AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Opće upravno pravo (arhivirano)

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.

natalija

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Pitanja iz pismenog dijela ispita 14.6.2010.:
1.Potreba donošenja POA
2.Dopustivost dodataka
3.Načelo samostalnosti u državnoj upravi
4.Kako Ustavni sud kontrolira upravu?
5.Prestanak hrvatskog državljanstva otpustom
6.Odnos slobodne ocjene prema drugim oblicima slabije pravne vezanosti
7.Hipoteka, služnost i druga stvarna prava na izvlaštenoj nekretnini
8.Prekršajna neodgovornost maloljetnika (na početku zakona o prekršajima)

Najviše me iznenadilo pitanje iz prekršaja jer sam učila prekršajnu odgovornost maloljetnika, kad ono, neodgovornost. I tako, pitanje o Ustavnom sudu također mi nije pasalo...dakle, ljudi, vidimo se na sljedećem roku:frustrating:

Prčiguz

Zna li tko kad bi bio usmeni za nas koji smo danas pisali? dal odma nakon objave ili neki drugi dan... kakva je inace praksa sto se tog tice?

Afrodita

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Zna li tko kad bi bio usmeni za nas koji smo danas pisali? dal odma nakon objave ili neki drugi dan... kakva je inace praksa sto se tog tice?
Pa izgleda da ćemo morati doć u ĆM, ja sam poslala prof Ofak mail i rekla je da će se usmeni tek utvrditi u srijedu ujutro, a rezultati će bit u 10:30 h, a gdje uopće inače stavljaju rezultate ?

Slavica

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
rezultate ce procitati ili izvjesiti na vratima od njihovog kabineta, kabinet se nalazi u dvoristu u CM

Jadranka15

Ispitni rok 14.06.2010. – odgovori na pitanja iz pismenog dijela

1.Potreba donošenja POA

Svi društveni odnosi morali bi biti regulirani pravnim pravilima. Najprihvatljiviji oblik pravnog pravila za reguliranje društvenog ponašanja je zakon budući da u hijerarhiji pravnih normi uz Ustav dolazi na prvo mjesto.
No, propisivanje pravila ponašanja isključivo zakonom nije ostvarivo, pa se različita područja reguliraju i drugim pravnim pravilima, nižima po rangu od zakona, a to su tzv. podzakonski općenormativni akti.

Osim nemogućnosti zakonodavca da regulira sve oblike društvenog ponašanja samo zakonima, postoji i tehnički razlog koji potiče na podzakonsko normiranje. Naime, potrebno je da zakonski tekst bude jasan, precizan, nedvosmislen i pregledan.
Kada bi se pokušalo sve normirati unutar zakona, zakonski tekst nikako ne bi mogao biti pregledan, jasan i nedvosmislen, te se razrada zakonskih normi postiže podzakonskim općenormativnim aktima.
 Podzakonski općenormativni akti iznimno su važni za državnu upravu iz dva razloga. Ponajprije, među pravnim pravilima upravnog prava veliki je broj pravila podzakonske prirode, te je njihova primjena svakodnevna pojava u djelovanju uprave.
Drugo, podzakonski općenormativni akt može biti akt same uprave. Naime, tijela državne uprave često imaju ovlast donošenja pravnih pravila. Ta ovlast je u različitim državama različita, pa tako imamo primjera da uprava gotovo potpuno zamjenjuje zakonodavca, a imamo i primjere gdje uprava može donositi općenormativne akte isključivo za provedbu zakona.

2.Dopustivost dodataka

- u pravnoj normi utvrđuje se ovlast za stavljanja dodataka u upravni akt, s time da je mogućnost stavljanja dodataka u upravni akt koji se donosi prema slobodnoj-diskrecijskoj ocjeni razmjerno šira, u skladu s ovlastima koje izviru iz pravne norme, nego kad je riječ o upravnim aktima koji su u svim svojim dijelovima strogo pravno vezani. Prema diskrecijskoj ocjeni mogu se stavljati oni dodaci koji su u skladu sa svrhom koja se donošenjem akta mora ostvariti i koja se kao takva može braniti na temelju zakonske ovlasti koja dopušta diskrecijsku ocjenu.

- nezakoniti dodaci utječu na upravni akt ovisno od toga kakvo značenje sam dodatak ima na sam akt:

 ako dodatak ima veliko značenje za sam akt, nezakoniti dodatak ruši čitav akt.

 Ako nezakoniti dodatak ne utječe na akt (ima mali značaj), on ne utječe na sudbinu akta – tada takav dodatak koji nema iznimno značenje za predmet o kojemu se odlučuje. upravnim aktom otpada, a sam akt ostaje na snazi – to bi trebalo uzeti kao pravilo

3.Načelo samostalnosti u državnoj upravi (članak 9. ZUP-a – NN br.47/09)

Načelo samostalnosti i slobode ocjene dokaza
Načelo samostalnosti u rješavanju u upravnom postupku znači da službenik samostalno utvrđuje činjenice i okolnosti. Slobodno ocjenjivanje mora biti zasnovano na pravnoj normi, inače bi u suprotnom značilo samovolju i nezakonitost.
Načelo ocjene dokaza znači da službena osoba ima ovlaštenje koje će činjenice i okolnosti uzeti za dokaze, na temelju savjesne i brižljive ocjene svakog dokaza posebno i svi svih dokaza zajedno, kao i na temelju rezultata kompletnog postupka. Prema slobodnoj ocjeni dokaza svi dokazi s gledišta zakona su izjednačeni .

4. Kako Ustavni sud kontrolira upravu?

Od posebnog je značenja i uloga koju u kontroli uprave ima Ustavni sud Republike Hrvatske kao posebna institucija u hrvatskom pravnom sustavu.

Ustav propisuje da Ustavni sud, između ostalog, odlučuje i o suglasnosti propisa (dakle i onih što ih donosi državna uprava) s Ustavom i zakonom.

Ustavni sud može, do donošenja konačne odluke, privremeno obustaviti izvršenje pojedinačnih akata ili radnji što se poduzimaju na osnovi zakona ili drugog propisa čija se ustavnost odnosno zakonitost ocjenjuje, ako bi njihovim izvršenjem mogle nastupiti teške i nepopravljive posljedice.

Ustavni sud ima ovlast da propis koji nije suglasan s Ustavom odnosno zakonom poništi ili ukine.

Ustavni zakon o Ustavnom sudu dopušta svakoj fizičkoj i pravnoj osobi, koja je Ustavnom sudu podnijela prijedlog za ocjenu suglasnosti pojedine odredbe zakona s Ustavom, odnosno pojedine odredbe drugog propisa s Ustavom i zakonom a Ustavni sud njezin zahtjev prihvati i ukine odredbu zakona, odnosno odredbu drugog propisa,
pravo podnijeti zahtjev nadležnom tijelu za izmjenu pravomoćnog pojedinačnog akta kojim joj je povrijeđeno pravo, a koji je donesen na temelju ukinute zakonske odredbe, odnosno ukinute odredbe drugog propisa i to odgovarajućom primjenom odredaba o ponavljanju postupka.

5. Prestanak hrvatskog državljanstva otpustom?
Otpust iz hrvatskog državljanstva može se dati osobi koja je podnijela zahtjev za otpust i udovoljava sljedećim pretpostavkama:
• da je navršila18 godina života,
• da nema smetnji glede vojne obveze,
• da je podmirila dužne poreze, takse i druge javne pristojbe te obveze prema pravnim i fizičkim osobama u RH za koje postoji izvršni nalog;
• da je pravno uredila imovinske obveze iz bračnog odnosa i odnosa roditelja i djece prema hrvatskim državljanima i prema osobama koje koje ostaju živjeti u RH;
• da ima strano državljanstvo ili da je dokazala da će hiti primljena u strano
državljanstvo.

Otpust iz hrvatskog državljanstva ne može dobiti osoba protiv koje se u Republici Hrvatskoj vodi kazneni postupak zbog djela koje se goni prema službenoj dužnosti ili ako je osuđena na kaznu zatvora, dok tu kaznu ne izdrži.

Na zahtjev oba roditelja kojima je hrvatsko državljanstvo prestalo otpustom, prestaje državljanstvo i njihovoj maloljetnoj djeci. Ako je otpustom prestalo državljanstvo samo jednom roditelju, otpust se proteže i na maloljetnu djecu ako je drugi roditelj strani državljanin. Djeca iznad 14 godina moraju dati svoj pristanak.

Rješenje o otpustu iz hrvatskog državljanstva stavlja se izvan snage na zahtjev osobe koja je dobila otpust, ako ona ne stekne strano državljanstvo u roku od jedne godine od dana objave rješenja o otpustu u Narodnim novinama i na¬stavi živjeti u RH. Isto tako, rješenje o otpustu stavlja se izvan snage na zahtjev osobe koja je dobila otpust i iselila se iz RH, ali u roku od 3 godine od dana iseljenja nije stekla strano državljanstvo, a o tome je u roku naredne tri godine obavijestila diplomatsko ili konzularno predstavništvo Republike Hrvatske u inozemstvu ili neposredno tijelo nadležno za donošenje rješenja o otpustu.

6.Odnos slobodne ocjene prema drugim oblicima slabije pravne vezanosti

Kad se slobodna ocjena stavlja u opreku prema drugim oblicima slabije pravne vezanosti, onda se ona obično uspoređuje s interpretacijom pravne norme i popunjavanjem pravne praznine.

Slobodna ocjena obično se uspoređuje sa:

1. INTERPRETACIJOM PRAVNE NORME – kod tumačenja je bitno pravilno utvrditi volju (namjeru) donositelja, pa se ta namjera onda jednako tumači i primjenjuje u svim slučajevima iste vrste. Kod diskrecijske ocjene primarna je volja primjenjivača pravne norme i ona se za svaki novi slučaj ponovo utvrđuje, nezavisno od toga koliko je sličan nekom prijašnjem.

2. POPUNJAVANJEM PRAVNE PRAZNINE – to je upotpunjivanje teksta pravnog pravila zbog propusta njezinog donositelja da u potpunosti regulira događaj na koje se pravilno odnosi – jednom popunjeno pravilo ima značenje presedana, jer se primjenitelj pri rješavanju budućih slučajeva uvijek ponaša prema načinu kako je popunio pravnu prazninu.

7. Hipoteka, služnost i druga stvarna prava na izvlaštenoj nekretnini

Na izvlaštenoj nekretnini prestaju danom pravomoćnosti rješenja o potpunom izvlaštenju, hipoteka, služnost i druga stvarna prava.

Ako je na izvlaštenoj nekretnini postojala hipoteka, pravo plodouživanja ili neko drugo stvarno pravo, tada je korisnik izvlaštenja dužan odgovarajući iznos naknade položiti kod banke na posebni račun, osim u slučajevima kad je vlasniku izvlaštene nekretnine, opterećene hipotekom, dana na ime naknade druga nekretnina u kom slučaju hipoteka prelazi na tu nekretninu.

8. Prekršajna neodgovornost maloljetnika? – članak 9. PZ – NN br.107/07.

Prekršajna neodgovornost djeteta

Članak 9.
(1) Osoba koja u vrijeme počinjenja prekršaja nije navršila četrnaest godina života ne odgovara za prekršaj.
(2) Kada se osoba iz stavka 1. ovoga Zakona učestalo ponaša na način kojim ostvaruje obilježja težih prekršaja, nadležno državno tijelo za postupanje povodom počinjenih prekršaja obavijestit će o ponašanju te osobe roditelje ili skrbnike i Centar za socijalnu skrb prema njezinu prebivalištu ili boravištu njezinih roditelja ili skrbnika.
(3) Za počinjeni prekršaj osobe iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se roditelj ili drugi tko je nadzire ako je taj prekršaj u izravnoj vezi s propuštenim nadzorom roditelja ili drugog tko je nadzirao tu osobu.

Jadranka15

Dobro veče dragi forumaši, kako je danas bilo na ispitu iz Općeg upravnog prava, koliko je prošlo pismeni, a kako je bilo na usmenom.

marina2

hm.ja sam pala pismeni imala sam 10 bodova.sto je ne zadovoljavajuće.pitanja su bila dobra, sve je to sto sam ocekivala,imala sam i dosta vremena ali ocito nisam dovoljno ucila. slijedeci put moram sigurno proci.mislim da ih je dosta proslo pismeni a za usmeni ne znam.javite vi ostali

pjosy

bok svima,

molim vas ako netko može napisati koja je sve točno literatura potrebna za ispit, te da li uopće ima smisla učiti po skripti i kojoj? ja sam stari program, polažem 1. puta, pokušala bi izać na ovaj rok u 7. mjesecu, ali idem i na građansko, pa jer znate možda jer obično stave isti dan, jer onda imam problem...
Hvala...

Jadranka15

Ja sam novi program tj.bolonja i učim po literaturi sa predavanja od 8.ožujka 2010.godine, -predavanja za izvanredne studente - kada je na predavanju doc.Šikić izdiktirao literaturu za Stručni studij javne uprave - predmet Opće upravno pravo, slijedi

LITERATURA I IZVORI ZA ISPIT IZ KOLEGIJA
"OPĆE UPRAVNO PRAVO"

A) LITERATURA
Borković I, Upravno pravo, VII izdanje,
Narodne novine, 2002, i to slijedeće glave:
I-IX; XI (samo t.I), XIII-XIV; XVII, XXI-XXII

B) IZVORI
- Ustav Republike Hrvatske NN br.41/01 - pročišćeni tekst: 55/01 - ispravak Ustava
i- čl.1-20; 70-116; 125-140;
- Ustavni zakon o ustavnom sudu Republike Hrvatske NN br.49/02 - pročišćeni tekst:
čl.35-38; 55-58; 62-64; 75-77; 81-82;
- Zakon o sustavu državne uprave, NN br.190/03 - pročišćeni tekst I 199/03 - izmjene:
čl.1-35; 62-65; 73-86;
- Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi NN br.33/01 - pročišćeni tekst i
NN br.129/05. - izmjene
čl.1-10; 53-56; 73-83; - odnos uprave I građana
Prekršajni zakon (“Narodne novine”, broj:107/07 od čl.1 do 81.) –)
Obvezno znati poglavlja: IV – Načelo zakonitosti uprave
V –Pravna vrela (izvori) upravnog prava
XVII –Upravni akt
Ispit se polaže:
pismeni = 8 pitanja = 60 minuta, maksimalno bodova 40
usmeni = 20 bodova (može od 18 do 19 bodova)
Pitanja - naslovi iz knjige

a s obzirom da su stari i novi program slični tj. stari program ne treba učiti Prekršajni zakon, dok bolonja treba učiti Prekršajni zakon - NN br.107/07 od članka 1 do 81.

freya

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
a s obzirom da su stari i novi program slični tj. stari program ne treba učiti Prekršajni zakon, dok bolonja treba učiti Prekršajni zakon - NN br.107/07 od članka 1 do 81.
Ovo sam vec pitala ali: otkud ta informacija da stari program ne treba uciti Prekrsajni zakon?! Ja sam stari program, polozila sam ispit u veljaci ove godine. Na pismenom smo svi bili jedna grupa i svi smo imali pitanje iz prekrsaja. Koliko mi je poznato, i na roku u travnju su svi bili ista grupa i bilo je pitanje iz prekrsaja.

Sanci

Slažem se s Freyom, što se tiče sadržaja, potpuno je isto za stari program i bolonju, čak se ne sjećam da je itko od profesora rekao na predavanjima bilo što na tu temu... A na ispitu u travnju jedina razlika je bila ta što su prozivani u dvoranu prvo ljudi s liste starog programa, a zatim bolonja, što se tiče ispita bio je potpuno isti za sve.

Jadranka15

Ako je tako onda se nešto promijenilo, ali ja imam saznanje kako sam pisala u prošlom postu, vrijedilo bi pitati na konzultacijama da li imade kakvih promjena između starog programa i bolonje, da budemo na čisto bez većih prozivanja, jer ja sam izvanredni student uz posao koji obavljam u državnoj službi.

Jadranka15

Nemam iskustva sa takvom vrstom skriptih, neki kažu da je dobra, neki ne, ja takvu vrstu skriptih ne koristim,ja od navedene literature koristim gore u navedenom postu, na predavanja sam redovno odlazila i stenografirala ih, ako mi nešto nije jasno odem na konzultacije kod profesora i to je to

majolada

bok svima,

molim vas ako netko može napisati koja je sve točno literatura potrebna za ispit, te da li uopće ima smisla učiti po skripti i kojoj? ja sam stari program, polažem 1. puta, pokušala bi izać na ovaj rok u 7. mjesecu, ali idem i na građansko, pa jer znate možda jer obično stave isti dan, jer onda imam problem...
Hvala...
sad na roku u 6 mjesecu je bilo isti dan,građansko u 8 i 9 ujutro a opće upravno u 13.45
e sad opće upravno je uvjek u ponedjeljak u 13.45 a za građansko ne znam,ono se mjenja kak paše profesorima

leptirica8

pohvale profesoru Šikiću..najugodniji profesor definitivno..super je...usmeno pita koje pitanjce i ne davi...jedini profesor koji ne gnjavi ako prođeš pismeni..

Twity

pohvale profesoru Šikiću..najugodniji profesor definitivno..super je...usmeno pita koje pitanjce i ne davi...jedini profesor koji ne gnjavi ako prođeš pismeni..
To je lijepo čuti! A po čemu si ti učila, jesi možda po onoj skripti od 118 str. i Prekršajnom zakonu? Ja sam malo uspoređivala podnaslove iz skripte i iz knjige i čini mi se daje to to, da je sve obuhvaćeno(osim jednog malog dijela), ali naravno ne tako detaljno ko u knjizi.

natalija

Prošla sam danas opće upravno pravo kod prof. Lane OFak - žena je fenomenalna!!! super, supe, odlična, ljubazna, ma... sve pohvale. Ne gnjavi, par pitanjca i to je to. pitala me što znači diskrecijsko ocjenjivanje, vrste javnog dobra, kriterij podjele zatim jednostavni složeni upravni akti i mislim da je to to.
Inače, učila sam po skripti od 118 str. i nešt malo Prekršajni z akon i to je sasvim dovoljno , prođoh od prve. sretno svima

kikica

Da li mi koji smo dali pismeni dio preko kolokvija moramo doći na pismeni da se kao prijavimo ili će nas razvrstat poslije usmenog ? Zanima me da li će znati da sam dala pismeni preko kolokvija ili će me automatski kao maknuti s liste ak ne dođem na pismeni se prijavit. Molim ako netko zna da odgovori.

ena!!

normalno prijavis ispit i onda dodes kad je pismeni i pitas kad vi morate doc na usmeni, on vam kaze i tad dodes na usmeni koji je cista formalnost (bar bio na ovom roku) , svakom jedno pitanje i to je to

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.
Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks