AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Opće upravno pravo (arhivirano)

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.

MIRANDA

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Recite mi da sam zbunjena, ali ja iz vodiča imam ovu literaturu. Ne mogu se više sjetiti od kud mi to, a u kompu mi piše da je od 14.10.2008.g. Znači nije staro.

OPĆE UPRAVNO PRAVO
Opća pitanja upravnog prava. Odnos uprave s fizičkim i pravnim osobama. Oblici upravnog djelovanja uprave. Upravnopravni odnosi stvarne naravi.
Obvezna literatura:
Borković I. Upravno pravo, VII izdanje, Narodne novine 2002, i to slijedeće glave:
I-IX, XI (samo toč. 1) XIII-XIV, XVII, XXI-XXII.
Izvori:
Ustav RH, i to čl.: 1-20, 70-116, 125-140
Ustavni zakon o Ustavnom sudu RH, i to čl.: 35-38, 55-58, 62-64, 75-77, 81-82
Zakon o sustavu državne uprave, i to čl. 1-35, 61-65, 73-86
Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, i to čl. 1-10, 53-56, 73-83

I tu nema Prekršajnog zakona. Sad mi niš nije jasno. Help please!:sos:

Adriana

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Recite mi da sam zbunjena, ali ja iz vodiča imam ovu literaturu. Ne mogu se više sjetiti od kud mi to, a u kompu mi piše da je od 14.10.2008.g. Znači nije staro.

OPĆE UPRAVNO PRAVO
Opća pitanja upravnog prava. Odnos uprave s fizičkim i pravnim osobama. Oblici upravnog djelovanja uprave. Upravnopravni odnosi stvarne naravi.
Obvezna literatura:
Borković I. Upravno pravo, VII izdanje, Narodne novine 2002, i to slijedeće glave:
Izvori:
Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, i to čl. 1-10, 53-56, 73-83

I tu nema Prekršajnog zakona. Sad mi niš nije jasno. Help please!:sos:
dezinformirana možda,zbunjena nipošto

popis što si ga napisala je dobar,samo još dodaj prekršajni zakon NN 107/2007
članci od 1-81 tako piše u vodiču za akademsku godinu 2008/2009

pozdrav

tincy

Pitanja sa današnjeg roka:
- retroaktivni; anticipirani upravni akti
- izvori prava u EU
- uzakonjavanje državljanstva u hr. pravu
- kada Ustavni sud može poništiti propis
- odustanak/poništavanje ili mijenjanje konačnog/ poništavanje pravomoćnog rješenja o izvlaštenju
- odnos upravne znanosti i znanosti o upravi
- naknada štete uzrokovana izvanrednim događajima
- prestanak upravnog akta odricanjem od ovlasti i nevršenjem ovlasti -> to pitanje su imali bolonjci, a stari program je imao pitanje iz prekršaja

elvie

ej ljudi
ja bi molila ako mi netko moze napisat odgovor tocan na ovo pitanje: odnos upravne znanosti i znanosti o upravi

hvala puno

tincy

razgraničenje znanosti upravnog prava i nauke o upravi se temelji na razlici između normativne znanstvene discipline i empirijske nauke.

Znanost upravnog prava je normativna disciplina čiji je zadatak usustavljenje i sređivanje normi upravnog prava.

Nauka o upravi je empirijska disciplina koja se bavi društvenim pojavama u upravi.

mala_zvjerka

Evo pitanja s kolokvija:

1.Konkretni akti uprave izvan upravnog akta
2.Kontrola uprave putem sudova
3.Greška u činjeničnom stanju kao oblik nezakonitosti
4.Ekscepcija nezakonitosti u hrvatskom zakonodavstvu

Leptiric_20

a druga grupa je imala( oni koju su pisali kasnije):

1, Pojam upravnog akta u zakonodavstvu?
2. Objekt slobodne ocjene i tijela koja mogu provoditi kontrolu?
3. Podzakonski općenormativni akti prema posebnom ovlaštenju?
4. Kontrola uprave putem sudova (iscrpno objasnit)?

balet

danas bijase:
1) upravni akt
2) kad ustavni sud moze ponistiti propis
3)odg drzave za stetu bez greske
4)greska u cinjenicnom stanju
5)prestanak drzav. odricanjem
6)podza.opcenorm.akti prema posebnom ovlastenju
7)uknjizba prava vlasnistva
8)prekrsaj:zabluda o protupravnosti
bologna:koncesija

rezultati su u srijedu u 10 30
daj Boze da sam u toj grupi koja je prosla...:confused2:

balet

dali zna netko odgovor na pitanje uknjizba prava vlasništva??
Vrši se na temelju pravomoćnog rješenja o izvlaštenju i dokaza o isplaćenoj naknadi, ako je tim rješenjem određena naknada u novcu, odnosno dokaza o stjecanju prava vlasništva prijašnjeg vlasnika na drugoj odgovarajućoj nekretnini, a na zahtjev korisnika izvlaštenja ili prijašnjeg vlasnika izvlaštene nekretnine.

Sani

I ja danas prošla. Na usmenom me pitao samo jedno pitanjce i to: ekscepcija nezakonitosti.

Adriana

molim vas da mi netko odgovori na pitanje prijenos prava vlasništva i dr. stvarnih prava kod izvlaštenja! HVALA:wink5:
Prijenos ili uknjižba po meni bi bilo isto.odgovor se nalazi u knjizi str.614 pod naslovom uknjižba prava vlasništva i drugih stvarnih prava na izvlaštenoj nekretnini gdje piše:
Uknjižba prava vlasništva i dr.stvarnih prava na izvlaštenoj nekretnini (kao i na nekretnini koja je dana na ime naknade prijašnjem vlasniku)vrši se na temelju pravomoćnog rješenja o izvlaštenju i dokaza o isplaćenoj naknadi,ako je tim rješenjem određene naknada u novcu,odnosno dokaza o stjecanju prava vlasništva prijašnjeg vlasnika na drugoj odgovarajućoj nekretnini,a na zahtjev korisnika izvlaštenja ili prijašnjeg vlasnika izvlaštene nekretnine.

to je po meni odgovor ako netko smatra da nije neka me ispravi.

usput može li mi neko odgovoriti razliku između dispenza i dispozitiva?
I koja su izvanredna pravna sredstva? Unaprijed zahvalna

elvie

Prijenos ili uknjižba po meni bi bilo isto.odgovor se nalazi u knjizi str.614 pod naslovom uknjižba prava vlasništva i drugih stvarnih prava na izvlaštenoj nekretnini gdje piše:
Uknjižba prava vlasništva i dr.stvarnih prava na izvlaštenoj nekretnini (kao i na nekretnini koja je dana na ime naknade prijašnjem vlasniku)vrši se na temelju pravomoćnog rješenja o izvlaštenju i dokaza o isplaćenoj naknadi,ako je tim rješenjem određene naknada u novcu,odnosno dokaza o stjecanju prava vlasništva prijašnjeg vlasnika na drugoj odgovarajućoj nekretnini,a na zahtjev korisnika izvlaštenja ili prijašnjeg vlasnika izvlaštene nekretnine.

to je po meni odgovor ako netko smatra da nije neka me ispravi.

ne znam dal cu ti dobro odgovorit ali prema Zakonu o opcem upravnom postupku izvanredni pravni lijekovi :

A) mogu se koristiti protiv KONACNIH RJESENJA:

1. obnova postupka

2. mijenjanje i ponistavanje u svezi s upravnim sporom

3. ponistavanje i ukidanje po pravu nadzora

B) mogu se koristiti protiv PRAVOMOCNOSTI RJESENJA:

4. zahtjev za zastitu zakonitosti

5. ukidanje i mjenjanje uz prijedlog ili prema zahtjevu stranke

C) mogu se koristiti protiv IZVRSENJA RJESENJA:

6. izvanredno ukidanje

mislim da je tih 6 kaj mislim a dal ima jos... hmmm..nadam se da sam nekak pomogla

a dispenz i dispozitiv mislim da je to jedno te isto..dispenz je na srpskom hehehehe, a dispozitiv na hrvatskom :D ako sam u krivu nek me neko ispravi

buda

Obvezna literatura:
Izvori:

viexen

DISPENZ - je vrsta konstitutivnih upravnih akata
- donosilac takvog akta može koristeći se ovlašću iz odgovarajuće
pravne norme odstupiti od primjene strožih uvjeta i na adresate
primjeniti blaže uvjete

DISPOZITIV ili izreka - je glavni dio, najvažniji dio rješenja, njiime se rješava o predmetu postupka, mora biti kratak i određen, njime mogu biti riješeni i troškovi postupka, kada je propisano da žalba ne odlaže rješenje mora biti navedeno u dispozivu rješenja

elvie

Please neka mi netko odgovori -sadržaj pravnih lijekova ...tnx
kaj nije to:

uvod
dispozitiv
obrazlozenje
uputa o pravnomlijeku
naziv tijela s brojem i datumom
potpis sluzbene osobe
pecat tijela

ak sam u zabludi nek me pliz neko ispravi..

e i imam ja jedno pitanjce, gledala sam tu po postovima i rijetko pise koja pitanja su bila na pismenom iz prekrsaja za stari program..nasla sam samo zabluda o protupravnosti..da li netko zna i moze mi molim vas reci koja se pitanja jos iz prekrsaja pojavljuju?

hvala punooooo :)

jabuka

e i imam ja jedno pitanjce, gledala sam tu po postovima i rijetko pise koja pitanja su bila na pismenom iz prekrsaja za stari program..nasla sam samo zabluda o protupravnosti..da li netko zna i moze mi molim vas reci koja se pitanja jos iz prekrsaja pojavljuju?
Do sad su bila i ova pitanja iz prekršaja:

-uvjetna osuda,

-zabrana obavljanja određenih djelatnosti ili poslova pravnoj osobi, zabrana upravljanja motornim vozilom,

-zastara prekršajnog progona, tijek i prekid zastare.

ivana

Ej zna ko možda odgovor na ovo pitanje: prijenos prava vlasništva i drugih stvarnih prava kod izvlaštenja?

to ti je uknjižba prava vlasništva kod izvlaštenja- vrši se na temelju rješenja o izvlaštenju i dokaza o isplaćenoj naknadi, ako je naknada određena u novcu ili dokaza o stjecanju prava vlasništva prijašnjeg vlasnika na drugoj odgovarajućoj nekretnini, na zahtjev korisnika izvlaštenja ili pruijašnjeg vlasnika izvlaštene nekretnine.

Zvone

ej-jel netko zna odgovore:izvori europske zajednice i kako pravo eu djeluju na nacionalno pravo drzave clanice? i izvori prava u europskoj uniji i njihov polozaj u odnosu prema drugim drzavama

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.
Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks