AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Opće upravno pravo (arhivirano)

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.

Jadranka15

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
1. pitanje odgovor na stranici 614-615 knjiga Upravno pravo od Borkovića
2. Slajdovi upravni akt
3. primarni i sekundarni vidi izvori prava iz predmeta EUP
4. stranica 598 knjige UP
5.Diplomatski imuniteti je skup izuzeća od vlasti teritorijalne države priznatih međunarodnim pravom diplomatskim misijama i diplomatskom osoblju te članovima njihovih užih obitelji.

Diplomatske povlastice su povlastice koje međunarodno pravo priznaje članovima diplomatskog osoblja misije u obavljanju njihovih dužnosti i članovima njihovih obitelji koji žive u istom kućanstvu.

6. vidi članak 55. stavak 3. Zakona o ustavnom sudu RH

7. UPUTA O PRAVNOM LIJEKU:
Protiv ovog Rješenja nije dopuštena žalba, ali se može pokrenuti upravni spor. Upravni spor se pokreće tužbom koja se podnosi u roku od 30 dana od dana dostave Rješenja i predaje se neposredno ili poštom Upravnom sudu RH ( izašao je novi Zakon o upravnom sporu - NN br.20/2010).
8. Vidi Zakon o sustavu državne uprave

apostolka

hvala puno tratincica.Nema nas puno na popisu ja sam gledala i zacudila se :)

NIKA
Nacelo samostalnosti u upravi:
1.u funkcionalnom izrazu-tijela vrse poslove iz svoje nadleznosti samostalno uz postivanje pravne norme i potpunu odgovornost
2.u organizacijskom obliku- u svakoj teritorijalnoj jedinici njeno predstavnicko tijelo formira vlastita upravna tijela samostalno prema svojim uvjetima i potrebama koje mu onda odgovaraju :)
Eto nadam se da je to to.

Molila bi nekog ako mi moze napisat sto su anticipirani akti posto nemam pojma di su prezentacije.hvala

nika216

Molila bi nekog ako mi moze napisat sto su anticipirani akti posto nemam pojma di su prezentacije.hvala[/QUOTE]

tzv. produženo pravno djelovanje upravnog akta=tada se govori o tzv. anticipiranom upravnom aktu. Njezina osobina izražava se u tome što se mogucnost djelovanja akta produžuje, tako da zapravo pravno djelovanje antic. upravnog akta javlja kasnije nego što bi to normalno trebalo biti (npr. dozvola za priključak na vodovod koji je još u izgradnji).

lucy

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Molim neku dobru dušu da mi napiše odgovore na ova pitanja, ili barem u kojim skriptama mogu nać odg (nemam knjige):
7. sadržaj upute o pravnom lijeku
Uputom o pravnom lijeku stranka se obavješćuje može li protiv rješenja izjaviti žalbu ili pokrenuti upravni spor, u kojem roku, kojem tijelu i na koji način

Jadranka15

UPUTA O PRAVNOM LIJEKU:
Protiv ovog Rješenja nije dopuštena žalba, ali se može pokrenuti upravni spor. Upravni spor se pokreće tužbom koja se podnosi u roku od 30 dana od dana dostave Rješenja i predaje se neposredno ili poštom Upravnom sudu RH ( izašao je novi Zakon o upravnom sporu - NN br.20/2010).

Kompletnu Uputu o pravnom lijeku možeš naći u slajdu: FORMA I SADRŽAJ UPRAVNOG AKTA I TO SLAJDOVI BR.17; 18. i 19. slajd.

martlor

mene zanima, ako prijaviš komisijski ispit (izlazak 4.put na ispit) i ne pojaviš se, da li možeš slijedeći put opet prijaviti komisijski ispit, odnosno, da li se računa samo prijava, a ne i pad? Hvala unaprijed na odgovoru.:sad:

Prčiguz

mene zanima, ako prijaviš komisijski ispit (izlazak 4.put na ispit) i ne pojaviš se, da li možeš slijedeći put opet prijaviti komisijski ispit, odnosno, da li se računa samo prijava, a ne i pad? Hvala unaprijed na odgovoru.:sad:
ako ne izades ne pise ti se pad, nego nema veze sto ti je 4. put, racuna se samo prijava
ali za svaki slucaj nazovi u referadu pa pitaj

sabinaaa

pitanja su bila, ono...kao nikad do sada...zaštitne mjere, stranac-prirođenje tako nešto, ovlasti predsj.za vrijeme ratnog stanja, nešto za posjed, zakoni...uzas...dosta se ljudi razbjezalo već u prvih deset min:(

ljubeeee

pitanja su bila, ono...kao nikad do sada...zaštitne mjere, stranac-prirođenje tako nešto, ovlasti predsj.za vrijeme ratnog stanja, nešto za posjed, zakoni...uzas...dosta se ljudi razbjezalo već u prvih deset min:(
slazem se..bas bzvz..uopce nisu bila ona pitanja koja su bila na prethodnim rokovima..:S:S tak da..za iduci put,valja sve ipak naucit:):)

Jadranka15

dolje u dvorištu, od ulaza glavnog produžiš u dvorište i to je to. Molim napišite pitanja koja su danas bila na pismenom. Hvala

Koliko vidim pitanja su bila neka iz državne uprave, molim Vas ako se netko sjeti redoslijed današnjih pitanja da ih napiše, hvala.

iskra

Pitanja s današnjeg roka:

1. Prenošenje poslova uprave na treće osobe i prisila?
2. Objasni modificiranje načela zakonitosti u slučaju rata ili neposredne
ugroženosti RH?
3. Zakoni kao pravno vrelo upravnog prava
4. Objasni odnos građanskog odnosa s upravnim odnosom?
5. Kontrola nad upravom putem društvenog nadzora
6. Stjecanje državljanstva stranca prirođenjem redovnim putem
7. Vrste javnog dobra
8. Objasni i nabroji zaštitne mjere

Evo, ovo su pitanja s današnjeg roka. Može li netko samo ukratko napisati koji bi bio odgovor na prvo pitanje? Ja sam pisala o ustanovama, ali vjerujem da sam promašila poantu...

Sonia

mali ispravak:
1. objasni izvršenje upravnog akta preko trećih osoba i prinudom
2. tko može modificirati načelo zakonitosti i pod kojim pretpostavkama za vrijeme ratnog stanja...
7. objasni javna dobra prema namjeni

ispit je bio katastrofa :shocked::shocked: još uvijek ne mogu vjerovati kakva su pitanja stavili

Jadranka15

Evo nekih pitanja koja su vezana za OUP
1. UNUTARNJA ORGANIZACIJA TIJELA DRZAVNE UPRAVE

2. ORGANIZACIJA TIJELA KOJA OBAVLJAJU IZVRSNU VLAST,TIJELA KOJA OBAVLJAJUIZVRSNU VLAST,TJELA KOJA OBAVLJAJU IZVRSNE POSLOVE

3. IZVRSNA TIJELA U JEDINICAMA LOKALNE I PODRUCNE REGIONALNE SAMOUPRAVE

4. ORGANIZACIJA DRZAVNE UPRAVE U RH

5. MINISTARSTVA –MINISTAR,ZAMJENIK,POMOCNIK MINISTRA I TAJNIK,TAJNISTVA,MINISTRA,UNUTARNJE USTRIJSTVO,I NACIN RADA MINISTARSTVA

6. DRZAVNE UPRAVNE ORGANIZACIJE

7. UREDI DRZAVNE UPRAVE

8. STO JE UPRAVNI AKT

9. BITNE KARAKTERISTIKE UPRAVNOG AKTA

10. DONOSITELJ UPRAVNOG AKTA

11. “ AKTI UPRAVE “

12. OPCENORMATIVNI AKT UPRAVE

13. KONSTITUTIVNI DEKLARATOVNI UPRAVNI AKTI

14. VRSTE DEKLARATOVNIH UPRAVNIH AKATA

15. POZITIVNI I NEGATIVNI UPRAVNI AKT

16. VRSTE KONSTITUTIVNIH UPRAVNIH AKATA

17. UPRAVNI AKTI DONESENI PREMA SLUZBENOJ DUZNOSTI ILI NA PRIJEDLOG STRANKE

18. INVIDUALNI I GENERALNI UPRAVNI AKTI

19. PRAVNO VEZANI UPRAVNI AKTI I AKTI U KOJIMA JE SADRZANA DISKRECIJSKA OCJENA

20. JEDNOSTAVNI I SLOZENI UPRAVNI AKTI

21. RJESENJA I ZAKLJUCI

22. FORMA ( OBLIK) KOJIM SE IZRAZAVA SADRZAJ SAMOG AKTA

23. DODACI UPRAVNOM AKTU-UVJET,NAMET,ROK,PRIDRZAJ OPOZIVA

24. POCETAK DJELOVANJA I PRESTANAK VAZENJA UPRAVNOG AKTA

25. RETROAKTIVNO DJELOVANJE UPRAVNOG AKTA

26. OBVEZATNOST UPRAVNOG AKTA

27. STO PREDSTAVLJA PRAVOMOCNOST UPRAVNOG AKTA

28. VRSTE PRAVOMOCNOSTI

29. OBJEKT I SUBJEKT PRAVOMOCNOSTI

30. POGRESNI UPRAVNI AKTI – OBORIVI I NISTAVNI UPRAVNI AKTI

31. KONVALIDIRANJE POGRESNO UPRAVNOG AKTA

32. KONKRETNI AKTI UPRAVE IZVAN UPRAVNOG AKTA

33. JAVNO DOBRO ( DOBRO U OPCOJ UPOTREBI)

34. VRSTE DOBARA OPCE UPOTREBE S OBZIROM NA OBJEKT –ZEMLJISNO,VODNO,POMORSKO,ZRACNO DOBRO

35. PODJELA JAVNIH DOBARA PREMA NACINU NASTANKA

36. PODJELA JAVNIH DOBARA PREMA NJIHOVOJ NAMJENI

37. PODJELA JAVNIH DOBARA PREMA KRITERIJU VLASNISTVA

38. TKO IMA PRAVO NA UPRAVLJENJE JAVNIM DOBROM

39. PROGLASENEJ POSTANKA I PRESTANKA JAVNOG DOBRA

40. TKO OBAVLJA POSLOVE NADZORA NAD JAVNIM DOBROM

41. TKO VODI EVIDENCIJU JAVNIH DOBARA

42. STO JE IZVLASTENJE I STO SE NJIME OMOGUCAVA

43. USTAV OMOGUCAVA IZVLASTENJE,ALI GA ISTOVREMENO I OGRANICAVA U 2 SMIJERA,KOJA?

44. CIME JE REGULIRANA MATERIJA IZVLASTENJA U HRV.PRAVU?

45. PREDMETI I RAZLOZI IZVLASTENJA

46. VRSTE IZVLASTENJA

47. FAZE IZVLASTENJA-SVE FAZE

48. STO JE ARONDACIJA I KOJA JE NJENA SVRHA?

49. STO JE KOMASACIJA

50. STRANKE U POSTUPKU KOMASACIJE

51. POSTUPAK ZA PROVODJENJE KOMASACIJA?

Nadam se da će vam bar malo biti od koristi

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.
Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks