AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Nauka o javnoj upravi (arhivirano)

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.

Mladen30

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
zašto je tendencija prema ograničavanju uprave relevantnija od ostalih tendencija??ako netko zna odgovor, bila bih zahvalna
Po meni bi ti pitanje trebalo glasiti: zašto je tendencija prinude najnepouzdanija? - odgovor na ovo pitanje imaš u skripti na dnu 17. stranice;)

~crystal~

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Moze netko stavit pitanja s danasnjeg roka?
Moja grupa:
1.apsolutan i relativan razvoj uprave - međusobna povezanost ljudi
2. Nova dekoncentracija
3.Efekti menađerskih reformi-nabroji ostale učinke i objasni legitimacijski
4. Organizacijska sredstva nadzora uprave- što je decentralizacija i objasni stvarnu decentralizaciju
5. Osnivanje radnih jedinica - tri idealna cilja pri grupiranju radnih mjesta i radnih jedinica

david88

Molio bih one koji su dolazili na predavanje iz nauke da mi odgovore na pitanjce. :) Dakle ucim po novoj literaturi i vidim da u odnosu na staru literaturu u novoj ima dosta spominjanja znanstvenika tipa 4ayol, Taylor, Aristotel itd. itd. Buduci da u staroj nema govora o npr. Aristotelu zanima me dal se na predavanju govorilo o njima ili ih nije potrebno znati... Evo primjer odmah u prvoj lekciji od 1.-12. str. Ili pak na kraju prve lekcije proucavanje uprave u Hrvatskoj (Marija Terezija, prof. BARIC...) I ako ima netko prezentacije sa predavanja da mi posalje bio bih mu zahvalan... :D

filmar

Položio ispit 20.04.,po staroj literaturi.Profesorica Lalić,predobra osoba.Neizmjerno se trudi da položite ispit.Postavlja puno podpitanja i jednostavno vas navodi na odgovor.Idealan pristup,naročito za one koji su nesigurni u svoje znanje.Tako da, ako ste učili i pod uvjetom da ste prošli pismeni-PROLAZITE!
Prvi put sam izašao i eto-prošao.

Saraa

baš na faxu ili u onoj fotokopiraoni? jer ja sam bila na faxu i rekli su mi da je nemaju ali da ima u fotokopiraoni

U fotokopiraoni kod faksa imaš sve ...

Vidjela sam da pitate u vezi teorijskih modela ... Bila sam na konzultacijama i pitala i za to, o svakom znati 10-ak rečenica i po 2 predstvanika za svaki .

Saraa

Jel si dobila još kakve korisne informacije nia konzultacijama...tipa da je nešto bitnije, na šta se treba više koncentrirart? Hvala puno na informaciji o teorijskim modelima! :wink5:
Ja sam isla tamp ugl da mi pojasni par stvari koje nisam bas kuzila . Ugl ne treba bas previse u detalje, sastanke ne treba i mikroproblematiku uprave.. Kod prijelaznih lanaca u materijalima kod rezima po par glavnih stvari, okoline upr org su bitne, kulture treba znati ... Nije govorila bas sta je bitno, u kontekstu dok smo pricale skuzila sam da to treba . Nikad ne znas kaj ce bit al bitno mi je da ne treba previse u detalje . :)

Saraa

Ovako . Sastanke ne treba i mikroproblematiku . To je rekla i na predavanjima tako da vam mogu porvrditi oni koji su dolazili na predavanja, ali ja sam ju jos jednom to pitala i rekla je da ne, sastanci kao nisu toliko bitni pa zato ne a mikroproblematika ne jer za to imamo financiranje . Ja ucim sve po knjigama iako je nova skripta super no oko nauke se ipak baziram po knjizi .. Tu i tamo materijale pogledam u starim skriptama ... Ugl ide mi dobro . Naucila sam ajmo reci sve al ne bas glatko . Znam da znam al se bojim da se na ispitu necu moc sjetit prvo od te nervoze i enormne kolicine gradiva u kojem je sve bitno . Nadam se prolasku jer ucim nesto vise od mj dana svaki dan . Mozda ce mi falit par dana da to sve jos jednom prodem zato me strah, dosta stvari zaboravim ... Eto ugl od mene . Sretno svima ...KKaKako vama ide ???

Saraa

Kak ne? na 59.-oj je mikroprobl. to ne trebamo onda al dalje..org. struktura, ljudi u upravi, mater.sredstva uprave, planiranje, vođenje, komunikacije (bez sastanka)..mislim da to trebamo..

ide ko sad u utorak na ispit? ja idem. xD
Krivo sam se ja izrazila misleci da kuzite . NE TREBA MIKROEKONOMSKU PROBLEMATIKU MATERIJALNIH SREDSTAVA I SASTANKE . SVE OSTALO TREBA . MIKROPROBLEMATIkU UPRAVE DA , JA SAM MALO TU RIJEC MIKRO POMIJESALA . JEL KUZITE SAD O CEMU PRICAM ?

Ja izlazin u utorak isto . Malo me strah .

Tourniquet

jane doe.
Ahaa, da kužim. 7. poglavlje u crvenoj knjizi - materijalna sredstva uprave (bez mikroekonomske problematike) i poglavlje komunikacije u upravi - bez sastanka..
hvala! :wink5:

vibica

Hvala kolegici koja je to objavila na fejsu :D
Evo jedna od 3 grupe današnjeg dana:

grupa A :
1.a) znacajke upravne organizacije i objasni
b) 2 smjera u proucavanju zanonosti o upravi
2. a) Oblici decentralizacije a to vam je sredstva pol kontrole uprave
b) preduvjeti za funkcionalnu kontrolu
3. a) koje su kategorije ljudi u upravi i objasni
b) sluzbenicki sistem i njegova svrha
4.a) vrijednosti u upravi i po 2 navest za svaki
b ) legalisticka kultura obiljezja
5. a) javne povelje sto su i kajo su nastale
b) komercijalne sluzbe objasni i nesto kao kako se pravno objavljuju

vrebamo na još dvije :laughing:

taj.

Slobodno skratiš 13. poglavlje. Na predavanju je Tijana rekla, a poslije i Lalićka na konzultacijama da je o svakom tom modelu dovoljno znati 10 rečenica.

Tourniquet

jane doe.
grupa A :
1.a) znacajke upravne organizacije i objasni
b) 2 smjera u proucavanju zanonosti o upravi
2. a) Oblici decentralizacije a to vam je sredstva pol kontrole uprave
b) preduvjeti za funkcionalnu kontrolu
3. a) koje su kategorije ljudi u upravi i objasni
b) sluzbenicki sistem i njegova svrha
4.a) vrijednosti u upravi i po 2 navest za svaki
b ) legalisticka kultura obiljezja
5. a) javne povelje sto su i kajo su nastale
b) komercijalne sluzbe objasni i nesto kao kako se pravno objavljuju
Evo to je bila moja grupa..jako sam razočarana naukom, učila sam 3 mjeseca i stavrno sam učila iz knjige i neka pitanja su bila fakat teška i ne znam kaj sam očekivala ..al najveći problem je kaj ima premalo vremena, def pola sata nije dosta, treba puno pisat i objašnjavat..40 min. bi bilo sasvim ok..eto sad samo držim si fige da prođem jer nisam sigurna u to...:crying2: Rezultati sutra u 20 h..

ugl di je to na fejsu di gledate???

mrvica89

Evo i moje grupe B:

1. a) koja je razlika između teritorijalnog upravnog sistema i funkcionalnog upravnog sistema
b) što čini stabilnost političke vlasti u teritorijalnom sistemu (zna netko odgovor?)
2. a) koja je razlika između planiranja i predviđanja (zna netko i ovaj odgovor?)
b) objasni faze planiranja programa
3. a) koja je razlika između organizacije i organizacijske strukture
b) koje su karakteristike timske mreže
4. a) koji su glavni elementi prijelaznog lanca između pol. i upravnog pola
b) objasni 4 tipa režima političke uprave
5. a) što se postiže smanjenjem uprave
b) koje su promjene prema upravnom osoblju

stvarno je premalo vremena.. ne znam u cemu bi bio problem kad bi produzili jos nekih 15-20 minuta.. nista ne gube time :unsure:

Saraa

Evo da se i ja malo ukljucim . Ja prvi put izasla na nauku posto nisam mofla jer sam redovni. Ucila sam svaki dan dosta nekih mjesec i nes dana i prezadovoljna sam . Znala sam sve osim jednog pitanja koje nisam stigla i umjesto moje zelhe samo za prolaskom bit ce 3,4 iz nauke . Tako da ono meni je lafano bilo mozda evenrualno 1 pitanje malo teze jer sam se fakat spremila za taj prvi put :)

pigetic

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Evo da se i ja malo ukljucim . Ja prvi put izasla na nauku posto nisam mofla jer sam redovni. Ucila sam svaki dan dosta nekih mjesec i nes dana i prezadovoljna sam . Znala sam sve osim jednog pitanja koje nisam stigla i umjesto moje zelhe samo za prolaskom bit ce 3,4 iz nauke . Tako da ono meni je lafano bilo mozda evenrualno 1 pitanje malo teze jer sam se fakat spremila za taj prvi put :)
ne bi zelio bit zlokugi prorok,ali poucen iskustvom ocjenjivanja na ovoj katedri, cak i kad sam i znao i stigao ogdovoriti na 8-9 pitanja(kao npr iz ULJP-a i Lokalne) od 10 nisam mogao skupit vise od 13-14 bodova a i tada tranciraju na usmenom.to je tak na ovoj katedri i morate se pripremit da na svakoj minimalnoj pogresci oduzimaju bod, ali kad skuzite sistem onda ide lakse:thumb22:

Luka11/7

ako nekoga zanimaju pitanja za pismenog iz nauke od 12.6.2012. Grupa B, ovoga se sjećam :
što je planiranje i razlika planiranje-prognoza, razlika fus i tus i objasni fus. 4 državna upravna sustava (ili nešto u tom smislu), menadžerske reforme javne uprave i kako utjeću mehaničke mjere na upravno osoblje, ostalog se ne sjećam, mislim da je bilo vezano za vođenje u upravi.

ako nekoga zanimaju pitanja za pismenog iz nauke od 12.6.2012. Grupa B, ovoga se sjećam :
što je planiranje i razlika planiranje-prognoza, razlika fus i tus i objasni fus. 4 državna upravna sustava (ili nešto u tom smislu), menadžerske reforme javne uprave i kako utjeću mehaničke mjere na upravno osoblje, ostalog se ne sjećam, mislim da je bilo vezano za vođenje u upravi.
e da i razlika između organizacije i organizacijske strukture :)

Tourniquet

jane doe.
Evo mene s usmenog..prošla iz prve!!
kaj da kažem, prof. Lalić je super, kima glavom kad vidi da ideš u pravom smjeru, inače ovak djeluje strogo al nije, pravedna je. Išle smo po 3, pitala svaku po 3, 4 pitanja i pita potpitanja.
Kaj se tiče pitanja, neću lagat, bilo je teško, dosta detaljno pita (otvara knjigu pa di se otvori to pita) al ne moraš znat sve..neke stvari ja prvi put čula na ispitu, a učila iz knjiga :frustrating:

pitanja koja se sjećam od svih (nas je samo pitala iz crvene knjige Blažević nikaj iz materijala): org. i funkc. pojam uprave, što je upravljanje, značajke upravljanja, uzroci porasta upr. organizacija (onaj prvi detaljno pita i primjer iz života), reorganizacija, raspon vertikalne veze, organiz. personalne službe (ono detaljno iz knjige)., institucionalna teorija (neo institucionalizam, historijski, rac. izbora)..

zapravo većinu toga je pitala na početku crvene knjige..malo mi je glupo kaj nikaj iz nastavnih materijala, nije bilo ni na pismenom, samo 1 zadatak..

eto..moj dobronamjerni savjet svima..učite iz knjige, traži razumijevanje gradiva, pita dost detaljno i treba stvarno dobro znat... al nauka zbilja nije neki bauk! eto.

peroz

dal netko zna odg. na ova pitanja ?

org. i funkc. pojam uprave
koji su preduvjeti za funkcionalnu kontrolu
što se postiže smanjenjem uprave
koje su promjene prema upravnom osoblju

Tourniquet

jane doe.
1. knjiga (Blažević) str. 13.

2. str. 54. (3.3.2.)

3. nastavni materijali: 149. str.

4. nastavni materijali: str. 152.

sad samo reci d anemaš knjigu :crazy:

mrvica89

ja sam isto bila i prosla iz prve ;) ugl, svih 10 nas je proslo, zenska je super, pomaze, navodi te na pitanje, zeza se, ja sam prezadovoljna njome, nas je svakog pitala po 2 pitanja i iz obje knjige. pitala je :
Birokraciju (sve o njoj) , nova dekoncentracija, tendencija ogranicavanja prinude ( zasto se u pocetku samo prisila koristila), prijelazni lanac, nabroji vrste režima i objasni parlamen. sustav, objasni kooperativni sustav i objasni primarnu grupu, razlika korisnika i potrošača, značenje javnosti uprave i javnost funkcioniranja, okolina upravne organizacije, tipovi organiz.kulture, kako nastaje orgniz. kult. i objasni neku po zelji

to je to koliko se ja sjecam..al opet ja mislim da sve ovisi kod kojeg prof. odgovaras :)
sretno svima 26.6. :laughing:

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.
Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks