, sumnjam da ću proći, ako i prođem, to će biti s minimalnim brojem bodova.
ni ja ne znam kako točno boduju ali evo da te malo razveselim =)
ja sam pisala taj ispit u 2.mj i mislila da neću proći i kad sam došla na objavu rezultata imala sam više od 30bodova, mislim da 32..a pisala sam sve kaj mi je palo na pamet (a naravno imalo je veze s pitanjem)i na pitanje koje mi je bilo glede zakona dobila sam max 5 bodova i na još 2 pitanja čak sam skupila svih 5bodova..a na pitanje koje nisam znala odg i napisala sam 2 rečenice dali su mi 2boda.. tako da bit će sve ok..sretno i tebi i drugim kolegama :happy:

Mistic791

Molim dobru dušicu koja je već izlazila na usmeni iz ovog predmeta da mi napiše kako izgleda, koji profesori sve ispituju i da li ispituju u detalje, postavljaju li podpitanja (moram li učiti sve što imamo ili je dovoljno po pitanjima sa ispita)? Tnx

Andreja

Molim dobru dušicu koja je već izlazila na usmeni iz ovog predmeta da mi napiše kako izgleda, koji profesori sve ispituju i da li ispituju u detalje, postavljaju li podpitanja (moram li učiti sve što imamo ili je dovoljno po pitanjima sa ispita)? Tnx
ovak, dođeš tam gore, oni pročitaju u nekoj dvorani tko je prošao i kod koga će tko odgovarati, ispituju Ofakica, Stanišić i Šikić, svi su ok, ja sam prošla kod Ofakice i pitala me ono kaj u ispitu nisam znala, ali ne baš točno pitanje kaj je bilo, nego nekaj vezano uz to :)

sretno :crazy:

Aine

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
polozila danas kod stancica,od prvog puta.
pitao me je puno puno o upravnom aktu,diskrecijsku ocijenu,izvlastenje i drzavljanstvo. sretno svima!

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.
Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks