AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Komparativni politički sustavi

Afrodita

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Ako nekome od izvanrednih studenata nije upisala ocjena iz seminara u indeks, profesor će biti sutra u 9 h na faksu pa će upisati ocjenu.

mape5

Super Moderator
jučer predavanja - bože me sačuvaj..o_Otek sam se sad počela još više ispitivati šta ja tu pobogu radim !?
literatura - ok... kolokviji = razgovori wtf!!!!

nije predavanje samo po sebi bilo loše:cool:, čuli smo dobrih priča vezano za političare iz ovih i onih sustava, malo povijesti i tak

ja još imam seminar iz toga...omg :eek::eek::eek::eek:

maraya

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Pitanja koja sam izvukla s foruma (možda kome pomogne)

KOSTADINOV (obvezno pita Smerdelove članke)

· konstitucionalizam

· odgovornost Vlade

· izvori britanskog prava

· izvori francuskog prava

· parlamentarni sustav

· ustavne promjene 2001. (osim ukidanja Županijskog doma) – iz članka

· razvoj američkog ustavnog poretka

· izvršna vlast u SAD-u – izvršni akti, međunarodni ugovori, kongresni veto

· federacija

· ovlasti predsjednika SAD-a

· prvi Smerdelov članak – obljetnica Božićnog Ustava

· razlike između federacije i konfederacije

· Weimarski ustav

· I. i II svjetski rat, Hitler

· polupredsjednički sustav – kakav je, obilježja

· ovlasti francuskog predsjednika

· konfederacija i ovlasti konfederalnih tijela

· postupak nepovjerenja Vladi

· borba za pravo

· politička zajednica

· političar na 13. stranici u knjizi

· ustavna konvencija u Philadelphiji

· povijest konstitucionalizma u VB

· nadzor ustavnosti u Americi

· predsjednik u petoj francuskoj republici

· federalno načelo i kako je uređena BiH

SMERDEL

· nabrojiti njegove članke

· što znaš o prvom članku, koji su autorovi ciljevi i zaključci

· objasni drugi članak, sve o odgovornosti Vlade

· Bijela knjiga – načela, objasni načelo proporcionalnosti

· načelo dobre vladavine

· značajke parlamentarnog sustava

· institucije (definicija s njegovog predavanja : pravilima stabilizirani odnosi među skupinama ljudi)

· parlamentarizam

· polupredsjednički sustav

· politička odgovornost, kohabitacija ovlasti i dužnosti predsjednika i kongresa u SAD-u u području obrane (ratnog stanja)

· checks and balances (važno reći separated but shared powers)

· iz članka – odgovornost Vlade u eu kontekstu – primjer institucije – kad se kaže neka institucije rade svoj posao, misli se na policiju i pravosuđe, a to je krivo jer su primarne institucije Vlada i Sabor

· Daytonski sporazum

· temeljne koncepcije državnog uređenja BiH

· federalno načelo, elementi tog načela

· perspektive razvoja EU

· Montesquieu

· polupredsjednički sustav

· izmjene hrvatskog ustava po godinama

PITANJA S KOLOKVIJA (očito je bio samo jednom, jer nema nikakvih drugih pitanja, ni spominjanja kolokvija)

grupa A

1. Teleološko i gramatičko značenje (ne znam čega, samo to piše)

2. Načelo proporcionalnosti

3. Ustavni zakoni u RH

4. Dioba vlasti po Montesquieu

5. Konstitucionalizam

grupa B

1. Soft law

2. Objasni pojam suvereniteta – nacionalni, narodni, državni (odgovor na ovo ima na forumu)

3. Sustav provjere i ravnoteže –američki

4. Načelo supsidijarnosti

5. Organski zakoni

OBOJE PITAJU iz čega ste učili – naravno članci i knjiga

mape5

Super Moderator
ok.. koji su to smeredelovi članci..jel ona tri koja ne pišu u literaturi nego nam je pokazao na predavanjiima ili šta.... ne kužim..

maraya

Ispit 3.9. ispitivala Kostadinov. Bila je malo nabrijana obzirom na prošli rok (frendica išla, pitala ju je dva pitanja i dala 5, drugoj curi koja je učila 5 dana je dala 4), danas su padale dvojke i trojke i kolko ja znam jedna četvorka. Mene je pitala kako se biraju članovi zastupničkog doma u BIH, federalno načelo, asimetrične zajednice i da pričam o portoriku...na prva dva sam znala odgovor, asimetrične sam zeznula, o portoriku pojma nemam... 3 sam dobila, učila sam iz skripte i članaka

Alma.h

]Smerdel, Branko, Ustavno uređenje europske Hrvatske, Narodne novine, Zagreb, 2013.:
- poglavlje I. i II. (str.3.-50.)
- poglavlje VI. (str.155.-168.)
- poglavlje VII. (str.169.-198.)
- poglavlje III. (str.199.-220.)
Smerdel, Branko; Gardaševi, Đorđe (ur.), Izgradnja demokratskih ustavnopravnih institucija Republike Hrvatske u razvojnoj perspektivi, Hrvatska udruga za ustavno pravo, Zagreb, 2011.
- Zadaće pravne znanosti (str.3.-28.)
- Parlamentarni sustav (str.281,-316,)
- Odgovornost vlade (str.317.-339.)

Ovo je literatura za ispit ili ima još nešto?

pravnik5

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
]Smerdel, Branko, Ustavno uređenje europske Hrvatske, Narodne novine, Zagreb, 2013.:
- poglavlje I. i II. (str.3.-50.)
- poglavlje VI. (str.155.-168.)
- poglavlje VII. (str.169.-198.)
- poglavlje III. (str.199.-220.)
Smerdel, Branko; Gardaševi, Đorđe (ur.), Izgradnja demokratskih ustavnopravnih institucija Republike Hrvatske u razvojnoj perspektivi, Hrvatska udruga za ustavno pravo, Zagreb, 2011.
- Zadaće pravne znanosti (str.3.-28.)
- Parlamentarni sustav (str.281,-316,)
- Odgovornost vlade (str.317.-339.)

Ovo je literatura za ispit ili ima još nešto?
To je sve.

mape5

Super Moderator
jučer ispit kod prof. Kostadinov: položila naravno, brzo i bezbolno-samo pitanje iz seminarskog rada...neš ti ispita :)
ostali: pad komunizma, ustrojstvo BIH, asimetrične države i federalno načelo.
koliko sam čula, nas prva tri smo prošla, ostali su popadali. još neka pitanja o njemačkoj ustavnosti, izvori prava u VB, na što je utjecao ustav Njemačke na naš Ustav...tamo neke promjene ima nešto u skripti...
i tako
ja rješila prvu godinu :)

naomi

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Može li netko napisati koji dan je ispit u ovom tjednu, pošto sam ja odjavila ispit pa da znam inače kojim je danom?

valentinak

Danas ispit kod Kostadinov, ulazili smo po jedan, moja pitanja izravan utjecaj ustava njemacke na nas ustav, pad komunizma. Ostale: dobra vladavina nacela objasniti, personalna unija sto je i koji danas imamo primjer personalne unije...

Btw danas je bio ispit u 10 sati...

reina2512

Pozdrav ekipa... Moze mi tko odgovoriti jel ovaj ispit u zadnje vrijeme uvijek na dan kad je sluzbeni rok? Malo sam gledala po godinama i koliko sam shvatila prijasnjih godina je bio krajem tjedna.
I drugo, ima li smisla pokusati poloziti ga ako se uci tjedan dana (pod uvjetom da ispit ne bude bas na ponedjeljak)?!

Hvala! ☺

Alma.h

da li netko zna odgovore na pitanja: politička zajednica, kohabitacija - da li je to ono što je spominje kod ustavnosti Francuske, postupak nepovjerenja vladi, šta moramo znati oko nastanka Hrv, i oko stranaka?
Hvala :)

Maja69

da li netko od seminarista zna kad bi mogli staviti obavijest za upis buduci da je rok u ponedjeljak, a na studomatu nema nista?!

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks