AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Opće upravno pravo (arhivirano)

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.

neozbiljna

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
hej, kolege... evo tu sam razvrstavala pitanja po glavama za drugi kolokvi :)
pa da podijelim to s vama.. i ako netko vidi koja su se još pitanja pojavljivala neka nadopuni :)) pozz

1.GLAVA
detaljno objasniti koncesioniranu javnu službu
Objasni problem pravne prirode koncesija
Upravni ugovor - pojam i bitne karakteristike
Izvršenje upravnog ugovora i prava i dužnosti suugovarača
upravni ugovori prema hrvatskom pravu(detaljno)
Poseban status javnih ustanova
. javna uprava (iscrpno objasni) - to je bilo pitanje za bolonjce
- organizacijsko- formalno gledište pojma uprave
posredna i neposredna uprava
Objasni funkcionalno ili materijalno gledište uprave
USTANOVE
a) nacelo kontinuiteta
b) nacelo zakonitosti
c) nacelo duznosti pruzanja usluga kod ustanova

2.GLAVA

3.GLAVA
Razjasnite različite načine definiranja upravnopravnog odnosa te navedite prigovore koji se mogu uputiti
Objasni odnos građanskog odnosa s upravnim odnosom?

7. GLAVA
odgovornost službene osobe za štetu nanesenu tijelu državne uprave
Posebni slučajevi odgovornosti za štetu građanima
iscrpno - institut odgovornosti za stetu u eu
Mogućnost regresa od službene osobe koja je počinila štetu, uvjeti
pretpostavke i slucajevi kada hr drzava odgovara za stetu bez greske
- naknada štete uzrokovana izvanrednim događajima
Odgovornost države za štetu prema prijevažećim pravilima
3 faze štete kroz povijest

8. GLAVA
Postupak za izdavanje putnih isprava
kada se mora odbiti izdavanje putne isprave i kada se može odbiti
postupak promjene osobnog imena
Osobna iskaznica?
Temeljni upis kod matice vjenčanih?

11. GLAVA

13. GLAVA
načelo javnosti kod obavljanja poslova državne uprave
načelo samostalnosti državne uprave
Inspekcijski nadzor u uredima državne samouprave
Ostali stručni i upravni poslovi?

14. GLAVA
suradnja građana i uprave
Prava pozitivnog I negativnog statusa…
odnosi državne uprave I predstavničkih tijela..
Nadzor nad državnom upravom od strane Vlade? Koje ovlasti ima prema aktima državne uprave? 243.str.
Posebni odnosi građana i uprave? 254.str.

21. GLAVA
Vodno dobro
zemljišno dobro
definicija luke
razgranicenje javnog dobra- pojam i problemi koji nastaju
javna dobra prema načinu nastanka
Ograničenje javnog dobra i tko kod nas odlučuje o tome
Nadzor i zaštita javnog dobra
proglašavanje postanka i prestanka javnog dobra
objasni javna dobra prema namjeni

22. GLAVA- IZVLAŠTENJE
pripremne radnje kod izvlastenjA
Kada i pod kojim uvjetima korisnik ovlaštenja stječe pravo na posjed izvlaštene nekretnine
uknjizba vlasnistva i dr. stvarnih prava kod izvlastenja
odustanak od prijedloga za izvlaštenja i poništavanje ili mijenjanje konačnog rješenja o izvlaqštenju i poništavanje pravomoćnog rješenja o izvlaštenju
Ovlasti suda prilikom odlučivanja o zakonistosti rješenja o izvlaštenju
Odustanak, poništavanje, mjenjanje rješenja o izvlaštenju, poništavanje pravomoćnog rješenja o izvlaštenju
Hipoteka, služnost i druga stvarna prava na izvlaštenoj nekretnini
Plan izvlaštenja
Odustanak o prijedloga za izvalsenje i ponistavanje ili mijenjanje konacnog rjesenja o izvlastenja i ponistavanje pravomocnog rjesenja o izvlastenju
Postupak pred županijskim sudom? 614.str.

PREKRŠAJNI ZAKON
koje posebne obveze može sud dodijeliti maloljetniku (7 ih je)
navesti i objasniti mjere upozorenja
.Kada se može primijeniti mjera uvjetne osude sa zaštičenim nadzorom te tko ga obavlja
Kome se mogu dati podaci iz prekršajne evidencije
3. zabluda o protupravnosti prekrsaja
Zastara prekršajne sankcije- tijek i postupak zastare po zakonu
objasni krajnju nuždu kod prekršajnog zakona I nužnu obranu
7. Zastara kod prekršaja, tijek, prekidi
Objasni prekršajnu neodgovornost maloljetnika prema Prekršajnom zakonu,
8. samoskrivljena neubrojivost (iz prekršajnog zakona)
Nemogućnost primjene prekršajnog prava (čl.10.Prekršajnog zakona)
3. Primjena prekršajnog zakona prema djeci
8. Objasni i nabroji zaštitne mjere
. Prisilna naplata kazne za prekršaje iz imovine osoba koje su počinile prekršaj? Čl.34.
mjere upozorenja članak 43 I 44
Oduzimanje imovinske koristi? ČL. 76.
Ublažavanje kazne? ČL.37.
-uvjetna osuda,
da li počinitelj ima pravo na rehabilitaciju? čl.8
-zabrana obavljanja određenih djelatnosti ili poslova pravnoj osobi, zabrana upravljanja motornim vozilom

tanja4

Gdje se nalaze ta predavanja iz 2010. god. od prof. Šikića, dal ima na internetu???Nikako ne mogu doći do toga,ak netko ima neka objavi, bila bi jako zahvalna...[/QUOTE]

Donki

Bok ljudi! Moze li mi netko odgovoriti na sljedeća pitanja ili barem mi reci gdje se ta pitanja nalaze u knjizi?
1. Pojam uprave kao izvršne djelatnosti?
2. Jezično određenje uprave?
3. Poteškoće koje se javljaju kod uprave u zakonodavstvu RH?
4. Diferencijalni pravni režim javnih ustanova?
Hvala u naprijed!

neozbiljna

imam pitanjce, dal je profesor možda spomenuo kad će dijelit potpise?

pls ljudi bitno mi je, nisam iz zg-a...
potpise će dijeliti poslije kolokvija (znači 1.6). i zadnji tjedan sigurno :)

Bok ljudi! Moze li mi netko odgovoriti na sljedeća pitanja ili barem mi reci gdje se ta pitanja nalaze u knjizi?
1. Pojam uprave kao izvršne djelatnosti?
2. Jezično određenje uprave?
3. Poteškoće koje se javljaju kod uprave u zakonodavstvu RH?
4. Diferencijalni pravni režim javnih ustanova?
Hvala u naprijed!
pozdrav Donki :))

1.Kada se promatra nadležnost uprave, utvrđena zakonima na osnovi kojih ona ostvaruje vlastitu funkciju, zapaža se da je izvršavanje zakona, odnosno općih akata veoma često istaknuto na prvo mjesto kao obveza upravnog postupanja ( što vrijedi i za nas). To primarno izvršavanje zakona dovelo je do formiranja pojma uprave ka izvršne djelatnosti, pa se uprava poistovjećivala s izvršnom funkcijom ( egzekutivom). Uprava je subordinirana djelatnost stvorena za izvršavanje i koordinaciju političkih odluka. Kao organ pripremanja i provođenja odluka ona je instrument primjene cjelokupnog postojećeg zakonodavstva no u smislu funkcije pojam „ upravna djelatnost“ širi je od pojma „ izvršna djelatnost“ budući da se njime obuhvaćaju i takvi poslovi koje uprava obavlja, a nemaju isključivo karakter izvršne djelatnosti ( kao npr. Donošenje općih akata, rješavanje u upravnim stvarima i provođenje upravnog nadzora) pa je izvršenje prava samo je jedna od funkcija uprave.
Uprava se dakle poistovjećuje s izvršnom djelatnošću jer joj je na prvom mjestu izvršavanje zakona ali uprava nije samo izvršna djelatnost,već je mnogo širi pojam.

2. U našoj su se literaturi i zakonodavstvu dugo upotrebljavali pojmovi „uprava“ i „ administracija“ ( upravljanje, vođenje, pomoć, vršenje službe). U novije vrijeme međutim, u zakonskim tekstovima izraz „ administracija“ zamjenjuje se gotovo uvijek pojmom „ uprava“. Izuzeci gdje se pojam administracija još susreće su npr. Zakon o općem upravnom postupku koji govori o administrativnom izvršenju ili pak Zakon o lokalnoj i područnoj ( regionalnoj ) samoupravi u kojem se spominje obavljanje administrativnih poslova iz djelokruga mjesnog odbora., Zakon o državnim službenicima i namještenicima – obavljanje administrativnih poslova i sl. Pojam administracija danas dobiva jedan očito uži smisao te se više upotrebljava u smislu stručnog aparata što obavlja određene tehničke operacije.
• I u našem jeziku uprava ima više značenja a izvlače se iz smisla glagolske imenice upravljanje i glagola upravljati. To široko gramatičko značenje zahtjeva da svaki put polazište bude čitav kontekst u kojem se pojam javlja da bi se došlo do njegova smisla.

3. Problem je što se ne može definirati uprava : zbog brojnih i raznolikih poslova državne uprave teško je precizno odrediti njene funkcije. Kroz povijest se javljaju različiti organizacijski oblici te je zbog prevelikog broja njenih funkcija, i org.oblika teško odrediti definiciju uprave.

4. diferencijalni pravni režim. pitanje je krivo postavljeno. pitanje treba glasiti posebni pravni položaj javnih ustanova. i onda odgovor glasi.
javna ustanove imaju diferencijalni pravni režim koji je različit od onoga koji vrijedi za ustanove koje nemaju karakter javnosti. Taje režim se ogleda u 4 činjenice (razlike između ustanove i javne ustanove - osnivači, podjeljivanje javnih ovlasti, vrsta nadzora, dali je djelatnost radi koje se osniva javna služba )

Nirvana

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
da li netko zna ako imam položen prvi kolokvij i položim i drugi, da li je obavezan usmeni ili se može prihvatiti ocjena iz pismenih?

monii

kjutić kolokvij ti je 1.6. (srijeda) raspored i vrijeme polaganja ce ti biti postavljen sutra na katedri.

jel bio netko od vas danas na repetitoriju? zanima me sto je ono znacilo sa glavom 12.? ja nemam taj dio iskopiran, a knjigu u pravnoj biblioteci ne mogu podignuti jer sam, ja mislim, već dobrih mjesec dana, svaki drugi dan isla pitati dal ju je itko vratio i uvijek su sve bile vani. pa me zanima da li ima neka dobra dusa da ima cijelu knjigu da to prepiše ovdje, podaci koji nam trebaju su ovi: glava 12. 216.-219.str. (točka 4(stavak 1) i točka 5)
i jos od 221.-228 str. hvala unaprijed!

Ako sam dobro shvatila, prof je rekao da jednostavno taj dio mozemo iz Zakona o sustavu drzavne uprave, ali nam je jednostavnije iz knjige. Ni ja nemam to poglavlje iskopirano pa cu ponavljati iz Zakona.

martina_sk

Administrator
kjutić kolokvij ti je 1.6. (srijeda) raspored i vrijeme polaganja ce ti biti postavljen sutra na katedri.

jel bio netko od vas danas na repetitoriju? zanima me sto je ono znacilo sa glavom 12.? ja nemam taj dio iskopiran, a knjigu u pravnoj biblioteci ne mogu podignuti jer sam, ja mislim, već dobrih mjesec dana, svaki drugi dan isla pitati dal ju je itko vratio i uvijek su sve bile vani. pa me zanima da li ima neka dobra dusa da ima cijelu knjigu da to prepiše ovdje, podaci koji nam trebaju su ovi: glava 12. 216.-219.str. (točka 4(stavak 1) i točka 5)
ja mislim da ima ta cijela knjiga u fotokopiraoni u masarykovoj. pogledaj, mozda ima pa nek ti tamo to kopiraju.

neozbiljna

IV. ORGANIZACIJA TIJELA KOJA OBAVLJAJU IZVRŠNU VLAST I TIJELA KOJA OBAVLJAJU IZVRŠNE POSLOVE
Struktura pojedinih tijela razlikuje se prema funkciji koju obavljaju i prema području na kojem tu funkciju ostvaruju.
1. VLADA RH (sad piše šta, je tko je čini, ovlasti, i predsjednik vlade-njegove ovlasti)
A) način rada vlade (sjednice, odlučivanje 2/3 većinom)
B) uži kabinet vlade (tko ga čini )
C) tajnik i tajništvo vlade (tko ga imenuje i razješava, što radi)
D) uredi , stalna i povremena tijela , stručne službe, i povjerenstva (i malo o njima)
E) akti vlade (poslovnik odluke rješenja i zaključci – definicije)
221-228
ORGANIZACIJA DU U RH
prema ZSDU tijela DU su : ministarstva, državne upravne organizacije i uredi državne uprave
1. MINISTARSTVA = što su, koja su, ustroj, djelokrug
2. MINISTAR- tko je, ovlasti, koje akte donosi (naredba, pravilnik i naputak-definicije)
b) zamjenik i pomoćnik ministra (tko su, imovanje, razrješenje, što rade)
c) tajnik i tajništvo ministarstva (tko je , što radi, kome je odgovoran,. štoje tajništvo)
3. unutranje ustrojstvo i način rada ministarstava (ono se uređuje uredbom. i sad ima puno o toj uredbi – uredba o načelima za unutarnje ustrojstvo tijela drž,. uprave)
oblici unutarnjeg ustrojstva – upravne organizacije. zavodi, uprave i ravnateljstva (ima podosta i njima)

4. DRŽAVNE UPRAVNE ORGANIZACIJE – to su posebna tijela DU što imaju svoje organizacijske oblike – državne uprave, državni zavodi,. državne organizacije.
(djelokrug. ravnatelj- tko je , šta radi, )
5. UREDI DRŽAVNE UPRAVE (šta, je djelokrug, predstojnik-tko je i šta radi)
6. ISPOSTAVE UREDA DRŽAVNE UPRAVE( što su, tko nijma upravlja. voditelj ispostave, osnivanje pododsjeka i odjeljka- njihove definicije
6. UPRAVNA TIJELA GRADA ZAGREBA ( za obavljanje poslova iz djelokruga ureda državne uprave ustrojavaju se upravna tijela grada zagreba – njima upravlja pročelnik, imenuje ga gradsko poglavarstvo na temelju javnog natječaja uz prethodnu suglasnost ministra, odn. ravnatelja drž, upr.org. . pročelnik je odgovoran gradonačelniku.) (a za obavljanje poslova iz djelokruga grada zagreba ustrojavaju se odlukom gradske skupštine upravna tijela grada zagreba kojim također upravljaju pročelnici. imenuje iz gradsko poglavarstvo na temelju javnog natječaja i oni odgovaraju gradonačelniku i gradskom poglavarstvu)

*** sigurno ima grešaka pravopisnih, jer sam se žurila. nisam htjela sve pisati, jer imaš to sve u materijalima iz državne :)) pusaaaa :))

enna

da li netko zna kako nastaje upravno vijeće???
to je bilo usmeno pitanje iz državne,vidim da se gradivo preklapa,pa ako neko zna... hvalaaaa..

IHUZEJ

Zna li netko da li se može pristupiti drugom koloviju ako nisam izašla na prvi, propustila sam rok, izvanredni sam student, i ima li kakve svrhe od toga ili se bolje spremiti za cijeli ispit

monii

jel znate kad je onda usmeni ako prodemo i 2.kolokvij?
Ako si prosla i prvi kolokvij, onda nemoras na usmeni nego prihvatis ocjenu (prosjek oba kolokvija) jedino ako hoces za vecu odgovarati. Tako je rekao prof na repetitoriju.

Zna li netko da li se može pristupiti drugom koloviju ako nisam izašla na prvi, propustila sam rok, izvanredni sam student, i ima li kakve svrhe od toga ili se bolje spremiti za cijeli ispit
Ako si se potpisala na onaj papir prijave za drugi kolokvij (bio je izvjesen na vratima dvorane) onda mozes, i moje misljenje je da svakako izades - mislim da mozes izaci iako nisi na prvi, onda ako ovaj prodes, na ispitnom roku pises onaj dio koji nisi polozila odnosno dio gradiva prvog kolokvija - jer je u svakom slucaju lakse rijesiti tako velik ispit u dva dijela.

ida19

ljudi, cini mi se po pitanjima da se bas ne pojavljuju ona vezana uz lekciju "odnosi drzavne uprave".. ne vidim bas puno pitanja iz tog dijela, pa ako netko zna sta je iz tog uopce bitno, neka kaze? :D tnx :)

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.
Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks