AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Europski upravni prostor i nacionalna uprava

Jadranka15

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Nema neke skripte za taj predmet, praviš ju sama od njezinih slajdova, i od uputa literatura za taj ispit, za lakše snalaženje natuknica u slajdovima pomogne ti Priručnik za EU za državne službenike i stranica Enter Europa, pa kad si to sve složiš imaš svoju skriptu plus pitanja sa foruma i to je to.

sgrdan

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Molim te ako možeš staviti linkove od priručnika i te stranice da ne lutam po webu. Thanks:happy:

Nema neke skripte za taj predmet, praviš ju sama od njezinih slajdova, i od uputa literatura za taj ispit, za lakše snalaženje natuknica u slajdovima pomogne ti Priručnik za EU za državne službenike i stranica Enter Europa, pa kad si to sve složiš imaš svoju skriptu plus pitanja sa foruma i to je to.

kaliope

Molim pomoć,

Dal treba iz Hr i Eup-pema europsko kavliteti javne uprave učiti nešto pod nazivom KONVERGENCIJA (atr. 3 i 4)???

Jadranka15

Važnost za tu KONVERGENCIJU je to da naučiš definiciju EUP iz slajdova prof.Musa da je EUP konvergencija...itd., ako to znaš tj. tu njezinu definiciju iz njezinih slajdova prolaziš na usmenom.

kaliope

Važnost za tu KONVERGENCIJU je to da naučiš definiciju EUP iz slajdova prof.Musa da je EUP konvergencija...itd., ako to znaš tj. tu njezinu definiciju iz njezinih slajdova prolaziš na usmenom.
Gdje se još u "literaturi" spominje komitologija...našla sam samo jednu rečenicu u članku od prof Koprića...a vidim da u postovima ima nešto više napisano...pa me zanima od kud to...

u kojem točno slajdu mogu naći to o konvergenciji...

Puno hvala još jednom unaprrijed

Scooby-doo

Gdje se još u "literaturi" spominje komitologija...našla sam samo jednu rečenicu u članku od prof Koprića...a vidim da u postovima ima nešto više napisano...pa me zanima od kud to...

u kojem točno slajdu mogu naći to o konvergenciji...

Puno hvala još jednom unaprrijed
U vodiču za državne službenike - može ga se skinuti s početne stranice ovog našeg weba...

Jadranka15

Comitology: Komitologija

Ispravnije je reći "committee procedure" ili "postupak odbora". Pojam opisuje postupak u kojem Komisija, pri provedbi zakona EU, mora konzultirati posebne savjetodavne odbore koji predstavljaju forume za raspravu. Odbore sačinjavaju stručnjaci iz zemalja članica jer oni Komisiji omogućuju uspostavljanje dijaloga s nacionalnim administracijama prije usvajanja provedbenih mjera. Za dodatna objašnjenja pogledaj

KOMITOLOGIJA (comitology)
• brojni odbori (oko 500) sastavljeni od predstavnika zemalja članica

• nacionalni stručnjaci daju mišljenja o mjerama za implementaciju koje predlaže Komisija
• kontrola egzekutive (EK) od strane zakonodavca (nacionalnih vlada u Vijeću)

• prvi put 1960-ih - Vijeće je povjerilo Komisiji donošenje određenih mjera ali je htjelo zadržati kontrolu; formalno uspostavljen odlukom Vijeća ministara u srpnju 1987 (87/373/EEC)
KOMITOLOGIJA 2
• tri grupe odbora
– savjetodavni (advisory) - najslabija uloga
– upravljački (management) - EK može donijeti odluku samo ako nema veta
– regulatorni (regulatory) - EK može donijeti odluku samo ako se odbor složi

KOMITOLOGIJA 3
• tehnizacija uprave i izrade javnih politika
• pridonosi demokratičnosti, ali i komplicira
• pitanje transparentnosti
• nehijerarhijski stil odlučivanja

Definicija EUP (sa predavanja 26.11.2006.)
• Europski upravni prostor – konvergencija javnih uprava prema zajedničkom modelu
– skupina načela koja se odnose na organizaciju i funkcioniranje javne uprave

Pitanje konvergencije u EU može se razmatrati sa stajališta sadašnjih zemalja
članica E(M)U i sa stajališta zemalja kandidatkinja. U ovome radu promatrat ćemo
konvergenciju sa stajališta tranzicijskih zemalja.Zemlje u tranziciji koje teže pridruženju Europskoj uniji suočavaju se
s izazovima razvitka i dostizanja naprednih zemalja članica i pridruživanja
zajedničkom valutnom području – eurozoni. Pridruživanje Europskoj uniji od njih
zahtijeva ispunjavanje kriterija realne, strukturne i nominalne konvergencije.

U toku učenja koristi se sa web stranicom enter.europa

monica

Ovaj dio literature ne mogu nigdje naci : 5. Koprić, Ivan (2009) Kritična važnost kapaciteta javne uprave za pridruživanje Hrvatske Europskoj uniji: Jesu li važnije političke zapreke ili upravne mogućnosti ? U: Hrvatski javni sektor, Zbornik referata III. konferencije Hrvatske zajednice računovođa i financijskih djelatnika, Opatija 2. I 3. travnja 2009.
Moze pomoc? ;)

Jadranka15

Dio literature koje tražiš možeš naći u Nacionalnoj Sveuličilišnoj biblioteci i tamo si možeš te stranice fotkopirati tj. od stranice 148 do 158.

Boris

ljudi gdje se mogu naci predavanja 3,6,7,8,10,11,12???
skinuo sam ona na pravu sto postoje, 1,2,4,5 i 9... fale mi ova gore pa bi vas molio tko zna gdje i kako neka napise ponesto :)

thnx

monica

Jel bi mi itko mogao dati linkove od tih svih predavanja,sve sam skupila osim toga.. Pliz :)

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks