AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Nauka o javnoj upravi (arhivirano)

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.

lila_887

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
imam pitanje ako mi netko može pomoć, jel netko učio po onim pitanjima iz skripte Nauka o javnoj upravi-revidirana skripta? i jel mu pomoglo i jel to stvarno ok napisano? ili da uopće ne trošim vrijeme na to i papir i boju??

vlatkap

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
jel netko možda zna odgovor na ovo:
1. organizac. jedinice
2. organizac. okoline
3. građani nakon demokratskih reformi
4. good governance
5. kontrafaktična regulacija

kobe

Ja imam 3 pitanja:

1. Koji su najmanji dijelovi organizacije?
2. Koje su institucionalna inovacije u demokratskoj dekoncentraciji?
3. Pojavne faze kod nadzora?

ivana4

jel netko možda zna odgovor na ovo:
1. organizac. jedinice
2. organizac. okoline
4. good governance
5. kontrafaktična regulacija

1. to ti se spominje u točkama 69. i 70
2. nastavni materijali-cjelina 3,to su ti oni koncepti...a ima i za okolinu upravne organizacije
3.mislim da sami pojam demokratske reforme ti može dati odgovor,uglavnom,onaj dio -demokratska dekoncentracija-točka 39. (tamo pogledaj) i faze odnosa uprave i građana-dem.država i uprava (tamo isto)
4. spominje se kod potrošača odnosno komzumenta-nastavni mat.-cjelina 2
5.neam blage

eto,ja mislim da su to odg...:crazy:

Ja imam 3 pitanja:

1. s teološkog aspekta promatranja-posao
s materijalnog aspekta p.- radno mjesto
u strukturnom smislu- radna jedinica -točka 69.
2.znam samo reforme,sad dal se to može prošvercat pod tim pitanjem ,al brijem da ne...točka 39.
3.točka 107. i 108.-tamo imaju vrste i kako se promjenom odnosa mijenja i sadržaj funkcije nadzor

nisam ti baš neš pomogla...valjda bu neko drugi znao točno :crazy:

zagreb

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
trebala bih malu pomoc..
pitanje sto je sluzbenicki sustav i pitanje sto je platni sustav i o cem ovisi jel se to odnosi na onaj dio o uzdrzavanju odnosno placanju upravnih sluzbenika???
i mozeme mi netko reci koje su karakteristike timskog rada ili bar gdje se to nalazi??please..thx
karakterisike timskog rada:ravnopravnost članova,suradnja između članova se odvija radi određenih zejedničkih svrha,nema ovlasti prema članovima,koordinaciju obavljaju specijalisti bez hijerarhijskog zapovijedanja,timski odnos je utemeljen na načelu podjele rada prema specijalističkim područjima te sloboda komunikacije.
službenički sustav i platni sustav ti se nalaze kod pitanja što su upravni službenici.
plaćanje upr.službenika mislim da se nalazi nakon toga.nisam sigurna.sretno

imam pitanje ako mi netko može pomoć, jel netko učio po onim pitanjima iz skripte Nauka o javnoj upravi-revidirana skripta? i jel mu pomoglo i jel to stvarno ok napisano? ili da uopće ne trošim vrijeme na to i papir i boju??
ja učim po tim pitanjima,ali je kombiniram sa onom skriptom od 69str jer se u njoj nalaze i bitne stvari iz nastavnih materijala

selma

Eiii, da li itko zna...ako prijavim nauku i izadkem na ispit, i ne potpisem se, tj.vidjeći da ne znam pitanja, predam ispit za 5 minuta, da li mi se to računa kao pad tj.kao da sam izasla na ispit?

blabla

Eiii, da li itko zna...ako prijavim nauku i izadkem na ispit, i ne potpisem se, tj.vidjeći da ne znam pitanja, predam ispit za 5 minuta, da li mi se to računa kao pad tj.kao da sam izasla na ispit?
mislim da da...:sad:

vlatkap

ivana4 nemam dobru skriptu pa si nemogu pogledat te točke, zato sam i postavila ovdje pitanja... možeš li mi napisat plisssssss :(

Andreja

ivana4 nemam dobru skriptu pa si nemogu pogledat te točke, zato sam i postavila ovdje pitanja... možeš li mi napisat plisssssss :(
ej, nije ti to u skripti, kolegica misli na onu zelenu knjigu, odnosno onu Pusićevu, zamo ti je odgovor pod tim točkama :happy:

blabla

skini skriptu koja ima 69 stranica...tamo ti to piše:wink5:

ivana4

ej, nije ti to u skripti, kolegica misli na onu zelenu knjigu, odnosno onu Pusićevu, zamo ti je odgovor pod tim točkama :happy:
upravo tako :laughing:

vlatkap... ako imaš knjigu,pogledaj u njoj jer ćeš tako najbolje shvatiti :wink5:

ako nemaš,onda na forumu skini skriptu od 69.str,tamo sve imaš,kao što je rekla blabla :wink5:

ono kad cjelokupno pročitaš,bolje ćeš shvatiti

ako nemreš skinuti,javi, pa ću ti napisati odg :crazy:

vlatkap

upravo tako :laughing:

vlatkap... ako imaš knjigu,pogledaj u njoj jer ćeš tako najbolje shvatiti :wink5:

ako nemaš,onda na forumu skini skriptu od 69.str,tamo sve imaš,kao što je rekla blabla :wink5:

ono kad cjelokupno pročitaš,bolje ćeš shvatiti

ako nemreš skinuti,javi, pa ću ti napisati odg :crazy:
nažalost nemam ni tu knjigu jer ju je u knjižnici već netko posudio i neće se vratit do 20.06. i zato sam u frci :angry:
molim vas pomognite :sad:

Ja imam 3 pitanja:

ELEMENTI ORGANIZACIJE
- najmanji djelovi:
1. s teološkog aspekta – posao = ukupnost radnih operacija koje služe obavljanju najmanjeg pojedinog zadatka

2. s materijalnog aspekta – radno mjesto = ukupnost radnih dužnosti koje treba obaviti jedan čovijek opremljen potrebnim sredstvima

3. sa strukturnog aspekta – radna jedinica = najmanja formalna jedinica u hijerarhiji organizac. jedinica u organizaciji

- institucionalne inovacije kao rezultat pokreta:
1. vrhovna vlast monarha prelazi u vlast izabranog predstavn. građana
2. vezanost drž. tijela pravnim propisima koje donosi predstan. tijelo
3. podjela drž. vlasti na zakonodavstvo, sudstvo i upravu
4. uspostava cjelokupnog nadzora drž. aparata

- pojavne faze: 1. nadzor rezultata rada i načina rada
2. nadzor sadržaja i ekonomičnosti
3. opći i specijalni
4. unutarnji i vanjski
5. prethodni i naknadni
6. nadzor akata i rada
7. nadzor zakonitosti i svrsihodnosti

USPUT JEL NETKO ZNA PRETHODNI I NAKNADNI NADZOR i NADZOR ZAKONITOSTI I SVRSIHODNOSTI

blabla

nažalost nemam ni tu knjigu jer ju je u knjižnici već netko posudio i neće se vratit do 20.06. i zato sam u frci :angry:
molim vas pomognite :sad:

ELEMENTI ORGANIZACIJE
- najmanji djelovi:
1. s teološkog aspekta – posao = ukupnost radnih operacija koje služe obavljanju najmanjeg pojedinog zadatka

2. s materijalnog aspekta – radno mjesto = ukupnost radnih dužnosti koje treba obaviti jedan čovijek opremljen potrebnim sredstvima

3. sa strukturnog aspekta – radna jedinica = najmanja formalna jedinica u hijerarhiji organizac. jedinica u organizaciji

- institucionalne inovacije kao rezultat pokreta:
1. vrhovna vlast monarha prelazi u vlast izabranog predstavn. građana
2. vezanost drž. tijela pravnim propisima koje donosi predstan. tijelo
3. podjela drž. vlasti na zakonodavstvo, sudstvo i upravu
4. uspostava cjelokupnog nadzora drž. aparata

- pojavne faze: 1. nadzor rezultata rada i načina rada
2. nadzor sadržaja i ekonomičnosti
3. opći i specijalni
4. unutarnji i vanjski
5. prethodni i naknadni
6. nadzor akata i rada
7. nadzor zakonitosti i svrsihodnosti

USPUT JEL NETKO ZNA PRETHODNI I NAKNADNI NADZOR i NADZOR ZAKONITOSTI I SVRSIHODNOSTI
skini onda skriptu od 69 str, imaš ju tu u skriptarnici!

kobe

1. Koji su osnovni dijelovi organizacije? jel to znači isto ko i najmanji dijelovi organizacije?

2. Kako nastaje reorganizacija? to nemogu nigdi naći..

3. Da li se danas možemo naći u ulozi podanika? ja briem da moremo,al za svaki slučaj da neko potvrdi..

4. Negativne posljedice koncentracije moći i vlasti države u industrijskoj koncentraciji?

5. Jel javna povelja onaj dio na kraju skripte od 69str.koji se odnosi na povelje javnih službi?

Unaprijed FALA na odgovorima..

vlatkap

skini onda skriptu od 69 str, imaš ju tu u skriptarnici!
nemogu stalno mi piše error !!!

1. Koji su osnovni dijelovi organizacije? jel to znači isto ko i najmanji dijelovi organizacije?

3. Da li se danas možemo naći u ulozi podanika? ja briem da moremo,al za svaki slučaj da neko potvrdi..

4. Negativne posljedice koncentracije moći i vlasti države u industrijskoj koncentraciji?

5. Jel javna povelja onaj dio na kraju skripte od 69str.koji se odnosi na povelje javnih službi?

1. ja mislim da DA!
4. - negativne posljedice koncentracije moći:
1. državno toturstvo nad privredom dovodi do stagnacije
2. u pitanje se dovode ljudska i politička prava

- objektivni uvjeti koji sve manje pogoduju koncentraciji moći:
- sve veća horizontalna diferencija, sve veći br. zanimanja i društ. sektora, sve gušće mreže međusobne ovisnosti i komunikacije pokreću proces globalizacije

5. nemam tu skriptu ali ti mogu reči da se javne povelje odnose na povelje javnih službi

blabla

3. istodobno smo i podanici uprave, građani s političkim pravima, korisnici j.službi, suradnici/partneri uprave i potrošači j.usluga- dakle možemo biti podanici.

4. pa mislim da bi zapravo odgovor na to pitanje bila točka 41.(
Koncentracija moći i utjecaja države tijekom 20. st i odgovarajuća ekspanzija državne uprave s vremenom imaju sve negativnije posljedice i kose se sa sve većim razvojem interesa u društvu.
1. državno tutorstvo nad privredom ne osigurava optimalno funkcioniranje gospodarstva te vodi u stagnaciju
2. povećan utjecaj države u društvu otežava nakon određenog praga politički nadzor nad državnim aparatom
3. u pitanje se dovode ljudska i politička prava građana)

vlatkap

el netko možda zna odgovor na ovo:
1. organizac. jedinice
2. organizac. okoline
4. good governance
5 uloga građana u upravi kroz povijest
6. građani kao korisnici usluga uprave i koje su pretpostavke za participaciju građana u javnoj upravi
7. razlika načela zakonitosti i svrsihodnosti
( dal bi zakonitost bilo ovo: NAČELO ZAKONITOSTI
- razvija se od negativne formulacije
- uprava nesmije raditi ono što joj je zakonom zabranjeno
- uprava smije raditi samo ono što joj je zakonom izričito stavljeno u dužnost )
8. razlika između prethodnog i naknadnog nadzora
9. položaj građana u fazi demok. države
10. uloga potrošaća ili konzumenata
11. nove institucije u demok. reformama
12. koja je uloga podanika

kobe

imam jedno pitanje: Ak je ispit u utorak,kad bi mogli otprilike očekivat rezultate? Jel moguće odma idući dan da su rezultati?

zagreb

imam jedno pitanje: Ak je ispit u utorak,kad bi mogli otprilike očekivat rezultate? Jel moguće odma idući dan da su rezultati?
nisam sigurna,ali mislim da je moguće da su odmah u srijedu rezultati jer su usmeni predviđeni u petak.pozzz

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.
Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks