Bok kolege, polozila sam na proslom roku pa bih vam ostavila pitanja koja sam zapisivala nakon pismenih jer ce vam se vecina tih pitanja ponavljati na rokovima:
U kakvom su odnosu organizacijski i funkciionalni pojam uprave?
Kada se u upravi javljaju profesionalci? Kakve organizacije zamijenjuju i koje su karakteristike tih organizacija?
Kako globalizacija mijenja ''stvarne neovisnosti'' suverenih drzava?
Dva nacela Parkinsonovog zakona?
Navedi i objasni razloge za postupni prijelaz djelatnosti iz privatnog u javni sektor.
Razlozi za potrebom intervencionisticke drzave?
O cemu ovisi stabilnost TUSa?
Antagonisticki odnosi izmedu TUSa i FUSa?
Kada se neke poslove smatra javnima?
Kako se krug javnih poslova tijekom povijesnog razzvoja siri?
Sto je decentralizacija i u koja sredstva pol.kontrole spada?
Objasni teritorijalnu decentralizaciju i navedi primjer.
Objasni proces horizontalne diferencijacije na razvoj drzavne uprave. (kad objasnite, pozeljno vam je navest posebno jos 5 klasicnih resora, i da se iz poslova financija razvijaju privredni poslovi,a pored njih u 19.st i javne sluzbe)
Razlika izmedu klasicnih resora i javnih sluzbi?
Nabroji i ukratko objasni elemente javnosti funkcioniranja.
Nabroji sustavne kontakte uprave i gradana.
Kako velicina podrucja na kojem sistem djeluje pridonosi njegovoj stabilnosti?
Koje organizacije obuhvaća TUS i povezanost sa čime mu pridonosi dodatnu stabilnost? (sa institucijama politicke vlasti)
Sto se usmenog tice, pitala me Tijana dekoncentraciju krajem 20.st (to pitanje je pitala vise kolega), decentralizaciju i oblike, Globalizaciju, prijelazni lanac, vertikalnu diferencijaciju.
Ucite iz knjige biti ce vam lakse i bezbolnije, bukvalno nastrebajte ako ne ide drugacije i svakako si pogledajte pitanja s pismenih iz ove akademske godine jer se ponavljaju.