AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Europski upravni prostor i nacionalna uprava

AleksandraP

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
mislim da je dovoljna, ugl sve piše šta i u knjizi ali ljepše :D nema zakona, samo si izbaci dijelove koje ne moramo učiti ;)
[DOUBLEPOST=1523387017,1523386608][/DOUBLEPOST]pitanja sa današnjeg roka 10.4.2018.
1.a) razlika između dva tipa europskih mreža
b) sastav i postupak imenovanja članova Europskog gospodarskog i socijalnog odbora
2.a) načela na kojima se temelji Bijela knjiga o europskom upravljanju
b) stadiji postupka protiv države članice zbog grešaka u implementaciji prava EU
3.a) što su vrijednosti u javnoj upravi i koje su njihove uloge
b) koji su glavni, a koji sporedni čimbenici oblikovanja europskog upravnog prostora (u knjizi su navedeni samo glavni, nemam pojma koji su sporedni) :/ ako ko zna neka napiše :)
4.a) objasnite 3 faze regulatorne reforme u zemljama OECD-a
b) navedite aspekte cjelovitog upravljanja kvalitetom
5.a) EFTA proširenje, koje zemlje i razlozi
b) koje su važne upravne reforme provedene u Hrvatskoj u kontekstu europeizacije
[DOUBLEPOST=1523473598][/DOUBLEPOST]Sporedni su tocke 6.7.8.
Okvir 15. Knjiga str. 142.
To sam nasla na prethodnim postovima dok je knjiga jos bila u pripremi i sve je bilo na prezentacijama.
U knjizi je to pogreška, jer nije navedeno.
Od 1-5 su djelovanja institucija EU i to su glavni čimbenici.

Horiemon

Kronično vaš, 0-24
[DOUBLEPOST=1523473598][/DOUBLEPOST]Sporedni su tocke 6.7.8.
Okvir 15. Knjiga str. 142.
To sam nasla na prethodnim postovima dok je knjiga jos bila u pripremi i sve je bilo na prezentacijama.
U knjizi je to pogreška, jer nije navedeno.
Od 1-5 su djelovanja institucija EU i to su glavni čimbenici.
Svaka čast!

josipajj

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Evo dojmovi od prof Lalic; super je prof, mene je pitala jedno pitanje (upravne doktrine) i tu me dosta tražila i da povezujem sa ostatkom knjige ali to jer sam odgovarala za 5. Druge cure je pitala RIA, CAF, policy ciklus javnih politika, nagrada, upravna simplifikacija...uglavnom, super profa i ne ruši bas! Sretno

calista

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Jel dosta uciti samo po skripti ili treba bas po knjizi ?
[DOUBLEPOST=1526717116,1526716656][/DOUBLEPOST]Jel moze netko napisati kone djelove iz skripte treba izbacit, nisam isla na predavanja to mi je razlikovni ispit pa nisam u toku. Hvala!

fairyr

Jel dosta uciti samo po skripti ili treba bas po knjizi ?
[DOUBLEPOST=1526717116,1526716656][/DOUBLEPOST]Jel moze netko napisati kone djelove iz skripte treba izbacit, nisam isla na predavanja to mi je razlikovni ispit pa nisam u toku. Hvala!
skripta je dosta al je moras cijelu naucit

kjutić

zna netko šta je bitno kod Europskih standarda upravnog postupanja? 3. dio skripte pred kraj. knjiga strana 160. molim za pomoć :)
[DOUBLEPOST=1528400562,1527883960][/DOUBLEPOST]može netko objasniti upravnu konvergenciju tj šta bi o tome točno trebali znati?

Vesna Vesnić

pitanja s današnjeg roka su:
1.lisabonski -reformski ugovor - što je donio?
2.europska komisija, djelokrug i td.
3.što je europski upravni prostor
4.uredba što je
5.objasni zamor proširenja eu
6.zašto je upravna simplifikacija važna za bolju regulaciju
7.upravni kapaciteti, od kada su uvjet za prijem u članstvo i što je to
8.koje zemlje i zašto su pristupile tzv.EFTA proširenjem
9.zašto su važna nezavisna regulatorna tijela
10.i što još
nemrem se sjetiti
uf
[DOUBLEPOST=1530013844,1530013194][/DOUBLEPOST]sjetih se
10. izvori prava EU, to je što je odgovor osnivački ugovori, opća pravna načela itd.

Vesna Vesnić

I ja bih molila ako se neko sjeća svih pitanja s današnjeg roka, ja sam sve zaboravila, tj.većinu
bilo je
- cjelovito upravljanje kvalitetom
- faze za pristupanje zemlje EU
- objasni coreper i koje su zamjerke
- nedostaci nezavisnih regulatornih tijela
- koje je promjene RH provela u sklopu pristupanja EU
- SIGMA nešto
- posebni zakonodavni postupak
???

maja1307

Molim vas da netko napiše današnja pitanja. Hvala
1. a) koje akte donosi E.Vijeće i jesi li pravno obezujući
b) koje su europske mreže u fukcionalnom smislu
2. a) akti institucija unije
b) ... ne sjećam se
3. a) otvorenost i transparetnost
b) čimbenici oblikovanja eup-a
4. a) prednosti i nedostaci regulacijskih tijela
b) nagrada za kvalitetu
5. a) kriteriji za pristupanja u EU
b) Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i razlika s europskim sporazumom

maja1307

evo mojih dojmova u vezi ovog predmeta.. iskreno, meni je to bio najteži ispit na godini.. nikako mi ne sjeda i jednostavno sam ga jedva jedvice, uz jebenu muku uspjela nekako riješiti..
Skripta od Anie je stvarno super i svi uče po njoj i smatram da je dovoljna. Prof Lalić vrti ista pitanja na usmenom.. najviše ispituje 3. i 4. poglavlje.. RIA, OMC, Javne konzultacije, Implementacijski deficit, transpozicija, mediteransko proširenje.. ugl. treba štrebati.. i puno štrebati.. tako da SRETNO SVIMA! Ja sam napokon gotova s ovim predmetom, i idem se pošteno naspavati ;)

Lidijja

Poštovani kolege. Meni je ovo razlikovni ispit s specijalističkog. Pretpostavljam da treba uciti sve iz literature. Ima li da je netko polozio uceci iskjucivo iz skripte i ako da koju preporucate. I okvirno koliko vremena i koliko ucenja dnevno Vam je trebalo za prolazak. Hvala unaprijed. Lp

MikiG

evo mojih dojmova u vezi ovog predmeta.. iskreno, meni je to bio najteži ispit na godini.. nikako mi ne sjeda i jednostavno sam ga jedva jedvice, uz jebenu muku uspjela nekako riješiti..
Skripta od Anie je stvarno super i svi uče po njoj i smatram da je dovoljna. Prof Lalić vrti ista pitanja na usmenom.. najviše ispituje 3. i 4. poglavlje.. RIA, OMC, Javne konzultacije, Implementacijski deficit, transpozicija, mediteransko proširenje.. ugl. treba štrebati.. i puno štrebati.. tako da SRETNO SVIMA! Ja sam napokon gotova s ovim predmetom, i idem se pošteno naspavati ;)
ne mogu pronaći tu skriputu od Anie?

Evolution

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Pozdrav! Jel jos uvijek treba naučit cijelu knjigu za ispit?
Nisam duze vrijeme bila aktivna na faksu, a na stranici faksa ne mogu pronaci.

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks