AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Nauka o javnoj upravi (arhivirano)

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.

marionette

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
a kako se boduje...svaki odg 2 boda??i ne smijemo imati 4 potpuno netočna jel?

e i jel mi može netko plz reć gdje se u knjizi nalazi načelo zakonitosti...našla sam u skripti al nekako mi premalo piše o tome...a u knjizi ne mogu nać :S
Načelo zakonitosti je na 27 strani žuto zelene knjige. A jel jel mi može netko reći kod okoline uprave organizacije, koja je definicija, ili se samo treba nabrojati 3 područja? :confused2:

I da, svaki odgovor je 2 boda.

matejav

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Jel mi može netko odgovorit na ova pitanja,ili gdje mogu nac odgovore, pliiiz, bila bi jako zahvalna :)
Objasni probleme razgraničenja upravnih sustava prema odlučujućoj skupini?
objasni refleksni utjecaj pravnih sustava na politički odlučujuća tijela?
Uprava kao instrument?
Poslovi koje donosi organizacijska tehnologija?
Grupiranje radnih mjesta, ciljevi u toj grupaciji?
Kako orijentacije službenika utječu na org. strukturu?
Matrična organizacija?

marionette

Kaj moze neko stavit pitanja od jucer?
Grupa A
Prinuda - što je, dvostruka uloga prinude i uloga u počecima upravnog razvoja
Kolektivnost - kojoj skupini pripada, što je, i objasni višestrukost i kolegijalnost + primjeri
Vođenje u upravi - što je, na čemu je težište i funkcije vodstva s obzirom na osobe
Timski odnos - obilježja i možda formalna ili neformalna organizacija (to nisam znala pa nisam sigurna)
Reforme - mislim da je trebalo nabrojat vrste reformi i učinci na upravno osoblje

A jel su možda rekli kad bude usmeni?

rukometasi

B-grupa

1. navedi i objasni dva početna smjera u proučavanju nauke o upravi, za koja pitanja se interesira upravnotehnički smjer i gdje se razvija
2. objasni odnos građana kao suradnika/partnera vlasti i uprave
3. što je birokracija i u kojim uvjetima nastaje te koje su posljedice birokarcije
4. što je neformalna organizacijska struktura, navedi i objasni tipove kooperativnih odnosa u upravnim zajednicama
5. što je upravni postupak i što se njime želi postići te navedi tipove upravnih postupaka

...jednog pitanja se ne mogu sjetiti i da, ako sam nekaj krivo napisala ispravite me...

Vugra

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
u skripti 69.str nema jednog dijela knjige Nastavni materijali. Točnije,knjiga str. 27, instrumenti u odnosu građana i uprave. Opća načela,značenje javnosti uprave,javnost funkcioniranja itd. Tj. Fali u skripti dio knjige od str. 27 do 33str. Jel može netko to provjerit? Vidim u vodiču da je taj dio gradivo za ispit. Inače,u skripti je taj dio na str.21,al samo do suodgovornosti.

marionette

u skripti 69.str nema jednog dijela knjige Nastavni materijali. Točnije,knjiga str. 27, instrumenti u odnosu građana i uprave. Opća načela,značenje javnosti uprave,javnost funkcioniranja itd. Tj. Fali u skripti dio knjige od str. 27 do 33str. Jel može netko to provjerit? Vidim u vodiču da je taj dio gradivo za ispit. Inače,u skripti je taj dio na str.21,al samo do suodgovornosti.
Ima sve to u skripti; instrumenti u odnosu građana i uprave su na str. 62 a javnost uprave i javnost funkcioniranja na str. 63. Mislim da vam bude lakše ako odma odvojite ta poglavlja prema knjigama, lakše se snađete ako budete nešto tražili u knjizi ili tražili pitanja.

ani

može li mi netko odgovorit na ovo pitanje: Zašto je tendencija prema ograničavanju uprave relevantnija od ostalih tendencija?
tnx

katarina r

da li netko zna odgovore na ova pitanja?bila bih zahvalna ako bi netko odgovorio

da li se ideja da se država ne miješa u živote građana još uvijek održala i zašto?
položaj građana nakon demokratskih revolucija?
kakav je odnos uprave i građana i na temelju čega to zaključujemo?
kakva je kultura kod nas?
zašto se teži prebacivanju iz privatnog u javni sektor?
uloga uprave u društvu?

molly

Haj,

Ima li koji kolega ili kolegica da je išao na konzultacije iz ovog predmeta kod mr.sc. Lalić?
Čisto me zanimaju iskustva,učim za ovaj ispit već skoro sto godina i pomalo sam izgubila nadu, pa ako netko ima informaciju dali li vrijedi otići na konzultacije i treba li doći sa svojim pitanjima što nam nije jasno.
Unaprijed zahvaljujem...

Dolla

Miss Gates
Haj,

Ima li koji kolega ili kolegica da je išao na konzultacije iz ovog predmeta kod mr.sc. Lalić?
Čisto me zanimaju iskustva,učim za ovaj ispit već skoro sto godina i pomalo sam izgubila nadu, pa ako netko ima informaciju dali li vrijedi otići na konzultacije i treba li doći sa svojim pitanjima što nam nije jasno.
Unaprijed zahvaljujem...
Išla sam ja s frendicom; dođi s konkretnim pitanjem/pitanjima i stvarno će se potrudit da ti objasni ono što ne kužiš. Koliko se sjećam, ako poneseš knjigu, prolazi po dijelu koji ti nije jasan i objašnjava. Stvarno super profa, i na konzultacijama i na usmenom :thumb22:

Maya2506

jel mi može netko objasniti razliku između koncentracije i dekoncentracije u političkom sustavu? hvalaaaa :)

misty

nova literatura od blaževića se oslanja baš na tu knjigu od pusića, pa tak da i nema neke razlike u njoj, većinom citati iz pusićeve knjige i poneko autorovo objašnjenje.:wink5:

maleenaa

Moze li mi itko pomoc u vezi ovih pitanja?
1.) 4 faze u razvoju uloge građan prema javnoj upravi? (na šta se tu točno misli?)

2.)Građani nakon demokratskih revolucija? (Jel se tu misli na ono da vlast vise ne dolazi od Boga,nego se vlast zadobiva od stanovnika... itd?)

3.)Uloge građana prema javnoj upravi? (Tu trebam nabrojat sve ono : podanici.građani... itd)?

hvala unaprijed dobroj dušici koja ce mi odg na ovo :)

marionette

jel može netko mi odgovoriti koje su vrste reformi?
hvala
To se valjda odnosi na upravne reforme; prvi tip su svrhovitosne, drugi tip uzima u obzir okolišnu oovisnost uprave i treći tip je institucionalni model.

Moze li mi itko pomoc u vezi ovih pitanja?
1.) 4 faze u razvoju uloge građan prema javnoj upravi? (na šta se tu točno misli?)

2.)Građani nakon demokratskih revolucija? (Jel se tu misli na ono da vlast vise ne dolazi od Boga,nego se vlast zadobiva od stanovnika... itd?)

3.)Uloge građana prema javnoj upravi? (Tu trebam nabrojat sve ono : podanici.građani... itd)?

hvala unaprijed dobroj dušici koja ce mi odg na ovo :)
Prvo i treće pitanje je isto, to je ono podanici, građani, korisnici, suradnici (partneri) i potrošači (konzumenti).

A drugo pitanje da to je to, iako mi je prvo palo na pamet odnos građana i uprave tj paternalizam i demokratska država i uprava al sve je to povezano.

rokoko

To se valjda odnosi na upravne reforme; prvi tip su svrhovitosne, drugi tip uzima u obzir okolišnu oovisnost uprave i treći tip je institucionalni model.

Prvo i treće pitanje je isto, to je ono podanici, građani, korisnici, suradnici (partneri) i potrošači (konzumenti).

A drugo pitanje da to je to, iako mi je prvo palo na pamet odnos građana i uprave tj paternalizam i demokratska država i uprava al sve je to povezano.
Ne mogu bit isto 1. i 3. kad se u 1. traže 4 faze, a ne 5 uloga građana prema upravi. 3. su podanici, građani... A u 1. se mozda misli na one faze koncentracije i dekoncentracije...

marionette

Ne mogu bit isto 1. i 3. kad se u 1. traže 4 faze, a ne 5 uloga građana prema upravi. 3. su podanici, građani...
Pa i u prvom i u trećem pitanju piše uloga građena prema javnoj upravi, kolko se sječam to se spominje samo u jednoj cijelini, možda je na ispitu bilo da ih opišeš samo 4, ili netko nije dobro naučio pa nezna da ih ima 5 LOL budem malo prolistala skriptu da vam ne širim krive informacije.

A u 1. se mozda misli na one faze koncentracije i dekoncentracije...
Kaj nisu to faze političkih sustava?

Edit: evo pogledala sam i nisam naišla na 4 faze.

katarina r

zašto je tendencija prema ograničavanju uprave relevantnija od ostalih tendencija??ako netko zna odgovor, bila bih zahvalna

Status
Nije otvoreno za daljnje odgovore.
Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks