AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Europski upravni prostor i nacionalna uprava

comrad

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
danas...

ako si zadovoljan/a ocjenom, istu ti zakelji u index :crazy:

ili pak odgovaras za vecu (u mom slucaju nije islo :happy:)

kaze pricaj mi o Komisiji i zatim kakav je odnos Komisije prema drzavama kandidatkinjama (uglavnom u tom kontekstu)...nisam znao nista o tome (kaze u literaturi ima neki veliki naslov o tome poglavlju, u skripti pak nema. ili ima?!)

vjerujem da ce neki marljiviji student/ica rec nesto vise o tome na ovom forumu :wink5:

Jadranka15

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
EUROPSKA KOMISIJA - sve sa predavanja doc.Musa
EP – OVLASTI
1. zakonodavna funkcija
2. demokratska kontrola nad EU (prvenstveno nad Komisijom)
3. usvajanje proračuna EU

EP – ZAKONODAVNA FUNKCIJA
- promjena uloge
Vrste odlučivanja
– Postupak savjetovanja
– Postupak davanja suglasnosti od 1986. – na međunarodne sporazume, predložena proširenja i druga važnija pitanja
– Postupak suradnje od 1986. – EP daje mišljenje na prijedloge direktiva i uredbi koje predlaže EK
– Postupak suodlučivanja od 1992.
– Suodlučivanje – EP izjednačen s Vijećem kad se radi o o važnim pitanjima uključujući
 kretanje radne snage,
 unutarnje tržište,
 obrazovanje,
 istraživanje,
 okoliš,
 transeuropske mreže,
 zdravstvo,
 kulturu,
 zaštitu potrošača;
Amsterdam dodao 23, a Nica 7 novih područja
Danas je suodlučivanje redovna procedura

EP – DEMOKRATSKA KONTROLA NAD EU
– Nadzor nad Europskom komisijom
 kod imenovanja – suglasnost za predsjednika EK, potvrđuje cijelu EK
 tijekom rada – EK izvještava EP, može postaviti pitanje povjerenja (i raspustiti) (ne može razriješiti pojedinog člana, ali to može predsjednik EK)
– Europski ombudsman
– Parlamentarna pitanja Komisiji i Vijeću – pismeni ili usmeni odgovori; objavljuju se u Službenom listu EU
– Izvještaji Europskog revizorskog suda
– Izvještaji trenutnog predsjednika Europskog vijeća

EP – PRORAČUN EU
– na prijedlog EK, zajednički usvajaju EP i Vijeće EU (stupa na snagu kada predsjednik EP stavi potpis)
– može odbiti prijedlog proračuna – postupak se ponavlja
– neki rashodi izvan domene EP (npr. poljoprivreda)
– konačno odlučuje o tzv. neobaveznim rashodima

EUROPSKA KOMISIJA
– jedna od tri političke institucije – sudjeluje u procesu donošenja odluka kombinacija političkog tijela i uprave
– 'najeuropskija institucija' zbog svog sastava i funkcija
– 'motor' europske integracije – posebno za vrijeme predsjednika EK Jacquesa Delorsa (1985-95)
– čuva + inicira + implementira
– kao 'čuvarica ugovora' dužna je osigurati izvršavanje odluka Vijeća i EP
– početak – Visoko nadleštvo EZ za ugljen i čelik (High Authority)
– 'vlada na čekanju' – EU kao federacija? / ali izostalo – skandali, uloga EP rast
EK – Sastav i ustrojstvo
– prema Ugovoru iz Nice - od 1. siječnja 2005. - po jedan predstavnik iz svake države članice (do tada velike države imale po dva predstavnika) / 27 članica – rotacija prema naknadno određenim načelima (kako bi sve države bile zastupljene)
– U budućnosti će EK imati 15 članova, od kojih je jedan predsjednik, jedan potpredsjednik (ministar vanjskih poslova) + trinaest članova rotiraju se između država članica (države koje u određenoj rotaciji nemaju predstavnika u kolegiju Komisije, imat će u tom tijelu predstavnike bez prava glasa)
– 'kolegij povjerenika' – odluke donosi cijela EK glasovanjem, a ne pojedini povjerenici (commissioners)
– Svaki član EK ima jedan ili više resora Komisije (opće uprave – Directorate general DG; 26 + 9 službi), na čelu je generalni direktor / svaki DG ima uprave kojima su na čelu direktori / posebne jedinice su pravna i prevoditeljska služba
– Svaki povjerenik ima kabinet sa savjetnicima (R. Prodi nastojao da ne budu iz iste države)
– 25.000 zaposlenih, od toga više od 17.000 u DG/ i još uvijek preopterećena / prekomjerna regulativa, ponekad besmislena
– prema Pravilniku sastaju se najmanje 1x tjedno (srijedom u Bruxellesu; kad zasjeda EP – u Strasbourgu)

EK – IZBOR
– Ugovor iz Nice - izbor predsjednika i članova Komisije
1. Predsjednika Komisije
1. Imenuje Europsko vijeće kvalificiranom većinom
2. Imenovanje potvrđuje Europski parlament
2. Članove Komisije
1143. predlaže izabrani predsjednik u suglasnosti s Vijećem EU
3. Cijelu Komisiju
1143. Potvrđuje Europski parlament
1144. Imenuje Vijeće

– Komisija je odgovorna Parlamentu (do sada 1x odstupila, i to prije izglasavanja – Komisija Jacquesa Santera 1999)
– Ima vlastite prihode što jača njezinu samostalnost i nezavisnost
– Odlučivanje - kolektivno, običnom većinom; 4 mogućnosti
 na sjednicama
 pismenim postupkom – prijedlog cirkulira među članovima Komisije
 ovlašćivanjem – Komisija može ovlastiti jednog ili više svojih članova da donese odluku
 delegiranjem – Komisija može delegirati donošenje neke odluke direktorima uprava ili direktorima službi

OVLASTI EUROPSKE KOMISIJE
– ČUVA
– INICIRA
 ISKLJUČIVO PRAVO INICIRANJA ZAKONODAVNOG POSTUPKA U 1. STUPU
 POSREDNIK
 PRIPREMA BUDŽETA
– IMPLEMENTIRA
 UPRAVLJA FONDOVIMA
 OVLASTI U PRAVU KONKURENCIJE
 UPRAVLJA IMPLEMENTACIJOM ZAKONA
 PREGOVARA KOD SPORAZUMA O TRGOVINI I UDRUŽIVANJU
 DAJE MIŠLJENJA O PRIJAVAMA ZA ČLANSTVO

EK - OVLASTI
1. formulira politike EU te pokreće zakonodavni postupak
– upućuje prijedloge akata Vijeću i, u područjima suodlučivanja, Europskome parlamentu
– u 1. stupu – isključivo pravo / u 2. i 3. stupu dijeli to pravo s državama članicama
– svi prijedlozi moraju biti u 'općem interesu Zajednice' + poštivati načelo supsidijarnosti i proporcionalnosti
– to znači da
 Komisija djeluje na dobrobit EU kao cjeline – svi kojih se tiče uključeni u pripremu; procjena utjecaja predloženog zakonodavnog akta objavljuje se zajedno s prijedlogom
 predlaže samo ako je učinkovitije da se politika provodi na razini EU i intenzitetom potrebnim za postizanje potrebnih ciljeva
priprema nacrta propisa (uredbe, direktive, odluke)
– nakon internih konzultacija unutar EK i vanjskih konzultacija s državama i zainteresiranim stranama
– ovisno o području - pojedina procedura odlučivanja – većinom suodlučivanje
– formalni prijedlog Komisije dolazi pred EP i Vijeće (u nekim slučajevima se konzultira Europski ekonomski i socijalni odbor ili Odbor regija)
- prijedlog se razmatra u 1-3 čitanja / EK kao posrednik i zaštitnik europskih interesa
- propis koji je usvojio zakonodavac prenosi se u nacionalno zakonodavstvo (ako se radi o direktivi) implementira se od strane EK i država članica
– Poboljšanje zakonodavnog postupka (Better Lawmaking, 2002)
– cilj: učinkovitost, transparentnost i jasnoća
– nove metode
– pojednostavljivanje i poboljšanje
– promoviranje kulture dijaloga i participacije – mišljenje svih zainteresiranih
– sistematiziranje procjene učinka – procjena troškova i koristi unaprijed (Regulatory impact assessment)

EK OVLASTI – EGZEKUTIVA
2. glavno izvršno tijelo EU
– - provodi odluke Vijeća + odgovorna za provođenje zajedničkih politika EU
– - ali implementacija politika provodi se putem nacionalnih uprava
– - najvažnija izvršna uloga u provedbi politike konkurencije – ovlaštena donositi odluke koje su izravno upućene pravnim subjektima u državama članicama (može nametati i kazne)

EK – OVLASTI - DELEGIRANE
3. u nekim slučajevima ovlaštena donositi i normativne akte
– rijetko proizlazi izravno iz Osnivačkog ugovora; češće je utemeljeno na prijenosu zakonodavne ovlasti od strane Vijeća EU ili Vijeća i Parlamenta
– kada odlučuje na temelju delegiranih ovlasti, Komisija surađuje s odborima sastavljenim od predstavnika država članica u postupku koji se naziva komitologija (comitology)

EK – ČUVARICA UGOVORA
4. "čuvarica Ugovora", tj. pravnoga poretka uspostavljenoga Ugovorom (guardian of the treaties)
– - nadgleda provode li države članice obveze koje proizlaze iz normi donesenih na europskoj razini – krajnja mjera – pokretanje postupka pred Europskim sudom
– Objavljuje godišnja izvješća o provedbi prava

EK – POSREDNIK I ZASTUPNIK
5. posrednik
– između pojedinih članica
– između institucija

6. predstavlja EU prema van
– delegacije EU u drugim zemljama (dio EK)
– provodi pregovore o sklapanju međunarodnih sporazuma (na temelju mandata koji joj u svakom pojedinom slučaju dodjeljuje Vijeće EU)

Pitanje - Kakav je odnos Komisije prema državama kandidatkinjama?
Europska Komisija nastoji osigurati da proširenje ostane jedno od najsnažnijih oružja Europske unije koje povećava zonu mira i stabilnosti, slobode i demokracije, prosperiteta i solidarnosti diljem Europe. Ciljeve i izazove postupka proširenja treba prenijeti građanima na odgovarajući način i konsolidirati obveze Europske unije tijekom proširenja. Komisija napominje da države kandidatkinje moraju poštivati stroge kriterije pridruživanja.
Nove članice mogu biti primljene u Uniju – kroz postupak nazvan „proširenje“ – pod uvjetom da ispunjavaju određene kriterije. Pristupanje Europskoj uniji počinje kada se država prijavi za članstvo u Uniji. Kada trenutačne države članice, zajedno s Komisijom i Parlamentom, prihvate podnositelja molbe kao potencijalnu članicu, ona postaje „država kandidatkinja“. Država kandidatkinja zatim započinje detaljne pregovore s Komisijom o uvjetima članstva.
U biti, kako bi postala članica Europske unije, država kandidatkinja mora ispunjavati „Kriterije iz Kopenhagena“, što znači da mora usvojiti ukupnu postojeću EU legislativu (poznatu pod imenom Acquis Communautaire) u svoj vlastiti pravni sustav i dokazati da je država sa stabilnom i zdravom demokracijom i gospodarstvom. Po završetku pregovora, potrebno je ratificirati sporazum o pridruživanju u svakoj od država članica te u samoj državi kandidatkinji. U većini slučajeva, nove članice biraju održavanje referenduma kao dio postupka ratifikacije.
Do svibnja 2004. godine postojalo je 15 država članica EU s ukupno 375 milijuna građana. Još deset zemalja, većinom iz središnje i istočne Europe, pristupilo je Europskoj uniji 2004. Bugarska i Rumunjska pristupile su Uniji 2007. godine, čime se populacija Europske unije povećala na gotovo 500 milijuna stanovnika. Hrvatska je u pregovorima za članstvo i najvjerojatnije će pristupiti Uniji u roku od sljedećih pet godina. Turska je također država kandidatkinja i moći će pristupiti Uniji – neki kažu do 2015. ili kasnije – ako ispuni sve uvjete članstva. EU pruža značajnu financijsku pomoć i savjete kako bi pomogla državama kandidatkinjama u pripremama za članstvo. Glavna uprava za proširenje pri Komisiji odgovorna je za države kandidatkinje.

martina_sk

Administrator
trebam veliku pomoć, bila sam stari student i prebacila sam se na izvanredni po bolonji. Ovaj predmet je jedan od onih koje moram položiti kao razliku ... molila bih vas kada bi netko bio tako dobar i napisao mi važeću literaturu za ispit jer nemam pojma gdje da ju nađem ...našla sam samo prezentacije ... jel to stvarna literatura ili ima toga još? Hvala svima ...
ovako pise na katedri ali komplicirano ti je neke stvari za naci. dovljno je uciti iz prezentacija:
Obavezna literatura

Grupa autora (2006) Javna uprava. Nastavni materijali. Zagreb: Društveno veleučilište i Pravni fakultet. (347-360., 375-382., 383-391., 395-406).
Musa, Anamarija (2006) Europski standardi u pogledu službeničkog prava. Hrvatska javna uprava, vol. 6., br. 3.
Koprić, Ivan, Anamarija Musa, Vedran Đulabić (2008) Europski standardi regulacije službi od općeg interesa: (Kvazi)nezavisna regulacijska tijela u izgradnji modernog kapitalizma. Annales Pilar 2008., Zagreb, travanj 2008. (u objavi)
Musa, Anamarija (2008) Hrvatska i europski upravni prostor: prema europskoj kvaliteti javne uprave?. Skup 'Država i uprava' Hrvatske akademija znanosti i umjetnosti, Zagreb, 24. ožujka 2008.
predavanja na stranici Društveno veleučilište - Katedra za upravnu znanost

sufi

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Može li mi netko reći par riječi o otvorenosti, sudjelovanju, odgovornosti, učinkovitosti i usklađenosti... vidjela sam par postova prije da je netko od profesora tražio da se ti pojmovi malo objasne...
hvala unapriejd
danijela ovo kaj si nabrojala su ti načela dobre uprave,doktrine koja nastaje kao odgovor na loše učinke menađerskih reformi. Jesi li ziher da je netko od profesora pitao baš pojašnjenje svake od riječi jer obično se ta načela objasne kroz sve ono na kaj se pojam dobre uprave odnosi, mislim da to znaš ziher kaj je good governance pa ti neću pisati. Ajde pls citiraj taj post pobliže, kaj se točno misli jer eto ja ga nemogu naći. Pitam zato jer da nisi mislila na načela eup-a pa da se objasne, jer tako zna često biti pitanje (nač.otvorenosti i transparentnosti,odgovornosti, efikasnosti i učinkovitosti..)

danijela k

danijela ovo kaj si nabrojala su ti načela dobre uprave,doktrine koja nastaje kao odgovor na loše učinke menađerskih reformi. Jesi li ziher da je netko od profesora pitao baš pojašnjenje svake od riječi jer obično se ta načela objasne kroz sve ono na kaj se pojam dobre uprave odnosi, mislim da to znaš ziher kaj je good governance pa ti neću pisati. Ajde pls citiraj taj post pobliže, kaj se točno misli jer eto ja ga nemogu naći. Pitam zato jer da nisi mislila na načela eup-a pa da se objasne, jer tako zna često biti pitanje (nač.otvorenosti i transparentnosti,odgovornosti, efikasnosti i učinkovitosti..)
fakat sufi, nisam razmišljala da su to načela! stvarno premalo znam o eup-u, pa mi je valjda sve isto... a di si ti našao/la načela, mislim objašnjenja istih? jer ja ih imam samo nabrojana!

Latica

da li se moze proci samo po onoj prvoj skripti iz skriptarnici?to su kompletna predavanja..
Da, to su sva predavanja doc. Muse objavljena na stranicama faksa, samo prebačena u Word. Ali nisu dovoljna samo predavanja, treba učiti iz kompletne navedene literature.

Mene je malo ponijela ideja kako je ovo jedan od lakših ispita, pa sam tako dva puta uspjela pasti na pismenom. Sada ga shvaćam ozbiljnije i mislim da definitivno treba dobro naučiti kompletno gradivo... Naravno, faktor sreće je uvijek moguć, ali nije baš mudro osloniti se samo na sreću :laughing:

laminat

Hvala kolegice Latica što ste konkretno odgovorili u svezi učenja tog ispita, jer predmet EUP nije lagan predmet za polagati, kao što neki studenti na ovom forumu kažu da taj ispit uče tjedan dana - pa prođu, možda imaju sreće - ali je velika laž da se taj predmet može naučiti za tjedan dana.Toliko.
Dobro veče..

Prestani lagat ovaj napaćeni narod..Ja sam EUP učil ravno tjedan dana,prije toga sam 10 dana prepisival tuđu skriptu jer nemrem učit tuđi rukopis..Učil sam isključivo po pitanjima s foruma,i eto tjedan dana sasvim dovoljno..A čul sam i svjedočanstva još nekih ljudi koji su isto za 7-10 dana naučili EUP..Toliko

marxmaja

Dobro veče..

Prestani lagat ovaj napaćeni narod..Ja sam EUP učil ravno tjedan dana,prije toga sam 10 dana prepisival tuđu skriptu jer nemrem učit tuđi rukopis..Učil sam isključivo po pitanjima s foruma,i eto tjedan dana sasvim dovoljno..A čul sam i svjedočanstva još nekih ljudi koji su isto za 7-10 dana naučili EUP..Toliko

isti način učenja ko i Laminat, doduše ja sam prepisivala te prezentacije jer mi je bilo teško učit po tim prezentacijama i isključivo pitanja s foruma i 6 dana učenja po tome i prošla iz prve. možemo reč da sam imala sreče a možemo reč i da sam naučila jel. ljudi skinite si pitanja iz prijašnjih ispita, ja sam tak ove godine prošla sve ispite...

Jadranka15

Možda vama koji niste u radnom odnosu i nemate obitelj, to je učenje 6 dana, a mi ostali izvanredni studenti uz posao i obitelj ne ide učenje za 6 do 7 dana. Toliko.

martina_sk

Administrator
poz svima.dal mi može netko rec ko je učio iz skripte(i po mogucnosti proso)iz koje je skripte točno učio.jer u skriptarnici stvaaaarno im svega,od predavanja,do pitanja,pa kombinacija svega...gro mi je stvari poskidano al sad nznm koju skriptu da primim u ruke,koja je najbolja :/
predavanja.

wooya

poz svima.dal mi netko može pomoći i odg na ova 3 pitanja:

1.formiranje EP i izbor za zastupnika EP
2.koji su zakonski,a koji podzakonski akti prema Lisabonskom ugovoru
3.biranje predsjednika EU prema Lisabonskom ugovoru

HVALA!:proud:

neozbiljna

1.formiranje ep- ep se bira na neposrednim izborima svakih 5 godina.izbori se održavaju u svakoj državi članici za njenu kvotu, kvota se određuje ugovorom prema broju stanovnika države. biračko pravo imaju državljani članice, i svi državljani druge članice ako imaju prebivalište. danas ep ima 736 zastupnika.
2. mislim da bi pitanje se trebalo odnositi na zakonodavne i nezakonodavne akte koji su uvedeni Lisabonskim ugovorom.
3. šta nije predsjednik eu , u biti predsjednik vijeća eu ili europskog vijeća.. nisam siher.. zbunjuje me sve to.. znam samo da su 2009. čelnici 27 država članica izabrali belgijskog premijera za predsjednika. mandat mu traje 2. 5 godine.
nadam se da sam bar malo pomogla :)

ovo sam našla na wikipediji.. * Stupanjem na snagu Lisabonskog ugovora, Europsko vijeće je postalo jedno od tijela u institucionanoj strukturi Europske unije. Rotirajuće predsjedništvo zamjenjeno je funkcijom Predsjednika Vijeća EU s mandatom od dvije i pol godine. Prvi predsjednik Europskog vijeća od 1. prosinca 2009. godine obnaša Herman Van Rompuy.
Europsko vijeće ne treba miješati s Vijećem Europske unije (koje se naziva još i Vijećem ministara EU) koje je zasebno tijelo Europske unije, niti s Vijećem Europe, koje je zasebna međunarodna organizacija sa sjedištem u Strasbourgu, odvojena od EU.

Aine

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Može li itko napisati odgovor na pitanje sa zadnjeg roka:
- razlika između odbora koji je u komitologiji i odbora u agencijama?

Hvala na odgovoru...
Ja samo znam da u komitologiji ima oko 500 odbora,da ih nadzire zakonodavno tijelo,postoje 3 vrste odbora po sastavu;odbor nacionalnih upravnih sluzbenika,privremeni odbor i znanstveni te tri vste prema ovlastima i proceduri; savjetodavni(trzisno natjecanje),upravljacki(poljoprivredna politika) i regulatorni(zdravstvo).Oni su utemeljeni na nehijerarhijskom tipu,pridonose demokraticnosti ali imaju problema sa kompleksnosti i transparentnosti.

a ovaj odbor u agencijama ni ja nisam nigdje nasla...anyone?

Mistic791

Jel moze neko stavit pitanja s danasnjeg roka??
Hvala[/QUOTE

univerzalne službe- objasni i načela, javne službe- objasni i daj primjere
eupan
Europski parlament- način biranja zastupnika
ovlasti vijeća eu
sigma- karakteristike koje gleda što se tiće zemlje kandidatkinje
osnivački ugovori, godine i ugovori koji ih mijenjaju ili nadopunjavaju
faze pregovora, objasni
akti u 1. stupu
uloga Europskog suda u stvaranju EUP-a

i ne znam jeli to sve, ako nije neka netko nadopuni!

neozbiljna

imala sam 16 bodova i morala sam odgovarati za vrlo dobar. s time da nije dala mogućnost da prihvatimo ocjenu dobar. traži jako puno povezivanja.
pitanja. ek, eup, uloga ek u formiranju eup, europsko upravljanje.

Latica

Prošla sam danas EUP na usmenom kod prof. Lalić. Nisam briljirala ni na pismenom ni na usmenom, ali nije ni da nisam ništa znala. Profesorica je vrlo korektna i potpuno razumijem njene frustracije našim nerazumijevanjem predmeta, no stvarno mislim da nije baš niti najrazumljivije to gradivo kroz prezentacije sa svim tim silnim prilično nepovezanim nabrajanjima.
Sve u svemu, moj dojam je da ispit nije nimalo lagan niti za naučiti niti za položiti...Ali može se :tongue2:

saga

jel moze pitanja sa roka 27.9... bila su tu,al je sve izbrisano... hvala
Kolko se sjecam...hm... neka me netko dopuni.

1) Uloga SAD-a u stvaranju europskih integracija.
2) Istočno proširenje EU.
3) Objasni europeizaciju.
4) Institucionalna dimenzija kod demokratskog deficita.
5) Tumačenje uredbe od strane Europskog suda.
6) Funkcije regulatornih agencija.
7) Europski upravni kapacitet

Pitanja sa današnjeg usmenog:

Regulacija (najširi, širi i uži smisao), Upravne doktrine, tradicionalne i nove vrijednosti, Institucije EU prema diobi vlasti.

ida19

jel moze pitanja sa roka 27.9... bila su tu,al je sve izbrisano... hvala
1.
a) uloga SAD-a u procesu integracije
b)istocno prosirenje- zemlje koje su usle i godine
2:
a)opca nacela prava
b)sudska praksa u odnosu na uredbu- tak nesto
3:
a)europeizacije
b)utjecaj ES-a na EUP
4:
a)demokratski deficit i rjesenja
b)upravni kapaciteti
5:
a)koja su 4 modela osnivanja regulatornih agencija
b)koja su 3 elementa reg.ag.?

Jennifer

evo da podijelim svoja iskustva... danas sam bila na usmenom kod prof Lalić...profesorica je sasvim ok i korektna...pita pitanja sva koja se ponavljaju po forumu ništa novo
evo pitanja koja je mene pitala: kriteriji za pristup eu,PSP, vrijednosti-tradicionalne i nove, što utječe na institucionalizaciju eup-a

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks