AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Europski upravni prostor i nacionalna uprava

fakin

Super Moderator
1. a) Povijesni razvoj Vijeća EU
b) objasniti najvažniju ulogu i još nešto Europske Komisije

2. a) definirati pravnu stečevinu i nabrojati načela prava Eu
b) objasni institucionalne dimenzije i psihosocijalne demokratskog deficita

3. a) nešto o upravnom kapacitetu za što nikad nisam čuo
b) standard za javne službenike prema Sigmi i Eu

4.a) zadaća i uloga nezavisnih regulacijskih tijela
b)i onaj nekakav protokol 2 kako utječe na zaštitu načela suspidijarnosti

5. a)pristupni kriteriji - koji kriteriji su utvrđeni 1993u Kopenhagenu , a koji 1995 u Madridu, objasniti.
b) nešto tipa koji proces država prolazi između toga podnošenja zahtjeva do otvaranja pregovora, nešto tako

po meni uopće nije bilo laganih pitanja i više od pola pitanja su detalji detalja...i za prolazak definitivno nije dovoljno bilo znati osnove kao na ranijim ispitnim rokovima kad su bila puno lakša pitanja nego danas

uopće osim pola jednog pitanja nije bilo o ovlastima i sastavu institucija eu, ništa nije bilo o europskim politikama, ni o zelenoj ni bijeloj knjizi, ništa nije bilo o benchmarkingu ni omcu, ništa nije bilo o suvremenim vrijednostima javne uprave, pravo na dobru upravu niti načela dobrog upravljanja vijeća europe nije bilo, ništa o boljoj regulaciji niti javnim konzultacijama , eupan i caf također ništa, nije bilo nijedno proširenje, ništa o sspu, nije bilo standardno pitanje faze pregovora nego ovi nekakvi detalji iz zadnjeg pitanja, ništa o europskoj politici susjedstva, niti reformama u sklopu europeizacije...

od svih lakših i razumljivijih pitanja nije bilo skoro pa ništa

rukometasi

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
1.a)Kako je tekao povijesni razvoj Vijeća Europske unije
b)Detaljnije objasniti pitanja koja se vežu uz ulogu i karakter Komisije

2.a)Što se naziva pravnom stečevinom EU i nabroji načela prava EU
b)Institucionalna i psiho-socijalna dimenzija demokratskog deficita

3.a) Koje standarde za javne službenike utvrđuje Komisija i SIGMA
b) Kriterij upravnih kapaciteta

4.a)Uloga i zadaća nezavisnih regulacijskih tijela
b) Protokol 2 o primjeni supsidijarnosti i proporcionalnosti (lokalna samouprava)

5.a)Koji kriteriji su doneseni na sastanku Europskog vijeća u Kopenhagenu, a koji u Madridu
b)U kojoj fazi su zemlje od podnošenja zahtjeva za članstvo, do početka pregovora

To su pitanja kako ih je moja luda glava zapamtila :) sretno svima!

tina2201

molim vas, ako nekome nije problem, napisati literaturu za ovaj predmet, na stranici faksa mi ne zeli otvoriti izvedbeni plan :hm:

ELICA

je, ispit je danas bio čista komatoza! Ja sam jučer bila kod prof. Lalić da me izrešeta; pomoglo mi je, dalo zamah...sasvim pristojno sam znala, međutim danas na pismenom mi se zgrčio želudac kad sam vidjela pitanja!!!

knjiga je Europski upravni prostor i nacionalna uprava...autori...Koprić, Musa...Lalić...

molim vas, ako nekome nije problem, napisati literaturu za ovaj predmet, na stranici faksa mi ne zeli otvoriti izvedbeni plan :hm:
knjiga je Europski upravni prostor i nacionalna uprava...autori...Koprić, Musa...Lalić...

sufi

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Hvala svima na pitanjima.Slažem se s kolegama da su neka od pitanja da ti se zamagli pred očima. Za ovo treba sjest cca tri tj svakodnevno dve-tri ure jer doba onih laganini pitanjca je očito iza nas.
Nego,kaj se to može doći k njoj i tražiti da te pita prije ispita? Kaj dođeš na konzultacije i tako je tražiš?

ELICA

Naravno, možeš doći pogledati ispit; išla sam na konzultacije i rekla mi je da ako hoću mogu doći ponovno u terminu konzultacija i da će me rešetati! Kao što sam i napisala, jučer sam bila....međutim, meni je to živa koma polagati pismeno! Evo danas, one nezavisne agencije...vrtila sam ih u glavi..ovako, onako..sve je to tu negdje, ali nikako da dve prosto proširene rečenice uspijem sklepati...osjećala sam kao da sam retardirana!!! Lalić je bila skroz ok,ali ga fućkaj kad si ti meni pismeni koma...i fakat ga tešu i tešu po da ne velim čemu...ovo danas...došlo mi je da se hitim pod tramvaj od muke!!! Probaj otići i ti kod nje (ponedeljkom, G. dv. 17 od 16-17,30 ima konzulatacije) pa možda ti pomogne.

fakin

Super Moderator
pa na toj katedri nije problem ni gradivo ni profesori ko profesori, nego njihovi pismeni i kriterij ocjenjivanja istih...

čitam na pravu svima je koma kad moraju polagati nešto s ove katedre jer znaju kako se ocjenjuje...tako da je vjerojatno po tome najstroža katedra na cijelom pravnom fakultetu

Silvia

Ma živa katastrofa, ponavljala sam po pitanjima s rokova unazad dvije godine. Ne možeš vjerovati da se niti jedno pitanje nije pojavilo na ovom roku. Baš me zanima koliko će ljudi proći, sigurno jako malo. Ma ovo sam pala sto posto, mislim da mi niti znanje otprije dva tjedna sa državne uprave nije moglo pomoći. Sa svakim pitanjem sam vodila borbu za što se uhvatiti i otkuda krenuti. Zar će eup postati tako problematičan, a nije mi se činio takvim? :cry:

aruzic

PITANJA 2.ROK 2. MJ. 2015.

1.a)Detaljno objasniti povijesni razvoj institucije Vijeća Europske unije

b)Detaljno koja je to ključna uloga i karakteristika vezana za Europsku komisiju

2.a)Što podrazumijevamo ,odnosno objasni termin PRAVNE STEČEVINE(acquis communautaire), i nabroji načela prava Eu.
b)objasni institucionalnu i psiho-socijalnu dimenziju demokratskog deficita.

3.a)Po SIGMI i EK koji su standardi za javne službenike.
b)Objasni koncept upravnih kapaciteta.

4.a)Uloga i zadaće nezavisnih regulatornih tijela.
b)Mehanizmi institucionalne zaštite načela proporcionalnosti i supsidijarnosti (Protokol 2)- ovo pitanje nije baš tako bilo formulirano ali uglavnom ta tema se spominje na str.224 pod naslovom Načelo lokalne samouprave, supsidijarnost i proporcionalnost

5.a) Pretpristupni kriteriji 1993. u Kopenhagenu i 1995. Madridu.
b)Faze pregovora od podnošenja zahtjeva do POČETKA pregovora o pristupanju.

napomenula bih da su pitanja ovdje napisana kako bi pogodila bit ,postoje odstupanja od pravih ispitnih pitanja.

sufi

Hvala na info puno. I ja cu krenuti na konzultacije. Sviđa mi se taj princip. I sama sam shvatila da kad pričam o tome mi se čini lakše al sabrati bitno u par rečenica onak u dve tri min na pismenom je teško. Vokabular literature mnogima je isto problem kako sam čula od ljudi koji su to već učili. Ajde to mi bar ne šteka ali ljudi moji svi ti detalji koji se sve više javljaju ko pitanja kak vrijeme odmiče su katastrofa. Prof Lalić inače jako cijenim ko ptedavača i ispitivača jer slušah ispit ali kaj ćeš kad nam svima treba da se poklopi puno faktora sreće na ispitu da bi joj s pismenog došli na stolac. Sretno ljudi!

fakin

Super Moderator
i zbog toga treba reagirati studentski pravobranitelj i tražiti sastanak ljudi s katedre i predstojnika našeg studija koprića i dogovoriti normalnije rješenje, ali mi nemamo normalnog studenstkog pravobranitelja, već onu koja se brine samo za sebe i svoje interese, a ne da nikome da radi posao koji bi trebao raditi studentski pravobranitelj...pa samo tu na forumu vugra i još par studenata su zadnjih par godina pokrenuli sve sastanke dok je ova samo dolazila na to jer joj je morala, a nije joj uopće stalo ni do studenata ni do prava njihovih, a ne može ju nitko smijeniti jer nema kad, nema niti izbora niti ičega...mislim da smo mi jedini dio fakulteta s fantomskim predstavnikom studenata koji radi protiv interesa studenata u cijeloj državi...

ELICA

Hvala na info puno. I ja cu krenuti na konzultacije. Sviđa mi se taj princip. I sama sam shvatila da kad pričam o tome mi se čini lakše al sabrati bitno u par rečenica onak u dve tri min na pismenom je teško. Vokabular literature mnogima je isto problem kako sam čula od ljudi koji su to već učili. Ajde to mi bar ne šteka ali ljudi moji svi ti detalji koji se sve više javljaju ko pitanja kak vrijeme odmiče su katastrofa. Prof Lalić inače jako cijenim ko ptedavača i ispitivača jer slušah ispit ali kaj ćeš kad nam svima treba da se poklopi puno faktora sreće na ispitu da bi joj s pismenog došli na stolac. Sretno ljudi!
Ne znam što više misliti...da počnem svaki den nekoliko stranica napamet učiti?!Danas su oko sedam rezultati?! Kak vrijeme odmiče ja sam sve luđa...a kao i v koji ste bili jučer na pismenom...sanjammmmmmm.....vizualiziram da sam na popisu...

Silvia

Komisijski ispiti, četvrtak, 26.2., u 16.15h, G10, soba 3a
Merdžan Mario

Studenti koji nisu položili komisijski ispit, indekse mogu podići u četvrtak, 26.2.u 16h, G10, soba 3a.

Usmeni ispiti, četvrtak, 26.2. u 10.30h, G10, soba 21/3 (dr.sc. R. Manojlović)
Babić Domagoj
Berek Josipa
Bucić Ana
Glasnović Matea
Grčević Martina

Usmeni ispiti, četvrtak, 26.2. u 11.30h, G10, soba 21/3 (dr.sc. R. Manojlović)
Gusić Katarina
Guberina Filip
Šimić Sanjin
Štos Nikolina
Vuđan Hrvoje

Usmeni ispiti, četvrtak, 26.2. u 11.30h, G10, soba 3a (dr.sc. J. Džinić)
Barušić Damir
Gajšak Dunja
Ligorio Petra
Musić Enisa
Rožmarić Patricia
Umiljenović Jadran

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks