AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Europski upravni prostor i nacionalna uprava

lola

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Da li itko možda zna odgovore na pitanja:

*Sudska praksa u odnosu na uredbu?
*Upravni kapaciteti?
*4 procesa upravnih reformi u tranzicijskim zemljama?
*Problem institucionalizacije ak netko ima ukratko
*4 modela osnivanja regulatornih agencija?
*nova javna uprava?

hvalaaaaa:)
ČETIRI FAZE UPRAVNIH REFORMI U TRANZICIJSKIM ZEMLJAMA
-1 )Faza transformacije- propada stari pravni, politiki, društveni i ekonomski poredak te se počinju stvarati nove strukture- dok rezultati variraju i često su fragmentarni
2) Proces konsolidacije- tijekom kojeg jača politička stabilnost- time je omogućen sustavniji pristup deetatizaciji, privatizaciji i marketizaciji, a monoga su konstitucionalna pitanja nerješena
3 ) Faza modernizacije – u kojoj se prepoznaje potreba za ispitivanjem institucionalnog uređenja
4 ) Faza prilagodbe- u kojoj se usvajaju zapadnoeuropski standardi, pokreće se proces približavanja Europskoj uniji, ratificiraju ugovori o pridruživanju, a upravni kapaciteti osposobljavaju za postupak prilagodbe i promjene nacionalnog gospodarstva
- proces pridruživanja postaje najviši prioritet

ŠTO SPRJEČAVA INSTITUCIONALIZACIJU EUROPSKOG UPRAVNOG PROSTORA
- 1) duga i stabilna tradicija pojedinih upravnih sustava koja dovodi do stvaranja različitih
upravnih obrazaca
2) zanemarenost upravnih problema od strane Unije i stvaranje težišta na policy-marking- u i u
supstancijalnim rezultatima
3) visoke troškove upravnih reformi
4) činjenicu da ugovori Europske unije ne propisuju specifična upravna rješenja te da ne postoji
acqis communautaire koji bi se odnosio na javnu upravu
5) autonomiju članica u pogledu upravnih rješenja
6) problem ograničenih ovlasti i kapaciteta Europske komisije koja prvenstveno djeluje kao
politička administracija i putem relativno autonomnih agencija dok je provedba prava Unije
prepuštena nacionalnim upravama

- modeli prema kojima se osnivaju ifunkcioniraju agencije u EU:
1) regulacijski model – obuhvaća agencije koje služe funkcioniranju unutarnjeg tržišta i koje obavljaju regulacijske funkcije odlučivanjem u pojedinačnim slučajevima, kao što su npr. davanje ovlasti za puštanje u promet proizvoda
- te agencije dijelom se financiraju iz naplate za pružanje svojih usluga (npr. Europska agencija za lijekkove...)
2) monitoring model – obuhvaća agencije čija je aktivnosti usmjerena na prikupljanje objektivnih i usporedivih informacija na nekom tehničkom, znanstvenom ili društvenom području, a koje to čine uz pomoć mreže nacionalnih agencija (npr.Europska agencija za temeljna prava..)
3) suradnički model – čine agencije koje promoviraju socijalni dijalog i karakterizira ih tripartitna upravljačka struktura, kao što su npr.Europska agencija za sigurnost i zdravlje na radu
4) izvršni model – čine agencije koje obavljaju određene izvršne poslove za EU, a koje se dobrim dijelom financiraju iz naplate svojih usluga (npr. Europska zaklada za stručnu izobrazbu..)

UPRAVNI KAPACITETI
- pod upravnim se kapacitetima misli ne samo na sposobnosti javnih uprava da provode europske javne politike te napose zajedničku europsku pravnu stečevinu (acquis communautaire ), nego i na sposobnost općeg razvoja prema određenim standardima
- europsko shvaćanje upravnih kapaciteta:
- odnosi se uglavnom na pravnu regulaciju i pojedine elemente sustava javnih službenika
- 1997. kao ključni moment upravnih kapaciteta pojavio ljudski supstrat odnosno pravna regulacija i stvaranje prikladnih institucija službeničkog sustava
- riječ je o potrebi posebne zakonske regulacije statusa javnih službenika koja je različita od pravne regulacije statusa ostalih zaposlenika, oblikovanju karijernog službeničkog sustava, depolitizaciji i političkoj neutralnosti javne službe, stvaranju platnog sustava javnih službenika koji osigurava plaće usporedive s plaćama u privatnom sektoru te stvaranju sustava osposobljavanja javnih službenika
- znanstveno shvaćanje upravnih kapaciteta:
- shvaćanje Unije, vođeno sasvim praktičnim i pragmatičnim razlozima upravljanja procesom pristupanja novih zemalja u članstvo, ne zahvaća upravni kapacitet u potpunosti
- niz pitanja koja određuju upravni kapacitet neke zemlje, mogu se sistematizirati u određene temeljne skupine, riječ je o pravnim, organizacijskim, personalnim, funkcionalnim pitanjima, te pitanjima o potpori izgradnji primjerenog upravnog kapaciteta
a) Javne politike, strateško planiranje upravnih reformi i pravna regulacija
b) Organizacijska pitanja
c) Funkcionalna pitanja
d) Personalna pitanja
e) Potpora razvoju upravnih kapaciteta

Jadranka15

15.studenog je pismeni dio iz EUP - molim napišite pitanja sa pismenog dijela ispita

Kako je danas bilo na pismenom dijelu ispita iz EUP, napišite pitanja koja su danas bila i kada su rezultati

majolada

15.studenog je pismeni dio iz EUP - molim napišite pitanja sa pismenog dijela ispita

Kako je danas bilo na pismenom dijelu ispita iz EUP, napišite pitanja koja su danas bila i kada su rezultati
rezultati su u četvrtak u 18h

marty1711

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Komisija-funkcije i odlučivanje
Komitologija
problem demokratskog deficita u eu
problem institucionalizacije eupa
sva priključenja i godine
faze pregovora i koji je sljedeći korak koji će Hrvatska napraviti
nešto vezano za kvalitetu
nešto u vezi europskog upravljanja, po kojem dokumentu nastaje i kada
nemogu se više sjetit...

Sve mi se pomotalo na ispitu, nekih stvari se nisam mogla odmah sjetit a nešto sam tak zbrčkala uf... E da bilo je i eup što je i kako nastaje, i koji su razlozi integracije europskih zemallja...

Nadam se da će bit bar za 2. al ko će dočekat četvrtak i 18 h...
ugl. SRETNO SVIMA!!!

jelaa

Vidjela sam da su rezultati u četvrtak u 18, međutim gdje će biti izvješeni i gdje se odgovara, nisam još nikad bila na ispitu pa neznam i da li profesorica pušta da se sluša ispit , hvala

Jadranka15

Rezultati će biti objavljeni na web stranici pravo ili pravo.hr/veleucilist, gdje će se iz priloženog vidjeti tko je prošao a tko pao pismeni ispit.

Sada se može slušati ispit kod mr.sc.Lalić Novak i kod doc.Muse,

Pismeni ispiti održavaju se utorkom, a usmeni su u pravilu četvrtkom ili petkom ovisno o broju pristupnika. Za prolaz moraš imati 8 bodova, a nikako ne smiješ imati 4 nule, onda padaš. Ispit ispituju mr.sc.Goranka Lalić Novak i doc.dr.sc.Anamarija Musa.

Mr.sc.Goranka Lalić Novak ispituje u Gundulićevoj 10 prizemlje soba br.3b,
a doc.dr.sc.Anamarija Musa u Ćirolometodskoj br.4 u sobi 32/I kat, bivši kabinet prof.Pavića koji je otišao i mirovinu.
Ovisno o broju kandidata ispiti počinju od 12,00 sati na dalje, opet ovisi o broju prolaznosti kandidata i koja će od prof.biti na ispitu.

monii

Sigurno je, na prvoj godini sam prosla nauku sa 4 nule. Buduci da se radi o istoj katedri i istom prinicipu ispita, vrijedi isto. Tako i za drzavnu upravu i uljp.

jelaa

sad sam gledala na stranici pravnog da je samo jedna osoba prošla ??? jel sam ja to krivo vidla il je to moguće, možda su bili teži kriteriji

majolada

sad sam gledala na stranici pravnog da je samo jedna osoba prošla ??? jel sam ja to krivo vidla il je to moguće, možda su bili teži kriteriji
ne znam šta si ti gledala kad su rezultati tek u četvrtak u 18

marty1711

a koje je bilo pitanje jučer vezano za kvalitetu... ne sjećam se :confused2:
E to ni meni baš nije bilo jasno, opće se ne sječam kak je glasilo pitanje i znam da sam se sva tu zbunila, uglavnom ja sam pisala TQM, a kaj je trebalo pisati još ni sada neznam...

marty1711

Ajd nek me neko razveseli i napiše da je upravo to trebalo pisati :)

Ljudi jel tko zna pitanje vezano za upravljanje , dokument , godina... na šta se to odnosilo u ispitu???

mrvi89

E to ni meni baš nije bilo jasno, opće se ne sječam kak je glasilo pitanje i znam da sam se sva tu zbunila, uglavnom ja sam pisala TQM, a kaj je trebalo pisati još ni sada neznam...
ja sam pisala isto tu TQM i jos sam pisala i OMC i jos malo CAF .. al ka sam vidila u predavanjima da je trebalo najvise o CAF jer on ima tocno datume nekih konvencija a i trebalo se pisat o TQM tako da i nisam puno promasila ...bar se nadam...da cu bar bod dobiti :) et

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks