AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Opće upravno pravo (arhivirano)

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.

zvrka

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
i ja sam prošla, dobila trojkicu, a mislila sam da neću ni pismeni proć! :tulum:
moram pohvalit profesora Šikića... pitao je pitanje-dva i bio stvarno korektan.
ovo mi je bio najbolji i najbezbolniji usmeni...
pitanja (do kad sam ja bila) - kontrola akata u kojima je sadržana slobodna ocjena, podzakonski općenormativni akti, njihova kontrola, naputak, načela stjecanja državljanstva, prirođenje, otpust, izvlaštenje.

vesna Ja

I ja sam prošla, trojka. Nekoliko pitanja: koncesije, koncesionirana javna služba (navedi neki primjer: ja sam rekla specijalistička liječnička ordinacija), izvlaštenje u stilu: što se izvlašćuje i uz koje uvjete, tko donosi rješenje o izvještenju i uknjižbi, i to bi bilo to. Mislim da je profesor imao u obziru da je dekanski. Žao mi je zbog svih koji nisu prošli pismeni, a bilo ih je jako puno.

Pozojsky

Hey,molila bi da netko tko zna odgovori...ima li nekakav kolokvij iz ovog predmeta..(ja sam izvan.i po bolonji) ili nekakav predrok na koji bi mogla ici...ili cu ipak morati cekati onaj rok tek u prvom mjesecu... ? hvala puno..

zvrka

vidjela sam da je pitao uputu o pravnom lijeku, da li to uopće spada pod literaturu koja piše u vodiču, meni to u knjizi uopće nije kopirano i koje je to poglavlje uopće?
To ti spada pod rješenja; oblik i sastavni dijelovi rješenja.
1)uvod
2)dispozitiv
3)obrazloženje
4)uputa o pravnom lijeku
5)naziv tijela s brojem i datumom rješenja
6)potpis službene osobe i pečat tijela
U knjizi je samo tako nabrojano, a u skripti piše o tome.

Uputa o pravnom Lijeku
Služi da se stranka obavijesti može li protiv rješenja izjaviti žalbu, ako može – kome se izjavljuje, a kome se, u kojem roku i s kolikom pristojbom predaje, može li pokrenuti upravni spor ili dr. postupak pred sudom.
Kad je u rješenju dana POGREŠNA uputa o P.Lijeku, stranka može postupiti prema važećim propisima ili prema uputi; u tom slučaju ne može imati štetnih posljedica.
Kad u rješenju nije dana NIKAKVA UPUTA ili je uputa NEPOTPUNA, stranka može postupiti po važećim propisima, a može u roku 3 mj. tražiti od tijela koji je rješenje donio da dopuni rješenje. U takvom slučaju rok za žalbu,tj. sudsku tužbu teče od dana dostave dopunjenog rješenja.
Kad je protiv rješenja MOGUĆE IZJAVITI ŽALBU, a stranka je POGREŠNO upućena da protiv tog rješenja nema mjesta žalbi ili da se protiv njega može pokrenuti upravni spor, rok za žalbu teče od dana dostave rješenja suda kojim je tužba odbačena kao nedopuštena, ako stranka nije već prije toga podnijela žalbu nadležnom tijelu.
Kad protiv rješenja NIJE MOGUĆE IZJAVITI ŽALBU, a stranka je POGREŠNO upućena da se protiv tog rješenja može žaliti, pa je izjavila žalbu i zbog toga propustila rok za pokretanje upravnog spora, ovaj rok joj teče od dana dostave rješenja kojim joj je žalba odbačena, ako stranka nije već prije toga pokrenula upravni spor.

zvrka

bok.nije me dugo bilo ,ovaj forum mi je jedini dodir s faksom.čitam ovo prije i skinuo sam skriptu od šljokice,piše na prvoj strani da ima 16 poglavlja.jel to dosta? ili kaj fali u toj skripti?znam da još moram prekršaje učit

i zanima me kaj mislite jel lakše ovo spremit za 1.mjesec ili građansko?ne znam još ni sam,dajte neka iskustva,fala
U toj skripti nedostaju još dvije glave iz knjige XI Organizacija državne uprave (samo prvi dio) i XIII Poslovi državne uprave. Skripta je dobra, ali najbolje je učiti iz knjige...
Bolonjci ne trebaju prekršaje, a upravni postupak i upravni spor ne trebaš učit jer to spada pod upr. postupovno pravo.
Mislim da će ti definitivno ovo biti lakše za spremit nego građansko (ipak je manje gradiva, a i dosta toga smo prije učili).

freya

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
cl. 1.-82. to je prvi dio prekrsajnog zakona pod nazivom "materijalnopravne odredbe"

tea

da li je dovoljno o prekrsajima ucit ovo sto se nalazi i skripti od sljokice,tj. da li to obuhvaca 82 clanka???unaprijed hvala

ANCI

Najčešća pitanja iz prekršaja - zabluda o protupravnosti/ prekršajna mjera zabrane obavljanja određene djelatnosti pravnoj osobi/ zastara prekršajnog progona, tijek i prekid zastare/ načelo krivnje/ stjecaj prekršaja/ rehabilitacija

tea

Pozdrav svima...lijepo vas molim ako bi mi netko mogao pomoci oko par pitanja:
-objasni odnos upravnog prava i znanosti upr. prava(da li je to ono u vezi normativne i empirijske discipline)
-prijenos prava vlasnistva i drugih stvarnih prava kod izvlastenja
-prekrsajne mjere obavljanja određene djelatnosti pravnoj osobi
-rehabilitacija kod prekrsaja

Unaprijed hvala!

pepy

pod drugo mislim da se radi o uknjižbi prava vlasništva i dr. stvarnih prava kod izvlaštenja a to je:
Vrši se na temelju pravomoćnog rješenja o izvlaštenju i dokaza o isplaćenoj naknadi, ako je tim rjeđenjem određena naknada u novcu, odnosno dokaza o stjecanju pava vlasništva na drugoj odgovarajućoj nekretnini, a na zahtjev korisnika izvlaštenja ili prijašnjeg vlasnika izvlaštene nekretnine.

ili se tu pak radi ostjecanju prava na posjed izvlaštene nekretnine:
korisnik izvlaštenja stječe pravo na posjed izvlaštene nekretnine danom pravomoćnosti rješenja o izvlaštenju, ako je do tada prijašnjem vlasniku isplatio naknadu (u novcu ili odgovarajućoj nekretnini).
A ako nije isplatio naknadu do pravomoćnosti pravo na posjed stjeće danom isplate, odnosno predaje u posjed odgovarajuće nekretnine.

a što se tiče prvog pitanja ni meni nije skroz jasno ja znam ovo:
Upravno pravo i znanost upravnog prava pokazuju izvjesne specifičnosti u odnosu na nastanak i razvoj. obje se kao razvojne pojave zapažaju relativno kasno polovicom 19.st. O njima možemo govoriti tek kad u odviru pojedinih država dolazi do stvaranja sustava posebnih pravnih normi koje će se razlikovati od općih i koje će se odnositi na specifično područje državne uprave.

o prekršajima ne znam ništa nisam ih učila...

ncortex

zaštitna mjera zabrane obavljana djelatnosti prvnoj osobi ti je čl. 55 prekršajnog zakona. -mjera se moze primjeniti prema pravnoj osobi koja je pocinila prekrsaj u obavljanju određenih djelatnosti ili poslova, ako postoji opasnost da bi takvo obavljanje moglo poticajno djelovati na pocinjitelje novog prekrsaja.
- moze se primjeniti u odnosu na sve ili pojedine djelatnosti ili poslova u cijem obavljanju je prekrsaj pocinjen.
- ne moze se primjeniti u razdbolju kracem od 3 mj ni duljem od 1 god
- ne moze se primjeniti na jedinice lok. i podrucne samoupr. i politicnkim strankama

REHABILITACIJA: od cl.77 - 78
to ti znaci da kad je osuđenik izdrzao odnosno odradio kaznu zatovra, ima sva prava utvrdena ustavom, i moze stjecati sva prava osim onih koja su mu ogranicena zastitnom mjerom. protekom 3 god. od pravomocnosti odluke o prekrsaju, pocinitelj se smatra neosuđivanim po toj odluci i svaka upotreba tih podataka o njemu je zabranjena i nema pravni ucinak.
takva rehabilitacija nastupa po sili zakona.
podaci iz prekrsajne evidencije mogu se dati samo sudovima, tijelima drzavne uprave koja vode prekrsajne postupke i drzavnim tijelima . ovlastenim tuziteljima.

nadam se da sam pomogla.

treba mi pomoc oko procesnih određenja i vremenskog slijeda konačnosti, izvršnosti i pravomocnosti?
nabubala sma napamet kad koji dolazi i zasto ali me svejedno zanima da li netko to stvarno razumije pa da olaksa stvar.

hvala

katarina

da li znate mozda koja je razlika izmedju diplomatske i sluzbene putovnice? to mi treba za policijsko pravo ali znam da to ima u knjizi iz upravnog pa please ako tko zna???

ncortex

u knjizi pise da se diplomatska i sluzbena putovnica izdaju drzavljanima RH radi osiguranja određene zastite u obavljanu sluzbnih poslova prilikom putovanja u inozemstvo i vaze za neogranicen broj putovanja. rok vazenja je 5god i izdaje ih ministarstvo vanjskih poslova. ne pise nista drugo, i nema razlike izmedju njih . ako ti ovo moze pomoci, super. poz

pepy

evo današnjih pitanja sa pismenog:
1. odgovornost države za štetu bez greške?
2. greška u činjeničnom stanju kao oblik nezakonitosti?
3. prestanak državljanstva odricanjem?
4. slobodna ocjena i dr. oblici slabije pravne vezanosti?
5. upravni akt u zakonodavstvu RH?
6. podzakonski općenormativni akt prema posebnom ovlaštenju?
7. kada ustavni sud može poništiti propis?
8. uknjiždba prava vlasništva i dr. stvarnih prava?

kako je vama bilo? meni je bilo ok iako nisam se mogla sjetiti ovih podzakonskih općenormativnih akata prema posebnom ovlaštenju.
može li se proć ako jedno pitanje nije napisano?

ANCI

Samo napominjem da je pitanje bilo odgovornost države za štetu bez greške u RH i to su ona dva primjera kada se izvabnredno ukida rješenje i ono o eutanaziji životinja. Ja se isto nisam mogla sjetiti već sam napisala samo općenito, ko zna dali će šta priznati za to

zvrka

Najčešća pitanja sa usmenog:

- odg za štetu bez greške

- sadrzaj pravnih lijekova

- upravni ugovor

- koncesija

- slobodna ocjena (objekt,kontrola akata koji sadrže sl.ocjenu,slobodna ocjena i dr. oblici slabije pravne vezanosti)

- oblici nezakonitosti

- modificiranje nacela zakonitosti

- podzakonski opcenormativni akti prema posebnom ovlaštenju

- ekscepcija nezakonitosti

- obustava od izvršenja

- odgovornost države za štetu bez greške

- naknade štete prouzrocena izvanrednim događajima

- nacela stjecanja državljanstva (3 osnovna i koja postoje kod nas)

- nacini prestanka državljanstva

- UPRAVNI AKT - SVE (bitni elementi, vrste+primjeri,prestanak važenja upravnog akta...)

- njemacka teorija javnog domena

- izvlaštenje

- ekscepcija nezakonitost

- Vrste konstitutivnih upravnih akata

- Načela ustanova

- Prestanak državljanstva odricanjem

- Prestanak državljanstva otpustom

- Sadržaj upute o pravnom lijeku

- Djelovi upravnog akta

- kontrola akata u kojima je sadržana diskrecijska ocjena

- upravni akti doneseni na prijedlog stranke i po službenoj dužnosti

- individualni i generalni upravni akt

- uputa o pravnom lijeku

ncortex

bok, evo da se javim i ja.. ja sam isto prošla iz prve - imala sam 28 bodova na pismenom. pitanja na usmenom su bila opci akti tijela regionalne samouprave i naputak.
smotala sam se na prvom pitanju i nisam ga znala ali me pitao drugo i dao mi 3. valjda jer sam imala puno bodova ali tip je stvarno ok.

eto.. sretno svima.

mala_zvjerka

Prekršajni zakon čl. 1.-81. naveden je u litetaturi i na prvom predavanju kad je Šikić nabrajao literaturu, naveo je i prekršajni zakon čl. 1.-81.

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.
Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks