AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Nauka o javnoj upravi (arhivirano)

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.

selma

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
na ovoj stranici od faksa u skriptarnici piše ti gore,ne klikneš na forum već na skriptarnica Veleučilište.hr - Internetska zajednica studenata hrvatskih veleučilišta probaj ovaj link!!:wink5:

ako nekoga zanima današnja pitanja s probnog testa, iako su profe rekle da to neće biti na ispitu, meni au ta ista pitanja bila sad na zadnjem roku, ali nažalost tad nisam baš naučila, eto valjda nekome pomognu!!

1,
a, tehnička pravila i interesne norme?
b, kako dijelimo upravne sustave?
2.
a,što je prinuda i dvostruka uloga prinude?
b,opča načela
3,
a, birokratska vlast što je i kako je nastala?
b, posljedice birokratske vlasti?
4,
a,nadzor u upravi što je i kako se mijenjao?
b, pokazatelj kvalitete nadzora'
5,
a, razvoj uloge građana i što je dovelo da postanu potrošači?
b, međusobna povezanost ljudi u svijetu kako utječe na razvoj uprave?
Ei, a jesi li zapisala ove glavne cjeline iz kojih su uzeta pitanja, jer je rekla da će tako biti iz svake veće cjeline po lekcija?? Znma da je prva oni Temeljni pojmovi, druga je bila Tendencije, ali dalje nisam zapamtila...

Leptiric_20

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Ei, a jesi li zapisala ove glavne cjeline iz kojih su uzeta pitanja, jer je rekla da će tako biti iz svake veće cjeline po lekcija?? Znma da je prva oni Temeljni pojmovi, druga je bila Tendencije, ali dalje nisam zapamtila...
3 problem birokracije
4 nadzor u upravi
5 razvoj uloge građana prema javnoj upravi

mislim da bi tako trebalo biti :)

Hvala Leptiricu! Prelistala sam forum i nisam baš naišla na pitanja sa prošlih rokova-može li netko napisati...:confused2: ...ima, ali vrlo malo...
Ja sam našla dosta pitanja ovdje po forumu neka od njih:

1, što je upravljanje objasni karakteristike?
2, koji upravni sustavi postoje, objasni?
3, Koja su tri područja okoline upravne organizacije?
4, Postupak?
5, Koje su vrste postupaka u upravi?
6, Malo opširnije o uzrocima porasta uprave?
7, Funkcija vodstva u odnosu na posao i zaposlene?
8, Pokazatelji kvalitete sustava nadzora?
9, Koja su dva početna pravca u proučavanje uprave i koja je razlika?
10, Kako i kada je izvršena njihova integracija?
11, tendencija prema informatizaciji kako utječe na metode rada?
12, Tendencija kako utječe u organizacijskom smislu?
13, Sredstva organizacijskog nadzora?
14, Kojim se metodama predstavnička tijela utječu na upr org?
15, Baze organizacijske podjele?
16, Idealni ciljevi pri formiranju org. Jedinice?
17, Razlika između strateškog i taktičkog planiranja?
18, Razlika između odlučivanja i sudjelovanja građana?
19, Formalna i neformalna organ. Struktura?
20, Karakteristike timskog odnosa?
21, Što ej taktičko a što strateško planianje!
22, apsolutan i relativan rast uprave?
23, tehnička pravila i interesne norme?
24, Prinuda gdje se primjenjuje i zašto, dvostruka uloga, zašto opada?
25, Što ej formalna org. Struktura?
26, Značajke hijerarhijskog sustava?
27, Povelje javnih službi i njihovo značenje?
28, Funkcija vodstva u upravi zašto gubi obrise vlasti s vremenom?
29,Reforme nastale dem. Dekoncentracijom?
30, Položaj uprave u dem. Dek?
31,Detaljno o ograničenju uprave pravilima?
32, Sredstva političkog nadzora i objasni njihovu razliku?
33, Javni poslovi i podjela?
34, Profesionalizam u upr organizacijama?
35,Objasni strukturalne efekte?
36, najmanji dijelovi organizacije i objasni značenje?
37, 6 tipova organizacijske kulture?

budem kasnije napisala još neka!? :)

lila_887

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
malo sam gledala prijašnje postove i zbunjena sam naime jer je 2007. po postovima bila u pitanju i neka nova i neka stara knjiga, ja sam upisala 2007./08. kao vanredni i imali smo predavanja prošle godine u proljeće (i više se ne sjećam jel su spominjali što nova, što stara knjiga, imam popis literature po kojoj namjeravam učiti) no zanima me od kad da gledam postove za pitanjia koja se pojavljuju na ispitu??
nadam se da ste skužili i da mi netko može pomoć :)

vlatkap

jel netko možda zna koja su 2 resora horizontalne diferencijacije i koja je uloga uprave u demokratskoj dekoncentraciji ???

Afrodita

Imam pitanje ako netko zna, ona skripta od 69 strana, jel sadrži i neka pitanja iz onih poglavlja koje mi netrebamo znati ili su pitanja samo iz onih odabranih lekcija?
Pliz ako netko zna

blabla

Imam pitanje ako netko zna, ona skripta od 69 strana, jel sadrži i neka pitanja iz onih poglavlja koje mi netrebamo znati ili su pitanja samo iz onih odabranih lekcija?
Pliz ako netko zna
sve je iz odabranih lekcija!
sve treba znati (iz te skripte).

Leptiric_20

jel netko možda zna koja su 2 resora horizontalne diferencijacije i koja je uloga uprave u demokratskoj dekoncentraciji ???
2 resora:klasična državna uprava te resori nastali daljnjom diferencijacijom,
Državna uprava je podsustav države i politički odgovoran predstavničkom tijelu putem vlade kao skupina politički imenovanih i smjenjivanih šefova pojedinih upravnih resora.
Zaštita građana od moći države te utvrđivanje i provođenje općih, za sve obvezatnih pravila prema kojima se odvijaju autonomni procesi u društvu (tržišnoj privredi)!!!

zagreb

gdje je to? pitao tamo gdje se kupujem prijavnice kod pravnog- nema, u fotokopiraoni nema isto
ma ne...uđeš u skriptarnicu na ovoj internet stranici.
tam ti je skripta pa ju skini.

bikerica

Može li mi tko molim vas reći, koja je najbolja skripta iz skriptarnice za nauku? unaprijed hvala...:happy:

zagreb

Može li mi tko molim vas reći, koja je najbolja skripta iz skriptarnice za nauku? unaprijed hvala...:happy:
vidjet ćeš u skriptarnici,ona od 69str.
sadrži sve najvažnije:kombinacija glavne knjige i nastavnih materijala

Marinica

ej
ljudi ispit je u utorak može li mi netko reć kada obično bude usmeni da se znam orjentirat?
koji profesori sve ispituju na usmenom??

Leptiric_20

ej
ljudi ispit je u utorak može li mi netko reć kada obično bude usmeni da se znam orjentirat?
koji profesori sve ispituju na usmenom??
večinom Tijana pita, mislim da petak ujutro rezultati i odmah usmeni!

Aine

da li netko mozda zna kada su konzultacije iz nauke?jer nisam mogla ovaj tjedan na fax pa mi treba potpis...hvalaaa :)

Leptiric_20

da li netko mozda zna kada su konzultacije iz nauke?jer nisam mogla ovaj tjedan na fax pa mi treba potpis...hvalaaa :)
Tijana ti ima utorkom od 16 - 17,30 u Gundulićevoj tamo dole soba broj 3

vlatkap

Zanima me da li su javni poslovi i društveni poslovi ubiti jedno te isto ili ima razlike???
i da li bi se na pitanje kakva je prinuda u počicima suvremene države moglo odgovorit ono što spada pod razloge prevladavanja prinude u počecima...
malo mi je zbunjujuće sve to pa pitam...

blabla

Zanima me da li su javni poslovi i društveni poslovi ubiti jedno te isto ili ima razlike???
i da li bi se na pitanje kakva je prinuda u počicima suvremene države moglo odgovorit ono što spada pod razloge prevladavanja prinude u počecima...
mislim da su javni poslovi isto što i društveni poslovi, a za ovo drugo neznam:happy:

MARYYNNA

imam tu skriptu al su mi neke stvari tak bezvze i smotano komplicirano napisane da niš ne kužim i dođe mi da zapalim to sve onda... a u knjizi kad čitam vidim da ima nekih primjera i više objašnjeno i onda mi muka dođe dok polovim ovo što piše u skripti i knjizi.. pomiješa se sve i niš ne znam na kraju... najradije ne bih išla na ovaj rok sad.. a moram... uhh
a znam da...to ti je čisti štreberaj ...iako ga ja mrzim i nemogu tako učit ali znaš kak se kaže -BEZ MUKE NEMA NAUKE ;) ...budemo valjda mi to nekako riješile ;) nemoj se živcirat kolko ti se da učit radije pusti to ...jer nema smisla po nečem gurat ako nejde...jedan dan ide super drugi dan niš i tak je to...joj ovaj faks će mi skratiti život za 20 god hehe :)

ljubeeee

i ja mislim da su javni i drustveni poslovi isto..
i odgovor na kakva je prinuda u pocecima je isti kao i kod razloga prevladavanja prinude u pocecima..

kobe

Jel se može prepisivat na ispitu?? tak da znam dal da radim nekakav šalabahter jer fakat ima nekih stvari koje mi se neda učit

ljubeeee

trebala bih malu pomoc..
pitanje sto je sluzbenicki sustav i pitanje sto je platni sustav i o cem ovisi jel se to odnosi na onaj dio o uzdrzavanju odnosno placanju upravnih sluzbenika???
i mozeme mi netko reci koje su karakteristike timskog rada ili bar gdje se to nalazi??please..thx

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.
Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks