AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Nauka o javnoj upravi (arhivirano)

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.

chuchi

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
može li mi netko reći da li je istina da ako padneš na komisiji da ti vračaju prijavnicu pa možeš još jedan put izaći prije nego dobiješ zabranu???
tako je prije bilo pa me zanima dal se još uvijek drže toga

to je točna informacija!

Thriller

super, ma predobro sto je ova gore navedena informacija tocna, stvarno veliki broj studenata zudi za tim saznanjem, medju njima i ja, no nadam se da ju necu trebati koristit blablabla ... da ne duljim dok su mi jos u :kukuc: -->> pitanja sa danasnjeg roka B grupe (cak mislim da je i redosljed tocan)

1.
a). Prinuda i njena dvostruka uloga
b). Glavni razlozi opadanja prinude
2.
a). Reforme nastale demokratskom dekoncentracijom
b). Položaj uprave u dragoj nam navedenoj D.D. :wink5:
3.
a). Sredstva politickog nadzora, i objasni njihovu razliku
b). Detaljno o ogranicavanju uprave pravilima (nabrojat itd)
4.
a). Elementi komunikacijskog sustava
b). Idealni ciljevi komunikacijskog sustava
5.
a). Nabroji efekte suvremenih menaderskih reformi
b). Strukturalni efekti u sustavu javne uprave

Slavica

Danas grupa A:

1.Odnos građana i uprave
a) objasni fazu demokratske drzave i uprave
b) elementi javnosti funkcioniranja
2. Tendencija porasta uprave
a)razlika apsolutni i relativni porast uprave
b)uzroci povecanja uprave
3.Sredstva političkog nadzora uprave
a) razlika izmedu organizacijskih i funkcionalnih sredstava
b) preuvjeti uspjesnog djelovanja funkcionalnih sredstava
4. Nadzor u uprave
a) što je i kako se mijenjao kroz vrijeme
b) pokazatelji kvalitete nadzora
5. Javne sluzbe
a) cemu sluze povelje i zbog cega nastaju
b) klasifikacija javnih sluzbi

Mozda nije bas tocno tako, ali tako nesto..
Meni je ovaj rok bio preuzasan! Ne znam kako vama drugima, ali eto, nadam se prolazu.. :(

mateja

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
da..u petak,9:30...mene zanima od nekog ko je polozio i vidio si ispit kak se ocjenjuje,dal mozes navuc 8bodova,ili bas moras imat sveeee u pitanju tocno...i kolko ih mozes imat krivih(tj.dal ti krivi znace one NULE)...hvala

Tia_Dalma

Nule su krivi odgovori i ne smiješ ih imat više od 4. Bez obzira na ostale bodove to je pad. A ocijenjuju kako tko. Nije teško navuć 8 bodova al pazi na nule.

Slavica

ja sam bila u tih 8.. prosla sam usmeni, pitanja koja me je pitala Tijana:
1. planiranje u upravi
2. strateško planiranje
3. nova dekoncentracija - zasto do nje dolazi
4. menadžerske reforme ( oni efekti..)
5. instrumenti kod uprave i građana
6. prijelazni lanac

Domagoj83

POLOŽIO!!

evo i ja napokon mogu podijelit pitanja sa danasnjeg komisijskog ispita,na komisiji nas je bilo 22 prvo su prozivali one koji nisu položili i to po 3, onda individulno oni koji su položili pismeni, među njima sam i ja bio sretnik sa 13 bodova i 1 nulom...komisiju sam odgovaro kod asistenata u sobi 3 na nasem faxu, evo i nekoloko pitanja sta su odnosno Tijana me pitala:: Razvoj uloge građana prema javnoj upravi kronološki poredat odn. nabrojat, Faza demokratske države i uprave, profesionalizam pripadnika u upravnoj organizaciji, sredstva političkog nadzora uprave ( organizacijska i funkcionalna) odlučivanje građana kod funkcionalnih sredstava političkog nadzora uprave, nabrojat efekte suvremenih menadžerskih reformi i objasnit učinke na upravno osoblje, planiranje u upravi ... pitanja kao što vidite nisu teška... žena je fkat super pomaže, potiče čak i ako zapneš, i jedan savjet idite kod nje ili kod jednog od asistenata na konzultacije i pišite il odgovarajte probne ispite vrijedi za sve i sretno!!!

zoks3

evo da i ja malo podjelim iskustvo s vama :)
POLOŽIO SAM!Za prvi put sam učio malo i naravno pao sam...Drugi put nas je od 130 prošlo samo 3oje i ja među njima ali sam pao usmeni.Treči put(3 sreća) prošlo nas je 8 na usmeni i ja sam položio!jeeee
Mali savjet:žena je fakat super,znači za to nema brige pomaže i stvarno je ok,na ispit idite ako ste 100% spremni jer inače ćete polagat 10puta(kao neki biseri :crazy: )Zato sjest za knjigu mjesec dana do maksimalno 2mj i ponavljat, ponavljat, ponavljat...sve ostalo su priče za malu djecu i priče neradnika!

PONAVLJANJE JE MAJKA MUDROSTI!

sretno svima! :happy:

chuchi

Kibernetski pravac, to je u nastavnim materijalima pod teorijama organizacije, koliko se ja sjećam...
kao informacijska revolucija, informatizacija,,,, blablabla

možda će ti netko moći to bolje objasniti, koji trenutno uči nauku, ili je se još sjeća... :)

Prčiguz

Kibernetski pravac, to je u nastavnim materijalima pod teorijama organizacije, koliko se ja sjećam...
kao informacijska revolucija, informatizacija,,,, blablabla

možda će ti netko moći to bolje objasniti, koji trenutno uči nauku, ili je se još sjeća... :)
ma znam gdje je to ali je bas komplicirano napisano...
svejedno hvala

Thriller

...a eto imam i ja nekih iskustava sa naukom u zadnje vrijeme > pozitivnih sto oce reci da sam jos jedan sa ovog roka koji je PROSAO i to iz 4 puta, savjet ostatku svijeta koji nije prosao ili se samo sprema za 1 put izaci je da ako nisu streberi skripta im nije dovoljna a tko moze sve onako nabubat napamet moze proci i po skripti pogotovo pismeni a dok se na usmenom redovito traze primjeri pa tu skripta dosta zaostaje za knjigom...i sto rec na komisiju, super je zato jel je manja nervoza u zraku profa nije sama sa studentima nego ima svoje kolege pa je automatski bolje volje i da potvrdim ono sto svi kaze da je stvarno fenomenalna zena i uziva u tome kad netko zna ivoli dati i visu ocjenu izvlaci znanje iz studosa itd...SRETNO SVIMA

myra

pozz...

zanima me da li je u ispitu razvoj uprave u egiptu, kini...ne znam, npr kak su se u egiptu bavili poplavama nila i sl... mislim, općenito povijest i počeci uprave?

ako me razumijete... :)

Prčiguz

treba li znati i ono sto je pisano sitnijim slovima, one primjere i slicno ili samo ono pisano debljim slovima?:unsure::confused2:

Tia_Dalma

Meni je jedom došlo pitanje tko je i kada ujedinio opisni i filozofsko-spekulativni smjer ili tak nekak.
Odgovor je Lorenzo von Stein a godine su napisane u malim slovima (ja sam napisala samo stoljeće i priznali su mi)

Tako da mala slova sam preleti pa ak ti kaj izgleda bitno-zapamti:wink5:

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.
Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks