AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Opće upravno pravo (arhivirano)

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.

iskra

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Sonia, hvala na ispravcima...
Zna možda netko odgovor na prvo pitanje s današnjeg ispita?

ne treba mi odgovor na prvo pitanje. Našla sam na strani 384 knjige. Ne mogu vjerovati... kako je to bilo prvo pitanje, tako sam se fokusirala na početak knjige i tu se pogubila... katastrofa

Jadranka15

Odgovor na 1 pitanje

1) objasni izvršenje upravnog akta preko trećih osoba i prinudom

IZVRŠENJE PREKO TREĆIH OSOBA I PRINUDOM

Razlikuje se
- izvršavanje preko trećih osoba na trošak izvršenika - koje je moguće kad se radi o zamjenjivoj nenovčanoj obvezi i ako treća osoba zaista može i pristaje izvršiti obvezu umjesto stranke koja propušta da je dobrovoljno izvrši sama. Bitno je da se izvrši svrha upravnog akta.

- izvršavanje upotrebnom prinudnih sredstava – kada se radi o tzv. nezamjenjivim neonovčanim obavezama, koje umjesto izvršenika ne može izvršiti nitko drugi. Za osiguranje izvršenja takve činidbe ne preostaje druga mogućnost do upotrebe prinudnih sredstava.

S obzirom na način izvršenja, prinudna sredstva mogu biti:
- posredna – ona kada se izvršeniku prijeti sankcijom (obično novčanom kaznom) ako radnju, koju umjesto njega ne može izvršiti nitko drugi, ne izvrši u ostavljenom roku (tada se prinudno sredstvo izvršava i prijeti novim, u pravilu, još strožim sankcijama),
- neposredna – ona koja se mogu upotrijebiti prema izvršeniku (odnosno prema njegovoj stvari) kad se izvršenje takve obveze ne može provesti na drugi način (preko trećih osoba ili posrednom prinudom).

Sretno na usmenom, i napišite pitanja koja su bila na usmenom.

Sretno na usmenom.

Jadranka15

Ispituju Prof.Šikić, asistenti Frane Stanišić i Lana Ofak., a ispituju u toliko koliko znaš, ako imaš pismeni dobro prolazeći onda te puno ne gnjave, ovisi kod koga zapadneš i tko će ispitivati.Sretno

Jadranka15

Kako je bilo danas na usmenom iz Općeg upravnog prava, koliko Vas je prošlo na pismenom i koja su pitanja danas bila na usmenom

Afrodita

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Može li mi tko napisati koja se točno poglavlja iz knjige moraju učiti
unaprijed hvala
Ove glave :

I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII, IX, XI (samo t.1), XIII, XIV, XVII, XXI, XXII
(crvene glave su bile u I.kolokviju, a ove ostale će u II.kol.)

cuckonja

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
ej ljudi... zanima me dal ima neko ko to nije položio ili je položio ali po starom programu.. iz čega ste učili, i da li imamo ista pitanja ko i bolonjci... puno hvala unaprijed

ivana

ej ljudi... zanima me dal ima neko ko to nije položio ili je položio ali po starom programu.. iz čega ste učili, i da li imamo ista pitanja ko i bolonjci... puno hvala unaprijed
ja sam po starom programu, imamo svi ista pitanja :laughing:

iskra

Prošla sam danas upravno, po starom programu. Polagala sam kod Stanišića, kod njega nas je bilo četvero, kod asistenice Ofak troje, a jučer kod prof. Šikića je prošlo troje komisijski plus još dva studenta. Tako da je moja pretpostavka da je pismeni položilo 12 studenata. Ja ne mislim da pitaju lagano, ali su zaista korektni ljudi, zaista pomažu kod odgovaranja na način da jako smiruju i ako i kreneš krivo odgovarat, vrati te na pravi put i pravi se kao da ništa krivo nisi rekao. Ali znati treba. Inače, položila sam iz prvog puta, s time da sam ispit prijavljivala nekih sitnih 14 puta. Učila sam po knjizi, a na kraju za usmeni ponavljala iz skripte, mislim da je dobro čitati knjigu jer na pismenom se pojave detalji koje sam znala odgovoriti a za koje nikad ne bi svjesno trdila da ih znam...

Sonia

i ja sam prošla kod asistentice Ofak. bilo nas je troje, žena prije mene je isto prošla, za treću curu ne znam jer sam otišla

pitala me diskrecijsku ocjenu i sve o njoj :thumbs: veoma ugodan ispitivač :happy:

Ketty

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Dali zakon o sustavu drzavne uprave treba uciti po novom 79/07 ili kako je navedeno 199/03 Isto Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi NN br.33/01 - porčišćeni tekst i NN br.129/05 ili po novom zakonu sada iz 2009 ???

Marinica

da li zna netko jel bolonjci moraju učiti prekršaje?pitaju li prof na usmenom prekršaje?? bolonja ...tnx:)
ako misliš na prekršajni zakon odgovor je da trebaju! na pismenom je uvijek zadnje pitanje iz prekršajnog zakona a na usmenom ne pitaju to.

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.
Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks