AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Europski upravni prostor i nacionalna uprava

danijela k

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
europska vladavina:pojam, razlozi, ciljevi..molim da mi odg samo oni koji imaju provjereno točan odg,,hvala
europska valdavina odnosi se na pravila postupke i ponašanje zakonodavnih izvršnih i sudskih tijela koja utječu na obavljanje javnih ovlasti na europskoj razini posebno s obzirom na sljedećih 5 načela dobre vladavine (upravljanja)-otvorenost, participacija, odgovornost, učinkovitost, usklađenost + načela supsidijarnosti i proporcionalnosti.
ciljevi: modernizacija javnog djelovanja ; jačanje odgovornosti izvršnih tijela, otvaranje postupka odlučivanja građanima

topanga

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
dal mi netko moze pomoc oko ovih pitanja?:blushed:
1. tko imenuje predsjednika eu
2. koja je razlika izmedu zakonodavnih procedura u kojima sudjeluje e parlament
3. objasni demokratsku kontrolu eu suda
4. objasni monitoring model i primjer
5.kojim je ugovorom nastala eu
6.nacela javnih sluzbenika
7.kvaliteta u javnoj upravi
8. eesc struktura

:marina:

dal mi netko moze pomoc oko ovih pitanja?:blushed:
1. tko imenuje predsjednika eu
2. koja je razlika izmedu zakonodavnih procedura u kojima sudjeluje e parlament
3. objasni demokratsku kontrolu eu suda
4. objasni monitoring model i primjer
6.nacela javnih sluzbenika
7.kvaliteta u javnoj upravi
8. eesc struktura

Bok! Evo, ja ti znam odgovore samo na neka pitanja, i to ono što sam našla u skripti.
1. Ne postoji predsjednik EU
Postoji predsjednik europskog vijeća, i to je novina uvedena reformskim
ugovorom, predsjednik europskog paralmenta, i predsjednik eu komisije
2. europski parlament ima zakonodavnu funkciju i to zajedno sa vijećem europe, i postoje 4 vrste odlučivanja - postupak davanja savjetovanja, davanja suglasnosti, suradnje i suodlučivanja. To je jedino što mi pada napamet kad se radi o zakonodavnim procedurama u kojima sudjeluje eu parlament

3.demokratska kontrola eu suda.. Eu sud ima dosta ovlasti, a naravno sve su usmjerene na to da se očuva poštivanje pravnog poretka eu. Jedino, kolko tolko konkretan odg na ovo pitanje bi moga bit da eu komisija se brine o tome da se zemlje članice pridržavaju normi EU, i u slučaju da ih koja krši, ona će ih tužit europskom sudu.

5. ugovori kojima je nastala eu su bili Ugovor o europskoj zajednici za ugljen i čelik, potpisan u Parizu 1951, i stupio na snagu 1952, i trajao do 2002, zatim Ugovor o europskoj zajednici za atomsku energiju, i ugovor o europskoj ekonomskoj zajednici, oba potpisana u Rimu 1957 i stupili na snagu 1958.
I ugovor koji je uspostavio europsku uniju je Ugovor iz Masstrichta potpisan 1992. i stupio na sangu 1993

6. načela javnih službenika, to nisam našla u skripti, ali piše u nekoj knjizi koja se koristi na ovoj katedri, sad se stvarno nemogu sjetit, mislim da državna uprava :blushed:

7. kvaliteta u javnoj upravi. ono što piše u skripti iz eup-a je:
- kvaliteta u djelovanju organizacija
- privatni sektor
- MBO - Managment by objectives
- TQM - Total quality managment, cjelovito upravaljanje kvalitetom bilo u privatnbom ili javnom sektoru - menadžersko usmejrenje fokusirano na korisnike koje kontinuirano nastoje unaprijedit proces djelovanja organizacije korištenjem analitičkih sredstava i timskog rada koji uključuje sve zaposlenike.

8. ne razumijem

Ovo sve detaljnije ti piše u skripti koju možeš naći tu u skrpitarnici, i skriptu je objavila Jennifer. Zapravo nije cura ništa pisala, sam je skinula slajdove koje je prof Musa objavila.

Nadam se da sam pomogla :wink5:

Jadranka15

4) INTERNI MONITORING U EU
EU se razlikuje od tradicionalnih i nacionalnih i međunarodnih organizacijskih struktura. Pet ključnih institucija (Europska komisija, Vijeće ministara, Europski parlament, Europski sud pravde i Europski sud revizora) reflektiraju kompleksnu interakciju i kontinuiranu borbu između supranacionalnih i međudržavnih karakteristika ove regionalne integracije. Vijeće ministara djeluje u potpunosti kao reprezentativno tijelo vlada zemalja članica, ali ostale četiri institucije su dominantno supranacionalne po svojoj prirodi: iako su imenovani od strane nacionalnih vlada, članovi ovih institucija djeluju neovisno u svrhu ispunjavanja supranacionalnih interesa.

8)EUROPSKI GOSPODARSKI I SOCIJALNI ODBOR
European Economic and Social Committee – EESC
– savjetodavno tijelo Unije osnovano Rimskim ugovorom
– zastupa interese različitih gospodarskih i socijalnih interesnih skupina
– Ugovor iz Nice – broj članova max 350 (nacionalne kvote) - predlažu ih nacionalne vlade, a imenuje ih Vijeće Europske unije - na obnovljivi mandat od četiri godine / 344 članova
ò
Njemačka, Francuska, Italija i Velika Britanija – 24; Španjolska i Poljska – 21; Rumunjska – 15; Belgija, Grčka, Nizozemska, Portugal, Austrija, Švedska, Češka, Mađarska i Bugarska – 12; Danska, Irska, Finska, Litva i Slovačka – 9; Estonija, Slovenija i Latvija – 7; Luksemburg i Cipar 6; Malta - 5
– tri grupe: poslodavci, zaposlenici i predstavnici različitih interesnih grupa (npr. poljoprivrednici, potrošači, znanstvenici, nastavnici, ekološki pokreti i sl.)
– razgranata struktura – 6 sekcija prema području, pododbori itd. članovi se redovito sastaju na radnim sastancima u Bruxellesu / 9x godišnje plenarno
– jača ulogu civilnog društva u procesu donošenja odluka
– savjetodavna uloga u zakonodavnom postupku u određenim područjima nadležnosti EU
– u nekim su ga područjima, u kojima to predviđa Ugovor o EZ, zakonodavne institucije obvezne konzultirati, a u nekim su to ovlaštene učiniti iako obveza ne postoji
– ovlašten, na vlastitu inicijativu, donijeti i mišljenje kojim izražava svoje stajalište o bilo kojoj temi
– do danas dobio savjetodavnu ulogu već i u fazi izrade nacrta prijedloga propisa EZ-a, temeljem ugovora o suradnji koji je u rujnu 2001. potpisao s Komisijom
→ u prosjeku donese oko 150 savjetodavnih mišljenja na godinu, od čega oko 15% na vlastitu inicijativu
– sva mišljenja prosljeđuje Parlamentu, Vijeću i Komisiji, nakon čega se objavljuju u Službenom listu EU

Latica

Mislim da ovdje treba odgovoriti Ugovorom iz Maastrichta...:unsure: a ne nabrajati ugovore kojima su nastale EZ... No, nisam sto posto sigurna, pa molim još neki komentar...

Sea

EP (sastav, funkcije, posebno objasni onu funkciju donošenja propisa)
Europski ombudusman

EUP što je i načela (posebno objasni odgovornost i otvorenost i transparentnost)

Zašto je ugovor iz Maastrichta važan za europsku intergraciju?

Koje su faze pregovora koje države članice moraju proći?
Koje države članice imaju otvorene pregovore?

Koja su načela dobre uprave?

To je to što se mogu sjetiti... neka me netko nadopuni! :)
Sve su svemu, dobar ispist su složili, svaka im čast... grrr :)

kikili

meni je ispit dns bio pretežak,a drugi put sam izašla i stvarno sam učila :-(
razlika impelmentacijskog i demokratskog deficita
razlika između odbora koji je u komitologiji i odbor u agencijama(mislim europske)
europsko shvaćanje upravnih kapaciteta
znanstveno shvaćanje upravnih kapaciteta i koja su pitanja
3 ugovora al se ne sjećam konteksta pitanja,al ugl koji nastaje eu
zašto dolazi do erozije arhitekture 3 stupa nakon lisab. ugovora
faze pregovora
nešto koji su kandidati eu(ja sam nabrojala i kandidate i kvazi i potencijalne)
caf što je i karakteristike
3 faze kvalitete

zamolila bi nekoga da mi napiše zašto dolazi do erozije arhitekture 3 stupa nakon lisab.ugovora??hvala kolege

cocci

pitanje u vezi kandidata je bilo: koje su zemlje kandidati članice, a koje su predale zahtjev za članstvo? pa zar to nije isto?

Latica

meni je ispit dns bio pretežak,a drugi put sam izašla i stvarno sam učila :-(
razlika između odbora koji je u komitologiji i odbor u agencijama(mislim europske)
znanstveno shvaćanje upravnih kapaciteta i koja su pitanja
3 ugovora al se ne sjećam konteksta pitanja,al ugl koji nastaje eu
zašto dolazi do erozije arhitekture 3 stupa nakon lisab. ugovora
faze pregovora
nešto koji su kandidati eu(ja sam nabrojala i kandidate i kvazi i potencijalne)
caf što je i karakteristike
3 faze kvalitete

zamolila bi nekoga da mi napiše zašto dolazi do erozije arhitekture 3 stupa nakon lisab.ugovora??hvala kolege
3 ugovora kojima su nastale europske zajednice, nazivi i godine
mislim da nisu bile faze pregovora nego faze pristupanja
bili su aktualni kandidati i posebno kandidati koji su podnijeli zahtjev za članstvo (uglavnom tu treba za prve reći Turska, Island, Makedonija i Hrvatska, a ovo drugo su Albanija, BIH, CG i Srbija)...

Ovo je o trećem stupu nakon LU (malo opširno, pa treba izvući bitno...)
Ključna novina za pravni poredak EU koju donosi Lisabonski ugovor je ukidanje njezine hramske arhitekture unifikacijom triju stupova u jedinstveni pravni poredak. EU postaje supranacionalna asocijacija država s jedinstvenom pravnom strukturom utemeljenom na pravnom poretku Europske zajednice. Područja EU u kojima je do sada prevladavao međunarodnopravni karakter mijenjaju svoju pravnu prirodu preuzimajući supranacionalne elemente EZ. Treći stup EU prestaje postojati i integrira se u pravo Zajednice. Unificiraju se i pravni akti za čitavi pravni poredak EU na način da pravni akti trećeg stupa (konvencije, okvirne odluke, odluke i zajednička stajališta) nestaju iz pravnog poretka Unije, a pravni akti Zajednice (uredbe, smjernice, odluke, preporuke i mišljenja) primjenjuju se na cjelokupnu zakonodavnu aktivnost Unije. Što je još važnije, pravna načela neposrednog učinka i načelo prednosti primjene prava Zajednice pred pravom država članica šire se na čitav pravni poredak Unije.
Integracija Lis. Ugovorom normativno je provedena tako da je treći stup EU koji se od Ugovora iz Amsterdama iz 1997. godine odnosi na policijsku i pravosudnu suradnju u kaznenim stvarima premješten u poglavlje V. Prostor slobode, sigurnosti i pravde Ugovora o funkcioniranuju EU, dakle sadašnjeg Ugovora o EZ. Prosto slobode, sigurnosti i pravde obuhvaća sve politike koje se odnose na pravosuđe i unutarnje poslove: granične kontrole, azil, useljavanje, sudsku suradnju u građanskim stvarima, sudsku suradnju u kaznenim stvarima i policijsku suradnju. Lisabonskim ugovorom ponovo se ujedinjuje materija pravosuđa i unutarnjih poslova iz trećeg stupa EU prema ugovoru iz Maastrichta razdvojena Ugovorm iz Amsterdama, ali se režim EU zamjenuje režimom Europske zajednice.
Ukidanje stupova, odnosno ukidanje različitih pravnih poredaka unutar zajedničkog institucionalnog okvira EU imat će pozitivan učinika na rješavanje sukoba nadležnosti za uređenje pojedine materije između prvog i trećeg stupa, ukinuti će donošenje paralelnih pravnih akata prvog i trećeg stupa o istoj materiji kao i nedoumice o odgovarajućem pravnom temelju.

I stvarno je bio težak ispit. Neka pitanja su bila ok, ali bilo je 3-4 groznih...

anamarija5

pitanje u vezi kandidata je bilo: koje su zemlje kandidati članice, a koje su predale zahtjev za članstvo? pa zar to nije isto?
ovo sam našla na netu pa sad ne znam jel to to al ugl -
države kandidatkinje - Makedonija, Turska
predale zahtjev - Albanija, Crna Gora i Island

cocci

pa sta ne pise odg na to u njezinim prezentacijama?
1. kandidati za članstvo – Turska, Hrvatska, Makedonija i Island
2. kvazi-kandidati tj. zemlje članica EFTA koje se nalaze u statusu pridruženih članica - Norveška, Švicarska i Lihtenštajn
3. potencijalni kandidati - Crna Gora, Srbija, Bosna i Hercegovina, Albanija i Kosovo

ovo piše, pa sad nisam sigurna, mislim POTENCIJALNI kandidati, oni nisu predali zahtjev, barem ne u vrijeme kad su prezentacije rađene :)

ivankam

Jeli mi može netko odgovoriti na ova tri pitanja -hvala-

danijela k

Jeli mi može netko odgovoriti na ova tri pitanja -hvala-
ja našla kod Koprića odgovor na treće:
europsko shvaćanje upr. kapaciteta - uglavnom službeniko pravo, a kasnije i financijsko upravljanje, javna nabava, upravni postupak itd. - molim te ne traži da objasnim nemam pojma šta to znači
znanstveno shvaćanje upr. kapaciteta - pravni, organizacijski, personalni, funkcionalni elementi, te potpora u izgradnji upr. kapaciteta

a na ostala 2 bi i ja voljela odgovor, čak štoviše nisam sigurna niti jesam li prije ikad čula za implementacijski deficit

comrad

e i da, ima ko pitanjca od Muse na hrpi?
imam ja + prolistajte par stranica prije

evo:

MUSA
ženska je super. Pita dva osnovna pitanja i bok. I ja se pridružujem svim pohvalama za profesoricu Musu, jako brza na usmenome. bila je dobre volje i stvarno nije teško pitala,čak mi je dala 12 bodova iz pismenog. Jako ugodan usmeni. postavi pitanje i pušta da pričaš opširno o tome. ako staneš onda krene s potpitanjima. ugodna atmosfera,par pitanja. ona ti je super ispitivac, fakat rijetko ko padne. Uglavnom kako napišeš pismeni, ti se odražava na usmenom. Musa je bila ok..kasnila je prvo sat vremena, imala je neki sastanak, a kad si odgovarao nije te ni slušala previše što si govorio, prekidala..htijela je što prije riješiti sve nas.. Po tri pitanja svakoj, dosta brzo to ide, pomaže. Uredu je profesorica. Pitala je po ostvarenim bodovima na pismenom. Išla je od najviše ostvarenih bodova pa prema niže. odlična, stvarno je super na usmenom, Musa je stvarno super. I za ovaj predmet ne treba više od par dana. Musa je ok, ne gnjavi uopće, pusti te da pričaš, kad zapneš potpitanjem pomogne.
dosta je pošteno tjedan dana učit, AK prođete pismeni sve još jednom pročitajte i sigurno odlično prolazite usmeni, Na ovom roku je pitala ono što nisi napisao dobro u testu, postavi po 2-3 pitanja i to je to. Znači obavezno pitanje iz ispita + još neko standardno pitanje, stalno je okretala ispite. Da uglavnom drži ispit u ruci i kao da prema njemu pita.
mene je pitala prvi stup EU i Eur.parlament. Mene je pitala Eur parlament i stupove u I.stupu, i pala je trojka. Nisma ni imala puno bodova na pismenom. Ja sam dopunjavala osobno Obivaninu skriptu, uglavnom iz prezentacija prof.Muse. eur.ombundsmana,agencije eu i objasnit svaku i europske sudove.kolegicu je pitala eur.parlament,funkcije i objasnit nadzor nad ur.komisijom.uglavnom,prošle smo e,da,kolegicu je još pitala primarno i sekundarno zakonodavstvo. europski parlament, funkcije europskog parlamenta da nabrojim i da ih objasnim te izvore prava eu. europski sud, agencije i pravo na dobru upravu. agencije, univerzalne službe i načela za javne službenike. javne službe, e.ombudsman i CAF. Europski sud i demokratski deficit, a curu do mene agencije i pristupanje EU – faze. Kriteriji iz Kopenhagena, Europske agencije, Europski parlament, Kvaliteta u javnoj upravi, Čimbenici koji oblikuju EUP, Europski ombudsman. Pitala me ulogu EK u stvaranju EUP-a, Kopenhaški i Madridski kriteriji - objasniti, faze pregovora za pristup EU, čimbenici stvaranja EUP-a, TQM, CAF.
EP, Europsku vladavinu - načela, da pojasni čimbenike stvaranja EUP-a, kako Europski sud utječe na stvaranje EUP-a i neka nabroji neka načela koja su iz tog proizašla. faze prikljucenju eu..europski ombudsman..pravni izvori eu..i javne sluzbe, agencijama, koja su načela eupa i europsku komisiju, omc, eup i ovlasti vijeca europe, europski parlament, demokratski deficit, Komisija, Vijeće, Parlament, Eu vijeće, Ombudsman, javne službe, komitologija, kodeksi ponašanja, EUP-što je, kodeks dobrog upravnog ponašanja, izvori prava, razlika uredbe i direktive, uloga SAD, kriteriji za službenike, komisija, pravni izvori, načela europske vladavine, sprečava institucionalizaciju EUP-a, razliku između Uredbe i Direktive, tužbe, SIgma-prema službenicima i zemlji, univerzalne službe,osnivačke ugovore, šta je eup, čimbenici oblikovanja eup-a,i koji faktori koji otežavaju stvaranje eup-a, pravo EU, bilo šta o EK,bilo šta o EP,Što je EUP i na kojim načelima počiva,Službe od općeg interesa i javne službe u EU,
regulatorne agencije - što su, i vrste (ona 3 stupa), zatim pravne akte iz I stupa (podpitanje razl. između uredbi i direktive)
1. Koje javne službe razlikuje Bijela knjiga?
2. Kakve su to komercijalne, a kakve nekomercijalne javne službe?
3. Primjeri komercijalnih i nekomercijalnih?
4. Kvaliteta javnih službi?
5. Vrste agencija?
6. Što je uopće agencija?
7. Kakve su to izvršne agencije?
8. Koji su akti u prvom stupnju?
9. Zašto je nastala EU?
10.Europska komisija?
11.Izvori prava EU?
12.Europski sud?

MUSA
pitala me europski parlament, funkcije europskog parlamenta da nabrojim i da ih objasnim te izvore prava eu, europski sud, agencije i pravo na dobru upravu, eur. ombundsmana, agencije eu i objasnit svaku i europske sudove, eur. parlament, funkcije i objasnit nadzor nad eur. komisijom, primarno i sekundarno zakonodavstvo, Eur. parlament i stupove u I. stupu, javne službe, e. ombudsman i CAF, agencije, univerzalne službe i načela za javne službenike, Europski sud i demokratski deficit, a curu do mene agencije i pristupanje EU - faze. agencije, faze pristupanja EU, Europski sud.jako ugodan ispitivac, jako brza na usmenome, predobar usmeni, ok atmosfera, ne cjepidlaci, 2 do 3 pitanja, cca 5 min...sve pohvale za prof. Musu, postavi pitanje i pušta da pričaš opširno o tome. ako staneš onda krene s potpitanjima. Uglavnom kako napišeš pismeni, ti se odražava na usmenom. Musa je bila ok.

martina_sk

Administrator
Ej ljudi zna li netko da li prof. Musa pita pitanja poput odbor regija,parlamentarni odbori,specijalizirani sud,...ili samo one glavne:ek,es,vijeĆe eu,ep???
inace pita samo glavne s tim da kad sam ja bila pitala je i utjecaj ombudsmana na eup jer je to pitanje bilo na pismenom i nitko nije znao odg. bila je malo ljuta jer ucimo iz svakakvih skripiti i to napamet pa ne znamo odg na to pitanje. tako je ona rekla, ne ja :)

mayalay

trebam veliku pomoć, bila sam stari student i prebacila sam se na izvanredni po bolonji. Ovaj predmet je jedan od onih koje moram položiti kao razliku ... molila bih vas kada bi netko bio tako dobar i napisao mi važeću literaturu za ispit jer nemam pojma gdje da ju nađem ...našla sam samo prezentacije ... jel to stvarna literatura ili ima toga još? Hvala svima ...

danijela k

Važnost javnih uprava država clanica dovela je 1990-ih
do stvaranja ideje o europskom upravnom prostoru kao skupu standarda
javne uprave. Daljni poticaj ideji stvaranja EUP-a dali su implementacijski
i demokratski deficit. Implementacijski deficit može se definirati kao neadekvatnost
tranzicijskih zemalja, novih clanica Unije, za primjenu korpusa
europskog prava. Demokratski deficit znaci udaljavanje i netransparentnost
procesa odlucivanja unutar institucija Unije od samih gra"ana. Radi
smanjenja odnosno prevladavanja tih deficita pocinje se stvarati europski
model uprave, kao neformalni upravni poredak sastavljen od minimalnih
standarda javne uprave. Uvjet za clanstvo u Uniji jest prihvacanje tog neformalnog
poretka i svih standarda koji ga cine.

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks