AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Opće upravno pravo (arhivirano)

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.

hrgolina

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
 Materijalna pravomoćnost nastupa prije formalne pravomoćnosti.

Zar ne nastupa materijalna nakon formalne?
i ja imam tak zaisano-da se prvo javlja formalna koja se zahvaća stranke pa nakon toga materijalna koja stranku... sad sam malo zbunjena...:sad:

londres

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Molim ako netko zna objasniti odnos i razliku između POA i upravnih akata.

prava negativnog i pozitivnog statusa zna li netko gdje je to točno u skripti imam skriptu od Anči iz skriptarnice (koja stranica)
U skripti sa zakonom od 118 str. to ti je na 80. strani ili pod brojem 151.

Jadranka15

Materijalna pravomoćnost = vezanost donosioca aktom; Materijalna pravomoćnost
nastupa prije formalne pravomoćnosti

FORMALNA PRAVOMOĆNOST
- djeluje prema strankama i brani im pobijanje akta putem redovnih pravnih lijekova
- prema ZUP-u stječe je ono rješenje protiv kojeg se ne može izjaviti žalba niti pokrenuti upravni spor

MATERIJALNA PRAVOMOĆNOST
- materijalnu pravomoćnost stječe samo ono formalno pravomoćno rješenje kojim je stranka stekla određeno pravo ili su joj nametnute određene obveze;
- negativno rješenje ne može postati i materijalno pravomoćno
- materijalna pravomoćnost prema ZUP-u nema apsolutni karakter jer postoje relativno široke mogućnosti zahvata u pravomoćnost upravnog akta.

blabla

jel se može dat ovaj predmet i bez učenja tih zakona?
misliš općenito na cijeli predmet, jel?-može se i cijeli kolegij, i kolokvij bez zakona ;)

ali ono, nije da pozivam na to da ne učite zakone :D

Jadranka15

Imaš na web stranici Pravnoga fakulteta - Katedra za upravno pravo

Evo informacije:
Asistent Frane Staničić

Utorak - 10,30 - 12,00 (ĆM 4, s. 11/prizemlje)

sufi

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Da skripta od šljokice ali sa dopunama.
ako može pomoć u vidu širega objašnjenja na koji dio gradiva obratiti pažnju kod eventualnih nadopuna. Hvala puno kolegici Jadranki, ali ako je netko drugi isto uočio kakve manjkavosti neka se oglasi. Tnx još jednom!

hrgolina

dojmovi sa usmenog-pitao me prof Turudić. pitanja-disk ocjena, naknada za štetu bez greške, poa prema posebnoj ovlasti, i ne mogu se sjetiti. mislim da je to to...ugodan usmeni! opće upravno doviđenja...

pitao je kolegicu javnu ustanovu, načela javne ustanove, vodno dobro...

Sanjek

Evo da i ja podijelim svoje dojmove.
Na pismenom sam imala 19,5 + bodova, ne pitajte me kak, jer ne kužim i nemam pojma otkud ovaj +, al nije bitno (bilo mi je jako smješno kad sam to vidla). Spustili su prag na 19 ili možda čak 18, nisam sigurna.
Na usmenom sam bila kod Lane Ofak i ona je zaaaaaakon!!! Susretljiviju i bolju osobu od nje nisam vidla na usmenom. Pitala me 2 pitanja: podjele javnih dobara i materijalnu povredu zakona i to sam znala, dala mi je 3, još joj je bilo žao kaj nisam imala više bodova na pismenom da mi da 4.
Kolegicu je pitala grešku u proceduri i formi i odgovornost države za štetu, prošla je.
Sretno svima i bitno vam je dobro napisati pismeni, ostalo je formalnost.

zoki

pitanja sa usmenog kod prof Staničića kontrola akata u kojima je sadržana disk. ocjena. vrste izvlaštenja, razlika, definicija javne ustanove, tijela, bitni elementi UA, dodaci UA, načini stjecanja državljanstva, načela državljanstva uglavnom dosta pitanja pita ipak mislim da je jako bitno da se dobro pismeni napiše da se što više bodova na pismenom dobije da je onda lakše na usmenom to je moj dojam i da PROŠAO SAM!!!

zoki

bravo...čestitam na prolazu!:) :)
imam samo malo pitanjce: koliko ti je trebalo da naučiš?? i po čemu si učio?
a ne znam sad točno meni je malo duže trebalo da to polovim mislim negdje oko 2 mjeseca uz ponavljanje tu negdje uglavnom ja za svaki ispit uzmem malo više vremena pa naučim maksimalno koliko god mogu, a učio sam iz skripte iz skriptarnice, skripta je ona koja sadrži prekršajni zakon mislim da je od Anči. Uglavnom uzmi dosta vremena i spremi to kak spada, gradiva ima puno i na pismenom pokušaj što više bodova skupit evo to je moj dobronamjerni savjet sretno svima

dorotea

Pitanja na usmenom (prof Turudić);ustanove,načelo zakonitosti,vodno dobro,pravomoćnost+vrste objasniti,a kolegicu je pitao odgovor. države za štetu bez greške, poa prema posebnom ovlaštenju,i jos neka pitanja ali se ne sjećam.Sretno svima na slijedećem roku!

blabla

Pitanja na usmenom (prof Turudić);ustanove,načelo zakonitosti,vodno dobro,pravomoćnost+vrste objasniti,a kolegicu je pitao odgovor. države za štetu bez greške, poa prema posebnom ovlaštenju,i jos neka pitanja ali se ne sjećam.Sretno svima na slijedećem roku!
nije valjda da pitaju one definicije vodnog dobra itd.?:confused2:

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.
Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks